PočetnaNajaveDokukino KIC: Masterclass Fredrika Gerttena i Hall of Fame posvećen eksperimentalnom vizionaru...

Dokukino KIC: Masterclass Fredrika Gerttena i Hall of Fame posvećen eksperimentalnom vizionaru Bruceu Baillieju

-

Posljednji travanjski dani donose nam dva programa u zagrebačkom Dokukinu KIC. Prvi je rezerviran za švedskog redatelja Fredrika Gerttena, koji dolazi u Zagreb održati razgovor i masterclass predavanje; drugi nosi posvetu pioniru američkog eksperimentalnog filma Bruceu Baillieju, nešto više od godinu dana od njegove smrti.

U najnovijem istraživačkom dokumentarcu Fredrika Gerttena, “Izbačeni” / “Push” (2019), pokušavaju se pronaći odgovori na kompleksna pitanja sve većih cijena stanovanja u nezaustavljivom globalnom rastu cijena nekretnina i najma stanova. Istovremeno, prihodi stanara diljem svijeta ostaju jednako niski. Tko stoji iza svega toga i koji su faktori koji čine stanovanje jednim od gorućih svjetskih pitanja? Sve to pokušavamo saznati prateći Leileni Farhu, posebnu izvjestiteljicu UN-a za pravo na stambeno zbrinjavanje u istrazi tajnovitog svijeta investitora kapitala, špekulanata i najmodavaca, na njezinim putovanjima po cijelom svijetu.

Nakon premijerne projekcije u četvrtak (29. travnja u 20.30 sati) održat će se razgovor uživo s redateljem Fredrikom Gerttenom te arhitekticom i aktivistkinjom Ivom Marčetić o globalnoj krizi stanovanja i pravu na stanovanje kao ljudskom pravu. Razgovor će se moći pratiti i putem streama na FB stranicama Dokukino KIC i Pravo na grad.

Redatelj filma već će sljedećeg dana (petak, 30. travnja) održati i masterclass predavanje u organizaciji Restart Labela. Na njemu će govoriti o svom radu, problemima s kojima se suočio nakon projekcija i o tome što znači kada vam je stalo do teme filma. Zbog ograničenog broja mjesta potrebno je rezervirati svoje sjedalo slanjem maila na [email protected]. Ulaz je besplatan.

U srijedu (28. travnja u 19 sati) je na rasporedu i prvo ovogodišnje izdanje programa Hall of Fame – vodič kroz povijest dokumentarnog filma s posvetom eksperimentalnom dokumentaristu i underground pjesniku Bruceu Baillieju (1931. – 2020.). Pionir američkog eksperimentalnog filma i hipijevske kontrakulture, osnivač filmske zadruge Canyon Cinema i jedna od ključnih figura avangarde koja se formirala u San Franciscu 1960-ih, a inspirirao je brojne slavne filmaše od Georgea Lucasa do Apichatponga Weerasethakula koji gledanje njegovih filmova smatra “religijskim iskustvom”. Baillie je poznat po vizionarskim i lirskim pejzažnim filmovima koji istražuju velike američke teme a njegovo karakteristično filmsko sredstvo je jedan, jednostavni švenk snimljen 16-mm kamerom.

U sklopu programa bit će prikazano pet autorovih filmova: “On Sundays” (1961), “Mass for the Dakota Sioux” (1964), “Castro Street” (1966), “All My Life” (1966) i “Quick Billy” (1971). Uvodnu riječ održat će filmologinja Petra Belc. Više o samim filmovima možete čitati na sljedećoj poveznici.


Komentari

Komentirajte

Napišite komentar
Unesite ime

Najnovije

“Dokukino Eter”: Novi studentski program u Dokukinu KIC

U suradnji s Klubom studenata FPZG-a i Radio Studentom, zagrebačko Dokukino KIC pokreće novi filmsko-diskurzivni program "Dokukino Eter".

Nenad Puhovski: “Uvijek smo se trudili na festivalu imati značajan broj hrvatskih filmova”

Direktor ZagrebDoxa Nenad Puhovski za naš portal najavljuje devetnaesto izdanje najvećeg domaćeg festivala dokumentarnog filma.

“Djeca magle” na Al Jazeeri Balkans

Na programu Al Jazeere Balkans danas i tijekom cijelog tjedna bit će prikazivan dokumentarni film "Djeca magle" (2021) autorice Diễm Hà Lệ.

Sveučilišni Festival rodne ravnopravnosti ROAЯ u riječkom Art-kinu

Od 21. do 23. ožujka Sveučilište u Rijeci u Art-kino donosi Festival rodne ravnopravnosti ROAЯ.

Damir Markovina: “Mostar je iznimno vitalna beštija”

U svom drugom autorskom filmu - "Dezerteri" - Damir Markovina se prisjeća odrastanja u Mostaru i okolnosti odlaska iz grada.

Melita Vrsaljko: “Pruga Knin-Zadar je krik propuštene prilike i izraz besmislenih politika”

Melita Vrsaljko za naš portal govori o svom filmskom prvijencu "Knin-Zadar" (Dinaridi Film, 2023.).

Bogat popratni program 19. ZagrebDoxa

ZagrebDox i ove godine nudi bogat popratni programski sadržaj, koji se sastoji od "masterclassova", panela, posebnih programa itd.

“AHA!”: Nova znanstveno-putopisna dokumentarna serija na HTV-u

Na Prvom programu HTV-a, 27. ožujka u 20.15 sati, s emitiranjem kreće nova znanstveno-putopisna dokumentarna serija "AHA!" Tamare Babun i Une Radić.

“Između revolucija” na 20. CPH:DOX-u

Hrvatska koprodukcija "Između revolucija" (2023) rumunjskog autora Vlada Petrija ušla je u program 20. CPH:DOX-a.

Otvorene prijave za Scenaristički program “Krsto Papić”

Otvorene su prijave za novo izdanje Scenarističkog programa "Krsto Papić" Društva hrvatskih filmskih redatelja.