PočetnaNajaveDokukino KIC: Masterclass Fredrika Gerttena i Hall of Fame posvećen eksperimentalnom vizionaru...

Dokukino KIC: Masterclass Fredrika Gerttena i Hall of Fame posvećen eksperimentalnom vizionaru Bruceu Baillieju

-

Posljednji travanjski dani donose nam dva programa u zagrebačkom Dokukinu KIC. Prvi je rezerviran za švedskog redatelja Fredrika Gerttena, koji dolazi u Zagreb održati razgovor i masterclass predavanje; drugi nosi posvetu pioniru američkog eksperimentalnog filma Bruceu Baillieju, nešto više od godinu dana od njegove smrti.

U najnovijem istraživačkom dokumentarcu Fredrika Gerttena, “Izbačeni” / “Push” (2019), pokušavaju se pronaći odgovori na kompleksna pitanja sve većih cijena stanovanja u nezaustavljivom globalnom rastu cijena nekretnina i najma stanova. Istovremeno, prihodi stanara diljem svijeta ostaju jednako niski. Tko stoji iza svega toga i koji su faktori koji čine stanovanje jednim od gorućih svjetskih pitanja? Sve to pokušavamo saznati prateći Leileni Farhu, posebnu izvjestiteljicu UN-a za pravo na stambeno zbrinjavanje u istrazi tajnovitog svijeta investitora kapitala, špekulanata i najmodavaca, na njezinim putovanjima po cijelom svijetu.

Nakon premijerne projekcije u četvrtak (29. travnja u 20.30 sati) održat će se razgovor uživo s redateljem Fredrikom Gerttenom te arhitekticom i aktivistkinjom Ivom Marčetić o globalnoj krizi stanovanja i pravu na stanovanje kao ljudskom pravu. Razgovor će se moći pratiti i putem streama na FB stranicama Dokukino KIC i Pravo na grad.

Redatelj filma već će sljedećeg dana (petak, 30. travnja) održati i masterclass predavanje u organizaciji Restart Labela. Na njemu će govoriti o svom radu, problemima s kojima se suočio nakon projekcija i o tome što znači kada vam je stalo do teme filma. Zbog ograničenog broja mjesta potrebno je rezervirati svoje sjedalo slanjem maila na [email protected]. Ulaz je besplatan.

U srijedu (28. travnja u 19 sati) je na rasporedu i prvo ovogodišnje izdanje programa Hall of Fame – vodič kroz povijest dokumentarnog filma s posvetom eksperimentalnom dokumentaristu i underground pjesniku Bruceu Baillieju (1931. – 2020.). Pionir američkog eksperimentalnog filma i hipijevske kontrakulture, osnivač filmske zadruge Canyon Cinema i jedna od ključnih figura avangarde koja se formirala u San Franciscu 1960-ih, a inspirirao je brojne slavne filmaše od Georgea Lucasa do Apichatponga Weerasethakula koji gledanje njegovih filmova smatra “religijskim iskustvom”. Baillie je poznat po vizionarskim i lirskim pejzažnim filmovima koji istražuju velike američke teme a njegovo karakteristično filmsko sredstvo je jedan, jednostavni švenk snimljen 16-mm kamerom.

U sklopu programa bit će prikazano pet autorovih filmova: “On Sundays” (1961), “Mass for the Dakota Sioux” (1964), “Castro Street” (1966), “All My Life” (1966) i “Quick Billy” (1971). Uvodnu riječ održat će filmologinja Petra Belc. Više o samim filmovima možete čitati na sljedećoj poveznici.


Komentari

Komentirajte

Napišite komentar
Unesite ime

Najnovije