PočetnaRecenzije"Kingdom of Silence" i "The Dissident" - Dva pogleda na ubojstvo Jamala...

“Kingdom of Silence” i “The Dissident” – Dva pogleda na ubojstvo Jamala Khashoggija

-

Dana 2. listopada 2018., novinar Washington Posta Jamal Khashoggi ušao je u konzulat Saudijske Arabije u Istanbulu kako bi podigao dokumente koji bi mu omogućili stupanje u brak. Zgradu nije napustio živ. Iza vrata su ga dočekali pobočnici saudijskog princa Mohammeda bin Salmana, poznatog pod inicijalima MBS, čovjeka kojeg je Khashoggi javno kritizirao. Novinar je ugušen, a njegovo tijelo zvjerski raskomadano. Postoje zvučni zapisi ovog brutalnog smaknuća kao i njihovi transkripti. Američki senatori imali su ih priliku čuti. Po zaključku CIA-e naredbu za ubojstvo izdao je sam princ, no bivši američki predsjednik Donald Trump nije smogao hrabrosti osuditi njegov čin kako ne bi ugrozio unosne poslove s kraljevskom obitelji.

Mnogi novinari i filmaši trude se da Jamalova stravična priča ne potone u zaborav. Mjesec dana nakon ubojstva časopis Time proglasio ga je osobom godine, kao jednog od “zaštitnika istine”. Ubrzo je uslijedilo i par filmova koji se bave ovom temom. Na drugu obljetnicu njegova smaknuća na mreži Showtime premijerno je prikazan “Kingdom of Silence” (2020. | ), dokumentarac američkog redatelja Ricka Rowleyja prethodno poznatog po uratku “16 Shots” (2019) koji se također bavi zataškavanjem ubojstva, u ovom slučaju sedamnaestogodišnjaka od policijske ruke. Prije toga Rowley je režirao nekoliko naslova iz televizijskog niza Frontline, a “Kingdom of Silence” odiše upravo i njihovim stilom kvalitetnog istraživačkog novinarstva zapakiranog u pomalo suhoparan aranžman. S druge strane stiže i “The Dissident” (2020. | ★ i 1/2) američkog mu kolege Bryana Fogela, koji se prije tri godine okitio Oscarom s dokumentarcem “Icarus” (2016). Fogelov film je mnogo ušminkaniji, vizualno atraktivniji i primamljiviji za sezonu nagrada pred nama, iako je sadržajno djelomično nedorečen u usporedbi s Rowleyjevim ostvarenjem.

Premda oba dokumentarca prirodno pokrivaju velik dio zajedničkog teritorija, “The Dissident” ne donosi mnogo o Khashoggijevoj zanimljivoj i često kontradiktornoj povijesti, od mladih reporterskih dana u Afganistanu i velikog obožavatelja Osame bin Ladena, preko godina koje provodi kao insajder na saudijskom dvoru, do svojevrsnog obrata za vrijeme Arapskog proljeća, egzila u Washingtonu i privatnih detalja o naizgled zaljubljivoj prirodi koja je rezultirala i brakom koji se uopće ne spominje u Fogelovom narativu. Zanimljivo, po tom su pitanju dva filma kompatibilna, budući da je u “Kingdom of Silence” Jamalova ljubavnica Hatice svojevrsna nepoznanica. S druge strane, upravo je ona jedna od ključnih sugovornika dokumentarca “The Dissident”. Dodatnu zanimljivost možemo izvući i iz činjenice da Rowleyjevi sugovornici Khashoggija ne smatraju disidentom, dok se Fogelov film upravo tako zove.

Suočite se s činjenicom da i u 21. stoljeću novinari koji govore istinu mogu završiti ugušeni, raskomadani i spaljeni. I da će svijet na to tek slegnuti ramenima.

No, možda je disident iz naslova zapravo Omar Abdulaziz, živući protagonist Fogelovog dokumentarca. Ovaj mladac doveo se u probleme kritizirajući kraljevsku obitelj na društvenim mrežama, pa bježi u Montreal te od tamo vodi svojevrsni internetski rat s vlastima rodne zemlje. Putem stupa u kontakt s Khashoggijem koji mu i financijski pomaže u borbi protiv dezinformacija koje širi prinčeva farma trolova na Twitteru. I dok se Abdulaziz smatra djelomično krivim za Jamalov mučni kraj, “Kingdom of Silence” će nas uputiti na druge djelatnosti koje su novinara došle glave poput raskrinkavanja veza kraljevske obitelji s Al Kaidom. Da je još deset filmaša snimilo svoje verzije priče o Khashoggiju, svaki bi upro prstom u drugi povod njegova smaknuća. Vjerojatno bi svaki bio djelomično, ali ni jedan u potpunosti u pravu.

Kad se praktički istovremeno jave dva filma iste tematike, neizbježno je postaviti pitanje njihove kvalitete u međusobnom odnosu. Ako vas više zanima povijest političkih odnosa SAD-a i Saudijske Arabije ili Khashoggi kao osoba, više ćete informacija steći u “Kingdom of Silence”. Ako ste pak skloniji fino izvedenim dokumentarcima s dozom atmosfere špijunskih krimića i bombastičnih zapleta koji uključuju čak i špijuniranje moćnika poput Jeffa Bezosa, onda je “The Dissident” bolji izbor. Ukoliko želite stvoriti potpuniju sliku o Jamalu Khashoggiju – pogledajte oba. Suočite se s činjenicom da i u 21. stoljeću novinari koji govore istinu mogu završiti ugušeni, raskomadani i spaljeni. I da će svijet na to tek slegnuti ramenima.


Komentari

Komentirajte

Napišite komentar
Unesite ime

Najnovije

19. Festival 25 FPS: “Zamišljene budućnosti: Turizam” – Utopijske slike

Darko Fritz u svojem filmu "Zamišljene budućnosti: Turizam" studiozno pristupa stvarnom prostoru i onome u što ga se moglo pretvoriti.

Rada Šešić: “Možemo bez skromnosti reći da je hrvatski dokumentarac vodeći u regiji”

Selektorica programa Filmskog festivala DOKUart za naš portal najavljuje osamnaesto izdanje ove bjelovarske filmske manifestacije.

Deset filmova u programu “Domaći autori” 24. Mediteran Film Festivala

Deset filmova bit će prikazano u ovogodišnjem programu "Domaći autori" 24. Mediteran Film Festivala.

“Djeca magle” ponovno na programu Al Jazeere Balkans

"Djeca magle" / "Children of the Mist" (2021) vijetnamske autorice Diễm Hà Lệ ponovno se prikazuje na programu Al Jazeere Balkans.

“Mali Dieter želi letjeti” – Ekstatično do neba

"Mali Dieter želi letjeti" (1997) spada među najpoznatija dokumentaristička djela velikog njemačkog redatelja Wernera Herzoga.

19. Festival 25 FPS: Jedan od Grand Prixa i “Valeriji” Sare Jurinčić

Film "Valerija" (Nomad Studio / Restart; 2023.) Sare Jurinčić osvojio je jedan od Grand Prixa na sinoć završenom, 19. Festivalu 25 FPS.

Devet kratkih dokumentaraca “U fokusu” 24. Mediteran Film Festivala

Devet kratkih dokumentaraca smješteno je u "off" program "U fokusu" 24. Mediteran Film Festivala.

“Dum spiro spero” Pere Kvesića u Rijeci

U sklopu programa "Filo playlista dokumentarista" danas će se u Rijeci prikazati film "Dum spiro spero" (2016) Pere Kvesića.

Sinoć otvoren 19. Festival 25 FPS

Devetnaesto izdanje Međunarodnog festivala eksperimentalnog filma i videa 25 FPS sinoć je otvoreno u zagrebačkom kinu Kinoteka.

U Bjelovaru predstavljen program 18. DOKUarta

U Bjelovaru je jučer predstavljen program 18. DOKUarta, koji će se održavati od petka 6. listopada pa do petka 13. listopada.