PočetnaNajaveDokukino KIC: Pogled prema svemiru

Dokukino KIC: Pogled prema svemiru

|

Za sljedeći ciklus u Dokukinu KIC (“Izgubljeni u svemiru”) podižemo pogled sa Zemlje i upiremo ga prema svemiru, bezgraničnom i neshvatljivom bezdanu koji intrigira čovječanstvo od davnina. Od utopijskih vizija i neutažive znatiželje do pragmatičnog prikupljanja podataka i planova o kolonizaciji, pet impresivnih dokumentaraca i filmskih eseja (“Space Dogs”, “Apollo 11”, “Mjesecu”, “Naše stoljeće” i “Izvan sadašnjosti”) oslikat će promjenjivu prirodu odnosa čovjeka prema kozmosu. Neovisno o tome u kolike daljine odlaze, zastupljeni filmovi u konačnici postavljaju pitanja koja se tiču čovječanstva u rapidnom razvoju moderne tehnologije i istraživanja svemira.

Ovoga tjedna (28., 29. i 30. svibnja) na programu su dva filma iz programa. Prvi u kino danas (petak, 28.5. u 19.45 sati) dolazi austrijsko-njemački hit Else Kremser i Levina Petera, “Space Dogs” (2019). Ova nagrađivana dokumentaristička bajka priča neispričanu i zamišljenu priču o psima koji su eksperimentalno poslani u svemir a time i u sigurnu smrt. Pseći život na ulicama glavnog grada Rusije u opservaciji se spaja s arhivskim snimkama njihovih dalekih svemirskih srodnika, pokušavajući zamisliti van okvira specizma kako čovjekov najbolji prijatelj vidi, osjeća i doživljava svijet. Film je prikazivan na festivalima širom svijeta i osvojio je mnoge nagrade, među ostalim i onu za najbolji dokumentarni film na Subversive Film Festivalu, posebno priznanje i nagradu mladog žirija na Filmskom festivalu u Locarnu i nagradu za najbolji austrijski film i najbolji film općenito na Viennaleu 2019.

“Apollo 11” (2019) podjednako je zapaženo ostvarenje američkog redatelja Todda Douglasa Millera koje je osvojilo najzvučnije nagrade u holivudskoj filmskoj industriji, od nagrada Emmy i Peabody, do nagrade za montažu na Filmskom festivalu u Sundanceu i nagrada od Udruge holivudskih filmskih kritičara. Dokumentarac nas vodi na hipnotičko i jedno posve drugačije putovanje na Zemljin prirodni satelit u maniri izravnog filma, krojeći povijesni svemirski trenutak od prije pedeset godina bez oslanjanja na voice-over, koristeći se isključivo originalnim materijalima arhivskih snimki i fotografija te dosad javnosti nepoznatih 70-mm filmova. U društvu smo trojice poznatih astronauta – Neila Armstronga, Buzza Aldrina i Michaela Collinsa – i njih pratimo na jedan posve neviđen način, od posljednjih priprema za lansiranje do sigurnog povratka na Zemlju.

Ostatak programa provjerite na službenoj stranici Dokukina KIC.


Komentari

Komentirajte

Napišite komentar
Unesite ime

Najnovije

Kino na pruzi

Objavljujemo tekst nastao povodom programa "Kino na pruzi", koji je Dina Pokrajac selektirala za projekt "Kino Trešnja".

Dvije Zlatne Arene za “Našu djecu” Silvestra Kolbasa

"Naša djeca" (Factum, 2024.) Silvestra Kolbasa osvojila su dvije Zlatne Arene na netom završenom, 71. Pulskom filmskom festivalu.

“Hearts of Darkness: A Filmmaker’s Apocalypse” – “Kako ću odustati od sebe?”

U drugom eseju ovogodišnjih "Klasika" bavimo se dokumentarnim filmom "Hearts of Darkness: A Filmmaker's Apocalypse" (1992).

“U Rijeci se osjeća nedostatak vizije i strateškog promišljanja kulture”

Marin Lukanović i Borko Novitović za naš portal govore o svom dugogodišnjem djelovanju unutar riječke udruge Filmaktiv, koja je ove godine napunila 20 godina postojanja.

Preminuo filmski i kazališni kritičar Tomislav Kurelec

U Zagrebu je, u 83. godini, preminuo filmski i kazališni kritičar te redatelj Tomislav Kurelec.

13. Škola dokumentarnog filma: Bez šminke

U zagrebačkom Dokukinu KIC 18. su lipnja premijerno prikazani završni radovi 13. Škole dokumentarnog filma.

Mašinokoreografije Alaina Resnaisa

Zanimanje Alaina Resnaisa za mašine, mogu se donekle pripisati posleratnom industrijskom "boomu" 1950-ih u Francuskoj.

Petnaesta Nagrada “Vedran Šamanović” Ani Hušman za film “Radije bih bila kamen”

Ovogodišnja, petnaesta po redu Nagrada "Vedran Šamanović", pripala je Ani Hušman za film "Radije bih bila kamen" (2024).

“Burden of Dreams” – Film važniji od života

Četvrtu sezonu "Klasika svjetske dokumentaristike" otvaramo tekstom o dokumentarcu "Burden of Dreams" (1982) Lesa Blanka.

Otvorene prijave za 33. Dane hrvatskog filma

Dani hrvatskog filma pozivaju na prijavu filmova za 33. izdanje, koje će se održati od 17. do 20. listopada 2024. u karlovačkom Kinu Edison.