Početna Vijesti Kreativna Europa: Pedeset tisuća eura hrvatskim projektima od potprograma MEDIA

Kreativna Europa: Pedeset tisuća eura hrvatskim projektima od potprograma MEDIA

-

Pristigli su rezultati prvog roka poziva za razvoj pojedinačnih projekata u sklopu europskog potprograma MEDIA Kreativne Europe (EACEA 17/2019). Hrvatski doku-projekti u nastajanju mogu se pohvaliti s potporama vrijednim 50 tisuća eura, po 25 tisuća svaki.

Igor Bezinović trenutno snima dokumentarno-igrani film “Fiume o morte!” u produkciji Restarta (producenti Tibor Keser i Vanja Jambrović) te koprodukciji Nosoroga (Slovenija), La Bêtea (Francuska) i Videomantea (Italija). Koproducenti su Marina Gumzi i Fabrizio Polpettini, dok će posao direktora fotografije obavljati Danko Vučinović, montaže Hrvoslava Brkušić. Dokumentarac već otprije poprilično izdašno podupire Hrvatski audiovizualni centar (ovdje i ovdje), nije loše prošao primjerice ni u Sarajevu gdje je Tibor Keser osvojio producentsku EAVE (European Audiovisual Entrepreneurs) stipendiju za stručno usavršavanje i razvoj projekata.

O samom filmu bolje će reći sam redatelj u recima koji slijede, najprije pokoja od Izvršne agencija za obrazovanje, audiovizualnu politiku i kulturu (EACEA):

“Radi se o dobro predstavljenom, snažnom i prepoznatljivom konceptu u kasnoj fazi razvoja koji nudi jedinstven pristup suočavanja s povijesnim događajem na nov, suvremen način. Spajanje elemenata alternativne rekonstrukcije s izmišljenim pripovjedačem te povijesne arhivske građe obogatit će svrhu i kvalitetu projekta. Scenoslijed je dobro i detaljno napisan te odražava redateljev snažan angažman oko teme. Prijava projekta učvršćena je stalnim referencijama na postojeća umjetnička djela koja koriste neke od ključnih alata za pripovijedanje te tehnika predloženih i za ovaj projekt. Redateljev je pristup iznimno kreativan u pogledu načina na koji planira ispripovijedati priču. Moguće je predvidjeti uspješnost projekta na filmskim festivalima te u područjima bivše Jugoslavije, Italije i Europe. Kreativni tim nadilazi nacionalne granice i povećava potencijal filma za međunarodno širenje.

“Koncept stvaranja digitalnog muzeja u kojem će javnost moći dijeliti svoju obiteljsku povijest vrlo je zanimljiv i trebao bi se dalje razvijati u sklopu cjelokupnog marketinškog plana. Prethodna financijska sredstva za razvoj i proizvodnju koja su osigurale organizacije diljem Europe ukazuju na jačinu projekta u cjelini, dok su mnoga pisma namjere iznimno važna za uspjeh financijske strategije i pokazatelji su neizmjerne nacionalne potpore projektu.”

Još jedan film, manjinska produkcija Nukleus filma (koproducent Siniša Juričić), došao je do istovjetnog iznosa od 25 tisuća eura. Radi se o dokumentarcu “Jedna umiruća zvezda” srpske redateljice Tee Lukač, koja radi presjek znanstvenofantastičnih filmova nastalih za vrijeme bivše Jugoslavije. Ugostit ćemo i Teu ovih dana na našem sajtu, dovoljno je zasad reći da je projekt proputovao brojnim uglednim radionicama i marketima (DOK Leipzig, East Doc, Ex Oriente), a zasad ga podupiru srpska produkcijska kuća Mali Budo te Studio Virc (Slovenija), Nukleus film (Hrvatska), Artcam (Češka), Agitprop (Bugarska) i Kinocompany (Finska).

Igor Bezinović

“Ovo je prvi put da je neki moj projekt bio prijavljen na natječaj MEDIA-e, tako da sam jako sretan da je naš rad međunarodno prepoznat. Radi o hrvatsko-slovensko-francuskoj koprodukciji hibridnog filma u kojem prikazujemo komadić priče o Rijeci/Fiume nakon Prvog svjetskog rata, kada je grad tijekom 16 mjeseci bio okupiran od strane talijanskih dezertera, vođenih pjesnikom i vojnikom Gabrieleom D’Annunzijem.

“Film kombinira arhivske materijale te scene snimljene u Rijeci danas, u suradnji s građanima Rijeke koji su se u velikom broju javili na naš javni poziv za sudjelovanje u filmu. Stil filma je razrađivan prošle godine na radionici Ekran u Varšavi, gdje sam u suradnji s poljskom ekipom i statistima isprobavao razne režijske mogućnosti kombiniranja starih fotografija i filmova te igranih scena rekonstrukcije.

“Nadam se da će snimanje krenuti ovog ljeta, ali to ovisi o epidemiološkoj situaciji; jedan dan snimanja srećom smo već imali ove godine na zadnji dan karnevala. Tematikom mog rodnog grada na razne se načine bavim već dugi niz godina, a srećom za sada nemamo neke stroge rokove za realizaciju filma. Najvažnije je da projekt bude dobro pripremljen i da uživamo u njegovoj realizaciji u svim fazama”, rekao je Igor Bezinović za naš portal.


Komentari

Komentirajte

Napišite komentar
Unesite ime

Najnovije

36. Nagrade za dokumentarni film IDA: “Crip Camp” najbolji dokumentarac, Garrett Bradley naj-redatelj

Na 36. Nagradama za dokumentarni film "Crip Camp" je proglašen najboljim dokumentarcem, Garret Bradley redateljem.

Al Jazeera Balkans: Filmovi o koronavirusu u američkim tvornicama, radikaliziranim mladim Mađarima te posljednji nastavak serijala “Black France”

Al Jazeera Balkans ovog tjedna prikazuje filmove o koronavirusu, radikaliziranim mladim Mađarima te posljednji nastavak serijala "Black France".

Dva hrvatska dokumentarca u natjecateljskom programu 32. Filmskog festivala u Trstu

Dva hrvatska dokumentarca prikazat će se u natjecateljskom programu 32. Filmskog festivala u Trstu.

Top 10: Najbolji hrvatski dokumentarni filmovi 2020. godine

Ovo su najbolji hrvatski dokumentarni filmovi 2020. godine po izboru Hrvoja Krstičevića, glavnog urednika portala Dokumentarni.net.

“Once the Dust Settles” – Selfie na poprištu katastrofe

Johna Appela kroz film "Once the Dust Settles" vode empatija i dobrodušnost, uz razumijevanje nemoći da se promijeni ono što se dogodilo.

Otvorene prijave za 6. Scenaristički program “Krsto Papić”

Otvorene su prijave za 6. Scenaristički program “Krsto Papić”.

Al Jazeera Balkans: Drugi nastavci filmova “Generacija ’68” i “Nedjelja 13.” te dokumentarac o kineskom nadziranju svojih građana

Ovotjedni program AJB-a donosi druge nastavke filmova "Generacija '68" i "Nedjelja 13." te dokumentarac o kineskom nadziranju svojih građana.

Top 10: Najbolji dokumentarni filmovi 2020. godine

Marko Stojiljković donosi svoju listu najboljih dokumentarnih filmova 2020. godine.

Preminuo Michael Apted, redatelj serijala “Up”

Poznati britanski dokumentarist Michael Apted, najpoznatiji po kultnom serijalu "Up", preminuo je u četvrtak u svom losanđeleškom domu.

Otvorene prijave za 68. Martovski festival

Otvorene su prijave za 68. Beogradski festival dokumentarnog i kratkometražnog filma - Martovski festival.