PočetnaNajave"Auti kojima smo odjurili u kapitalizam" u Dokukinu KIC

“Auti kojima smo odjurili u kapitalizam” u Dokukinu KIC

-

Ovotjedni novitet zagrebačkog Dokukina KIC manjinska je hrvatska produkcija koja budi nostalgiju za metalnim ljubimcima, čiji su neodoljivi dizajni neodvojiv dio socijalističke estetike, “Auti kojima smo odjurili u kapitalizam” / “The Cars We Drove into Capitalism” / “Kolite, s koito nahluhme v kapitalizma” (Agitprop / Hulahop / Saxonia Entertainment / Danish Documentary Production / Endorfilm; 2021.). Redatelji Boris Missirkov i Georgi Bogdanov donose zbir šarolikih priča o ljudima iz svih dijelova Europe kojima automobili nisu tek usputna prijevozna sredstva već najvažniji članovi obitelji koji su ulijevali smisao, nadu i osjećaj slobode. Priča je to o generaciji izgubljenoj u tranziciji između dva doba, između socijalističkog sustava u kojem je rođena i kapitalizma u kojem danas živi.

Pratimo mladi par koji se upoznao upravo zahvaljujući obostranoj ljubavi prema automobilima, posljednjeg crkvenjaka iz malenog sela te djevojku nadahnutu pin-upom. S jednom nogom u prošlosti, s drugom u budućnosti, socijalistički “Auti” dotiču se pitanja identiteta i kolektivnog sjećanja pola milijarde Europljana. Film je na programu od petka 10. veljače do nedjelje 12. veljače, u 19 sati.

U tom periodu u Dokukinu će se prikazati i tri filma iz iranskog ciklusa (“Puč ’53.” Taghija Amiranija, “U ime Šeherezade ili prvi pivski vrt u Teheranu” Narges Kalhor te “Sjene bez sunca” Mehrdada Oskoueija).


Komentari

Komentirajte

Napišite komentar
Unesite ime

Najnovije

Sinoć otvoreno 16. Gledalište Kinokluba Zagreb

Sinoć je prvim dvjema projekcijama u Kinu Kinoteka otvoreno 16. Gledalište, godišnji festival Kinokluba Zagreb.

“Radovi u tijeku” Joséa Luisa Guerína u Klubu Pulske filmske tvornice

U Klubu Pulske filmske tvornice dana će biti organizirana projekcija filma "Radovi u tijeku" (2001) Joséa Luisa Guerína.

“Zalagaonica” – Daleko je Las Vegas

"Zalagaonica" (2022) poljskog redatelja Łukasza Kowalskog prati događaje i interakcije unutar jedne od najvećih europskih zalagaonica.

12. Škola dokumentarnog filma: Dometi minimalističkog

Najnovija, Restartova 12. Škola dokumentarnog filma okončana je svečanom premijerom filmova polaznika, 11. svibnja u Dokukinu KIC.

“Posljednji” – Sizifov osmijeh

"Posljednji" Aleksandra F. Stasenka u deset minuta trajanja bez korištenja govora prikazuje posljednje pjeskare u mjestu Privlaka pored Nina.

“Still: A Michael J. Fox Movie” – U filmskom pokretu

Oskarovac Davis Guggenheim na tržište je izbacio svoj novi dokumentarac, "Still: A Michael J. Fox Movie" (2023).

16. Gledalište Kinokluba Zagreb u Kinoteci

Od 31 svibnja do 2. lipnja u zagrebačkom Kinu Kinoteka održat će se 16. Gledalište Kinokluba Zagreb.

“Zalagaonica” Łukasza Kowalskog u hrvatskim kinima

U hrvatska kina stiže dokumentarni film "Zalagaonica" (2022) poljskog redatejla Łukasza Kowalskog.

“12:08 Istočno od Bukurešta” u Klubu Pulske filmske tvornice

U Klubu Pulske filmske tvornice danas će biti prikazan dokumentarni film "12:08 Istočno od Bukurešta" (2008) Corneliua Porumboiua.

16. Beldocs: Filmske topologije

Osobitost netom završenog, 16. Beldocsa (Beograd, 10. - 17.5.), možda je upravo inzistiranje na zasebnom srpskom natjecateljskom programu.