PočetnaIntervjuiDina Pokrajac: "Navikli smo Subversive organizirati u prekarnim uvjetima"

Dina Pokrajac: “Navikli smo Subversive organizirati u prekarnim uvjetima”

|

U Zagrebu će se od 28. studenog do 15. prosinca održavati 13. Subversive Festival, u sklopu kojeg i 13. Subversive Film Festival. Program će biti moguće pogledati na nekoliko zagrebačkih lokacija (Kino Kinoteka, Dokukino KIC, Kulturno informativni centar i francuska Medijateka) te online platformi volimdokumentarce.net. Uz glavni natjecateljski  (Nagrada Wild Dreamer), bit će organiziran i popratni filmski program, uz onaj diskurzivni, a tu je i izložba fotografija, gostovanja više desetaka različitih gostiju – umjetnika, aktivista, svjetskih intelektualaca… Glavna festivalska tema “Kreativni neposluh” inspirirana je pak razmišljanjima pisca Alberta Camusa o odnosu umjetnosti i pobune u izvanrednom stanju.

Od dokumentarnog dijela programa, na prvu vjerojatno treba izdvojiti “Iradijaciju” / “Irradiated” / “Irradiés” (2020.; najbolji dokumentarac ovogodišnjeg Berlinalea) kambodžanskog autora Rithyja Panha, “Epicentar” / “Epicentro” (2020.; Velika nagrada žirija na Sundanceu) austrijskog autora Huberta Saupera i “Dobro došli u Čečeniju” / “Welcome to Chechnya” (2020) Amerikanca Davida Francea. Za preporuke i detaljnije češljanje programa 13. Subversive Film Festivala, ipak smo zamolili njegovu direktoricu i jednu od selektorica, Dinu Pokrajac.

“Ove godine pripremali smo trinaesto (ne)sretno izdanje Subversive Festivala, pa smo ga po prvi puta u povijesti održavanja morali prebaciti iz krasnog maja na kasnojesenski termin. Navikli smo festival organizirati u financijski nepovoljnim i organizacijski prekarnim uvjetima, tako da nam je cijela ova situacija možda lakše pala nego kolegama iz velikih etabliranih festivala. Naravno, donijela je i mnoge nove izazove”, govori Dina Pokrajac koja je iznimno zadovoljna kvalitetom ovogodišnjeg natjecateljskog programa. On po njenim riječima ponovno okuplja renomirane autore koji kritički promišljaju svijet oko nas i otvaraju nove horizonte, opirući se tržišnoj logici i pasivnoj konzumaciji slika. Nažalost, zbog dobro poznatih uvjeta, organizatori su morali odustati od nekih popratnih programa, primjerice retrospektive crnačkog filma inspirirane prošlogodišnjom od strane kustosa Grega de Cuira, na Locarno Film Festivalu 2019. godine. Unatoč pandemiji koronavirusa i ove će godine filmovi biti prikazani u kinima. To je, govori Dina, bio i jedan od glavnih prioriteta, s obzirom na kinodvoranu kao nezamjenjiv prostor zajedničkog gledanja i promišljanja filmova, govori.

Trinaesto izdanje Subversive Film Festivala donosi uistinu brutalan lineup dokumentarnih filmova.

“Dokumentarna konkurencija ove je godine doista sjajna, tako da nam je selektorski posao bio melem na rane s obzirom na sve ostale mukotrpne aspekte organizacije festivala. Najzvučniji su svakako pobjednici Berlina i Sundancea – ‘Iradijacija’ Rithyja Panha i ‘Epicentar’ Huberta Saupera. ‘Iradijacija’ je sablasni i hipnotički filmski triptih koji eskavira užase počinjene u ime raznih režima i ideologija u dvadesetom stoljeću. Radi se o možda najambicioznijem Panhovom djelu dosad. ‘Epicentar’ etablira Huberta Saupera kao dostojnog nasljednika angažiranih dokumentarista i svjetskih putnika Markera i Ivensa. Nakon istraživanja košmara afričkog kontinenta u svojim posljednjim uradcima – uključujući i ‘Dolazimo u miru’ koji je pobijedio na 7. Subversive Festivalu – ovoga puta Sauper nas vodi u postkolonijalnu, post-utopijsku Kubu te paralelno istražuje stoljeće filma i posredstvom filma konstruiranih mitova. Tu je i aktivistički doks ‘Dobro došli u Čečeniju’ koji smo uvrstili jer donosi važnu i uznemirujuću priču o čečenskoj kampanji za ‘čišćenje naše krvi’ pod vodstvom predsjednika Ramzana Kadirova i otvaranju konclogora za istrebljenje LGBTQ populacije, ali i pojedincima koji se hrabro i beskompromisno bore za svoja prava”, govori nam direktorica Subversive Film Festivala.

Dina nam je otkrila i svoje ovogodišnje filmske favorite.

“Meni osobno dva najdraža filma iz konkurencije su dokufikcija ‘Metamorfoza ptica’ mlade portugalske redateljice Catarine Vasconcelos i ‘Služiti druge’ talijanskog dokumentarista Davidea Maldija. ‘Metamorfoza ptica’ imala je svjetsku premijeru u sklopu berlinske sekcije Encounters, a u pitanju je začudna oda odsutnom matrijarhu čije ime tvori vezivno tkivo triju generacija jedne portugalske obitelji koja gaji ornitološke fascinacije. Otac Jacinto i kći redateljica Catarina oplakuju gubitak svojih majki, dok se film koji zajedno stvaraju pretvara u oproštajni ritual. Pri filmskom kazivanju ove istinite priče Vasconcelos se ne zadovoljava činjenicama i kronologijom te stalno probija granice dokumentarizma – rezultat je krajnje inovativni filmski hibrid, koji zna zakopati obiteljske tajne i prekriti ispovijesti valom koprene na način koji je miljama udaljen od utabanih staza autobiografskog filma. ‘Služiti druge’ vodi nas u krajnje arhaični ambijent prestižne ugostiteljske škole u Domodossoli, koja je poznata po svojoj rigidnoj disciplini. Ovdje upoznajemo malenog Lucu kojeg njegovi učitelji žele pretvoriti u savršenog robota, a on im se nemušto opire. Filmski kadrovi prizivaju estetiku i preokupacije Olmija i Pasolinija, ali i Musilova Törlessa. Izdvojila bih i ‘Priča o mojem imenu’ mlade čileanske autorice Karin Cuyul i tu ću se zaustaviti jer ću na kraju izdvojiti sve filmove iz dokumentarne konkurencije”, poteže kočnicu preporuka Dina Pokrajac.

Koji su vrhunci popratnog programa iz doku-rakursa?

“U popratnom filmskom programu gledat ćemo promatračke dokumentarce ‘Dan kruha’, ‘Raj’, ‘Cesta’ i ‘U tami’ velikog Sergeja Dvorcevoja, koji nalazi poeziju slučajnosti u surovim egzistencijama svojih protagonista, kazahstanskih nomada i ruskih marginalaca. Dvorcevoj će biti i virtualni gost festivala te će u organizaciji naših partnera iz Restarta održati online masterclass predavanje na temu filmske etike te odnosa igranog i dokumentarnog roda. Dvorcevoj je, naime, prestao snimati dokumentarce jer se ‘pretvarao u vampira’. Filmski prodor u tuđe živote itekako ima svoju cijenu, a rad sa stvarnim ljudima nosi posljedice. Izdvojila bih još i hrvatsku premijeru dokumentarca ‘Životi Alberta Camusa’ u suradnji s Institut Français te vizualno istraživanje – ‘Tko se boji ideologije?’ u suradnji s Kulturno informativnim centrom i u sklopu programa ‘Film XX’ – libanonske umjetnice Marwe Arsanios o trima eksperimenata koje su poduzele žene u Rojavi. U njima se kao ključno nameće pitanje reaproprijacije zemlje i sredstava proizvodnje – tri ekofeminističke strategije dovode do svojevrsnog samoupravljanja, te stvaranja i transmisije znanja”, zaključuje naš kratki najavni razgovor Dina Pokrajac.

Dakle, da rezimiramo – Zagreb, 13. Subversive (Film) Festival, od 28. studenog do 15. prosinca. Lokacije: Kino Kinoteka, Dokukino KIC, Kulturno informativni centar i francuska Medijateka, odnosno online platforma volimdokumentarce.net. Sve ostale informacije dostupne su na službenoj adresi Subversivea.


Komentari

Komentirajte

Napišite komentar
Unesite ime

Najnovije

“To Kill a Tiger” – Poruka nade iz Indije

"To Kill a Tiger" (2022) Nishe Pahuje bavi se osjetljivom, mučnom temom silovanja trinaestogodišnje indijske djevojčice Kiran.

Drugi filmsko-diskurzivni program HDFK-a: Filmska kritika i kustoske prakse u Aziji 

Hrvatsko društvo filmskih kritičara nastavlja sa serijom filmsko-diskurzivnih programa pod nazivom "Kritika i društvo".

17. Gledalište: “Oda” – Crvena avet

Mia Maros Živković je u filmu "Oda" ispisala dimenzijama malu, skromnu, intimističku, no dojmom oveliku odu hrabrim, ustrajnim ženama.

17. Beldocs: “Porodica na određeno vrijeme” – Putovanje onkraj providnog

"Porodica na određeno vrijeme" vizualno je i sadržajno poticajno ostvarenje, koje gledatelja okupira modifikacijama prepoznatljivih tema i motiva.

Dva dokumentarca u glavnom programu 71. Pulskog filmskog festivala

U glavnom programu 71. Pulskog filmskog festivala našla su se i dva hrvatska dokumentarna filma.

“Stop Making Sense” – Veliko djelo, veliko odijelo

Vizuali iz "Stop Making Sense" Jonathana Demmea zauvijek će ostati urezani u kolektivnoj svijesti, kao prva asocijacija na Talking Heads.

“The War Game” – Ogledni primjerak pseudodokumentarnog filma

U prvom eseju "Dokumentiranje fikcije" bavimo se Oscarom nagrađenim filmom "The War Game" (1966) redatelja Petera Watkinsa.

Dodjela Nagrade Dokumetar u Dokukinu KIC

U organizaciji portala Dokumentarni.net, u zagrebačkom Dokukinu KIC će u utorak, 18. lipnja u 19 sati, po peti put biti dodijeljena Nagrada Dokumetar.

17. Beldocs: Razbijanje utopije o dominantne poretke

Na ovogodišnjem Beldocsu svjedočili smo još jednom presjeku produkcije srpskog dokumentarnog filma.

“Posljednji valcer” – Film koji se pušta glasno

"Posljednji valcer" / "The Last Waltz" (1978) Martina Scorsesea publika i kritika nazivaju jednim od najboljih rock filmova svih vremena.