Početna Vijesti "Sablasti kolonijalizma" online: Tri dokumentarca Madsa Brüggera i Huberta Saupera

“Sablasti kolonijalizma” online: Tri dokumentarca Madsa Brüggera i Huberta Saupera

-

Restart i Dokukino online u vikend pred nama ulaze s novom dozom uzbudljivih, kritički nastrojenih dokumentaraca, ovoga puta s filmovima slavnih dokumentarista Madsa Brüggera i Huberta Saupera, poznatih po nekonvencionalnom pristupu, avanturističkom duhu i dragocjenom uvidu u inače nepoznate predjele afričkog kontinenta. U sklopu programa “Sablasti kolonijalizma” bit će predstavljena tri kultna politička dokumentarca koja upozoravaju da kolonijalizam nipošto nije nestao, već se samo transformirao.

Pomicatelji granica, doku-provokatori, kontroverzni redatelji – sve su to epiteti s kojima publika i kritičari opisuju rad danskog predstavnika radikalnog novinarstva Madsa Brüggera te austrijsko-francuskog predstavnika dokumentarističko-političkog žanra Huberta Saupera, koji su možda najbolje od sebe dali upravo baveći se temama dekolonizacije crnog kontinenta i čiji filmovi dokazuju da se ona zapravo nikad nije ni dogodila iako je svijet odavno duboko zagazio u 21. stoljeće.

U dokumentarcu koji se odigrava poput prvorazrednog geopolitičkog trilera, “Zaboravljeni slučaj Hammarskjöld” / “Cold Case Hammarskjöld” (2019), Mads Brügger kroz priču o više od pedeset godina staroj istrazi o misterioznoj smrti glavnog tajnika UN-a Daga Hammarskjölda u Kongu 1961., podastire provokativnu tezu da iza njegova ubojstva stoje članice UN-a kojima nije odgovarala njegova politika ekonomske neovisnosti za netom oslobođene kolonije. Brüggerova filmska ekskavacija međunarodne intrige ne libi se koketirati s grandioznim teorijama zavjere i cijelo vrijeme pleše na rubu fikcije i stvarnosti, pokazujući da je istina teško dokučiva čak i kad nam je pred nosom. Film ovjenčan nagradom za najbolju režiju na prestižnom Sundance Film Festivalu, kao i brojnim drugim priznanjima, neočekivano široko i duboko ulazi u različite slojeve kolonijalne prošlosti čije su sablasti itekako žive, a na platformi volimdokumentarce.net dostupan je uz cijenu od 2,5 dolara.

Na tjedan dana na platformi je potpuno besplatan Brüggerov raniji dokumentarni hit, “Ambasador” / “The Ambassador” (2011) u kojem s lažnim papirima liberijskog konzula dolazi u jednu od najkorumpiranijih zemalja svijeta, Srednjoafričku Republiku, s namjerom da raskrinka uhodani biznis zapadnoeuropskih diplomata – trgovinu (krvavim) dijamantima. Ne treba reći da je Brügger iz ove pustolovine samim čudom izvukao živu glavu, a njegovo je izručenje radi suđenja tražila sama liberijska predsjednica. Naoružan jedino diplomatskim statusom, omotnicama sreće i skrivenom kamerom Brügger raskrinkava kako elita arhetipski korumpirane i razrušene afričke države doista funkcionira te daje komičan pogled na ovaj nimalo smiješan svijet. Za besplatno gledanje filma potrebno je samo upisati (novi) kôd POST-KOLONIJALIZAM.

U dokumentarcu “Dolazimo u miru” / “We Come as Friends” (2014) Hubert Sauper se nakon iznimno uspješnog filma “Darwinova noćna mora” / “Darwin’s Nightmare” (2004) koji je bio nominiran za Oscara, vraća u Afriku, u trenutku kad se Sudan, najveća država kontinenta, dijeli na dvije nacije. Glumeći slučajno zalutalog i zbunjenog turista, Sauper kamerom bilježi novi oblik kolonizacije novonastale države – kineski radnici na naftnim platformama, UN-ovi mirotvorci, sudanski gospodari rata i američki evangelisti na ironičan se način isprepliću u ovom pronicljivom i majstorski komponiranom dokumentarcu. Film je osvojio Posebnu nagradu žirija na Sundanceu, nagrađen je na festivalima u Berlinu, Jihlavi, Beču te je bio nominiran za europskog Oscara. Hrvatsku premijeru imao je na Subversive Festivalu gdje je proglašen najboljim dokumentarcem, a Sauper je u Zagrebu održao predavanje o otporu na filmu. Na platformi volimdokumentarce.net “Dolazimo u miru” dostupan je uz cijenu od 2 dolara.

Kao poseban dodatak za sve koji će nakon gledanja filmova htjeti saznati više o njihovom snimanju, na raspolaganju su i razgovori s ovom dvojicom kultnih dokumentarista održanih za vrijeme njihova gostovanja u Zagrebu, a koji dosad nisu bili dostupni online. Brügger i Sauper posjetili su Hrvatsku u sklopu Restartova Masterclass programa koji više od desetljeća ugošćuje renomirane filmske profesionalce iz cijelog svijeta.

Komentari

Komentirajte

Napišite komentar
Unesite ime

Najnovije

“I’ll Be Gone in the Dark” – Izađi na svjetlo

Mini-serijal "I'll Be Gone in the Dark" (koredatelji Myles Kane, Josh Koury i Elizabeth Wolff; 2020.) jedno je od najboljih TV-iskustava 2020. godine.

Tomislav Radić – Zaboravljeni dokumentarist (X)

Posljednji tekst prve sezone serijala tekstova "Rastrimo zastrto", u kojem se prisjećamo zaboravljenih dokumentaraca Tomislava Radića.

Objavljen program 21. Mediteran Film Festivala

Ovogodišnji, 21. Mediteran Film Festival koji se od 19. do 22. kolovoza tradicionalno trebao održati u Širokom Brijegu, prebačen...

Nastavlja se program 15. SKORO DOKUarta

Predstojećeg vikenda (subota i nedjelja, 8. i 9. kolovoza od 21 sat) u Bjelovaru se nastavlja program 15. SKORO DOKUarta.

Hrvoslava Brkušić: “Nepredviđene situacije mjesta su kreativnih mogućnosti u montaži”

Montažerka Hrvoslava Brkušić zatvara premijernu sezonu "Pogleda iza objektiva", serije intervjua na portalu Dokumentarni.net.

66. TV BAFTA-e: “Leaving Neverland” najbolji doku-serijal, Arthur Cary naj-redatelj

U Londonu su sinoć dodijeljene 66. po redu TV BAFTA-e za najbolja britanska televizijska ostvarenja u 2019. godini.

Pula počinje potkraj kolovoza, Motovun na turneji

Pokreću se koronavirusom odgođena najnovija izdanja Pulskog filmskog festivala, odnosno Motovun Film Festivala.

“Što je film? (ep. 13): Faktografski ili dokumentarni film” – Vrijeme i istina

U posljednjim ovosezonskim "Prozorima" naglasak je stavljen na epizodu serijala "Što je film?" (1987) voditelja Ante Peterlića.

Poznat program natjecateljskog dijela 14. DORF-a

Poznat je program regionalnog, natjecateljskog dijela programa 14. Festivala dokumentarnog rock filma DORF.

Tomislav Radić – Zaboravljeni dokumentarist (IX)

U devetom nastavku "Rastrimo zastrto" Tomislav Radić otkriva detalje oko snimanja filmova "Jama" (1971) i "Izravni prijenos" (1971).