PočetnaVijestiOdržana edukacijska radionica "Distribuiraj to!"

Održana edukacijska radionica “Distribuiraj to!”

-

Edukacijska radionica koja u fokusu ima promociju i distribuciju dokumentarnog filma “Distribuiraj to! – Distribute This!”, održana je online od 14. do 18. prosinca. Na radionici je sudjelovalo četrdesetak polaznika i polaznica, mahom mladih filmskih profesionalaca/ki i studenata/ica.

U sklopu edukativnog programa, osim teorijskih predavanja, polaznici/ce su pogledali/e dva dokumentarna filma: “Kuću Male Zvijezde” (Wolfgang&Dolly / Al Jazeera Balkans; 2019.) redateljice Slađane Lučić i “Češki san” / “Czech Dream” / “Český sen” (2004) Vita Klusáka i Filipa Remunde, koji je producirala i zastupala kompanija Taskovski Films.

O filmovima su govorile producentica Tamara Babun (Wolfgang&Dolly) i prodajna zastupnica i producentica Irena Taskovski. Tamara Babun je prezentirala studiju slučaja filma “Kuća Male Zvijezde” iza čijeg financiranja stoji uspješna crowdfunding kampanja. Film je prikazan na Sarajevo Film Festivalu, Pula Film Festivalu, a očekuje ga i televizijsko prikazivanje na Al Jazeeri Balkans. Film se koristi i u obrazovanju u Pakistanu (Hoshyar Foundation).

Irena Taskovski je podijelila iskustvo stvaranja i zastupanja filmova koji uspješno komuniciraju i međunarodno, a čine ih “male, lokalne priče”. Objasnila je da je tajna uspjeha tih filmova upravo u tome da njihova poruka mora biti univerzalna. Mladim autorima savjetuje upornost u svom nastojanju dolaska do festivalskih selektora, televizijskih urednika i prodajnih predstavnika, čak i ako ih ovi isprva ignoriraju jer “oni jednostavno nemaju dovoljno vremena”, ali “kako trebate vi njih, trebaju i oni vas”.

Redateljica i producentica Una Radić objasnila je kako napisati dobar logline, sinopsis, treatment, kako napraviti swot analizu, te kako koncipirati marketinški plan za film. Una Radić je radila kao voditeljica odjela On air promocije na HRT-u gdje je bila zadužena za promociju sadržaja na njihova četiri televizijska kanala. Danas radi kao producentica u produkcijskoj kući Wolfgang&Dolly i upravo razvija svoj prvi dugometražni igrani film.

Martina Petrović, voditeljica Deska Kreativne Europe – Ureda MEDIA Hrvatske, ukazala je na što sve treba obratiti pažnju prilikom prijavljivanja filmova na natječaje MEDIA-e te kolika je važnost distribucijske i marketinške strategije koje su integralni dio prijavnice.

Marina Burić pojasnila je zbog čega je korisno sudjelovati u industriji posvećenim segmentima festivala i raznim filmskim sajmovima te da ne treba osobno doživljavati komentare i sugestije onih koji donose odluke. Ova ekspertica za edukativne programe na međunarodnim filmskim festivalima ZagrebDox Pro i IDFA, upoznala je prisutne s promjenama i novim trendovima na filmskim festivalima.

Producentica Iva Tkalec, koja živi i radi u Belgiji, detaljno je prepričala kako teku pripreme za film “Jump Out” redateljice Nike Šaravanje koji nastaje u koprodukciji Belgije, Italije i Hrvatske (Playtime Films, Fade In, Tico Films) i kako izgleda suradnja s međunarodnim partnerima. Otkrila je i kako su i zbog čega producentice odlučile napraviti film za djecu i mlade, a ne za odrasle kako su inicijalno zamislile. O suradnji na toj međunarodnoj koprodukciji govorila je i hrvatska producentica Sabina Krešić, glavna producentica u Fade Inu.

Projekt “Distribuiraj to!” osmislila je i provela producentica Morana Ikić Komljenović i njen Little Red Dot, u suradnji s produkcijskom kućom Wolfgang&Dolly iz Zagreba, Mini Art-kinom iz Rijeke, udrugom Filmaktiv iz Rijeke, producentskom kućom Fade In iz Zagreba te agencijom Taskovski Films iz Londona. Projekt su podržali Grad Rijeka, Hrvatski audiovizualni centar (HAVC) i Društvo hrvatskih filmskih redatelja (DHFR).


Komentari

Komentirajte

Napišite komentar
Unesite ime

Najnovije