PočetnaNajaveNastavlja se program 15. SKORO DOKUarta

Nastavlja se program 15. SKORO DOKUarta

|

Kako smo već pisali, ovogodišnji Festival dokumentarnog filma DOKUart zbog pandemije koronavirusa egzistirat će u nešto drugačijim uvjetima. Od organizatora prekšten u 15. SKORO DOKUart, festival će se održati, točnije već se održava na više različitih open air lokacija u Bjelovaru, počevši od otvaranja u Boho parku 10 srpnja. Predstojećeg vikenda (subota i nedjelja, 8. i 9. kolovoza od 21 sat) SKORO DOKUart kroz program “DOKUart u susjedstvu” u Bjelovar donosi ukupno pet dokumentarnih filmova.

U dvorištu zgrade u Mihanovićevoj (8.8. od 21 sat) bit će prikazana tri dokumentarna filma: “Žica života” (1996) crnogorskog redatelja Momira Matovića, “Zimski san u Lukomiru” / “Lukomir Six Months Off” / “Winterslaap in Lukomir” (2010) Nizozemca Nielsa van Koevordena te “Ja mogu da govorim” (2015) bosanskohercegovačkog autora Mirze Skenderagića.

Isti broj filmova – tri, prikazat će se i dan kasnije (9.8. od 21 sat) u Naselju kralja Zvonimira: “Zimski san u Lukomiru”, odnosno “Svetlana” (2016) bh redatelja Pere Pavlovića i “Bird/Man” (2019) Nizozemke Mirne Everhard.

Opširnije informacije doznajte na službenoj stranici DOKUarta.


Komentari

Komentirajte

Napišite komentar
Unesite ime

Najnovije

“Sretni kamperi” – Posljednje ljeto

"Sretni kamperi" film je koji može dojmiti dijelom svojih vizuala, ali i umoriti činjenicom dominantno nepoticajnog variranja više-manje istog.

17. Gledalište Kinokluba Zagreb – Oblačići s trotočjem

17. Gledalište Kinokluba Zagreb, održano je u zagrebačkoj Kinoteci od 29. svibnja do 1. lipnja.

“Bez sunca” – Jedini primjer svoje vrste

"Bez sunca" i Sandor Krasna ne mogu se postavljati u hijerarhiju, niti podvrći ozbiljnoj kritici, jer ostaju jedini primjeri svoje vrste.

“To Kill a Tiger” – Poruka nade iz Indije

"To Kill a Tiger" (2022) Nishe Pahuje bavi se osjetljivom, mučnom temom silovanja trinaestogodišnje indijske djevojčice Kiran.

Drugi filmsko-diskurzivni program HDFK-a: Filmska kritika i kustoske prakse u Aziji 

Hrvatsko društvo filmskih kritičara nastavlja sa serijom filmsko-diskurzivnih programa pod nazivom "Kritika i društvo".

17. Gledalište: “Oda” – Crvena avet

Mia Maros Živković je u filmu "Oda" ispisala dimenzijama malu, skromnu, intimističku, no dojmom oveliku odu hrabrim, ustrajnim ženama.

17. Beldocs: “Porodica na određeno vrijeme” – Putovanje onkraj providnog

"Porodica na određeno vrijeme" vizualno je i sadržajno poticajno ostvarenje, koje gledatelja okupira modifikacijama prepoznatljivih tema i motiva.

Dva dokumentarca u glavnom programu 71. Pulskog filmskog festivala

U glavnom programu 71. Pulskog filmskog festivala našla su se i dva hrvatska dokumentarna filma.

“Stop Making Sense” – Veliko djelo, veliko odijelo

Vizuali iz "Stop Making Sense" Jonathana Demmea zauvijek će ostati urezani u kolektivnoj svijesti, kao prva asocijacija na Talking Heads.

“The War Game” – Ogledni primjerak pseudodokumentarnog filma

U prvom eseju "Dokumentiranje fikcije" bavimo se Oscarom nagrađenim filmom "The War Game" (1966) redatelja Petera Watkinsa.