Početna Vijesti Kreativna Europa: Pedeset tisuća eura hrvatskim projektima od potprograma MEDIA

Kreativna Europa: Pedeset tisuća eura hrvatskim projektima od potprograma MEDIA

-

Pristigli su rezultati prvog roka poziva za razvoj pojedinačnih projekata u sklopu europskog potprograma MEDIA Kreativne Europe (EACEA 17/2019). Hrvatski doku-projekti u nastajanju mogu se pohvaliti s potporama vrijednim 50 tisuća eura, po 25 tisuća svaki.

Igor Bezinović trenutno snima dokumentarno-igrani film “Fiume o morte!” u produkciji Restarta (producenti Tibor Keser i Vanja Jambrović) te koprodukciji Nosoroga (Slovenija), La Bêtea (Francuska) i Videomantea (Italija). Koproducenti su Marina Gumzi i Fabrizio Polpettini, dok će posao direktora fotografije obavljati Danko Vučinović, montaže Hrvoslava Brkušić. Dokumentarac već otprije poprilično izdašno podupire Hrvatski audiovizualni centar (ovdje i ovdje), nije loše prošao primjerice ni u Sarajevu gdje je Tibor Keser osvojio producentsku EAVE (European Audiovisual Entrepreneurs) stipendiju za stručno usavršavanje i razvoj projekata.

O samom filmu bolje će reći sam redatelj u recima koji slijede, najprije pokoja od Izvršne agencija za obrazovanje, audiovizualnu politiku i kulturu (EACEA):

“Radi se o dobro predstavljenom, snažnom i prepoznatljivom konceptu u kasnoj fazi razvoja koji nudi jedinstven pristup suočavanja s povijesnim događajem na nov, suvremen način. Spajanje elemenata alternativne rekonstrukcije s izmišljenim pripovjedačem te povijesne arhivske građe obogatit će svrhu i kvalitetu projekta. Scenoslijed je dobro i detaljno napisan te odražava redateljev snažan angažman oko teme. Prijava projekta učvršćena je stalnim referencijama na postojeća umjetnička djela koja koriste neke od ključnih alata za pripovijedanje te tehnika predloženih i za ovaj projekt. Redateljev je pristup iznimno kreativan u pogledu načina na koji planira ispripovijedati priču. Moguće je predvidjeti uspješnost projekta na filmskim festivalima te u područjima bivše Jugoslavije, Italije i Europe. Kreativni tim nadilazi nacionalne granice i povećava potencijal filma za međunarodno širenje.

“Koncept stvaranja digitalnog muzeja u kojem će javnost moći dijeliti svoju obiteljsku povijest vrlo je zanimljiv i trebao bi se dalje razvijati u sklopu cjelokupnog marketinškog plana. Prethodna financijska sredstva za razvoj i proizvodnju koja su osigurale organizacije diljem Europe ukazuju na jačinu projekta u cjelini, dok su mnoga pisma namjere iznimno važna za uspjeh financijske strategije i pokazatelji su neizmjerne nacionalne potpore projektu.”

Još jedan film, manjinska produkcija Nukleus filma (koproducent Siniša Juričić), došao je do istovjetnog iznosa od 25 tisuća eura. Radi se o dokumentarcu “Jedna umiruća zvezda” srpske redateljice Tee Lukač, koja radi presjek znanstvenofantastičnih filmova nastalih za vrijeme bivše Jugoslavije. Ugostit ćemo i Teu ovih dana na našem sajtu, dovoljno je zasad reći da je projekt proputovao brojnim uglednim radionicama i marketima (DOK Leipzig, East Doc, Ex Oriente), a zasad ga podupiru srpska produkcijska kuća Mali Budo te Studio Virc (Slovenija), Nukleus film (Hrvatska), Artcam (Češka), Agitprop (Bugarska) i Kinocompany (Finska).

Igor Bezinović

“Ovo je prvi put da je neki moj projekt bio prijavljen na natječaj MEDIA-e, tako da sam jako sretan da je naš rad međunarodno prepoznat. Radi o hrvatsko-slovensko-francuskoj koprodukciji hibridnog filma u kojem prikazujemo komadić priče o Rijeci/Fiume nakon Prvog svjetskog rata, kada je grad tijekom 16 mjeseci bio okupiran od strane talijanskih dezertera, vođenih pjesnikom i vojnikom Gabrieleom D’Annunzijem.

“Film kombinira arhivske materijale te scene snimljene u Rijeci danas, u suradnji s građanima Rijeke koji su se u velikom broju javili na naš javni poziv za sudjelovanje u filmu. Stil filma je razrađivan prošle godine na radionici Ekran u Varšavi, gdje sam u suradnji s poljskom ekipom i statistima isprobavao razne režijske mogućnosti kombiniranja starih fotografija i filmova te igranih scena rekonstrukcije.

“Nadam se da će snimanje krenuti ovog ljeta, ali to ovisi o epidemiološkoj situaciji; jedan dan snimanja srećom smo već imali ove godine na zadnji dan karnevala. Tematikom mog rodnog grada na razne se načine bavim već dugi niz godina, a srećom za sada nemamo neke stroge rokove za realizaciju filma. Najvažnije je da projekt bude dobro pripremljen i da uživamo u njegovoj realizaciji u svim fazama”, rekao je Igor Bezinović za naš portal.

Komentari

Komentirajte

Napišite komentar
Unesite ime

Najnovije

Poznat žiri 21. Mediteran Film Festivala

Poznat je i žiri 21. Mediteran Film Festivala, koji će se od 19. do 22. kolovoza održati u Širokom Brijegu.

Jelena Androić: “Mač opće neizvjesnosti još uvijek visi nad našim glavama”

Izvršna direktorica Liburnia Film Festivala za naš portal najavljuje osamnaesto izdanje festivala, koje nastaje u nikad težim općim uvjetima.

Otvorene prijave za radionice 7. Star Film Festa

Otvorene su prijave za radionice 7. Star Film Festa, koji će se od 3. do 5. rujna održati u Sisku.

Liburnia uplovljava u Gomirje

Najnovije projekcije programa "Liburnia uplovljava" održat će se u mjestu Gomirje pokraj Ogulina, 8. i 13. kolovoza.

“I’ll Be Gone in the Dark” – Izađi na svjetlo

Mini-serijal "I'll Be Gone in the Dark" (koredatelji Myles Kane, Josh Koury i Elizabeth Wolff; 2020.) jedno je od najboljih TV-iskustava 2020. godine.

Tomislav Radić – Zaboravljeni dokumentarist (X)

Posljednji tekst prve sezone serijala tekstova "Rastrimo zastrto", u kojem se prisjećamo zaboravljenih dokumentaraca Tomislava Radića.

Objavljen program 21. Mediteran Film Festivala

Ovogodišnji, 21. Mediteran Film Festival koji se od 19. do 22. kolovoza tradicionalno trebao održati u Širokom Brijegu, prebačen...

Nastavlja se program 15. SKORO DOKUarta

Predstojećeg vikenda (subota i nedjelja, 8. i 9. kolovoza od 21 sat) u Bjelovaru se nastavlja program 15. SKORO DOKUarta.

Hrvoslava Brkušić: “Nepredviđene situacije mjesta su kreativnih mogućnosti u montaži”

Montažerka Hrvoslava Brkušić zatvara premijernu sezonu "Pogleda iza objektiva", serije intervjua na portalu Dokumentarni.net.

66. TV BAFTA-e: “Leaving Neverland” najbolji doku-serijal, Arthur Cary naj-redatelj

U Londonu su sinoć dodijeljene 66. po redu TV BAFTA-e za najbolja britanska televizijska ostvarenja u 2019. godini.