Početna Vijesti "Srbenka" Nebojše Slijepčevića najbolji dokumentarni film 24. Sarajevo Film Festivala!

“Srbenka” Nebojše Slijepčevića najbolji dokumentarni film 24. Sarajevo Film Festivala!

-

Samo dan nakon službene objave ulaska dokumentarca “Srbenka” (Restart, 2018.) među petnaest finalista Europskih filmskih nagrada, Nebojša Slijepčević i njegova filmska ekipa dobili su novi razlog za slavlje. Na sinoćnjoj svečanosti dodjele nagrada u sarajevskom Narodnom kazalištu, naime, spomenuto ostvarenje osvojilo je Srce Sarajeva za najbolji dokumentarni film 24. Sarajevo Film Festivala. Nakon 2014. i Tihe K. Gudac (“Goli”, 2014.; Factum), evo nama novog doku-sarajevskog kralja iz Lijepe naše! 

Tročlani žiri (Luciano Rigolini, švicarski umjetnički fotograf i producent te Marina Gumzi, slovenska producentica i scenaristica) kojim je predsjedala Leena Pasanen, direktorica uglednog DOK Leipziga, upravo je Slijepčevićev film o netoleranciji i bujajućem hrvatskom nacionalizmu kroz pripreme predstave “Aleksandra Zec” Olivera Frljića, proglasio najboljim dokumentarcem ovogodišnjeg SFF-a.

Žiri je istaknuo kako se radi o intrigantnom ostvarenju koje se suočava s teškim pitanjima iz prošlosti, dok je sam autor u prvi plan gurnuo hrabre sudionike filme te Olivera Frljića kao jednog od najbitnijih umjetnika u Hrvatskoj i široj okolici. Uz poznatu statuu Srca Sarajeva, Slijepčević je dobio i novčanu nagradu u iznosu od tri tisuće eura koju osigurava švicarska vlada.

“Srbenka” je nastala u produkciji zagrebačkog Restarta, scenarij i režiju potpisuje Nebojša Slijepčević, montažu Tomislav Stojanović, dok su za kameru osim autora bili odgovorni Bojan Mrđenović i Iva Kraljević. Producentica filma je Vanja Jambrović, izvršni producenti Tibor Keser i Rea Rajčić, a pridruženi producent Oliver Sertić. Montaža zvuka povjerena je Tihomiru Vrbancu, miks Ivanu Zeliću, a grafički dizajn studiju Šesnić & Turković.

U industrijskom dijelu festivala (CineLink koprodukcijski market), naš producent Tibor Keser osvojio je producentsku EAVE (European Audiovisual Entrepreneurs) stipendiju za stručno radioničko usavršavanje i razvoj projekata, i to za dokumentarni film “Fiume o morte!” (Restart / La Bête / Nosorogi) Igora Bezinovića o talijanskom pjesniku Gabrielleu D’Annunziju i njegovom zauzimanju Rijeke (1919. – 1920.).

Ovogodišnji Sarajevo Film Festival ugostio je 266 filmova iz 54 države, dok je same filmove po procjeni organizatora vidjelo stotinjak tisuća gledatelja. U natjecateljskoj konkurenciji dokumentarnog filma vidjeli smo četiri hrvatska filma, od čega dvije svjetske premijere: “IKEA for YU” (Hrvatski filmski savez / Wizworks Studios AB; 2018.) Marije Ratković Vidaković i Dinke Radonić te “Sestre” (Kadar / Olimp; 2018.) Zdenka Jurilja. Uz već opjevanu “Srbenku” Sarajevo je pohodio i dokumentarac Ranka Pukovića, “90 sekundi u Sjevernoj Koreji” (Editson, 2018.).

Update, 18.8.: Uz Srce Sarajeva za najbolji dokumentarni film, “Srbenka” je osvojila i Nagradu publike.


Komentari

Komentirajte

Napišite komentar
Unesite ime

Najnovije

31. Nordisk Panorama: “Umjetnica i lopov” najbolji nordijski dokumentarac 2020. godine

Završena je 31. Nordisk Panorama, godišnja smotra najboljih nordijskih kratkometražnih i dokumentarnih filmova.

Dina Pokrajac: “Namjera Arterije je približiti život i stvaranje umjetnika koji su obilježili svoje vrijeme”

Selektorica programa Dina Pokrajac za naš portal najavljuje ovogodišnje, četvrto izdanje festivala Arteria - tjedan filma o umjetnicima.

Hrvatski dokumentarci na posebnom izdanju ZagrebDoxa

U sklopu ovogodišnjeg posebnog izdanja ZagrebDoxa (4. - 11.10.) bit će prikazano dvanaest hrvatskih filmova.

Otvorene prijave za 52. Reviju hrvatskog filmskog stvaralaštva

Otvorene su prijave za 52. Reviju hrvatskog filmskog stvaralaštva, koja će se održati u Buzetu.

Dodijeljeni 72. Kreativni Emmyji i 41. Emmyji za najbolje vijesti i dokumentarne filmove

Doznali smo pobjednike 72. Kreativnih Emmyja i 41. Emmyja za najbolje vijesti i dokumentarne filmove.

U utorak počinje 4. Arteria – tjedan filma o umjetnicima

Ovog utorka u Zagrebu počinje četvrta Arteria - tjedan filma o umjetnicima u organizaciji Kulturno informativnog centra (KIC).

“Inconvenient Indian” do glavne doku-nagrade 45. Međunarodnog filmskog festivala u Torontu

Prije nekoliko dana dodjelom nagrada i priznanja završio je 45. Međunarodni filmski festival u Torontu (10. - 19.9.).

U petak se ponovno otvaraju vrata Dokukina KIC

U petak, 25. rujna ponovno se otvaraju vrata Dokukina KIC, jedinstvenog kina specijaliziranog za dokumentarce u centru Zagreba.

Poziv hrvatskim autorima za prijavu na DOK Film Market

U suradnji s HAVC-om, DOK Leipzig je otvorio poziv hrvatskim autorima za prijavu na ovogodišnje izdanje DOK Film Marketa.

3. AJB DOC: U srazu s virtualnim

Donosimo osvrt na 3. Festival dokumentarnog filma Al Jazeere Balkans, koji se u nešto drugačijim okolnostima održavao od 11. do 15.9.