Početna Vijesti "Sablasti kolonijalizma" online: Tri dokumentarca Madsa Brüggera i Huberta Saupera

“Sablasti kolonijalizma” online: Tri dokumentarca Madsa Brüggera i Huberta Saupera

-

Restart i Dokukino online u vikend pred nama ulaze s novom dozom uzbudljivih, kritički nastrojenih dokumentaraca, ovoga puta s filmovima slavnih dokumentarista Madsa Brüggera i Huberta Saupera, poznatih po nekonvencionalnom pristupu, avanturističkom duhu i dragocjenom uvidu u inače nepoznate predjele afričkog kontinenta. U sklopu programa “Sablasti kolonijalizma” bit će predstavljena tri kultna politička dokumentarca koja upozoravaju da kolonijalizam nipošto nije nestao, već se samo transformirao.

Pomicatelji granica, doku-provokatori, kontroverzni redatelji – sve su to epiteti s kojima publika i kritičari opisuju rad danskog predstavnika radikalnog novinarstva Madsa Brüggera te austrijsko-francuskog predstavnika dokumentarističko-političkog žanra Huberta Saupera, koji su možda najbolje od sebe dali upravo baveći se temama dekolonizacije crnog kontinenta i čiji filmovi dokazuju da se ona zapravo nikad nije ni dogodila iako je svijet odavno duboko zagazio u 21. stoljeće.

U dokumentarcu koji se odigrava poput prvorazrednog geopolitičkog trilera, “Zaboravljeni slučaj Hammarskjöld” / “Cold Case Hammarskjöld” (2019), Mads Brügger kroz priču o više od pedeset godina staroj istrazi o misterioznoj smrti glavnog tajnika UN-a Daga Hammarskjölda u Kongu 1961., podastire provokativnu tezu da iza njegova ubojstva stoje članice UN-a kojima nije odgovarala njegova politika ekonomske neovisnosti za netom oslobođene kolonije. Brüggerova filmska ekskavacija međunarodne intrige ne libi se koketirati s grandioznim teorijama zavjere i cijelo vrijeme pleše na rubu fikcije i stvarnosti, pokazujući da je istina teško dokučiva čak i kad nam je pred nosom. Film ovjenčan nagradom za najbolju režiju na prestižnom Sundance Film Festivalu, kao i brojnim drugim priznanjima, neočekivano široko i duboko ulazi u različite slojeve kolonijalne prošlosti čije su sablasti itekako žive, a na platformi volimdokumentarce.net dostupan je uz cijenu od 2,5 dolara.

Na tjedan dana na platformi je potpuno besplatan Brüggerov raniji dokumentarni hit, “Ambasador” / “The Ambassador” (2011) u kojem s lažnim papirima liberijskog konzula dolazi u jednu od najkorumpiranijih zemalja svijeta, Srednjoafričku Republiku, s namjerom da raskrinka uhodani biznis zapadnoeuropskih diplomata – trgovinu (krvavim) dijamantima. Ne treba reći da je Brügger iz ove pustolovine samim čudom izvukao živu glavu, a njegovo je izručenje radi suđenja tražila sama liberijska predsjednica. Naoružan jedino diplomatskim statusom, omotnicama sreće i skrivenom kamerom Brügger raskrinkava kako elita arhetipski korumpirane i razrušene afričke države doista funkcionira te daje komičan pogled na ovaj nimalo smiješan svijet. Za besplatno gledanje filma potrebno je samo upisati (novi) kôd POST-KOLONIJALIZAM.

U dokumentarcu “Dolazimo u miru” / “We Come as Friends” (2014) Hubert Sauper se nakon iznimno uspješnog filma “Darwinova noćna mora” / “Darwin’s Nightmare” (2004) koji je bio nominiran za Oscara, vraća u Afriku, u trenutku kad se Sudan, najveća država kontinenta, dijeli na dvije nacije. Glumeći slučajno zalutalog i zbunjenog turista, Sauper kamerom bilježi novi oblik kolonizacije novonastale države – kineski radnici na naftnim platformama, UN-ovi mirotvorci, sudanski gospodari rata i američki evangelisti na ironičan se način isprepliću u ovom pronicljivom i majstorski komponiranom dokumentarcu. Film je osvojio Posebnu nagradu žirija na Sundanceu, nagrađen je na festivalima u Berlinu, Jihlavi, Beču te je bio nominiran za europskog Oscara. Hrvatsku premijeru imao je na Subversive Festivalu gdje je proglašen najboljim dokumentarcem, a Sauper je u Zagrebu održao predavanje o otporu na filmu. Na platformi volimdokumentarce.net “Dolazimo u miru” dostupan je uz cijenu od 2 dolara.

Kao poseban dodatak za sve koji će nakon gledanja filmova htjeti saznati više o njihovom snimanju, na raspolaganju su i razgovori s ovom dvojicom kultnih dokumentarista održanih za vrijeme njihova gostovanja u Zagrebu, a koji dosad nisu bili dostupni online. Brügger i Sauper posjetili su Hrvatsku u sklopu Restartova Masterclass programa koji više od desetljeća ugošćuje renomirane filmske profesionalce iz cijelog svijeta.


Komentari

Komentirajte

Napišite komentar
Unesite ime

Najnovije

Morana Ikić Komljenović: “Većina hrvatskih dokumentarnih filmova ostaje nevidljiva široj publici”

Morana Ikić Komljenović za Dokumentarni.net najavljuje drugu po redu radionicu "Distribuiraj to!" koja će se održati od 14. do 18. prosinca.

U Sisku ovog vikenda započinje 15. Revija dokumentarnog filma Fibula

U Sisku ovog vikenda započinje 15. Revija dokumentarnog filma Fibula (27. - 28.11.).

Pobjednici Berlinalea i Sundancea na 13. Subversive Film Festivalu

U sklopu 13. Subversive Festivala održat će se i 13. Subversive Film Festival (28.11. - 7.12.) u zagrebačkim kinima Kinoteka i Dokukino KIC te "online".

“Hall of Fame”: “Priča o vjetru”

Filmsko-diskurzivni program "Hall of Fame" u četvrtak, 26. studenoga u 19 sati, donosi dokumentarni esej "Priča o vjetru" (1986).

11. DOC NYC: Viewfinders konkurencija dokumentarcu “Landfall”, režijska nagrada Garretu Bradleyju za “Time”

Od 11. do 19. studenoga održavalo se jedanaesto izdanje DOC NYC-a, najvećeg američkog festivala dokumentarnog filma

Al Jazeera Balkans: Dokumentarci o modernom ropstvu, Donaldu Trumpu i Đorđu Balaševiću

Na programu Al Jazeera Balkans ovog će se tjedna između ostalih prikazati dokumentarci o modernom ropstvu, Donaldu Trumpu i Đorđu Balaševiću.

Niz recentnih zapaženih dokumentaraca na 13. Subversive Film Festivalu

Trinaesto izdanje Subversive Festivala održat će se od 28. studenog do 15. prosinca na nekoliko zagrebačkih lokacija te "online".

Objavljen program 18. Human Rights Film Festivala

Osamnaesto izdanje Human Rights Film Festivala (HRFF) održat će se u potpunosti "online" od 6. do 13. prosinca ove godine.

52. Revija hrvatskog filmskog stvaralaštva: Prva nagrada dokumentarcu “Bez lica” Davida Lušičića

Proglašenjem pobjednika jučer (nedjelja, 22.11.) je službeno završila 52. Revija hrvatskog filmskog stvaralaštva.

“I Am Greta” – Mladi glas u zadnji čas

"I Am Greta" (2020) redatelja Nathana Grossmana prati aktivistički put mlade Šveđanke Grete Thunberg.