Početna Intervjui Marijana Kranjec: "Naučeni smo razmišljati nekonvencionalno"

Marijana Kranjec: “Naučeni smo razmišljati nekonvencionalno”

-

Umjesto uobičajenog jesenskog termina u listopadu, ovogodišnji DOKUart zbog dobro poznatih problema s koronavirusom održat će se nešto ranije i programski disperziranije, u različitim terminima tijekom srpnja, kolovoza i rujna. Bjelovarski festival dokumentarnog filma organizatori su stoga prigodno prekrstili u 15. SKORO DOKUart, dok će domaći ljubitelji programa moći pogledati ukupno četrnaest filmova na više različitih open air lokacija. Početak glavnog dijela programa tako započinje ovoga vikenda, trima projekcijama u bjelovarskom Boho parku, 10., 11. i 12. srpnja. O novonastalim okolnostima organizacije, porazgovarali smo s Marijanom Kranjec, predsjednicom Udruge za promicanje kulture DOKUart.

“Ove godine trebalo se održati jubilarno, petnaesto izdanje našeg međunarodnog festivala dokumentarnog filma koji svake jeseni u Bjelovar privlači mnoge inozemne i domaće autore. Iako nevelik brojem filmova, većim smo festivalima nastojali stati uz bok njihovom kvalitetom. To nam jamči i izbor naše selektorice Rade Šešić, koja zahvaljujući svom golemom iskustvu i radu na uglednim festivalima širom svijeta doista ima uvid u recentnu produkciju. I baš dok smo s njom pokušavali ugovoriti ovogodišnje naslove, dogodio nam se prvi korona-val. Isprva nismo znali hoćemo li moći uopće organizirati festival, ali kako je vrijeme izolacije odmicalo, tako smo bili sve sigurniji da nećemo tek tako odustati. Godine iskustva u gradu bez kina, naučile su nas razmišljati nekonvencionalno, a popuštanje epidemioloških mjera pružilo nam je priliku za osmišljavanje modificiranog programa. Tako je nastala ideja SKORO 15. DOKUarta, festivala koji to nije, a ipak jest”, govori nam Kranjec.

Koji su bili najveći izazovi pripreme ovogodišnjeg festivala?

“Iako napokon imamo odlično kino, na njega više nismo mogli računati, jer je i s popuštanjem epidemioloških mjera naša dvorana sa 150 mjesta spala na samo pedeset. Uz to, računajući na ponašanje virusa u zatvorenim prostorima, bilo je očito da moramo izbjeći klasičan festival u kinu. Iskustva s mnogobrojnim projekcijama na otvorenom i u alternativnim prostorima imali smo na pretek. Filmove smo, naime, dosad prikazivali u parku i na obroncima Bilogore, zatvoru, Domu umirovljenika, pa i na dnu bazena. To nam je dalo ideju za izlazak na ulicu, za dolazak filma gledateljima u dvorište. Tako smo umjesto festivala u kinu u listopadu, odnosno prijetnje drugog vala zaraze, osmislili ljetni festivalski program, koji će se održavati na pet lokacija u gradu i izvan njega. Umjesto jednog festivalskog tjedna, imamo četiri programa od po dva ili tri dana: ‘DOKUart u parku’, ‘DOKUart u susjedstvu’, ‘DOKUart pod zvijezdama’ i ‘DOKUart drive in kino'”, ističe Kranjec. Festivalski program, govori nam predsjednica udruge DOKUart, počinje 10. srpnja, nastavlja se drugi vikend kolovoza, a završava sredinom rujna u drive in kinu parkirališta Dvorane europskih prvaka. I prije pandemije koronavirusa plan je bio organizirati projekcije na četiri kotača, sada je ta odluka dodatno potvrđena uslijed novonastale situacije. Poštivanje epidemioloških mjera i odgovornost publike, nešto je na što Kranjec i ostatak festivalskog tima već sada itekako apeliraju.

Hoće li se novonastala situacija možda odraziti na ovogodišnji program DOKUarta?

“Naša selektorica Rada Šešić odabrala je četrnaest filmova, što je približno kao i za uobičajenih festivalskih godina. Među njima su tri hrvatske premijere, a domaće boje ove godine brani Višnja Skorin. Njezin film ‘Da je meni ono što mi nije’, koji je ovih dana imao i kinopremijeru, bit će prikazan na posebnom mjestu. Na izletištu Vrata Bilogore, pod zvijezdama, zadnji vikend u kolovozu nadamo se ugostiti i autoricu i glavnu protagonisticu te tako publici pružiti još jednu nezaboravnu večer. Na gostovanja drugih autora ove godine, na žalost ne možemo računati, no nadamo se da će barem neki od njih bjelovarsku publiku pozdraviti s velikog platna, u gradskom parku”, kaže Marijana Kranjec.

Petnaesto izdanje SKORO DOKUarta počinje u petak, 10. srpnja u Boho parku (Trg Eugena Kvaternika 8), hrvatskom premijerom dokumentarca “Vodootporne” / “Waterproof” (2019) njemačke redateljice Daniele König, koji prikazuje Jordanku Aishu i nekoliko kolegica koje odlučuju postati vodoinstalaterke. Dan kasnije na program dolazi već dobro znani svjetski medeni hit “Medena zemlja” / “Honeyland” / “Medena zemja” (2019) makedonskih autora Ljubomira Stefanova i Tamare Kotevske. Posljednji dan predstojećeg vikenda rezerviran je za najbolji europski TV-dokumentarac 2018. godine, “Čistači” / “The Cleaners” / “Im Schatten der Netzwelt” (2018) njemačkog redateljskog para Hans BlockMoritz Riesewieck, o moderatorima online sadržaja i problemima koje spomenuti posao nosi sa sobom. Sve projekcije počinju u 21 sat.

Program se nastavlja 8. i 9. kolovoza (“DOKUart u susjedstvu”), a sredinom rujna u premijerno bjelovarsko drive in kino dolazi još pet filmova iz Ujedinjenog Kraljevstva, Poljske, Austrije i Srbije koji po riječima Kranjec preispituju položaj žena u društvu, govore o ekonomskoj krizi, očuvanju tradicije te ljubavi kao vječnom izvoru životne energije. Sve projekcije su besplatne, dok će za drive in kino biti potrebno rezervirati karte zbog ograničenog broja mjesta na parkiralištu.


Komentari

Komentirajte

Napišite komentar
Unesite ime

Najnovije

33. IDFA: “Radiograph of a Family” najbolji dugometražni dokumentarac, Vitalij Manski naj-redatelj

Obznanjeni su pobjednici najveće svjetskog doku-festivala, 33. IDFA-e, a najboljim dugometražnim dokumentarcem proglašen je "Radiograph of a Family".

Dina Pokrajac: “Navikli smo Subversive organizirati u prekarnim uvjetima”

Direktorica i jedna od selektorica programa Dina Pokrajac, za naš portal najavljuje 13. Subversive Film Festival.

Morana Ikić Komljenović: “Većina hrvatskih dokumentarnih filmova ostaje nevidljiva široj publici”

Morana Ikić Komljenović za Dokumentarni.net najavljuje drugu po redu radionicu "Distribuiraj to!" koja će se održati od 14. do 18. prosinca.

U Sisku ovog vikenda započinje 15. Revija dokumentarnog filma Fibula

U Sisku ovog vikenda započinje 15. Revija dokumentarnog filma Fibula (27. - 28.11.).

Pobjednici Berlinalea i Sundancea na 13. Subversive Film Festivalu

U sklopu 13. Subversive Festivala održat će se i 13. Subversive Film Festival (28.11. - 7.12.) u zagrebačkim kinima Kinoteka i Dokukino KIC te "online".

“Hall of Fame”: “Priča o vjetru”

Filmsko-diskurzivni program "Hall of Fame" u četvrtak, 26. studenoga u 19 sati, donosi dokumentarni esej "Priča o vjetru" (1986).

11. DOC NYC: Viewfinders konkurencija dokumentarcu “Landfall”, režijska nagrada Garretu Bradleyju za “Time”

Od 11. do 19. studenoga održavalo se jedanaesto izdanje DOC NYC-a, najvećeg američkog festivala dokumentarnog filma

Al Jazeera Balkans: Dokumentarci o modernom ropstvu, Donaldu Trumpu i Đorđu Balaševiću

Na programu Al Jazeera Balkans ovog će se tjedna između ostalih prikazati dokumentarci o modernom ropstvu, Donaldu Trumpu i Đorđu Balaševiću.

Niz recentnih zapaženih dokumentaraca na 13. Subversive Film Festivalu

Trinaesto izdanje Subversive Festivala održat će se od 28. studenog do 15. prosinca na nekoliko zagrebačkih lokacija te "online".

Objavljen program 18. Human Rights Film Festivala

Osamnaesto izdanje Human Rights Film Festivala (HRFF) održat će se u potpunosti "online" od 6. do 13. prosinca ove godine.