PočetnaIntervjuiMorana Ikić Komljenović: "Većina hrvatskih dokumentarnih filmova ostaje nevidljiva široj publici"

Morana Ikić Komljenović: “Većina hrvatskih dokumentarnih filmova ostaje nevidljiva široj publici”

-

Od 14. do 18. prosinca ove godine održat će se druga po redu radionica “Distribuiraj to!”, namijenjena filmskim profesionalcima, ali i ostalim polaznicima bez prethodnog iskustva. Na radionici će se obrađivati teme vezane za pripremu i realizaciju projekata dokumentarnih filmova, od njihovog razvoja pa sve do finalizacije i distribucije. Zbog situacije s koronavirusom cjelokupni program održat će se online, a prijave se primaju do 7. prosinca na mail [email protected]. Sudjelovanje je besplatno.

Ovogodišnje predavačice su producentice Iva Tkalec (Playtime Films, Belgija), Sabina Krešić (Fade in, Hrvatska), Marina Burić (ZagrebDox / IDFA; Hrvatska, Nizozemska), Irena Taskovski (Taskovski Films, Velika Britanija), Tamara Babun i Una Radić (Wolfgang & Dolly, Hrvatska), Martina Petrović (Desk Kreativne Europe – Ureda MEDIA, Hrvatska) i Morana Ikić Komljenović (Little Red Dot, Hrvatska). A upravo smo Moranu Komljenović Ikić, voditeljicu ovog projekta, zamolili za kratki najavni razgovor povodom drugog izdanja “Distribuiraj to!”.

“Edukativni program ‘Distribuiraj to!’ nastao je iz potrebe, kao odgovor na bolnu činjenicu da većina hrvatskih dokumentarnih filmova ostaje nevidljiva široj publici. Na ideju za ovaj program došla sam prije nekoliko godina, nakon dok.incubator radionice. Tada sam nakratko produkciju zamijenila radom u zastupničkoj filmskoj agenciji. Očito da mi je bio potreban mali odmak da shvatim koliko toga radimo krivo i nepravovremeno”, govori nam Morana koja ističe iznimno uspješno prvo izdanje programa. “Neupitno je dokazao da postoji zaista velika potreba u sektoru za nekom sintezom informacija, znanja i praktičnih vještina. I što je najbitnije – pokazao je da su redatelji i producenti tih nedostataka postali svjesni!”, jasno ističe. Projekt “Distribuiraj to!” Komljenović Ikić vodi preko svojeg obrta Little Red Dot, u partnerstvu s udrugom Filmaktiv iz Rijeke, Mini Art-kinom, produkcijskim kućama Wolfgang & Dolly i Fade In iz Zagreba te Taskovski Filmsom iz Londona. Da se radi o bitnom programu za domaću filmsku industriju, svjedoče potpore važnih igrača već u nultoj godini: Grada Rijeke, Društva hrvatskih filmskih redatelja, Hrvatskog audiovizualnog centra te Istarske kulturne agencije – Istarske filmske komisije.

Što bi Morana Komljenović Ikić izdvojila kao najveću misiju radionice “Distribuiraj to!”?

“Prije svega osvijestiti nužnost rada na distribuciji filmskih projekata još u fazi ideje. Naime, većina nas čini veliku pogrešku i vlastite filmove drži bespotrebnim taocima loše pripreme. Da je barem meni netko rekao kad sam radila svoj prvi film, na što sve trebam paziti! Sigurna sam da bi našao put do puno većeg broja gledatelja. Uložimo godine rada u produkciju, a onda taj film pogleda festivalska publika i eventualno gledatelji HRT-a i Klasik TV-a. Poražavajuće! Interes za film gradi se već od same ideje. U trenutku premijere već je kasno. Zato ovaj program nudi pregled najvažnijih elemenata pripreme, financiranja, promocije i distribucije jer svi ovi koraci najbolje djeluju samo u sinergiji”, govori nam voditeljica radionice “Distribuiraj to!”.

Naglasak njenog ovogodišnjeg izdanja jest na – ženama.

“Program će provesti isključivo predavačice – producentice, redateljice i filmske agentice. Naime, bez obzira na značajne korake u posljednjih nekoliko godina na polju povećanja vidljivosti žena u filmskoj industriji, smatram da smo još uvijek podzastupljene i zanemarene. Osim toga, naglasak će biti i na analizi novonastalih okolnosti vezano uz epidemiju COVID-19 te utjecaju epidemije na distribuciju i doseg prema publici”, kaže Morana Ikić Komljenović.

Radionica će imati i svoje tematske sektore koje će predavati zainteresiranim polaznicima.

“Tematski smo se podijelile, a uključile smo i analizu slučaja pojedinih projekata koje smo provodile ili provodimo. Kao uvod u program, planiran je teorijski pregled profesionalnog filmskog okruženja koji ću dati ja – od fondova, mogućnosti financiranja, programa razvoja, načina distribucije i sl. Una Radić će u tom uvodnom dijelu više govoriti o pripremi i promociji. Kolegica Martina Petrović, voditeljica Deska Kreativne Europe – Ureda MEDIA, pružit će pregled mogućnosti koje se mogu ostvariti kroz taj popularni program financiranja, a Tamara Babun analizirati svoj projekt ‘Kuća Male Zvijezde’ i njihovu iznimno uspješnu crowdfunding kampanju. Kolegica Marina Burić će svoje veliko iskustvo rada u industry programima na europski najznačajnijoj IDFA-i te na regionalno značajnom ZagrebDoxu, izložiti kroz kratki pregled strukture tih programa i mogućnosti koje oni nude”, govori Ikić Komljenović i nastavlja:

“Iva Tkalec i Sabina Krešić će predstaviti svoj koprodukcijski projekt ‘Jump Out’ i govoriti o producentskom iskustvu. Irena Taskovski, vlasnica zastupničke agencije Taskovski Films iz Londona i poznata producentica, napravit će kratku analizu trenutnog okruženja naše industrije, a osvrnut će se i na način na koji je ostvarila nezapamćeni uspjeh s kultnim filmom ‘Češki san’. Za sve spomenute filmove i projekte polaznici će dobiti poveznicu za gledanje i pripremu. Osim ovog teorijskog segmenta programa, predvidjeli smo i dva dana individualnih konzultacija s projektima. Una Radić (Wolfgang & Dolly) i ja bit ćemo na raspolaganju za specifične projekte i pitanja. Za te će se konzultacije biti potrebno posebno predbilježiti prilikom prijave na radionicu.”

Drugo izdanje radionice “Distribuiraj to!” poprilično će se razlikovati od prvog. I ovdje je koronavirus ostavio svoj trag.

“Temeljna razlika između ovog i prošlogodišnjeg programa jest ta da smo prošle godine program provodili kroz nekoliko mjeseci. Tada je sudjelovanje bilo omogućeno tek polaznicima iz Rijeke i okolice, a i nismo imali toliko predavačica. Ove smo se godine prilagodili online životu. Čini mi se da je to prednost, jer sad možemo program ponuditi i ljudima koji dolaze iz sredina koje ne obiluju filmskim događanjima i radionicama. To me posebno veseli!”, optimistična je Morana.

A gdje je u cijeloj priči hrvatska filmska industrija, odnosno promocija i distribucija domaćeg doku-proizvoda, kako na teritoriju Lijepe naše, tako i inozemstvu?

“Hrvatski je film nešto vidljiviji u odnosu na nekoliko prijašnjih godina. Smatram to posljedicom boljeg sustava podrške i veće fluktuacije naših projekata kroz razne programe usavršavanja i razvoja. Osim toga, popularizacija dokumentarnog filma – koja se dogodila kroz mrežu nezavisnih kina, ali i moram to priznati, platformi poput Netflixa ili HBO-a – učinila je svoje. Ipak, široj je publici većina hrvatskih filmskih projekata i dalje potpuno nevidljiva i nepoznata. Interes postoji, ali filmovi do njih ne dolaze. Teško mi je govoriti koliko zaostajemo za drugim europskim zemljama. Situacije se međusobno razlikuju, ali sigurna sam da u Hrvatskoj imamo još dosta posla! Producenti često ističu nedostatak financija za kvalitetnu distribuciju, težak put do zastupnika i agenata, manjak vremena za bavljenje distribucijom jer kreću u nove projekte i sl. Svaka od ovih poteškoća ima dostupno rješenje – npr. Hrvatski audiovizualni centar nedavno je uveo potporu za distribuciju. Rješenja su dostupna, ali filmaši teško dolaze do svih potrebnih informacija, uputa i mogućnosti. Pogotovo na jednom mjestu. Zato mislim da je ovaj program jedinstven i nužan”, ističe Morana Ikić Komljenović.

Kao što već rekosmo na početku, silom prilika online radionica “Distribuiraj to!” na rasporedu je od 14. do 18. prosinca ove godine. Sudjelovanje na njoj je besplatno, a zainteresirani se do 7. prosinca mogu prijaviti na mail [email protected].


Komentari

Komentirajte

Napišite komentar
Unesite ime

Najnovije

AI i virtualni svjetovi u Dokukinu KIC

U zagrebačko Dokukino KIC dolazi novi ciklus dokumentaraca "AI i virtualni svjetovi", koji istražuje snage, slabosti i ograničenja umjetne inteligencije.

Večeras u Sinju dokumentarac o ratnoj fotografkinji Lee Miller

Večeras na platno sinjske Palacine dolazi dokumentarac "Uhvatiti Lee Miller" / "Capturing Lee Miller" (2020) redateljice Terese Griffiths.

Tri nagrade za hrvatske dokumentarce na 20. Međunarodnom festivalu dokumentarnog filma o ljudskim pravima Verzió

Tri nagrade osvojili su hrvatski dokumentarci na 20. Međunarodnom festivalu dokumentarnog filma o ljudskim pravima Verzió.

55. Revija hrvatskog filmskog stvaralaštva: Prva nagrada dokumentarcu “Korijen” Dore Fodor

U Zagrebu se od 24. do 26. studenog održavala 55. Revija hrvatskog filmskog stvaralaštva.

“Nakon svadbe” Mateja Kľúčika najbolji dokumentarni film 10. STIFF-a

"Nakon svadbe" (2022) slovačkog redatelja Mateja Kľúčika proglašen je najboljim dokumentarnim filmom 10. STIFF-a.

Klasici svjetske dokumentaristike, 3. sezona

“Darwinova noćna mora” – Predatorske ribe i oružje u kolijevci čovječanstva

Posljednji esej treće sezone "Klasika" rezerviran je za dokumentarni film "Darwinova noćna mora" (2004) Huberta Saupera.

“Mali Dieter želi letjeti” – Ekstatično do neba

"Mali Dieter želi letjeti" (1997) spada među najpoznatija dokumentaristička djela velikog njemačkog redatelja Wernera Herzoga.

“Titicut Follies” – Čiste sobe i tužni varijetei

U trećem eseju treće sezone "Klasika svjetske dokumentaristike" pišemo o dokumentarcu "Titicut Follies" (1967) Fredericka Wisemana.

“Crumb” – Umjetnost kao jedini izbor

Dokumentarac "Crumb" (1994) Terryja Zwigoffa o strip-umjetniku Robertu Crumbu, spada među najistaknutije primjerke doku-biografskog žanra.

“Shermanov marš” – Generali i ljubavnici

Treću sezonu "Klasika svjetske dokumentaristike" otvaramo s dokumentarcem "Shermanov marš" / "Sherman's March" (1985) Rossa McElweeja.

Dokultura, 3. sezona

Snaga je u detalju

Posljednji esej treće sezone "Dokulture" donosi tekst o hrvatskim filmskim vaninstitucionalnim programima.

Fiksiranje na margini

Shvatimo li film kao neizostavni dio kulture i umjetničkog stvaralaštva, obrazovni je sustav prva točka stjecanja šireg filmskog znanja.

Steći filmsku kulturu – od apstrakcije prema konzumerizmu

Prvi esej treće sezone "Dokulture" bavi se (ne)dostupnošću filmova široj publici, naročito iz kuta dokumentarnog roda.