Početna Vijesti Grand Prix 43. Poitiers Film Festivala dokumentarcu "O jednoj mladosti" Ivana Ramljaka

Grand Prix 43. Poitiers Film Festivala dokumentarcu “O jednoj mladosti” Ivana Ramljaka

-

Debitantski dugometražni film Ivana Ramljaka, dokumentarac “O jednoj mladosti” (Akademija dramske umjetnosti u Zagrebu, 2020.) osvojio je još jednu nagradu, ovaj put međunarodnu na 43. izdanju francuskog Poitiers Film Festivala (27.11. – 4.12.). Isti je pokrenuo poznati francuski arhivist Henri Langlois 1977. godine, inače i suosnivač Francuske kinoteke. Poitiers Film Festival jedan je od najuglednijih europskih festivala iz rakursa studentskog filma / mladih autora, a naš je autor osvojio Grand Prix u dugometražnoj međunarodnoj konkurenciji.

Žiri (Alex Masson, novinar; Guillaume Perret, distributer; i Eve Robin, producentica) svoju su odluku obrazložili sljedećim riječima: “Dodjeljujemo nagradu filmu ‘O jednoj mladosti’ zbog iskrenosti pristupa, pažljivog uprizorenja intimne želje kojom je snimljen film sa sjećanjem na izgubljenog prijatelja i o njemu. Zato jer se redatelj usudio otkriti veličanstvenu umjetnost, kako bi mu odao počast i nadišao puki foto-album s filmskim slikama, pretvarajući ga u neizbrisiv trag. Za priču koju govori ovaj višeslojni portret, sa svojim mutnim granicama koje ipak jasno pokazuju zajedničku tajnu mladosti i njena duboka prijateljstva, koje nam nekoliko godina u retrospektivi omogućuju shvaćanje njihove složenosti i nijansi. Napokon, zbog želje da se vidi i podrži budući rad ovog redatelja.”

“O jednoj mladosti” donosi priču o prerano preminulom autorovom prijatelju Marku Čakloviću i njihovom zajedničkom odrastanju. Dokumentarac je pak svjetsku premijeru doživio na prizrenskom DokuFestu ove godine, hrvatsku na 29. Danima hrvatskog filma. Scenarij i režiju potpisuje Ivan Ramljak, fotografiju Marko Čaklović, montažu Ivor Šonje, dok je za oblikovanje zvuka bio zadužen Borna Buljević. Film je nastao u produkciji Akademije dramske umjetnosti u Zagrebu (producent Matej Merlić).


Komentari

Komentirajte

Napišite komentar
Unesite ime

Najnovije

“Once the Dust Settles” – Selfie na poprištu katastrofe

Johna Appela kroz film "Once the Dust Settles" vode empatija i dobrodušnost, uz razumijevanje nemoći da se promijeni ono što se dogodilo.

Otvorene prijave za 6. Scenaristički program “Krsto Papić”

Otvorene su prijave za 6. Scenaristički program “Krsto Papić”.

Al Jazeera Balkans: Drugi nastavci filmova “Generacija ’68” i “Nedjelja 13.” te dokumentarac o kineskom nadziranju svojih građana

Ovotjedni program AJB-a donosi druge nastavke filmova "Generacija '68" i "Nedjelja 13." te dokumentarac o kineskom nadziranju svojih građana.

Top 10: Najbolji dokumentarni filmovi 2020. godine

Marko Stojiljković donosi svoju listu najboljih dokumentarnih filmova 2020. godine.

Preminuo Michael Apted, redatelj serijala “Up”

Poznati britanski dokumentarist Michael Apted, najpoznatiji po kultnom serijalu "Up", preminuo je u četvrtak u svom losanđeleškom domu.

Otvorene prijave za 68. Martovski festival

Otvorene su prijave za 68. Beogradski festival dokumentarnog i kratkometražnog filma - Martovski festival.

“I Walk” – Odsebljeno putovanje u srce tame

Jørgen Leth u novom filmu "I Walk" / "Jeg går" (2019) dočarava neveselu stranu svoga psihofizičkoga stanja posljednjih desetak godina.

Al Jazeera Balkans: “Generacija ’68” i “Bugarski san”

Na programu AJB-a ovog će se tjedna između ostalih prikazati i dokumentarci "Generacija '68" Nenada Puhovskog "Bugarski san" Srđana Šarenca.

“Family Romance, LLC” – Samozavaravanje, plaćeno i neplaćeno

U dosadašnjim osvrtima "Family Romance, LLC" ocijenjen je u rasponu od "slabiji Herzogov film" do "jedan od najintrigantnijih u autorovu opusu".

Pomoć za Kino klub Sisak

Razorni potresi koji su ovih dana pogodili Sisak i Sisačko-moslavačku županiju uništili su i Kino klub Sisak, ali i domove kinoklubaša, njihovih prijatelja i obitelji.