PočetnaIntervjuiMarijana Kranjec: "Naučeni smo razmišljati nekonvencionalno"

Marijana Kranjec: “Naučeni smo razmišljati nekonvencionalno”

|

Umjesto uobičajenog jesenskog termina u listopadu, ovogodišnji DOKUart zbog dobro poznatih problema s koronavirusom održat će se nešto ranije i programski disperziranije, u različitim terminima tijekom srpnja, kolovoza i rujna. Bjelovarski festival dokumentarnog filma organizatori su stoga prigodno prekrstili u 15. SKORO DOKUart, dok će domaći ljubitelji programa moći pogledati ukupno četrnaest filmova na više različitih open air lokacija. Početak glavnog dijela programa tako započinje ovoga vikenda, trima projekcijama u bjelovarskom Boho parku, 10., 11. i 12. srpnja. O novonastalim okolnostima organizacije, porazgovarali smo s Marijanom Kranjec, predsjednicom Udruge za promicanje kulture DOKUart.

“Ove godine trebalo se održati jubilarno, petnaesto izdanje našeg međunarodnog festivala dokumentarnog filma koji svake jeseni u Bjelovar privlači mnoge inozemne i domaće autore. Iako nevelik brojem filmova, većim smo festivalima nastojali stati uz bok njihovom kvalitetom. To nam jamči i izbor naše selektorice Rade Šešić, koja zahvaljujući svom golemom iskustvu i radu na uglednim festivalima širom svijeta doista ima uvid u recentnu produkciju. I baš dok smo s njom pokušavali ugovoriti ovogodišnje naslove, dogodio nam se prvi korona-val. Isprva nismo znali hoćemo li moći uopće organizirati festival, ali kako je vrijeme izolacije odmicalo, tako smo bili sve sigurniji da nećemo tek tako odustati. Godine iskustva u gradu bez kina, naučile su nas razmišljati nekonvencionalno, a popuštanje epidemioloških mjera pružilo nam je priliku za osmišljavanje modificiranog programa. Tako je nastala ideja SKORO 15. DOKUarta, festivala koji to nije, a ipak jest”, govori nam Kranjec.

Koji su bili najveći izazovi pripreme ovogodišnjeg festivala?

“Iako napokon imamo odlično kino, na njega više nismo mogli računati, jer je i s popuštanjem epidemioloških mjera naša dvorana sa 150 mjesta spala na samo pedeset. Uz to, računajući na ponašanje virusa u zatvorenim prostorima, bilo je očito da moramo izbjeći klasičan festival u kinu. Iskustva s mnogobrojnim projekcijama na otvorenom i u alternativnim prostorima imali smo na pretek. Filmove smo, naime, dosad prikazivali u parku i na obroncima Bilogore, zatvoru, Domu umirovljenika, pa i na dnu bazena. To nam je dalo ideju za izlazak na ulicu, za dolazak filma gledateljima u dvorište. Tako smo umjesto festivala u kinu u listopadu, odnosno prijetnje drugog vala zaraze, osmislili ljetni festivalski program, koji će se održavati na pet lokacija u gradu i izvan njega. Umjesto jednog festivalskog tjedna, imamo četiri programa od po dva ili tri dana: ‘DOKUart u parku’, ‘DOKUart u susjedstvu’, ‘DOKUart pod zvijezdama’ i ‘DOKUart drive in kino'”, ističe Kranjec. Festivalski program, govori nam predsjednica udruge DOKUart, počinje 10. srpnja, nastavlja se drugi vikend kolovoza, a završava sredinom rujna u drive in kinu parkirališta Dvorane europskih prvaka. I prije pandemije koronavirusa plan je bio organizirati projekcije na četiri kotača, sada je ta odluka dodatno potvrđena uslijed novonastale situacije. Poštivanje epidemioloških mjera i odgovornost publike, nešto je na što Kranjec i ostatak festivalskog tima već sada itekako apeliraju.

Hoće li se novonastala situacija možda odraziti na ovogodišnji program DOKUarta?

“Naša selektorica Rada Šešić odabrala je četrnaest filmova, što je približno kao i za uobičajenih festivalskih godina. Među njima su tri hrvatske premijere, a domaće boje ove godine brani Višnja Skorin. Njezin film ‘Da je meni ono što mi nije’, koji je ovih dana imao i kinopremijeru, bit će prikazan na posebnom mjestu. Na izletištu Vrata Bilogore, pod zvijezdama, zadnji vikend u kolovozu nadamo se ugostiti i autoricu i glavnu protagonisticu te tako publici pružiti još jednu nezaboravnu večer. Na gostovanja drugih autora ove godine, na žalost ne možemo računati, no nadamo se da će barem neki od njih bjelovarsku publiku pozdraviti s velikog platna, u gradskom parku”, kaže Marijana Kranjec.

Petnaesto izdanje SKORO DOKUarta počinje u petak, 10. srpnja u Boho parku (Trg Eugena Kvaternika 8), hrvatskom premijerom dokumentarca “Vodootporne” / “Waterproof” (2019) njemačke redateljice Daniele König, koji prikazuje Jordanku Aishu i nekoliko kolegica koje odlučuju postati vodoinstalaterke. Dan kasnije na program dolazi već dobro znani svjetski medeni hit “Medena zemlja” / “Honeyland” / “Medena zemja” (2019) makedonskih autora Ljubomira Stefanova i Tamare Kotevske. Posljednji dan predstojećeg vikenda rezerviran je za najbolji europski TV-dokumentarac 2018. godine, “Čistači” / “The Cleaners” / “Im Schatten der Netzwelt” (2018) njemačkog redateljskog para Hans BlockMoritz Riesewieck, o moderatorima online sadržaja i problemima koje spomenuti posao nosi sa sobom. Sve projekcije počinju u 21 sat.

Program se nastavlja 8. i 9. kolovoza (“DOKUart u susjedstvu”), a sredinom rujna u premijerno bjelovarsko drive in kino dolazi još pet filmova iz Ujedinjenog Kraljevstva, Poljske, Austrije i Srbije koji po riječima Kranjec preispituju položaj žena u društvu, govore o ekonomskoj krizi, očuvanju tradicije te ljubavi kao vječnom izvoru životne energije. Sve projekcije su besplatne, dok će za drive in kino biti potrebno rezervirati karte zbog ograničenog broja mjesta na parkiralištu.


Komentari

Komentirajte

Napišite komentar
Unesite ime

Najnovije

5. Nagrada Dokumetar: “Valerija” Sare Jurinčić najbolji hrvatski dokumentarac 2023. godine

"Valerija" Sare Jurinčić osvojila je Dokumetar za najbolji hrvatski dokumentarni film 2023. godine.

“Buena Vista Social Club” – Druga prilika za vječnost

U četvrtom nastavku "Rockdocsa" pišemo o dokumentarcu "Buena Vista Social Club" (1999) Wima Wendersa.

“Sretni kamperi” – Posljednje ljeto

"Sretni kamperi" film je koji može dojmiti dijelom svojih vizuala, ali i umoriti činjenicom dominantno nepoticajnog variranja više-manje istog.

17. Gledalište Kinokluba Zagreb – Oblačići s trotočjem

17. Gledalište Kinokluba Zagreb, održano je u zagrebačkoj Kinoteci od 29. svibnja do 1. lipnja.

“Bez sunca” – Jedini primjer svoje vrste

"Bez sunca" i Sandor Krasna ne mogu se postavljati u hijerarhiju, niti podvrći ozbiljnoj kritici, jer ostaju jedini primjeri svoje vrste.

“To Kill a Tiger” – Poruka nade iz Indije

"To Kill a Tiger" (2022) Nishe Pahuje bavi se osjetljivom, mučnom temom silovanja trinaestogodišnje indijske djevojčice Kiran.

Drugi filmsko-diskurzivni program HDFK-a: Filmska kritika i kustoske prakse u Aziji 

Hrvatsko društvo filmskih kritičara nastavlja sa serijom filmsko-diskurzivnih programa pod nazivom "Kritika i društvo".

17. Gledalište: “Oda” – Crvena avet

Mia Maros Živković je u filmu "Oda" ispisala dimenzijama malu, skromnu, intimističku, no dojmom oveliku odu hrabrim, ustrajnim ženama.

17. Beldocs: “Porodica na određeno vrijeme” – Putovanje onkraj providnog

"Porodica na određeno vrijeme" vizualno je i sadržajno poticajno ostvarenje, koje gledatelja okupira modifikacijama prepoznatljivih tema i motiva.

Dva dokumentarca u glavnom programu 71. Pulskog filmskog festivala

U glavnom programu 71. Pulskog filmskog festivala našla su se i dva hrvatska dokumentarna filma.