Početna Vijesti Kreativna Europa: Pedeset tisuća eura hrvatskim projektima od potprograma MEDIA

Kreativna Europa: Pedeset tisuća eura hrvatskim projektima od potprograma MEDIA

-

Pristigli su rezultati prvog roka poziva za razvoj pojedinačnih projekata u sklopu europskog potprograma MEDIA Kreativne Europe (EACEA 17/2019). Hrvatski doku-projekti u nastajanju mogu se pohvaliti s potporama vrijednim 50 tisuća eura, po 25 tisuća svaki.

Igor Bezinović trenutno snima dokumentarno-igrani film “Fiume o morte!” u produkciji Restarta (producenti Tibor Keser i Vanja Jambrović) te koprodukciji Nosoroga (Slovenija), La Bêtea (Francuska) i Videomantea (Italija). Koproducenti su Marina Gumzi i Fabrizio Polpettini, dok će posao direktora fotografije obavljati Danko Vučinović, montaže Hrvoslava Brkušić. Dokumentarac već otprije poprilično izdašno podupire Hrvatski audiovizualni centar (ovdje i ovdje), nije loše prošao primjerice ni u Sarajevu gdje je Tibor Keser osvojio producentsku EAVE (European Audiovisual Entrepreneurs) stipendiju za stručno usavršavanje i razvoj projekata.

O samom filmu bolje će reći sam redatelj u recima koji slijede, najprije pokoja od Izvršne agencija za obrazovanje, audiovizualnu politiku i kulturu (EACEA):

“Radi se o dobro predstavljenom, snažnom i prepoznatljivom konceptu u kasnoj fazi razvoja koji nudi jedinstven pristup suočavanja s povijesnim događajem na nov, suvremen način. Spajanje elemenata alternativne rekonstrukcije s izmišljenim pripovjedačem te povijesne arhivske građe obogatit će svrhu i kvalitetu projekta. Scenoslijed je dobro i detaljno napisan te odražava redateljev snažan angažman oko teme. Prijava projekta učvršćena je stalnim referencijama na postojeća umjetnička djela koja koriste neke od ključnih alata za pripovijedanje te tehnika predloženih i za ovaj projekt. Redateljev je pristup iznimno kreativan u pogledu načina na koji planira ispripovijedati priču. Moguće je predvidjeti uspješnost projekta na filmskim festivalima te u područjima bivše Jugoslavije, Italije i Europe. Kreativni tim nadilazi nacionalne granice i povećava potencijal filma za međunarodno širenje.

“Koncept stvaranja digitalnog muzeja u kojem će javnost moći dijeliti svoju obiteljsku povijest vrlo je zanimljiv i trebao bi se dalje razvijati u sklopu cjelokupnog marketinškog plana. Prethodna financijska sredstva za razvoj i proizvodnju koja su osigurale organizacije diljem Europe ukazuju na jačinu projekta u cjelini, dok su mnoga pisma namjere iznimno važna za uspjeh financijske strategije i pokazatelji su neizmjerne nacionalne potpore projektu.”

Još jedan film, manjinska produkcija Nukleus filma (koproducent Siniša Juričić), došao je do istovjetnog iznosa od 25 tisuća eura. Radi se o dokumentarcu “Jedna umiruća zvezda” srpske redateljice Tee Lukač, koja radi presjek znanstvenofantastičnih filmova nastalih za vrijeme bivše Jugoslavije. Ugostit ćemo i Teu ovih dana na našem sajtu, dovoljno je zasad reći da je projekt proputovao brojnim uglednim radionicama i marketima (DOK Leipzig, East Doc, Ex Oriente), a zasad ga podupiru srpska produkcijska kuća Mali Budo te Studio Virc (Slovenija), Nukleus film (Hrvatska), Artcam (Češka), Agitprop (Bugarska) i Kinocompany (Finska).

Igor Bezinović

“Ovo je prvi put da je neki moj projekt bio prijavljen na natječaj MEDIA-e, tako da sam jako sretan da je naš rad međunarodno prepoznat. Radi o hrvatsko-slovensko-francuskoj koprodukciji hibridnog filma u kojem prikazujemo komadić priče o Rijeci/Fiume nakon Prvog svjetskog rata, kada je grad tijekom 16 mjeseci bio okupiran od strane talijanskih dezertera, vođenih pjesnikom i vojnikom Gabrieleom D’Annunzijem.

“Film kombinira arhivske materijale te scene snimljene u Rijeci danas, u suradnji s građanima Rijeke koji su se u velikom broju javili na naš javni poziv za sudjelovanje u filmu. Stil filma je razrađivan prošle godine na radionici Ekran u Varšavi, gdje sam u suradnji s poljskom ekipom i statistima isprobavao razne režijske mogućnosti kombiniranja starih fotografija i filmova te igranih scena rekonstrukcije.

“Nadam se da će snimanje krenuti ovog ljeta, ali to ovisi o epidemiološkoj situaciji; jedan dan snimanja srećom smo već imali ove godine na zadnji dan karnevala. Tematikom mog rodnog grada na razne se načine bavim već dugi niz godina, a srećom za sada nemamo neke stroge rokove za realizaciju filma. Najvažnije je da projekt bude dobro pripremljen i da uživamo u njegovoj realizaciji u svim fazama”, rekao je Igor Bezinović za naš portal.


Komentari

Komentirajte

Napišite komentar
Unesite ime

Najnovije

“Love Fraud” – Lov na serijskog kradljivca srca

Serijal "Love Fraud" (2020) odašilje jasno upozorenje o današnjim opasnostima bezuvjetnog povjerenja koje iskazujemo strancima na internetu.

Dokumentarci o Andreju Tarkovskom i Dušanu Makavejevu u Dokukinu KIC

Program Dokukina KIC ovaj vikend donosi premijere dokumentaraca o slavnim redateljima koji su ostavili neizbrisiv trag u povijesti filma.

Danas počinje 24. Međunarodni festival dokumentarnog filma u Jihlavi

U Češkoj danas počinje 24. Međunarodni festival dokumentarnog filma u Jihlavi, koji će potrajati od 27. listopada do 8. studenog.

Al Jazeera Balkans: “Ponoćni putnik” i “Ivanova igra”

Al Jazeera Balkans na svom će programu ovog tjedna prikazati "Ponoćnog putnika" Hassana Fazilija te "Ivanovu igru" Tomislava Žaje.

Danas počinje 63. DOK Leipzig, niz hrvatskih projekata u industrijskom programu

Danas (ponedjeljak, 26.10.) počinje 63. Međunarodni festival dokumentarnog i animiranog filma u Leipzigu - DOK Leipzig.

“Hall of Fame”: Chantal Akerman

Filmsko-diskurzivni program "Hall of Fame - vodič kroz povijest dokumentarnog filma", donosi dvije projekcije posvećene Chantal Akerman.

18. Liburnia Film Festival: “Zašto mama vazda plače?” – Sjećanja iz Pustograda

"Zašto mama vazda plače?" (2019) Karmen Obrdalj, prati glavnu protagonisticu Enu na putovanju u grad iz djetinjstva.

“Push” – Kupi jeftino, prodaj skupo pa sve opet ponovi

Fredrik Gertten u dokumentarcu "Push" (2019) ispituje širi kontekst stanovanja kao jednog od osnovnih ljudskih prava.

“Totally Under Control” – Tragična farsa virusa i Trumpa

Autori "Totally Under Control" film koriste kao ozbiljnu optužnicu protiv američke vlade, čiji je iskonski grijeh ignoriranje znanosti u korist političke (i vjerojatno financijske) dobiti.

Case study “Jedne od nas”: Zahvatiti šire od filmske slike

Na ovogodišnjem ZagrebDoxu održan je i case study dokumentarnog filma "Jedne od nas" (2020) hrvatskog redatelja Đure Gavrana.