PočetnaIntervjuiMarijana Kranjec: "Naučeni smo razmišljati nekonvencionalno"

Marijana Kranjec: “Naučeni smo razmišljati nekonvencionalno”

-

Umjesto uobičajenog jesenskog termina u listopadu, ovogodišnji DOKUart zbog dobro poznatih problema s koronavirusom održat će se nešto ranije i programski disperziranije, u različitim terminima tijekom srpnja, kolovoza i rujna. Bjelovarski festival dokumentarnog filma organizatori su stoga prigodno prekrstili u 15. SKORO DOKUart, dok će domaći ljubitelji programa moći pogledati ukupno četrnaest filmova na više različitih open air lokacija. Početak glavnog dijela programa tako započinje ovoga vikenda, trima projekcijama u bjelovarskom Boho parku, 10., 11. i 12. srpnja. O novonastalim okolnostima organizacije, porazgovarali smo s Marijanom Kranjec, predsjednicom Udruge za promicanje kulture DOKUart.

“Ove godine trebalo se održati jubilarno, petnaesto izdanje našeg međunarodnog festivala dokumentarnog filma koji svake jeseni u Bjelovar privlači mnoge inozemne i domaće autore. Iako nevelik brojem filmova, većim smo festivalima nastojali stati uz bok njihovom kvalitetom. To nam jamči i izbor naše selektorice Rade Šešić, koja zahvaljujući svom golemom iskustvu i radu na uglednim festivalima širom svijeta doista ima uvid u recentnu produkciju. I baš dok smo s njom pokušavali ugovoriti ovogodišnje naslove, dogodio nam se prvi korona-val. Isprva nismo znali hoćemo li moći uopće organizirati festival, ali kako je vrijeme izolacije odmicalo, tako smo bili sve sigurniji da nećemo tek tako odustati. Godine iskustva u gradu bez kina, naučile su nas razmišljati nekonvencionalno, a popuštanje epidemioloških mjera pružilo nam je priliku za osmišljavanje modificiranog programa. Tako je nastala ideja SKORO 15. DOKUarta, festivala koji to nije, a ipak jest”, govori nam Kranjec.

Koji su bili najveći izazovi pripreme ovogodišnjeg festivala?

“Iako napokon imamo odlično kino, na njega više nismo mogli računati, jer je i s popuštanjem epidemioloških mjera naša dvorana sa 150 mjesta spala na samo pedeset. Uz to, računajući na ponašanje virusa u zatvorenim prostorima, bilo je očito da moramo izbjeći klasičan festival u kinu. Iskustva s mnogobrojnim projekcijama na otvorenom i u alternativnim prostorima imali smo na pretek. Filmove smo, naime, dosad prikazivali u parku i na obroncima Bilogore, zatvoru, Domu umirovljenika, pa i na dnu bazena. To nam je dalo ideju za izlazak na ulicu, za dolazak filma gledateljima u dvorište. Tako smo umjesto festivala u kinu u listopadu, odnosno prijetnje drugog vala zaraze, osmislili ljetni festivalski program, koji će se održavati na pet lokacija u gradu i izvan njega. Umjesto jednog festivalskog tjedna, imamo četiri programa od po dva ili tri dana: ‘DOKUart u parku’, ‘DOKUart u susjedstvu’, ‘DOKUart pod zvijezdama’ i ‘DOKUart drive in kino'”, ističe Kranjec. Festivalski program, govori nam predsjednica udruge DOKUart, počinje 10. srpnja, nastavlja se drugi vikend kolovoza, a završava sredinom rujna u drive in kinu parkirališta Dvorane europskih prvaka. I prije pandemije koronavirusa plan je bio organizirati projekcije na četiri kotača, sada je ta odluka dodatno potvrđena uslijed novonastale situacije. Poštivanje epidemioloških mjera i odgovornost publike, nešto je na što Kranjec i ostatak festivalskog tima već sada itekako apeliraju.

Hoće li se novonastala situacija možda odraziti na ovogodišnji program DOKUarta?

“Naša selektorica Rada Šešić odabrala je četrnaest filmova, što je približno kao i za uobičajenih festivalskih godina. Među njima su tri hrvatske premijere, a domaće boje ove godine brani Višnja Skorin. Njezin film ‘Da je meni ono što mi nije’, koji je ovih dana imao i kinopremijeru, bit će prikazan na posebnom mjestu. Na izletištu Vrata Bilogore, pod zvijezdama, zadnji vikend u kolovozu nadamo se ugostiti i autoricu i glavnu protagonisticu te tako publici pružiti još jednu nezaboravnu večer. Na gostovanja drugih autora ove godine, na žalost ne možemo računati, no nadamo se da će barem neki od njih bjelovarsku publiku pozdraviti s velikog platna, u gradskom parku”, kaže Marijana Kranjec.

Petnaesto izdanje SKORO DOKUarta počinje u petak, 10. srpnja u Boho parku (Trg Eugena Kvaternika 8), hrvatskom premijerom dokumentarca “Vodootporne” / “Waterproof” (2019) njemačke redateljice Daniele König, koji prikazuje Jordanku Aishu i nekoliko kolegica koje odlučuju postati vodoinstalaterke. Dan kasnije na program dolazi već dobro znani svjetski medeni hit “Medena zemlja” / “Honeyland” / “Medena zemja” (2019) makedonskih autora Ljubomira Stefanova i Tamare Kotevske. Posljednji dan predstojećeg vikenda rezerviran je za najbolji europski TV-dokumentarac 2018. godine, “Čistači” / “The Cleaners” / “Im Schatten der Netzwelt” (2018) njemačkog redateljskog para Hans BlockMoritz Riesewieck, o moderatorima online sadržaja i problemima koje spomenuti posao nosi sa sobom. Sve projekcije počinju u 21 sat.

Program se nastavlja 8. i 9. kolovoza (“DOKUart u susjedstvu”), a sredinom rujna u premijerno bjelovarsko drive in kino dolazi još pet filmova iz Ujedinjenog Kraljevstva, Poljske, Austrije i Srbije koji po riječima Kranjec preispituju položaj žena u društvu, govore o ekonomskoj krizi, očuvanju tradicije te ljubavi kao vječnom izvoru životne energije. Sve projekcije su besplatne, dok će za drive in kino biti potrebno rezervirati karte zbog ograničenog broja mjesta na parkiralištu.


Komentari

Komentirajte

Napišite komentar
Unesite ime

Najnovije

19. Festival 25 FPS: “Zamišljene budućnosti: Turizam” – Utopijske slike

Darko Fritz u svojem filmu "Zamišljene budućnosti: Turizam" studiozno pristupa stvarnom prostoru i onome u što ga se moglo pretvoriti.

Rada Šešić: “Možemo bez skromnosti reći da je hrvatski dokumentarac vodeći u regiji”

Selektorica programa Filmskog festivala DOKUart za naš portal najavljuje osamnaesto izdanje ove bjelovarske filmske manifestacije.

Deset filmova u programu “Domaći autori” 24. Mediteran Film Festivala

Deset filmova bit će prikazano u ovogodišnjem programu "Domaći autori" 24. Mediteran Film Festivala.

“Djeca magle” ponovno na programu Al Jazeere Balkans

"Djeca magle" / "Children of the Mist" (2021) vijetnamske autorice Diễm Hà Lệ ponovno se prikazuje na programu Al Jazeere Balkans.

“Mali Dieter želi letjeti” – Ekstatično do neba

"Mali Dieter želi letjeti" (1997) spada među najpoznatija dokumentaristička djela velikog njemačkog redatelja Wernera Herzoga.

19. Festival 25 FPS: Jedan od Grand Prixa i “Valeriji” Sare Jurinčić

Film "Valerija" (Nomad Studio / Restart; 2023.) Sare Jurinčić osvojio je jedan od Grand Prixa na sinoć završenom, 19. Festivalu 25 FPS.

Devet kratkih dokumentaraca “U fokusu” 24. Mediteran Film Festivala

Devet kratkih dokumentaraca smješteno je u "off" program "U fokusu" 24. Mediteran Film Festivala.

“Dum spiro spero” Pere Kvesića u Rijeci

U sklopu programa "Filo playlista dokumentarista" danas će se u Rijeci prikazati film "Dum spiro spero" (2016) Pere Kvesića.

Sinoć otvoren 19. Festival 25 FPS

Devetnaesto izdanje Međunarodnog festivala eksperimentalnog filma i videa 25 FPS sinoć je otvoreno u zagrebačkom kinu Kinoteka.

U Bjelovaru predstavljen program 18. DOKUarta

U Bjelovaru je jučer predstavljen program 18. DOKUarta, koji će se održavati od petka 6. listopada pa do petka 13. listopada.