PočetnaNajaveLjubav u fokusu novog programa ZagrebDoxa

Ljubav u fokusu novog programa ZagrebDoxa

|

17. ZagrebDox održat će se od 13. do 20. lipnja na nekoliko zagrebačkih lokacija: u Kinu SC, Teatru &TD i MM centru Studentskog centra u Zagrebu te na Ljetnoj pozornici Tuškanac. Festival tako donosi više od osamdeset filmova u novom terminu, povoljnijim vremenskim uvjetima i uz prilagodbu aktualnim zbivanjima, sve s ciljem sigurnog susreta publike i dokumentarnih priča iz cijeloga svijeta.

Dijelom kao svojevrsno zrcaljenje emocija koje nosi dugotrajna izolacija i osamljivanje uzrokovano globalnom situacijom u proteklom razdoblju, ali i kao konstantna preokupacija i potraga za kontaktom i bliskošću, dio filmskih naslova u fokus postavlja ljubav, i to kroz partnerske odnose. Aktualna zbivanja i ograničenja tome daju dodatni kontekst. Novi ovogodišnji program Ljubav donosi četiri naslova povezana spomenutim tematskim okvirom, od kojih svaki na svoj način donosi uvid u intimne ljubavne priče.

Dokumentirajući ruske putnike na krstarenju rijekom Volgom, poljski dokumentarist Jerzy Sladkowski u filmu “Bitter Love” (2020) bilježi njihovu potragu za – ljubavlju. Brod “Maksim Gorki” svojevrsna je agencija za upoznavanje. Putovanje uključuje zabavu, glazbu i velike količine alkohola. U ozračju današnje svakodnevice ovaj film secira ljudsko ponašanje prije, ali i poslije pandemije – slobode i mogućnosti koje smo donedavno uzimali zdravo za gotovo danas su nezamislive, što rezultira drugačijom percepcijom filma i dodatnim značenjem u uvjetima u kojima trenutačno živimo.

Potraga za ljubavlju nit je vodilja i njemačkog filma “Laka ljubav” / “Easy Love” (2019) njemačkog redatelja Tamera Jandalija. Ovo eksperimentalno ostvarenje, koje u kombinaciji dokumentarnog i fikcionalnog prati sedam muškaraca i žena u često turbulentnoj potrazi za srećom, odlikuje se nesputanom neposrednošću i u ritmu elektroničke glazbe prati ljubavne zgode mlade generacije urbanih Nijemaca u Kölnu.

Svjetska premijera “Ljubavi oko svijeta”

Tinejdžerska ljubav u fokusu je kratkometražnog filma “Tender” francuske autorice Isabel Pagliai (2020), inače najboljeg kratkog dokumentarca prošlogodišnjeg Dokufesta. Radnje smještene u kasno ljeto na malom jezeru, film razotkriva odnose između skupine djevojčica i dječaka, njihovu napetost, ali i privlačnost te neutaživu želju za druženjem. “Od tebe sam sretan” (2021) autora Davida Bakarića domaći je naslov u ovom ljubavnom programu, a prati odnos dvoje pojedinaca koji su se upoznali u Skopju i ponovno se susreću u Hrvatskoj.

Svjetsku će premijeru na ZagrebDoxu imati film “Ljubav oko svijeta” (2021) Anđele i Davora Rostuhara, koji će biti prikazan u Regionalnoj konkurenciji. Putujući u najudaljenije kutke svijeta, od dubokih amazonskih šuma i zabačenih sela na Himalaji, preko malih pacifičkih zemalja i afričkih slamova, sve do najvećih svjetskih metropola, autorski dvojac bilježi čak 33 različite priče o ljubavi i braku, izazovima i borbama, usponima i padovima. Ovaj zapanjujući dokumentarac kroz univerzalnu emociju ljubavi povezuje najširi spektar kultura i identiteta.

Ljubav i partnerski odnosi provlače se kroz još nekolicinu naslova: u Međunarodnoj konkurenciji izdvaja se potresan i dirljiv portret iranske obitelji – “Radiograph Of A Family” (2020), najbolji dokumentarac festivala IDFA. U filmu iranska redateljica Firouzeh Khosrovani progovara o vlastitom odrastanju i identitetu kroz odnos majke i oca koji – premda počiva na ljubavi – obilježava jaz između oprečnih vrijednosti, između tradicionalnog i suvremenog, između potpune posvećenosti islamu s jedne strane te svjetovnom i progresivnom s druge. U fragmentima njihove intime zrcale se tako konflikti novije iranske povijesti.

Kontroverzni Dox i Autorska večer

U program Kontroverzni Dox film “Love, It Was Not” / “Ahava Zot Lo Hayta” (2020) izraelske autorice Maye Sarfaty donosi priču o nemogućoj i tragičnoj ljubavnoj priči između Helene, mlade židovske zatvorenice u Auschwitzu, i austrijskog generala SS-a koji joj je spasio život. Trideset godina nakon te ljubavne veze generalova sadašnja supruga poziva Helenu da svjedoči u njegovu korist i tako mu uzvrati uslugu.

Autorska večer ove je godine posvećena redatelju Rajku Grliću, ujedno predsjedniku ovogodišnjeg međunarodnog žirija ZagrebDoxa. U programu će biti prikazano i ostvarenje pod naslovom “Svaka dobra priča je ljubavna priča” / “Vsaka dobra zgodba je ljubezenska zgodba” (2017), film u kojem Grlić sa slovenskim koredateljem Matjažom Ivanišinom snima proces postavljanja kazališne predstave portretirajući pritom osobne odnose onih koji je kreiraju: scenarista i redatelja Dušana Jovanovića, glumice Milene Zupančić te glumaca Radka Poliča i Borisa Cavazze. Ovo je bilješka o jednom ljubavnom trokutu, ali i sasvim otvorena priča o javnom i privatnom životu umjetnika.


Komentari

Komentirajte

Napišite komentar
Unesite ime

Najnovije

5. Nagrada Dokumetar: “Valerija” Sare Jurinčić najbolji hrvatski dokumentarac 2023. godine

"Valerija" Sare Jurinčić osvojila je Dokumetar za najbolji hrvatski dokumentarni film 2023. godine.

“Buena Vista Social Club” – Druga prilika za vječnost

U četvrtom nastavku "Rockdocsa" pišemo o dokumentarcu "Buena Vista Social Club" (1999) Wima Wendersa.

“Sretni kamperi” – Posljednje ljeto

"Sretni kamperi" film je koji može dojmiti dijelom svojih vizuala, ali i umoriti činjenicom dominantno nepoticajnog variranja više-manje istog.

17. Gledalište Kinokluba Zagreb – Oblačići s trotočjem

17. Gledalište Kinokluba Zagreb, održano je u zagrebačkoj Kinoteci od 29. svibnja do 1. lipnja.

“Bez sunca” – Jedini primjer svoje vrste

"Bez sunca" i Sandor Krasna ne mogu se postavljati u hijerarhiju, niti podvrći ozbiljnoj kritici, jer ostaju jedini primjeri svoje vrste.

“To Kill a Tiger” – Poruka nade iz Indije

"To Kill a Tiger" (2022) Nishe Pahuje bavi se osjetljivom, mučnom temom silovanja trinaestogodišnje indijske djevojčice Kiran.

Drugi filmsko-diskurzivni program HDFK-a: Filmska kritika i kustoske prakse u Aziji 

Hrvatsko društvo filmskih kritičara nastavlja sa serijom filmsko-diskurzivnih programa pod nazivom "Kritika i društvo".

17. Gledalište: “Oda” – Crvena avet

Mia Maros Živković je u filmu "Oda" ispisala dimenzijama malu, skromnu, intimističku, no dojmom oveliku odu hrabrim, ustrajnim ženama.

17. Beldocs: “Porodica na određeno vrijeme” – Putovanje onkraj providnog

"Porodica na određeno vrijeme" vizualno je i sadržajno poticajno ostvarenje, koje gledatelja okupira modifikacijama prepoznatljivih tema i motiva.

Dva dokumentarca u glavnom programu 71. Pulskog filmskog festivala

U glavnom programu 71. Pulskog filmskog festivala našla su se i dva hrvatska dokumentarna filma.