PočetnaNajave"Susjedi" Tomislava Žaje na programu Al Jazeere Balkans

“Susjedi” Tomislava Žaje na programu Al Jazeere Balkans

|

Na program Al Jazeere Balkanse danas (utorak, 8.12.) od 17.05 sati dolazi dokumentarni film “Susjedi” (Gral Film, 2018.) hrvatskog autora Tomislava Žaje. U njemu redatelj prati provedbu povratka štićenika Doma za psihički bolesne odrasle osobe “Osijek” u normalnu svakodnevicu, na svoj uobičajeno empatičan način prema pojedincima s psihičkim poteškoćama. Film je imao svjetsku premijeru na prošlogodišnjem ZagrebDoxu, a uz brojne nagrade osvojio je i Top of the Docs, za najbolji hrvatski dokumentarni film 2019. godine po izboru glavnog urednika portala Dokumentarni.net, Hrvoja Krstičevića.

U filmu “The Cut: Exploring FGM” (“Zločin nad ženama”) novinarka Fatma Naib istražuje obred ženskog obrezivanja, kojem je podvrgnuto najmanje 200 milijuna djevojki i žena diljem svijeta. Spomenuta praksa česta je u Africi, na Bliskom Istoku te u Aziji, a smatra ju se pripremom za udaju. Dokumentarac je na rasporedu sutra (srijeda, 9.12.) od 17.05 sati.

Posljednji dan ovog tjedna (13.12.), također u istom terminu od 17.05 sati, rezerviran je za film “Prvi put” (2016) autorice Mirjane Hrge, koji se prisjeća povijesne zlatne olimpijske medalje rukometne reprezentacije na OI u Atlanti 1996. godine.

Opširnije informacije i raspored provjerite na službenoj stranici Al Jazeere Balkans.


Komentari

Komentirajte

Napišite komentar
Unesite ime

Najnovije

13. Škola dokumentarnog filma: Bez šminke

U zagrebačkom Dokukinu KIC 18. su lipnja premijerno prikazani završni radovi 13. Škole dokumentarnog filma.

Mašinokoreografije Alaina Resnaisa

Zanimanje Alaina Resnaisa za mašine, mogu se donekle pripisati posleratnom industrijskom "boomu" 1950-ih u Francuskoj.

Petnaesta Nagrada “Vedran Šamanović” Ani Hušman za film “Radije bih bila kamen”

Ovogodišnja, petnaesta po redu Nagrada "Vedran Šamanović", pripala je Ani Hušman za film "Radije bih bila kamen" (2024).

“Burden of Dreams” – Film važniji od života

Četvrtu sezonu "Klasika svjetske dokumentaristike" otvaramo tekstom o dokumentarcu "Burden of Dreams" (1982) Lesa Blanka.

Otvorene prijave za 33. Dane hrvatskog filma

Dani hrvatskog filma pozivaju na prijavu filmova za 33. izdanje, koje će se održati od 17. do 20. listopada 2024. u karlovačkom Kinu Edison.

Fotopokret i kinostazis Abbasa Kiarostamija

U drugom tekstu esejističkog serijala "Mineur/majeur" bavimo se manje poznatim filmovima iranskog redatelja Abbasa Kiarostamija.

“The History of Time Travel” – Pseudodokumentarac u slobodnoj formi

"The History of Time Travel" Rickyja Kennedyja iz 2014. godine u narativ uvodi fiktivno znanstveno otkriće, točnije motiv vremenskog stroja.

U srijedu u Bjelovaru počinje nova sezona Filmodroma

Već sedmu godinu sastavni dio Bjelovarskog kulturnog ljeta je program "Filmodrom ljetno kino" Udruge DOKUart.

Riječka premijera “Galeba” u Ljetnom Art-kinu

U Ljetnom Art-kinu 3. srpnja održat će se riječka premijera dokumentarnog filma "Galeb" (Greta Creative Network, 2024.) Davida Lušičića.

Parakartografija Luca Moulleta

U ovom esejističkom serijalu "Mineur/majeur" zavirujemo u opskurne - najčešće kratkometražne i srednjemetražne – ćoškove opusa kanonizovanih reditelja.