PočetnaNajaveLjubav u fokusu novog programa ZagrebDoxa

Ljubav u fokusu novog programa ZagrebDoxa

-

17. ZagrebDox održat će se od 13. do 20. lipnja na nekoliko zagrebačkih lokacija: u Kinu SC, Teatru &TD i MM centru Studentskog centra u Zagrebu te na Ljetnoj pozornici Tuškanac. Festival tako donosi više od osamdeset filmova u novom terminu, povoljnijim vremenskim uvjetima i uz prilagodbu aktualnim zbivanjima, sve s ciljem sigurnog susreta publike i dokumentarnih priča iz cijeloga svijeta.

Dijelom kao svojevrsno zrcaljenje emocija koje nosi dugotrajna izolacija i osamljivanje uzrokovano globalnom situacijom u proteklom razdoblju, ali i kao konstantna preokupacija i potraga za kontaktom i bliskošću, dio filmskih naslova u fokus postavlja ljubav, i to kroz partnerske odnose. Aktualna zbivanja i ograničenja tome daju dodatni kontekst. Novi ovogodišnji program Ljubav donosi četiri naslova povezana spomenutim tematskim okvirom, od kojih svaki na svoj način donosi uvid u intimne ljubavne priče.

Dokumentirajući ruske putnike na krstarenju rijekom Volgom, poljski dokumentarist Jerzy Sladkowski u filmu “Bitter Love” (2020) bilježi njihovu potragu za – ljubavlju. Brod “Maksim Gorki” svojevrsna je agencija za upoznavanje. Putovanje uključuje zabavu, glazbu i velike količine alkohola. U ozračju današnje svakodnevice ovaj film secira ljudsko ponašanje prije, ali i poslije pandemije – slobode i mogućnosti koje smo donedavno uzimali zdravo za gotovo danas su nezamislive, što rezultira drugačijom percepcijom filma i dodatnim značenjem u uvjetima u kojima trenutačno živimo.

Potraga za ljubavlju nit je vodilja i njemačkog filma “Laka ljubav” / “Easy Love” (2019) njemačkog redatelja Tamera Jandalija. Ovo eksperimentalno ostvarenje, koje u kombinaciji dokumentarnog i fikcionalnog prati sedam muškaraca i žena u često turbulentnoj potrazi za srećom, odlikuje se nesputanom neposrednošću i u ritmu elektroničke glazbe prati ljubavne zgode mlade generacije urbanih Nijemaca u Kölnu.

Svjetska premijera “Ljubavi oko svijeta”

Tinejdžerska ljubav u fokusu je kratkometražnog filma “Tender” francuske autorice Isabel Pagliai (2020), inače najboljeg kratkog dokumentarca prošlogodišnjeg Dokufesta. Radnje smještene u kasno ljeto na malom jezeru, film razotkriva odnose između skupine djevojčica i dječaka, njihovu napetost, ali i privlačnost te neutaživu želju za druženjem. “Od tebe sam sretan” (2021) autora Davida Bakarića domaći je naslov u ovom ljubavnom programu, a prati odnos dvoje pojedinaca koji su se upoznali u Skopju i ponovno se susreću u Hrvatskoj.

Svjetsku će premijeru na ZagrebDoxu imati film “Ljubav oko svijeta” (2021) Anđele i Davora Rostuhara, koji će biti prikazan u Regionalnoj konkurenciji. Putujući u najudaljenije kutke svijeta, od dubokih amazonskih šuma i zabačenih sela na Himalaji, preko malih pacifičkih zemalja i afričkih slamova, sve do najvećih svjetskih metropola, autorski dvojac bilježi čak 33 različite priče o ljubavi i braku, izazovima i borbama, usponima i padovima. Ovaj zapanjujući dokumentarac kroz univerzalnu emociju ljubavi povezuje najširi spektar kultura i identiteta.

Ljubav i partnerski odnosi provlače se kroz još nekolicinu naslova: u Međunarodnoj konkurenciji izdvaja se potresan i dirljiv portret iranske obitelji – “Radiograph Of A Family” (2020), najbolji dokumentarac festivala IDFA. U filmu iranska redateljica Firouzeh Khosrovani progovara o vlastitom odrastanju i identitetu kroz odnos majke i oca koji – premda počiva na ljubavi – obilježava jaz između oprečnih vrijednosti, između tradicionalnog i suvremenog, između potpune posvećenosti islamu s jedne strane te svjetovnom i progresivnom s druge. U fragmentima njihove intime zrcale se tako konflikti novije iranske povijesti.

Kontroverzni Dox i Autorska večer

U program Kontroverzni Dox film “Love, It Was Not” / “Ahava Zot Lo Hayta” (2020) izraelske autorice Maye Sarfaty donosi priču o nemogućoj i tragičnoj ljubavnoj priči između Helene, mlade židovske zatvorenice u Auschwitzu, i austrijskog generala SS-a koji joj je spasio život. Trideset godina nakon te ljubavne veze generalova sadašnja supruga poziva Helenu da svjedoči u njegovu korist i tako mu uzvrati uslugu.

Autorska večer ove je godine posvećena redatelju Rajku Grliću, ujedno predsjedniku ovogodišnjeg međunarodnog žirija ZagrebDoxa. U programu će biti prikazano i ostvarenje pod naslovom “Svaka dobra priča je ljubavna priča” / “Vsaka dobra zgodba je ljubezenska zgodba” (2017), film u kojem Grlić sa slovenskim koredateljem Matjažom Ivanišinom snima proces postavljanja kazališne predstave portretirajući pritom osobne odnose onih koji je kreiraju: scenarista i redatelja Dušana Jovanovića, glumice Milene Zupančić te glumaca Radka Poliča i Borisa Cavazze. Ovo je bilješka o jednom ljubavnom trokutu, ali i sasvim otvorena priča o javnom i privatnom životu umjetnika.


Komentari

Komentirajte

Napišite komentar
Unesite ime

Najnovije

Otvorene prijave za 32. Dane hrvatskog filma

Otvorene su prijave za 32. Dane hrvatskog filma, koji će se održati od 15. do 20. svibnja 2023. u Studentskom centru Sveučilišta u Zagrebu.

“All the Beauty and the Bloodshed” – Glas kroz fotoaparat

Najnoviji film Laure Poitras, "All the Beauty and the Bloodshed" rastvara život Nan Goldin, poznate američke fotografkinje i aktivistice.

Otvorene prijave za 6. CIRCLE Women Doc Accelerator

Otvorene su prijave za 6. CIRCLE Women Doc Accelerator.

Hrvatska koprodukcija u programu 73. Berlinalea

U sklopu ovogodišnjeg Berlinalea, hrvatska će dokumentaristika biti zastupljena s jednim filmom, "Između revolucija" (2023) Vlada Petrija.

“38 at the Garden” – Osjetilo se i u Zagrebu

"38 at the Garden" (2022) debitantskog redatelja Franka Chija bavi se poznatim fenomenom košarkaškog "Linsanityja".

“All That Breathes” – Do neba i nazad

Za Oscara nominirani "All That Breathes" (2022) indijskog filmaša Shaunaka Sena, jedan je od najboljih dokumentaraca 2022. godine.

39. Sundance Film Festival: Velike nagrade doku-žirija filmovima “Going to Mars” i “The Eternal Memory”

Na 39. Sundance Film Festivalu Velike nagrade doku-žirija pripale su filmovima "Going to Mars" i "The Eternal Memory".

Nagrade za hrvatske projekte na industrijskom ogranku 34. Filmskog festivala u Trstu

Na trinaestom izdanju industrijskog programa "When East Meets West" 34. Filmskog festivala u Trstu nagrađena su i dva hrvatska projekta.

Tko će osvojiti ovogodišnjeg kratkometražnog doku-Oscara?

Pogledali smo svih pet ovogodišnjih kandidata za nagradu Oscar u kratkometražnoj konkurenciji dokumentarnog filma.

Poznate (dokumentarne) nominacije 95. Oscara

Poznate su nominacije za 95. nagrade Oscar, čija će se svečanost održati 12. ožujka u losanđeleškom Dolby Theatreu.