PočetnaNajavePrvi maj u Dokukinu KIC

Prvi maj u Dokukinu KIC

-

Za ovaj vikend u slavu Međunarodnog praznika rada, popularno – Prvog maja, zagrebačko Dokukino KIC pripremilo je niz filmova koji na različite načine problematiziraju ili reimaginiraju pitanje radništva i moderne radničke klase u kontekstu neoliberalnog kapitalizma koji globalno živimo. U subotu i nedjelju (1. i 2. svibnja) na repertoaru su tri intrigantna dokumentarca o različitim aspektima ove globalne problematike, uz posebne projekcije dokumentarca Frederika Gerttena o globalnoj krizi stanovanja, “Izbačeni” / “Push” (2019).

U doba sve opakijeg populizma njemački dokumentarist Marcus Vetter uspijeva dobiti ekskluzivan zakulisni pristup Svjetskom ekonomskom forumu, prateći kontroverznog utemeljitelja samog foruma Klausa Schwaba. Na Forumu se okupljaju veći i manji igrači svjetske scene, od konzervativnog predsjednika Brazila Jaira Bolsonara, do mlade aktivistkinje iz Švedske Grete Thunberg. No, na Forumu glavnu riječ uglavnom vode predstavnici multinacionalnih kompanija koje su notorne po svom negativnom utjecaju na okoliš, dok se predstavnici organizacija za očuvanje okoliša pokušavaju izboriti za riječ. Vetter ih čitavo vrijeme budno prati uz zdravu dozu (ironijskog) odmaka. “Forum” / “The Forum” / “Das Forum” (2019) – dokutriler, kakvim ga nazivaju u sloganu, istovremeno je iznimno zamršen ali i direktan u pokušaju da odgonetne koliko je moguće ići protiv mainstreama.

“Tunel” / “A Tunnel” (2019) gruzijskog redateljskog dvojca Nino OrjonikidžeVan Arsenišvili vodi nas u idilično planinsko selo u Gruziji blizu koje se nalazi na planiranom putu brze željezničke pruge između Kine i Europe. U neposrednoj blizini počinje se graditi tunel zbog čega su njezini stanovnici u strahu, gledajući tlo kako se lomi i urušava, nesigurni hoće li ostati bez krova nad glavom. Tenzije među kineskim i gruzijskim radnicima vremenom postaju sve izraženije.

Posljednji film na prvomajskom meniju je “Demonska juha” / “The Devil’s Soup” /
“La zuppa del demonio” (2014) talijanskog redatelja Davida Ferrarija, koji kombinira isječke industrijskih dokumentaraca iz arhiva L’Archivio Nazionale Cinema d’Impresa u Ivrei s tekstovima poznatih književnika, od Buzzatija i Calvina do Pasolinija, ne bi li ispričao priču o utopiji industrijskog i tehnološkog napretka koja je prije sto godina bila futuristička utopija.

Opširnije informacije o terminima provjerite na službenoj stranici Dokukina KIC.


Komentari

Komentirajte

Napišite komentar
Unesite ime

Najnovije

“Dokukino Eter”: Novi studentski program u Dokukinu KIC

U suradnji s Klubom studenata FPZG-a i Radio Studentom, zagrebačko Dokukino KIC pokreće novi filmsko-diskurzivni program "Dokukino Eter".

Nenad Puhovski: “Uvijek smo se trudili na festivalu imati značajan broj hrvatskih filmova”

Direktor ZagrebDoxa Nenad Puhovski za naš portal najavljuje devetnaesto izdanje najvećeg domaćeg festivala dokumentarnog filma.

“Djeca magle” na Al Jazeeri Balkans

Na programu Al Jazeere Balkans danas i tijekom cijelog tjedna bit će prikazivan dokumentarni film "Djeca magle" (2021) autorice Diễm Hà Lệ.

Sveučilišni Festival rodne ravnopravnosti ROAЯ u riječkom Art-kinu

Od 21. do 23. ožujka Sveučilište u Rijeci u Art-kino donosi Festival rodne ravnopravnosti ROAЯ.

Damir Markovina: “Mostar je iznimno vitalna beštija”

U svom drugom autorskom filmu - "Dezerteri" - Damir Markovina se prisjeća odrastanja u Mostaru i okolnosti odlaska iz grada.

Melita Vrsaljko: “Pruga Knin-Zadar je krik propuštene prilike i izraz besmislenih politika”

Melita Vrsaljko za naš portal govori o svom filmskom prvijencu "Knin-Zadar" (Dinaridi Film, 2023.).

Bogat popratni program 19. ZagrebDoxa

ZagrebDox i ove godine nudi bogat popratni programski sadržaj, koji se sastoji od "masterclassova", panela, posebnih programa itd.

“AHA!”: Nova znanstveno-putopisna dokumentarna serija na HTV-u

Na Prvom programu HTV-a, 27. ožujka u 20.15 sati, s emitiranjem kreće nova znanstveno-putopisna dokumentarna serija "AHA!" Tamare Babun i Une Radić.

“Između revolucija” na 20. CPH:DOX-u

Hrvatska koprodukcija "Između revolucija" (2023) rumunjskog autora Vlada Petrija ušla je u program 20. CPH:DOX-a.

Otvorene prijave za Scenaristički program “Krsto Papić”

Otvorene su prijave za novo izdanje Scenarističkog programa "Krsto Papić" Društva hrvatskih filmskih redatelja.