PočetnaNajaveDokukino KIC: Pogled prema svemiru

Dokukino KIC: Pogled prema svemiru

-

Za sljedeći ciklus u Dokukinu KIC (“Izgubljeni u svemiru”) podižemo pogled sa Zemlje i upiremo ga prema svemiru, bezgraničnom i neshvatljivom bezdanu koji intrigira čovječanstvo od davnina. Od utopijskih vizija i neutažive znatiželje do pragmatičnog prikupljanja podataka i planova o kolonizaciji, pet impresivnih dokumentaraca i filmskih eseja (“Space Dogs”, “Apollo 11”, “Mjesecu”, “Naše stoljeće” i “Izvan sadašnjosti”) oslikat će promjenjivu prirodu odnosa čovjeka prema kozmosu. Neovisno o tome u kolike daljine odlaze, zastupljeni filmovi u konačnici postavljaju pitanja koja se tiču čovječanstva u rapidnom razvoju moderne tehnologije i istraživanja svemira.

Ovoga tjedna (28., 29. i 30. svibnja) na programu su dva filma iz programa. Prvi u kino danas (petak, 28.5. u 19.45 sati) dolazi austrijsko-njemački hit Else Kremser i Levina Petera, “Space Dogs” (2019). Ova nagrađivana dokumentaristička bajka priča neispričanu i zamišljenu priču o psima koji su eksperimentalno poslani u svemir a time i u sigurnu smrt. Pseći život na ulicama glavnog grada Rusije u opservaciji se spaja s arhivskim snimkama njihovih dalekih svemirskih srodnika, pokušavajući zamisliti van okvira specizma kako čovjekov najbolji prijatelj vidi, osjeća i doživljava svijet. Film je prikazivan na festivalima širom svijeta i osvojio je mnoge nagrade, među ostalim i onu za najbolji dokumentarni film na Subversive Film Festivalu, posebno priznanje i nagradu mladog žirija na Filmskom festivalu u Locarnu i nagradu za najbolji austrijski film i najbolji film općenito na Viennaleu 2019.

“Apollo 11” (2019) podjednako je zapaženo ostvarenje američkog redatelja Todda Douglasa Millera koje je osvojilo najzvučnije nagrade u holivudskoj filmskoj industriji, od nagrada Emmy i Peabody, do nagrade za montažu na Filmskom festivalu u Sundanceu i nagrada od Udruge holivudskih filmskih kritičara. Dokumentarac nas vodi na hipnotičko i jedno posve drugačije putovanje na Zemljin prirodni satelit u maniri izravnog filma, krojeći povijesni svemirski trenutak od prije pedeset godina bez oslanjanja na voice-over, koristeći se isključivo originalnim materijalima arhivskih snimki i fotografija te dosad javnosti nepoznatih 70-mm filmova. U društvu smo trojice poznatih astronauta – Neila Armstronga, Buzza Aldrina i Michaela Collinsa – i njih pratimo na jedan posve neviđen način, od posljednjih priprema za lansiranje do sigurnog povratka na Zemlju.

Ostatak programa provjerite na službenoj stranici Dokukina KIC.


Komentari

Komentirajte

Napišite komentar
Unesite ime

Najnovije

“Still: A Michael J. Fox Movie” – U filmskom pokretu

Oskarovac Davis Guggenheim na tržište je izbacio svoj novi dokumentarac, "Still: A Michael J. Fox Movie" (2023).

16. Gledalište Kinokluba Zagrebu u Kinoteci

Od 31 svibnja do 2. lipnja u zagrebačkom Kinu Kinoteka održat će se 16. Gledalište Kinokluba Zagreb.

“Zalagaonica” Łukasza Kowalskog u hrvatskim kinima

U hrvatska kina stiže dokumentarni film "Zalagaonica" (2022) poljskog redatejla Łukasza Kowalskog.

“12:08 Istočno od Bukurešta” u Klubu Pulske filmske tvornice

U Klubu Pulske filmske tvornice danas će biti prikazan dokumentarni film "12:08 Istočno od Bukurešta" (2008) Corneliua Porumboiua.

16. Beldocs: Filmske topologije

Osobitost netom završenog, 16. Beldocsa (Beograd, 10. - 17.5.), možda je upravo inzistiranje na zasebnom srpskom natjecateljskom programu.

16. Subversive Film Festival: “Knit’s Island” – Koliko je ‘stvarna’ virtualna stvarnost

"Knit’s Island" (2023) pored primarne teme granice između stvarnosti i VR-a, istražuje vrlo aktualne teme izolacije i otuđenosti društva.

“Oeconomia” i drugi nastavak “Putinovih svjedoka” na Al Jazeeri Balkans

Na programu Al Jazeere Balkans ovog će se tjedna prikazati prvi dio filma "Oeconomia", odnosno drugi "Putinovih svjedoka".

“Sakupljači bilja” Jumane Manne najbolji dokumentarac 16. Subversive Film Festivala

Dokumentarni film "Sakupljači bilja" (2022) redateljice Jumane Manne proglašen je najboljim dokumentarcem 16. Subversive Film Festivala.

Grand Prix 32. Dana hrvatskog filma dokumentarcu “Horror Vacui” Borisa Poljaka

Grand Prix 32. Dana hrvatskog filma pripao je dokumentarcu "Horror Vacui" (Hrvatski filmski savez, 2023.) Borisa Poljaka.

32. Dani hrvatskog filma: “Punim plućima” – Bez slatkorječivosti

Studentski dokumentarac Leile Elhoweris "Punim plućima" nadilazi "vježbovnost", govori o svekolikosti i budi pozitivne, konstruktivne porive.