PočetnaNajave"Auti kojima smo odjurili u kapitalizam" u Dokukinu KIC

“Auti kojima smo odjurili u kapitalizam” u Dokukinu KIC

|

Ovotjedni novitet zagrebačkog Dokukina KIC manjinska je hrvatska produkcija koja budi nostalgiju za metalnim ljubimcima, čiji su neodoljivi dizajni neodvojiv dio socijalističke estetike, “Auti kojima smo odjurili u kapitalizam” / “The Cars We Drove into Capitalism” / “Kolite, s koito nahluhme v kapitalizma” (Agitprop / Hulahop / Saxonia Entertainment / Danish Documentary Production / Endorfilm; 2021.). Redatelji Boris Missirkov i Georgi Bogdanov donose zbir šarolikih priča o ljudima iz svih dijelova Europe kojima automobili nisu tek usputna prijevozna sredstva već najvažniji članovi obitelji koji su ulijevali smisao, nadu i osjećaj slobode. Priča je to o generaciji izgubljenoj u tranziciji između dva doba, između socijalističkog sustava u kojem je rođena i kapitalizma u kojem danas živi.

Pratimo mladi par koji se upoznao upravo zahvaljujući obostranoj ljubavi prema automobilima, posljednjeg crkvenjaka iz malenog sela te djevojku nadahnutu pin-upom. S jednom nogom u prošlosti, s drugom u budućnosti, socijalistički “Auti” dotiču se pitanja identiteta i kolektivnog sjećanja pola milijarde Europljana. Film je na programu od petka 10. veljače do nedjelje 12. veljače, u 19 sati.

U tom periodu u Dokukinu će se prikazati i tri filma iz iranskog ciklusa (“Puč ’53.” Taghija Amiranija, “U ime Šeherezade ili prvi pivski vrt u Teheranu” Narges Kalhor te “Sjene bez sunca” Mehrdada Oskoueija).


Komentari

Komentirajte

Napišite komentar
Unesite ime

Najnovije

20. ZagrebDox: “Blago Kraljevstva Dahomey” – Priča o duhu iz statue

"Blago kraljevstva Dahomey" (2024) Mati Diop fokusira se na događaj iz 2021., kada se 26 umjetnina, od francuske vlade odobrenih za restituciju, premješta na mjesto odakle su otuđene.

20. ZagrebDox: “Šume šume” – Stilski sukobi

"Šume šume" produktivno je sagledavati kao integralni dio opusa Renate Poljak jer najuspjelije momente čine tematsko-stilski ekvivalenti.

Igor Mirković: “Fotografije uvijek pričaju priču o ljudima”

Igor Mirković je na 20. ZagrebDoxu predstavio svoj novi dokumentarni film, "Lijepi i dragi ljudi" (Motovun Film Festival, 2024.).

20. ZagrebDox: “Rusko tiho sunce” – Djevuške u Putinovim raljama

Stilski dinamizam koji poetizira cjelinu duša filma "Rusko tiho sunce", dok profiliranje likova autoricu, čini se, vrlo malo zanima.

Rea Rajčić: “Kod dokumentaraca često sama situacija diktira autorski tim i podjelu poslova”

Producentica i redateljica Rea Rajčić za naša portal govori o svom debitantskom filmu "1001 noć" (Eclectica, 2023.).

20. ZagrebDox: “Tamo gdje raste trava” – Mettlerovi paradoksi

Peter Mettler u "Tamo gdje raste trava", između ostalog, snima svoju majku i oca u poznim godinama, očevu samrtničku postelju i kremiranje...

20. ZagrebDox: “Radije bih bila kamen” – Mala Jela sjedi na kamenu

Identitet i metamorfoza istog zasigurno je jedna od fokusnih točaka filma "Radije bih bila kamen" (Studio Pangolin, 2024.) Ane Hušman.

20. ZagrebDox: “Lijepi i dragi ljudi” – Milenijska fotografija

"Lijepi i dragi ljudi" (2024) Igora Mirkovića mogao je donijeti znatno više informacija i zaći mnogo dublje u izabrani odsječak svijeta.

20. ZagrebDox: “Književna groupie” – Banalno o banalnom

Željko Špoljar je (glavni) lik dokumentarnog filma "Književna groupie" (Factum, 2024.), debitantskog samostalnog rada Nikice Marovića.

20. ZagrebDox: “Šutnja razuma” – Film – način uporabe

Zapaženi film Kumjane Novakove "Šutnja razuma" (2023) već se naslovom referira na nemogućnost zahvaćanja makabričnosti ratnog stanja.