PočetnaNajaveHrvatska premijera dokumentarca "Fellini: Rođeni sam lažljivac" u Dokukinu KIC

Hrvatska premijera dokumentarca “Fellini: Rođeni sam lažljivac” u Dokukinu KIC

-

Povodom stote obljetnice rođenja talijanskog redateljskog genija Federica Fellinija, a u suradnji s zagrebačkim Talijanskim institutom za kulturu, Dokukino KIC će u subotu, 29. veljače u 19 sati, premijerno u Hrvatskoj prikazati jedinstveni dokumentarni testament “Fellini: Rođeni sam lažljivac” / “Federico Fellini: I’m a Big Liar” / “Fellini: Je suis un grand menteur” (2002) u režiji Kanađanina Damiana Pettigrewa. Nastao iz dugotrajnih i iscrpnih razgovora s Fellinijem i to samo godinu dana prije njegove smrti, ovaj intrigantni filmski portret donosi fascinantan uvid u neortodoksne kreativne metode, svijest i filozofiju talijanskog redatelja čiji je rad duboko obilježio europski film u svim njegovim etapama, počevši od kraja Drugoga svjetskog rata kada postaje jedan od najvažnijih predstavnika talijanskog neorealizma.

Sam Fellini proces nastajanja ovog filma opisao je kao “najduži i najdetaljniji razgovor ikad snimljen na temu njegove osobne vizije”, a u iscrpnim konverzacijama s redateljem daje nadahnute opise same srži umjetnosti, užitka stvaranja, svjetla kao duše filma, filma kao anticipacije života i medija koji gledateljima omogućava direktan kontakt s nesvjesnim i potiče na refleksiju. U filmu je vidio i potencijal utjehe i zaštite od života, dok je samog sebe opisao kao velikog lažljivca ali i velikog čarobnjaka.

Često grub prema glumcima s kojima je radio, pa i prema svojem vječnom alter egu Marcellu Mastroianniju, vidio ih je kao lutke i marionete, vrijedne i iznimne, ali ipak samo kao medije prenošenja (vlastite) priče. Svjedočanstva njegova ponekad teškog karaktera (uz smijeh) daju glumci Donald Sutherland, Roberto Benigni i Terence Stamp nazivajući ga diktatorom i demonom, a u filmu se pojavljuje i čitav niz Fellinijevih suradnika kao što su scenarist Tullio Pinelli, snimatelj Giuseppe Rotunno, književnik Italo Calvino i brojni drugi.

Fellinijevi filmovi, prvenstveno oni iz kasnijih faza, jedinstvena su mješavina sjećanja, snova, fantazije i žudnje. Pridjev felinijevski postao je tako sinonim za bilo kakvu vrstu ekstravagantnog, začudnog, gotovo baroknog stila u filmu, ali i umjetnosti općenito, čime je utjecao na važne autore, prvenstveno Davida Lyncha, Tima Burtona, Terryja Gilliama, ali i Rainera W. Fassbindera i Françoisa Truffauta, dok je u suvremenom kontekstu filmove Paola Sorrentina teško zamisliti bez upravo tog karakterističnog felinijevskog začina.

S početkom u 19 sati, u subotu, 29. veljače, uvodnu riječ u film dat će dr. sc. Tomislav Brlek.


Komentari

Komentirajte

Napišite komentar
Unesite ime

Najnovije