PočetnaVijesti"Sablasti kolonijalizma" online: Tri dokumentarca Madsa Brüggera i Huberta Saupera

“Sablasti kolonijalizma” online: Tri dokumentarca Madsa Brüggera i Huberta Saupera

-

Restart i Dokukino online u vikend pred nama ulaze s novom dozom uzbudljivih, kritički nastrojenih dokumentaraca, ovoga puta s filmovima slavnih dokumentarista Madsa Brüggera i Huberta Saupera, poznatih po nekonvencionalnom pristupu, avanturističkom duhu i dragocjenom uvidu u inače nepoznate predjele afričkog kontinenta. U sklopu programa “Sablasti kolonijalizma” bit će predstavljena tri kultna politička dokumentarca koja upozoravaju da kolonijalizam nipošto nije nestao, već se samo transformirao.

Pomicatelji granica, doku-provokatori, kontroverzni redatelji – sve su to epiteti s kojima publika i kritičari opisuju rad danskog predstavnika radikalnog novinarstva Madsa Brüggera te austrijsko-francuskog predstavnika dokumentarističko-političkog žanra Huberta Saupera, koji su možda najbolje od sebe dali upravo baveći se temama dekolonizacije crnog kontinenta i čiji filmovi dokazuju da se ona zapravo nikad nije ni dogodila iako je svijet odavno duboko zagazio u 21. stoljeće.

U dokumentarcu koji se odigrava poput prvorazrednog geopolitičkog trilera, “Zaboravljeni slučaj Hammarskjöld” / “Cold Case Hammarskjöld” (2019), Mads Brügger kroz priču o više od pedeset godina staroj istrazi o misterioznoj smrti glavnog tajnika UN-a Daga Hammarskjölda u Kongu 1961., podastire provokativnu tezu da iza njegova ubojstva stoje članice UN-a kojima nije odgovarala njegova politika ekonomske neovisnosti za netom oslobođene kolonije. Brüggerova filmska ekskavacija međunarodne intrige ne libi se koketirati s grandioznim teorijama zavjere i cijelo vrijeme pleše na rubu fikcije i stvarnosti, pokazujući da je istina teško dokučiva čak i kad nam je pred nosom. Film ovjenčan nagradom za najbolju režiju na prestižnom Sundance Film Festivalu, kao i brojnim drugim priznanjima, neočekivano široko i duboko ulazi u različite slojeve kolonijalne prošlosti čije su sablasti itekako žive, a na platformi volimdokumentarce.net dostupan je uz cijenu od 2,5 dolara.

Na tjedan dana na platformi je potpuno besplatan Brüggerov raniji dokumentarni hit, “Ambasador” / “The Ambassador” (2011) u kojem s lažnim papirima liberijskog konzula dolazi u jednu od najkorumpiranijih zemalja svijeta, Srednjoafričku Republiku, s namjerom da raskrinka uhodani biznis zapadnoeuropskih diplomata – trgovinu (krvavim) dijamantima. Ne treba reći da je Brügger iz ove pustolovine samim čudom izvukao živu glavu, a njegovo je izručenje radi suđenja tražila sama liberijska predsjednica. Naoružan jedino diplomatskim statusom, omotnicama sreće i skrivenom kamerom Brügger raskrinkava kako elita arhetipski korumpirane i razrušene afričke države doista funkcionira te daje komičan pogled na ovaj nimalo smiješan svijet. Za besplatno gledanje filma potrebno je samo upisati (novi) kôd POST-KOLONIJALIZAM.

U dokumentarcu “Dolazimo u miru” / “We Come as Friends” (2014) Hubert Sauper se nakon iznimno uspješnog filma “Darwinova noćna mora” / “Darwin’s Nightmare” (2004) koji je bio nominiran za Oscara, vraća u Afriku, u trenutku kad se Sudan, najveća država kontinenta, dijeli na dvije nacije. Glumeći slučajno zalutalog i zbunjenog turista, Sauper kamerom bilježi novi oblik kolonizacije novonastale države – kineski radnici na naftnim platformama, UN-ovi mirotvorci, sudanski gospodari rata i američki evangelisti na ironičan se način isprepliću u ovom pronicljivom i majstorski komponiranom dokumentarcu. Film je osvojio Posebnu nagradu žirija na Sundanceu, nagrađen je na festivalima u Berlinu, Jihlavi, Beču te je bio nominiran za europskog Oscara. Hrvatsku premijeru imao je na Subversive Festivalu gdje je proglašen najboljim dokumentarcem, a Sauper je u Zagrebu održao predavanje o otporu na filmu. Na platformi volimdokumentarce.net “Dolazimo u miru” dostupan je uz cijenu od 2 dolara.

Kao poseban dodatak za sve koji će nakon gledanja filmova htjeti saznati više o njihovom snimanju, na raspolaganju su i razgovori s ovom dvojicom kultnih dokumentarista održanih za vrijeme njihova gostovanja u Zagrebu, a koji dosad nisu bili dostupni online. Brügger i Sauper posjetili su Hrvatsku u sklopu Restartova Masterclass programa koji više od desetljeća ugošćuje renomirane filmske profesionalce iz cijelog svijeta.


Komentari

Komentirajte

Napišite komentar
Unesite ime

Najnovije

“Mate” – Antikapitalistički manifest iz Dalmatinske zagore

"Mate" (Samostalna produkcija, 2023.) splitskog autora Ivana Efendića jedan je od najdojmljivijih domaćih doku-kratkiša u recentnom razdoblju.

“Sjeveroistočni vjetrovi” – Staljin, još uvijek među Gruzijcima

"Sjeveroistočni vjetrovi" su film istančana ritma, smjene kadrova koja jednako zadržava pozornost na detaljima, kao što ih kontekstualizira.

[VIDEO] Domenico Centrone: “Moramo ‘vratiti’ film mjestu na kojem je snimljen”

Od 19. do 23. veljače u Zagrebu se održavala napredna radionica snimanja za mlade, koju je vodio talijanski edukator Domenico Centrone.

“Dolazak proljeća u Buču” i “Sarajevo Safari” na programu Al Jazeere Balkans

Na ovotjedni program Al Jazeere Balkans stižu dokumentarni filmovi "Dolazak proljeća u Buču" i "Sarajevo Safari".

“Beyond Utopia” – Vibrantno svjedočanstvo

"Beyond Utopia" uvjerljivo i potresno iznosi upečatljive sudbine, pripovijesti i prisjećanja nekolicine izbjeglih Sjevernokorejaca.

[VIDEO] Nikoloz Bežanišvili: “Staljin nije popularan u Gruziji jer naša zemlja ide prema EU i NATO-u”

Gruzijski redatelj Nikoloz Bežanišvili za naš portal govori o svom filmu "Sjeveroistični vjetrovi" (2022).

Ivan Efendić: “Moj glavni protagonist Mate Lasić ima potpuno drugačiji pristup umjetnosti i životu”

Debitantski redatelj Ivan Efendić za Dokumentarni.net govori o svom dokumentarcu "Mate" (Samostalna produkcija, 2023.).

Otvorene prijave za KKZ-ovu radionicu “U dijalogu sa Agnès”

Otvorene su prijave za naprednu KKZ-ovu filmsku radionicu "U dijalogu sa Agnès" voditeljice Ive Gavrilović.

Otvorene prijave za 11. STIFF

STIFF – Međunarodni studentski filmski festival poziva autore da prijave svoje filmove na jedanaesto izdanje festivala.

Hrvatska koprodukcija u industrijskom dijelu 26. Međunarodnog festivala dokumentarnog filma u Solunu

Hrvatska koprodukcija "Sakupljač snova" ušla je u industrijski dio 26. Međunarodnog festivala dokumentarnog filma u Solunu.