PočetnaNajave17. ZagrebDox: Novi filmovi Aija Weiweija, Viktora Kosakovskog i Madsa Brüggera

17. ZagrebDox: Novi filmovi Aija Weiweija, Viktora Kosakovskog i Madsa Brüggera

-

Više od osamdeset filmova bit će prikazano na ovogodišnjem ZagrebDoxu, čije će sedamnaesto izdanje biti održano od 13. do 20. lipnja u Kinu SC, Teatru &TD i MM centru Studentskog centra u Zagrebu te na Ljetnoj pozornici Tuškanac. U novom terminu, nadomak ljeta i uz prilagodbu aktualnim mjerama, ZagrebDox će okupiti čitav niz dokumentaraca, među kojima se nalaze i nova ostvarenja velikih imena iz svijeta dokumentarnog filma.

Program Majstori Doxa donosi tri naslova istaknutih dokumentarističkih veterana, kineskog umjetnika i aktivista Aija Weiweija, ruskog redatelja Viktora Kosakovskog i izraelskog filmaša Avija Mograbija. Koristeći videosnimke građana Wuhana, koji su snimali stvarnost života u zatvorenom gradu u ranim danima koronakrize, Ai Weiwei u filmu “Coronation” (2020) propituje je li tijekom pandemije važnije očuvati osobnu slobodu pojedinca ili zdravlje čitavog društva. U mozaičnoj formi te zapanjujuće i zastrašujuće snimke praznih gradskih ulica u samom epicentru epidemije, Weiwei pretače u kritičko filmsko ostvarenje o običnom životu u neobičnim okolnostima.

“Gunda” (2020), posljednje u nizu ostvarenja Viktora Kosakovskog, gledatelje vraća u seoski ambijent poznat iz njegova filma “Belovi” (2013), koji mu je donio glavnu nagradu na IDFA-i, no ovog puta u središte redateljeve pažnje dolaze domaće životinje. Kroz susrete s majkom krmačom, po kojoj je film i nazvan, dvije krave i jednom jednonogom kokoši redatelj na dirljiv način podsjeća na iskonsku vrijednost života. Film na ZagrebDox stiže nakon bogate festivalske turneje i s brojnim priznanjima, među kojima je i nagrada Cinema Eye te posebno priznanje na Međunarodnom filmskom festivalu u Sofiji.

Film pod naslovom “The First 54 Years: An Abbreviated Manual for Military Occupation” (2021) daje komentar na najdužu vojnu okupaciju u modernom dobu – izraelsku okupaciju palestinskog teritorija. U ironičnom tonu, u formi kvazi-priručnika, Avi Mograbi sažima suvremenu povijest vlastite države, dopunjujući ju arhivskim snimkama i svjedočanstvima bivših vojnika koji otkrivaju okrutnu stvarnost na terenu i porazno stanje ljudskih prava. Avi Mograbi ujedno je ovogodišnji dobitnik nagrade Mojoj generaciji, koju direktor ZagrebDoxa Nenad Puhovski dodjeljuje za izniman doprinos dokumentarnom filmskom stvaralaštvu.

Triler Dox

U novom ovogodišnjem programu Triler Dox, koji će biti održan na Ljetnoj pozornici Tuškanac, također će biti prikazano nekoliko ostvarenja renomiranih autora po izboru filmskog kritičara Vladana Petkovića. U fokusu novog filma američkog oskarovca Bryana Fogela “The Dissident” (2020), jest saudijsko-arapski novinar Jamal Khashoggi, koji je život izgubio u listopadu 2018. u saudijskom veleposlanstvu u Istanbulu. Ovaj istraživački dokumentarac razotkriva labirint zavjere u kojem se zatekao Khashoggi, inače kolumnist Washington Posta, uplićući se u čitavu mrežu korupcije, zataškavanja i igre moći. Filmu je dodijeljeno posebno priznanje na Međunarodnom filmskom festivalu u Dublinu, a bio je nominiran i za nagradu BAFTA u kategoriji najboljeg dokumentarca. Nagrađivani danski redatelj Mads Brügger svojim filmom “The Mole: Undercover in North Korea” (2020) daje uvid u ozloglašeni sjevernokorejski režim, zahvaljujući riskantnoj misiji dvojice tajnih agenata. Sniman u posebnim uvjetima tijekom desetogodišnjeg razdoblja, velikim dijelom uz uporabu skrivenih kamera, “The Mole” donosi jednu od najviše uznemirujućih priča novoga stoljeća.

Program Triler Dox upotpunit će još dva napeta filmska naslova: “Flee” (2021) finskog redatelja Jonasa Pohera Rasmussena i “Inside the Red Brick Wall” (2020) skupine anonimnih autora. Snimljen u animiranoj tehnici, “Flee” otkriva užasavajuća iskustva izbjeglica iz Afganistana na putu prema novim životima na Zapadu. Ova filmska odiseja, ispunjena strahom, prijetnjama i patnjom, osvojila je Nagradu žirija na Sundanceu. Ovjenčan IDFA-inom nagradom za montažu, film “Inside the Red Brick Wall” u maniri političke reportaže bilježi jednu notornu epizodu u i dalje aktualnoj hongkonškoj borbi za demokraciju: u studenom 2019. godine Politehničko sveučilište u Hong Kongu okupirano je, a dramatičan sukob između prosvjednika i policije potrajao je trinaest dana i rezultirao s preko 1300 uhićenja. Epizoda o sveučilištu koje je, iza ciglenog zida, prisilno pretvoreno u zatvor u ovom moćnom ostvarenju, pretvara se u apel o važnosti zaštite ljudskih prava.


Komentari

Komentirajte

Napišite komentar
Unesite ime

Najnovije

“Sjeveroistočni vjetrovi” – Staljin, još uvijek među Gruzijcima

"Sjeveroistočni vjetrovi" su film istančana ritma, smjene kadrova koja jednako zadržava pozornost na detaljima, kao što ih kontekstualizira.

[VIDEO] Domenico Centrone: “Moramo ‘vratiti’ film mjestu na kojem je snimljen”

Od 19. do 23. veljače u Zagrebu se održavala napredna radionica snimanja za mlade, koju je vodio talijanski edukator Domenico Centrone.

“Dolazak proljeća u Buču” i “Sarajevo Safari” na programu Al Jazeere Balkans

Na ovotjedni program Al Jazeere Balkans stižu dokumentarni filmovi "Dolazak proljeća u Buču" i "Sarajevo Safari".

“Beyond Utopia” – Vibrantno svjedočanstvo

"Beyond Utopia" uvjerljivo i potresno iznosi upečatljive sudbine, pripovijesti i prisjećanja nekolicine izbjeglih Sjevernokorejaca.

[VIDEO] Nikoloz Bežanišvili: “Staljin nije popularan u Gruziji jer naša zemlja ide prema EU i NATO-u”

Gruzijski redatelj Nikoloz Bežanišvili za naš portal govori o svom filmu "Sjeveroistični vjetrovi" (2022).

Ivan Efendić: “Moj glavni protagonist Mate Lasić ima potpuno drugačiji pristup umjetnosti i životu”

Debitantski redatelj Ivan Efendić za Dokumentarni.net govori o svom dokumentarcu "Mate" (Samostalna produkcija, 2023.).

Otvorene prijave za KKZ-ovu radionicu “U dijalogu sa Agnès”

Otvorene su prijave za naprednu KKZ-ovu filmsku radionicu "U dijalogu sa Agnès" voditeljice Ive Gavrilović.

Otvorene prijave za 11. STIFF

STIFF – Međunarodni studentski filmski festival poziva autore da prijave svoje filmove na jedanaesto izdanje festivala.

Hrvatska koprodukcija u industrijskom dijelu 26. Međunarodnog festivala dokumentarnog filma u Solunu

Hrvatska koprodukcija "Sakupljač snova" ušla je u industrijski dio 26. Međunarodnog festivala dokumentarnog filma u Solunu.

U KIC-u ciklus filmova posvećen Martinu Semenčiću

U zagrebačkom Kulturno informativnom centru (KIC) bit će prikazan kratki ciklus "Sjećanje na Martina Semenčića".