PočetnaNajave"Susjedi" Tomislava Žaje na programu Al Jazeere Balkans

“Susjedi” Tomislava Žaje na programu Al Jazeere Balkans

-

Na program Al Jazeere Balkanse danas (utorak, 8.12.) od 17.05 sati dolazi dokumentarni film “Susjedi” (Gral Film, 2018.) hrvatskog autora Tomislava Žaje. U njemu redatelj prati provedbu povratka štićenika Doma za psihički bolesne odrasle osobe “Osijek” u normalnu svakodnevicu, na svoj uobičajeno empatičan način prema pojedincima s psihičkim poteškoćama. Film je imao svjetsku premijeru na prošlogodišnjem ZagrebDoxu, a uz brojne nagrade osvojio je i Top of the Docs, za najbolji hrvatski dokumentarni film 2019. godine po izboru glavnog urednika portala Dokumentarni.net, Hrvoja Krstičevića.

U filmu “The Cut: Exploring FGM” (“Zločin nad ženama”) novinarka Fatma Naib istražuje obred ženskog obrezivanja, kojem je podvrgnuto najmanje 200 milijuna djevojki i žena diljem svijeta. Spomenuta praksa česta je u Africi, na Bliskom Istoku te u Aziji, a smatra ju se pripremom za udaju. Dokumentarac je na rasporedu sutra (srijeda, 9.12.) od 17.05 sati.

Posljednji dan ovog tjedna (13.12.), također u istom terminu od 17.05 sati, rezerviran je za film “Prvi put” (2016) autorice Mirjane Hrge, koji se prisjeća povijesne zlatne olimpijske medalje rukometne reprezentacije na OI u Atlanti 1996. godine.

Opširnije informacije i raspored provjerite na službenoj stranici Al Jazeere Balkans.


Komentari

Komentirajte

Napišite komentar
Unesite ime

Najnovije

Vlad Petri: “Ovo nije samo film o politici, već i o ljudima, prijateljstvu, ljubavi i povezanosti”

Rumunjski redatelj Vlad Petri na skorašnjem će ZagrebDoxu predstaviti svoj novi film, "Između revolucija" (2023).

Hrvatski projekti i filmovi na East Doc Platformu i Oberhausenu

Hrvatska dokumentaristika bit će zastupljena na dva važna filmska programa/manifestacije: East Doc Platformu te 69. Oberhausenu.

“Dokukino Eter”: Novi studentski program u Dokukinu KIC

U suradnji s Klubom studenata FPZG-a i Radio Studentom, zagrebačko Dokukino KIC pokreće novi filmsko-diskurzivni program "Dokukino Eter".

Nenad Puhovski: “Uvijek smo se trudili na festivalu imati značajan broj hrvatskih filmova”

Direktor ZagrebDoxa Nenad Puhovski za naš portal najavljuje devetnaesto izdanje najvećeg domaćeg festivala dokumentarnog filma.

“Djeca magle” na Al Jazeeri Balkans

Na programu Al Jazeere Balkans danas i tijekom cijelog tjedna bit će prikazivan dokumentarni film "Djeca magle" (2021) autorice Diễm Hà Lệ.

Sveučilišni Festival rodne ravnopravnosti ROAЯ u riječkom Art-kinu

Od 21. do 23. ožujka Sveučilište u Rijeci u Art-kino donosi Festival rodne ravnopravnosti ROAЯ.

Damir Markovina: “Mostar je iznimno vitalna beštija”

U svom drugom autorskom filmu - "Dezerteri" - Damir Markovina se prisjeća odrastanja u Mostaru i okolnosti odlaska iz grada.

Melita Vrsaljko: “Pruga Knin-Zadar je krik propuštene prilike i izraz besmislenih politika”

Melita Vrsaljko za naš portal govori o svom filmskom prvijencu "Knin-Zadar" (Dinaridi Film, 2023.).

Bogat popratni program 19. ZagrebDoxa

ZagrebDox i ove godine nudi bogat popratni programski sadržaj, koji se sastoji od "masterclassova", panela, posebnih programa itd.

“AHA!”: Nova znanstveno-putopisna dokumentarna serija na HTV-u

Na Prvom programu HTV-a, 27. ožujka u 20.15 sati, s emitiranjem kreće nova znanstveno-putopisna dokumentarna serija "AHA!" Tamare Babun i Une Radić.