Početna Najave "Susjedi" Tomislava Žaje na programu Al Jazeere Balkans

“Susjedi” Tomislava Žaje na programu Al Jazeere Balkans

-

Na program Al Jazeere Balkanse danas (utorak, 8.12.) od 17.05 sati dolazi dokumentarni film “Susjedi” (Gral Film, 2018.) hrvatskog autora Tomislava Žaje. U njemu redatelj prati provedbu povratka štićenika Doma za psihički bolesne odrasle osobe “Osijek” u normalnu svakodnevicu, na svoj uobičajeno empatičan način prema pojedincima s psihičkim poteškoćama. Film je imao svjetsku premijeru na prošlogodišnjem ZagrebDoxu, a uz brojne nagrade osvojio je i Top of the Docs, za najbolji hrvatski dokumentarni film 2019. godine po izboru glavnog urednika portala Dokumentarni.net, Hrvoja Krstičevića.

U filmu “The Cut: Exploring FGM” (“Zločin nad ženama”) novinarka Fatma Naib istražuje obred ženskog obrezivanja, kojem je podvrgnuto najmanje 200 milijuna djevojki i žena diljem svijeta. Spomenuta praksa česta je u Africi, na Bliskom Istoku te u Aziji, a smatra ju se pripremom za udaju. Dokumentarac je na rasporedu sutra (srijeda, 9.12.) od 17.05 sati.

Posljednji dan ovog tjedna (13.12.), također u istom terminu od 17.05 sati, rezerviran je za film “Prvi put” (2016) autorice Mirjane Hrge, koji se prisjeća povijesne zlatne olimpijske medalje rukometne reprezentacije na OI u Atlanti 1996. godine.

Opširnije informacije i raspored provjerite na službenoj stranici Al Jazeere Balkans.


Komentari

Komentirajte

Napišite komentar
Unesite ime

Najnovije

“Once the Dust Settles” – Selfie na poprištu katastrofe

Johna Appela kroz film "Once the Dust Settles" vode empatija i dobrodušnost, uz razumijevanje nemoći da se promijeni ono što se dogodilo.

Otvorene prijave za 6. Scenaristički program “Krsto Papić”

Otvorene su prijave za 6. Scenaristički program “Krsto Papić”.

Al Jazeera Balkans: Drugi nastavci filmova “Generacija ’68” i “Nedjelja 13.” te dokumentarac o kineskom nadziranju svojih građana

Ovotjedni program AJB-a donosi druge nastavke filmova "Generacija '68" i "Nedjelja 13." te dokumentarac o kineskom nadziranju svojih građana.

Top 10: Najbolji dokumentarni filmovi 2020. godine

Marko Stojiljković donosi svoju listu najboljih dokumentarnih filmova 2020. godine.

Preminuo Michael Apted, redatelj serijala “Up”

Poznati britanski dokumentarist Michael Apted, najpoznatiji po kultnom serijalu "Up", preminuo je u četvrtak u svom losanđeleškom domu.

Otvorene prijave za 68. Martovski festival

Otvorene su prijave za 68. Beogradski festival dokumentarnog i kratkometražnog filma - Martovski festival.

“I Walk” – Odsebljeno putovanje u srce tame

Jørgen Leth u novom filmu "I Walk" / "Jeg går" (2019) dočarava neveselu stranu svoga psihofizičkoga stanja posljednjih desetak godina.

Al Jazeera Balkans: “Generacija ’68” i “Bugarski san”

Na programu AJB-a ovog će se tjedna između ostalih prikazati i dokumentarci "Generacija '68" Nenada Puhovskog "Bugarski san" Srđana Šarenca.

“Family Romance, LLC” – Samozavaravanje, plaćeno i neplaćeno

U dosadašnjim osvrtima "Family Romance, LLC" ocijenjen je u rasponu od "slabiji Herzogov film" do "jedan od najintrigantnijih u autorovu opusu".

Pomoć za Kino klub Sisak

Razorni potresi koji su ovih dana pogodili Sisak i Sisačko-moslavačku županiju uništili su i Kino klub Sisak, ali i domove kinoklubaša, njihovih prijatelja i obitelji.