PočetnaVijestiU Bjelovaru otvoren SKORO 15. DOKUart

U Bjelovaru otvoren SKORO 15. DOKUart

-

Projekcijom filma “Vodootporne” / “Waterproof” (2019) njemačke redateljice Daniele König, u Bjelovaru je službeno započeo SKORO 15. DOKUart. Festival je u petak, 10. srpnja u središnjem bjelovarskom parku otvorila zamjenica gradonačelnika Valna Bastijančić Erjavec, a film koji je osvojio nagradu na najstarijem europskom festivalu dokumentarnog filma, DOK Leipzigu, po prvi je puta prikazan u Hrvatskoj upravo u Bjelovaru. Kao što je i ranije najavljeno, bjelovarski festival dokumentarnog filma ove se godine održava u posve drukčijem formatu u odnosu na prethodne godine. Ove je godine na programu trebao biti jubilarni 15. DOKUart, no zbog pandemije korona virusa klasični festival je odgođen za sljedeću godinu, a osmišljen je posve novi format i program prilagođen novonastalim okolnostima.

Umjesto u Kulturnom i multimedijskom centru u Bjelovaru, DOKUart se ove godine održava na čak četiri lokacije na otvorenom i u četiri faze, a “DOKUart u parku” tek je početak ovogodišnjih dokumentarnih uzbuđenja u Bjelovaru. SKORO 15. DOKUart nastavit će se 8. i 9. kolovoza programom “DOKUart u susjedstvu”, a do kraja ljeta na rasporedu su i “DOKUart pod zvijezdama” te “DOKUart drive-in kino”.

Bez obzira na novo okruženje, bjelovarska publika još jednom je potvrdila da voli dokumentarni film i da ima beskonačno povjerenje u izbor selektorice Rade Šešić, koja je i ove godine za Bjelovarčane pažljivo izabrala aktualne kratke i duge dokumentarne filmove sa svih strana svijeta.

“Osmislili smo za vas novi format, kako u pogledu koncepta pri izboru filmova, tako i u pogledu održavanja. Izabrali smo varijantu prikazivanja na otvorenom, gdje se možemo pridržavati sigurnosnih mjera. Biti oprezni, a opet zajedno, samo na propisanoj distanci. Izbor filmova također je prilagođen gledanju na otvorenom, a to znači da smo se fokusirali na fabularnost i dramatiku, a manje na delikatnost fotografije ili istančanost dizajna zvuka”, istaknula je Šešić.

Do kraja prve faze programa na rasporedu su još dva filma. Nagrađivani makedonski dokumentarni film  “Medena zemlja” / “Honeyland” / “Medena zemja” (2019) autora Ljubomira Stefanova i Tamare Kotevske – koji je imao čak dvije nominacije za Oscara, a osvojio je i najviše nagrada na festivalu američkog nezavisnog filma u Sundanceu – na programu je u subotu, 11. srpnja. Prvi dio programa SKORO 15. DOKUarta, u nedjelju, 12. srpnja zatvara još jedan njemački film, “Čistači” / “The Cleaners” / “Im Schatten der Netzwelt” (2018) njemačkog autorskog dueta Hans Block – Moritz Riesewieck.


Komentari

Komentirajte

Napišite komentar
Unesite ime

Najnovije

Rekordan broj hrvatskih dokumentaraca na 20. ZagrebDoxu

U zagrebačkom WOW baru danas je predstavljen program jubilarnog, 20. ZagrebDoxa.

“The Flats” Alessandre Celesije najbolji film 21. CPH:DOX-a

"The Flats" (2024) talijanske autorice Alessandre Celesije proglašen je najboljim filmom 21. CPH:DOX-a.

Filmovi po izboru članova HDFK-a na jubilarnom ZagrebDoxu

U sklopu 20. ZagrebDoxa prikazat će se filmovi po izboru članova HDFK-a, uz pomoć direktora festivala, Nenada Puhovskog.

Otvorene prijave za 25. Mediteran Film Festival

Otvorene su prijave za 25. Mediteran Film Festival, koji će ove godine biti održan od 8. do 12. listopada u Širokom Brijegu.

“Ljubav na prvu dijagnozu ili ‘Let iznad grličjeg gnijezda'” – U vrućici ekspresije

"Ljubav na prvu dijagnozu ili Let iznad grličjeg gnijezda" (2023.) Bartul Marušić izrađuje umalo opipljivima žarom i predanošću...

Otvorene prijave za 4. Novu školu dokumentarnog filma

Otvorene su prijave za 4. Novu školu dokumentarnog filma udruge Filmaktiv.

Hrvatski projekt na Hot Docs Forumu

Hrvatski projekt "Autumn of the Patriarch" ruske autorice Ane Bogolubove, ušao je u industrijski dio festivala Hot Docs.

Dokukino KIC: Tjedan posvećen mentalnom zdravlju

U zagrebačkom Dokukinu KIC ovaj će tjedan biti posvećen filmovima koji imaju veze s mentalnim zdravljem.

20. ZagrebDox: Pobjednici Sundancea, IDFA-e, Berlinalea, Sarajeva…

Na ovogodišnji, 20. ZagrebDox (14.4. - 21.4.) dolaze pobjednici Sundancea, IDFA-e, Berlinalea, Sarajeva...

U Art-kinu predstavljanje filmova polaznika 3. Nove škole dokumentarnog filma

U riječkom Art-kinu u utorak će biti organizirano predstavljanje filmova polaznika 3. Nove škole dokumentarnog filma.