PočetnaNajaveDokukino KIC: Masterclass Fredrika Gerttena i Hall of Fame posvećen eksperimentalnom vizionaru Bruceu Baillieju

Dokukino KIC: Masterclass Fredrika Gerttena i Hall of Fame posvećen eksperimentalnom vizionaru Bruceu Baillieju

|

Posljednji travanjski dani donose nam dva programa u zagrebačkom Dokukinu KIC. Prvi je rezerviran za švedskog redatelja Fredrika Gerttena, koji dolazi u Zagreb održati razgovor i masterclass predavanje; drugi nosi posvetu pioniru američkog eksperimentalnog filma Bruceu Baillieju, nešto više od godinu dana od njegove smrti.

U najnovijem istraživačkom dokumentarcu Fredrika Gerttena, “Izbačeni” / “Push” (2019), pokušavaju se pronaći odgovori na kompleksna pitanja sve većih cijena stanovanja u nezaustavljivom globalnom rastu cijena nekretnina i najma stanova. Istovremeno, prihodi stanara diljem svijeta ostaju jednako niski. Tko stoji iza svega toga i koji su faktori koji čine stanovanje jednim od gorućih svjetskih pitanja? Sve to pokušavamo saznati prateći Leileni Farhu, posebnu izvjestiteljicu UN-a za pravo na stambeno zbrinjavanje u istrazi tajnovitog svijeta investitora kapitala, špekulanata i najmodavaca, na njezinim putovanjima po cijelom svijetu.

Nakon premijerne projekcije u četvrtak (29. travnja u 20.30 sati) održat će se razgovor uživo s redateljem Fredrikom Gerttenom te arhitekticom i aktivistkinjom Ivom Marčetić o globalnoj krizi stanovanja i pravu na stanovanje kao ljudskom pravu. Razgovor će se moći pratiti i putem streama na FB stranicama Dokukino KIC i Pravo na grad.

Redatelj filma već će sljedećeg dana (petak, 30. travnja) održati i masterclass predavanje u organizaciji Restart Labela. Na njemu će govoriti o svom radu, problemima s kojima se suočio nakon projekcija i o tome što znači kada vam je stalo do teme filma. Zbog ograničenog broja mjesta potrebno je rezervirati svoje sjedalo slanjem maila na [email protected]. Ulaz je besplatan.

U srijedu (28. travnja u 19 sati) je na rasporedu i prvo ovogodišnje izdanje programa Hall of Fame – vodič kroz povijest dokumentarnog filma s posvetom eksperimentalnom dokumentaristu i underground pjesniku Bruceu Baillieju (1931. – 2020.). Pionir američkog eksperimentalnog filma i hipijevske kontrakulture, osnivač filmske zadruge Canyon Cinema i jedna od ključnih figura avangarde koja se formirala u San Franciscu 1960-ih, a inspirirao je brojne slavne filmaše od Georgea Lucasa do Apichatponga Weerasethakula koji gledanje njegovih filmova smatra “religijskim iskustvom”. Baillie je poznat po vizionarskim i lirskim pejzažnim filmovima koji istražuju velike američke teme a njegovo karakteristično filmsko sredstvo je jedan, jednostavni švenk snimljen 16-mm kamerom.

U sklopu programa bit će prikazano pet autorovih filmova: “On Sundays” (1961), “Mass for the Dakota Sioux” (1964), “Castro Street” (1966), “All My Life” (1966) i “Quick Billy” (1971). Uvodnu riječ održat će filmologinja Petra Belc. Više o samim filmovima možete čitati na sljedećoj poveznici.


Komentari

Komentirajte

Napišite komentar
Unesite ime

Najnovije

[FOTOGALERIJA] Dodjela 5. Nagrade Dokumetar

Fotogalerija s dodjele 5. Nagrade Dokumetar, održane 18. lipnja 2024. godine u zagrebačkom Dokukinu KIC.

“The Last Dragon” – Pseudodokumentarnost za široke mase

U novom tekstu "Dokumentiranja fikcije" provjerit ćemo kako pseudodokumentarni film funkcionira kada mu se da komercijalna svrha.

Preminuo filmski kritičar Tomislav Čegir

Filmski kritičar Tomislav Čegir preminuo je 18. lipnja, u 55. godini života.

5. Nagrada Dokumetar: “Valerija” Sare Jurinčić najbolji hrvatski dokumentarac 2023. godine

"Valerija" Sare Jurinčić osvojila je Dokumetar za najbolji hrvatski dokumentarni film 2023. godine.

“Buena Vista Social Club” – Druga prilika za vječnost

U četvrtom nastavku "Rockdocsa" pišemo o dokumentarcu "Buena Vista Social Club" (1999) Wima Wendersa.

“Sretni kamperi” – Posljednje ljeto

"Sretni kamperi" film je koji može dojmiti dijelom svojih vizuala, ali i umoriti činjenicom dominantno nepoticajnog variranja više-manje istog.

17. Gledalište Kinokluba Zagreb – Oblačići s trotočjem

17. Gledalište Kinokluba Zagreb, održano je u zagrebačkoj Kinoteci od 29. svibnja do 1. lipnja.

“Bez sunca” – Jedini primjer svoje vrste

"Bez sunca" i Sandor Krasna ne mogu se postavljati u hijerarhiju, niti podvrći ozbiljnoj kritici, jer ostaju jedini primjeri svoje vrste.

“To Kill a Tiger” – Poruka nade iz Indije

"To Kill a Tiger" (2022) Nishe Pahuje bavi se osjetljivom, mučnom temom silovanja trinaestogodišnje indijske djevojčice Kiran.

Drugi filmsko-diskurzivni program HDFK-a: Filmska kritika i kustoske prakse u Aziji 

Hrvatsko društvo filmskih kritičara nastavlja sa serijom filmsko-diskurzivnih programa pod nazivom "Kritika i društvo".