PočetnaVijestiKreativna Europa: Pedeset tisuća eura hrvatskim projektima od potprograma MEDIA

Kreativna Europa: Pedeset tisuća eura hrvatskim projektima od potprograma MEDIA

-

Pristigli su rezultati prvog roka poziva za razvoj pojedinačnih projekata u sklopu europskog potprograma MEDIA Kreativne Europe (EACEA 17/2019). Hrvatski doku-projekti u nastajanju mogu se pohvaliti s potporama vrijednim 50 tisuća eura, po 25 tisuća svaki.

Igor Bezinović trenutno snima dokumentarno-igrani film “Fiume o morte!” u produkciji Restarta (producenti Tibor Keser i Vanja Jambrović) te koprodukciji Nosoroga (Slovenija), La Bêtea (Francuska) i Videomantea (Italija). Koproducenti su Marina Gumzi i Fabrizio Polpettini, dok će posao direktora fotografije obavljati Danko Vučinović, montaže Hrvoslava Brkušić. Dokumentarac već otprije poprilično izdašno podupire Hrvatski audiovizualni centar (ovdje i ovdje), nije loše prošao primjerice ni u Sarajevu gdje je Tibor Keser osvojio producentsku EAVE (European Audiovisual Entrepreneurs) stipendiju za stručno usavršavanje i razvoj projekata.

O samom filmu bolje će reći sam redatelj u recima koji slijede, najprije pokoja od Izvršne agencija za obrazovanje, audiovizualnu politiku i kulturu (EACEA):

“Radi se o dobro predstavljenom, snažnom i prepoznatljivom konceptu u kasnoj fazi razvoja koji nudi jedinstven pristup suočavanja s povijesnim događajem na nov, suvremen način. Spajanje elemenata alternativne rekonstrukcije s izmišljenim pripovjedačem te povijesne arhivske građe obogatit će svrhu i kvalitetu projekta. Scenoslijed je dobro i detaljno napisan te odražava redateljev snažan angažman oko teme. Prijava projekta učvršćena je stalnim referencijama na postojeća umjetnička djela koja koriste neke od ključnih alata za pripovijedanje te tehnika predloženih i za ovaj projekt. Redateljev je pristup iznimno kreativan u pogledu načina na koji planira ispripovijedati priču. Moguće je predvidjeti uspješnost projekta na filmskim festivalima te u područjima bivše Jugoslavije, Italije i Europe. Kreativni tim nadilazi nacionalne granice i povećava potencijal filma za međunarodno širenje.

“Koncept stvaranja digitalnog muzeja u kojem će javnost moći dijeliti svoju obiteljsku povijest vrlo je zanimljiv i trebao bi se dalje razvijati u sklopu cjelokupnog marketinškog plana. Prethodna financijska sredstva za razvoj i proizvodnju koja su osigurale organizacije diljem Europe ukazuju na jačinu projekta u cjelini, dok su mnoga pisma namjere iznimno važna za uspjeh financijske strategije i pokazatelji su neizmjerne nacionalne potpore projektu.”

Još jedan film, manjinska produkcija Nukleus filma (koproducent Siniša Juričić), došao je do istovjetnog iznosa od 25 tisuća eura. Radi se o dokumentarcu “Jedna umiruća zvezda” srpske redateljice Tee Lukač, koja radi presjek znanstvenofantastičnih filmova nastalih za vrijeme bivše Jugoslavije. Ugostit ćemo i Teu ovih dana na našem sajtu, dovoljno je zasad reći da je projekt proputovao brojnim uglednim radionicama i marketima (DOK Leipzig, East Doc, Ex Oriente), a zasad ga podupiru srpska produkcijska kuća Mali Budo te Studio Virc (Slovenija), Nukleus film (Hrvatska), Artcam (Češka), Agitprop (Bugarska) i Kinocompany (Finska).

Igor Bezinović

“Ovo je prvi put da je neki moj projekt bio prijavljen na natječaj MEDIA-e, tako da sam jako sretan da je naš rad međunarodno prepoznat. Radi o hrvatsko-slovensko-francuskoj koprodukciji hibridnog filma u kojem prikazujemo komadić priče o Rijeci/Fiume nakon Prvog svjetskog rata, kada je grad tijekom 16 mjeseci bio okupiran od strane talijanskih dezertera, vođenih pjesnikom i vojnikom Gabrieleom D’Annunzijem.

“Film kombinira arhivske materijale te scene snimljene u Rijeci danas, u suradnji s građanima Rijeke koji su se u velikom broju javili na naš javni poziv za sudjelovanje u filmu. Stil filma je razrađivan prošle godine na radionici Ekran u Varšavi, gdje sam u suradnji s poljskom ekipom i statistima isprobavao razne režijske mogućnosti kombiniranja starih fotografija i filmova te igranih scena rekonstrukcije.

“Nadam se da će snimanje krenuti ovog ljeta, ali to ovisi o epidemiološkoj situaciji; jedan dan snimanja srećom smo već imali ove godine na zadnji dan karnevala. Tematikom mog rodnog grada na razne se načine bavim već dugi niz godina, a srećom za sada nemamo neke stroge rokove za realizaciju filma. Najvažnije je da projekt bude dobro pripremljen i da uživamo u njegovoj realizaciji u svim fazama”, rekao je Igor Bezinović za naš portal.


Komentari

Komentirajte

Napišite komentar
Unesite ime

Najnovije

Rekordan broj hrvatskih dokumentaraca na 20. ZagrebDoxu

U zagrebačkom WOW baru danas je predstavljen program jubilarnog, 20. ZagrebDoxa.

“The Flats” Alessandre Celesije najbolji film 21. CPH:DOX-a

"The Flats" (2024) talijanske autorice Alessandre Celesije proglašen je najboljim filmom 21. CPH:DOX-a.

Filmovi po izboru članova HDFK-a na jubilarnom ZagrebDoxu

U sklopu 20. ZagrebDoxa prikazat će se filmovi po izboru članova HDFK-a, uz pomoć direktora festivala, Nenada Puhovskog.

Otvorene prijave za 25. Mediteran Film Festival

Otvorene su prijave za 25. Mediteran Film Festival, koji će ove godine biti održan od 8. do 12. listopada u Širokom Brijegu.

“Ljubav na prvu dijagnozu ili ‘Let iznad grličjeg gnijezda'” – U vrućici ekspresije

"Ljubav na prvu dijagnozu ili Let iznad grličjeg gnijezda" (2023.) Bartul Marušić izrađuje umalo opipljivima žarom i predanošću...

Otvorene prijave za 4. Novu školu dokumentarnog filma

Otvorene su prijave za 4. Novu školu dokumentarnog filma udruge Filmaktiv.

Hrvatski projekt na Hot Docs Forumu

Hrvatski projekt "Autumn of the Patriarch" ruske autorice Ane Bogolubove, ušao je u industrijski dio festivala Hot Docs.

Dokukino KIC: Tjedan posvećen mentalnom zdravlju

U zagrebačkom Dokukinu KIC ovaj će tjedan biti posvećen filmovima koji imaju veze s mentalnim zdravljem.

20. ZagrebDox: Pobjednici Sundancea, IDFA-e, Berlinalea, Sarajeva…

Na ovogodišnji, 20. ZagrebDox (14.4. - 21.4.) dolaze pobjednici Sundancea, IDFA-e, Berlinalea, Sarajeva...

U Art-kinu predstavljanje filmova polaznika 3. Nove škole dokumentarnog filma

U riječkom Art-kinu u utorak će biti organizirano predstavljanje filmova polaznika 3. Nove škole dokumentarnog filma.