PočetnaVijestiGrand Prix 43. Poitiers Film Festivala dokumentarcu "O jednoj mladosti" Ivana Ramljaka

Grand Prix 43. Poitiers Film Festivala dokumentarcu “O jednoj mladosti” Ivana Ramljaka

-

Debitantski dugometražni film Ivana Ramljaka, dokumentarac “O jednoj mladosti” (Akademija dramske umjetnosti u Zagrebu, 2020.) osvojio je još jednu nagradu, ovaj put međunarodnu na 43. izdanju francuskog Poitiers Film Festivala (27.11. – 4.12.). Isti je pokrenuo poznati francuski arhivist Henri Langlois 1977. godine, inače i suosnivač Francuske kinoteke. Poitiers Film Festival jedan je od najuglednijih europskih festivala iz rakursa studentskog filma / mladih autora, a naš je autor osvojio Grand Prix u dugometražnoj međunarodnoj konkurenciji.

Žiri (Alex Masson, novinar; Guillaume Perret, distributer; i Eve Robin, producentica) svoju su odluku obrazložili sljedećim riječima: “Dodjeljujemo nagradu filmu ‘O jednoj mladosti’ zbog iskrenosti pristupa, pažljivog uprizorenja intimne želje kojom je snimljen film sa sjećanjem na izgubljenog prijatelja i o njemu. Zato jer se redatelj usudio otkriti veličanstvenu umjetnost, kako bi mu odao počast i nadišao puki foto-album s filmskim slikama, pretvarajući ga u neizbrisiv trag. Za priču koju govori ovaj višeslojni portret, sa svojim mutnim granicama koje ipak jasno pokazuju zajedničku tajnu mladosti i njena duboka prijateljstva, koje nam nekoliko godina u retrospektivi omogućuju shvaćanje njihove složenosti i nijansi. Napokon, zbog želje da se vidi i podrži budući rad ovog redatelja.”

“O jednoj mladosti” donosi priču o prerano preminulom autorovom prijatelju Marku Čakloviću i njihovom zajedničkom odrastanju. Dokumentarac je pak svjetsku premijeru doživio na prizrenskom DokuFestu ove godine, hrvatsku na 29. Danima hrvatskog filma. Scenarij i režiju potpisuje Ivan Ramljak, fotografiju Marko Čaklović, montažu Ivor Šonje, dok je za oblikovanje zvuka bio zadužen Borna Buljević. Film je nastao u produkciji Akademije dramske umjetnosti u Zagrebu (producent Matej Merlić).


Komentari

Komentirajte

Napišite komentar
Unesite ime

Najnovije

“Mate” – Antikapitalistički manifest iz Dalmatinske zagore

"Mate" (Samostalna produkcija, 2023.) splitskog autora Ivana Efendića jedan je od najdojmljivijih domaćih doku-kratkiša u recentnom razdoblju.

“Sjeveroistočni vjetrovi” – Staljin, još uvijek među Gruzijcima

"Sjeveroistočni vjetrovi" su film istančana ritma, smjene kadrova koja jednako zadržava pozornost na detaljima, kao što ih kontekstualizira.

[VIDEO] Domenico Centrone: “Moramo ‘vratiti’ film mjestu na kojem je snimljen”

Od 19. do 23. veljače u Zagrebu se održavala napredna radionica snimanja za mlade, koju je vodio talijanski edukator Domenico Centrone.

“Dolazak proljeća u Buču” i “Sarajevo Safari” na programu Al Jazeere Balkans

Na ovotjedni program Al Jazeere Balkans stižu dokumentarni filmovi "Dolazak proljeća u Buču" i "Sarajevo Safari".

“Beyond Utopia” – Vibrantno svjedočanstvo

"Beyond Utopia" uvjerljivo i potresno iznosi upečatljive sudbine, pripovijesti i prisjećanja nekolicine izbjeglih Sjevernokorejaca.

[VIDEO] Nikoloz Bežanišvili: “Staljin nije popularan u Gruziji jer naša zemlja ide prema EU i NATO-u”

Gruzijski redatelj Nikoloz Bežanišvili za naš portal govori o svom filmu "Sjeveroistični vjetrovi" (2022).

Ivan Efendić: “Moj glavni protagonist Mate Lasić ima potpuno drugačiji pristup umjetnosti i životu”

Debitantski redatelj Ivan Efendić za Dokumentarni.net govori o svom dokumentarcu "Mate" (Samostalna produkcija, 2023.).

Otvorene prijave za KKZ-ovu radionicu “U dijalogu sa Agnès”

Otvorene su prijave za naprednu KKZ-ovu filmsku radionicu "U dijalogu sa Agnès" voditeljice Ive Gavrilović.

Otvorene prijave za 11. STIFF

STIFF – Međunarodni studentski filmski festival poziva autore da prijave svoje filmove na jedanaesto izdanje festivala.

Hrvatska koprodukcija u industrijskom dijelu 26. Međunarodnog festivala dokumentarnog filma u Solunu

Hrvatska koprodukcija "Sakupljač snova" ušla je u industrijski dio 26. Međunarodnog festivala dokumentarnog filma u Solunu.