PočetnaNajavePredstavljen program 16. ZagrebDoxa

Predstavljen program 16. ZagrebDoxa

-

Čak 112 dokumentaraca bit će prikazano na 16. izdanju Međunarodnog festivala dokumentarnog filma ZagrebDox, koji će se ove godine održati na novoj lokaciji, u CineStaru Zagreb – Branimir mingle mallu, i u novom terminu: od 15. do 22. ožujka. Za Veliki pečat, službenu festivalsku nagradu, natječe se 17 filmova u kategoriji međunarodnog natjecateljskog programa te isto toliko dokumentaraca u sekciji regionalne konkurencije, dok će nagrada Mali pečat biti dodijeljena najboljem filmu autora/ice do 35 godina starosti. Posebnosti ovogodišnjeg ZagrebDoxa na konferenciji za medije predstavili su direktor festivala Nenad Puhovski i producentica Lucija Parać.

“I ove godine publiku ZagrebDoxa očekuje impresivan broj filmova, među kojima su i najnoviji dokumentarni hitovi te filmovi nagrađeni na najprestižnijim festivalima, ali i intimistički, ‘neotkriveni’ filmski dragulji. Suočavajući gledatelje s urgentnim problemima današnjice, ova ostvarenja zaokružuju sliku suvremene svjetske dokumentaristike, a pritom nas upoznaju s inspirativnim i živopisnim pojedincima, otkrivaju nove vizure o važnim temama i odvode na udaljene lokacije, kao i na nepoznata mjesta u našoj okolini”, istaknuo je Nenad Puhovski.

Međunarodna konkurencija

Uz za Oscara nominirane naslove “Za Samu” / “For Sama” (2019) Sirijke Waad al-Kateab i Britanca Edwarda Wattsa te “Bolnica ispod zemlje” / “The Cave” (2019) sirijskog autora Ferasa Fayyada, Međunarodna konkurencija obuhvaća niz filmova koji na ZagrebDox stižu nakon impresivne festivalske turneje. Pobjednik IDFA-e, film “Šaptom” / “In A Whisper” / “A media voz” (2019) kubanskog redateljskog tandema Heidi Hassan i Patricije Pérez Fernández, donosi priču o prijateljstvu koje nadvladava geografska prostranstva, a IDFA-in laureat u srednjometražnoj sekciji, film “Začarani krug” / “Anticlockwise” (2019) iranskog redatelja Jalala Vafaeija, dirljiv je portret autorove obitelji koja se konfrontira s opresivnim iranskim režimom. Na istome festivalu Nagradu za najbolju režiju osvojio je iranski filmski veteran Mehrdad Oskouei za potresan film “Sjene bez sunca” / “Sunless Shadows” (2019), koji progovara o sudbini pet mladih Iranki osuđenih zbog ubojstava nasilnih supruga i očeva.

I Posebno priznanje na lanjskoj IDFA-i osvojio je film iz ZagrebDoxove Međunarodne konkurencije: filmski debi mladog ruskog redatelja Ilje Povolockog, “Pjena” / “Froth” / “Pena” (2019) besprijekorno je snimljena studija male eklektične zajednice subpolarnih kauboja koji žive u polunapuštenom gradu na negostoljubivim obalama Barentsova mora. Dobitnik glavne nagrade festivala CPH:DOX, “Švedsko ljeto” / “Ridge” / “Säsong” (2019) Šveđanina Johna Skooga, koji je žiri u obrazloženju prozvao suvremenom tamošnjom verzijom Tarkovskog, minuciozno i vješto korištenim filmskim jezikom prenosi impresije o ljetnoj dokolici u Skandinaviji. Poljski film “Vjetar. Dokumentarni triler” / “The Wind. A Documentary Thriller” / “Wiatr. Thriller dokumentalny” (2019) redatelja Michała Bielawskog u maniri trilera razvija se pak u impresivno simfonično filmsko ostvarenje o nepredvidljivom i destruktivnom vjetru koji puše nekoliko puta godišnje u poljskoj regiji Podhale.

“Uzorno vladanje” / “Exemplary Behaviour” “Pavyzdingas elgesys” (2019) litvanskih redatelja Mickevičiusa i Nerijusa Mileriusa, pobjedničko ostvarenje festivala DOK Leipzig, propituje pojmove zločina, pravde i oprosta kroz priču o zatvorenicima litvanskog zatvora Lukiškės. Švedski redatelj Mikel Cee Karlsson u filmu “Neznanac” / “Fraemling” (2019) nastoji pak rasvijetliti sudbinu svog najboljeg prijatelja, postupno razotkrivajući njegov neobični skriveni život. Koristeći se dokumentarnim snimkama, intervjuima i tehnikama rekonstrukcije pojedinih scena, autor stvara priču o tankoj liniji između žrtve i krivnje. Kontroverzna izraelska odvjetnica Lea Tsemel, poznata po neustrašivoj i strastvenoj borbi za prava palestinskih političkih zatvorenika, u fokusu je dokumentarnog filma “Odvjetnica” / “Advocate” / “Lea Tsemel, Orechet Din” (2019), za koji je redateljski dvojac Rachel Leah Jones (SAD-Izrael) i Phillippe Bellaiche (Francuska) primio brojne nagrade te izborio ulazak u uži izbor za nominaciju za Oscara.

Mladi američki redatelj Luke Lorentzen u svom novom dokumentarcu “Ponoćna obitelj” / “Midnight Family” (2019), nagrađenom Posebnom nagradom žirija za kameru na Sundanceu, pridružuje se jednoj meksičkoj obitelji na frenetičnim, turbulentnim noćnim vožnjama po ulicama Ciudada de Méxica. Snimljen u stilu cinema veritéa, film prati rad privatne obiteljske ambulantne službe razotkrivajući kobne manjkavosti državnog zdravstvenog sustava. Sundanceovom Posebnom nagradom žirija ovjenčan film “Umjetnica i lopov” / “The Painter and the Thief” / “Kunstneren og tyven” (2020) Norvežanina Benjamina Reea nježna je i emotivna priča koja, vješto izbjegavajući sentimentalizam, u filmskom ekvivalentu kubističkog portreta prikazuje neobično prijateljstvo naslovnih protagonista.

S nagradom festivala u Locarnu na ZagrebDox stiže film “Pustinjska ulica 143” / “143 Sahara Street” / “143 rue du désert” (2019) alžirskog autora Hassena Ferhanija, intiman i evokativan dokumentarac o malom caféu usred Sahare. Ozloglašena briselska četvrt Molenbeek, poznata po napadima bombaša samoubojica i policijskim ophodnjama, poprište je filma “Bogovi Molenbeeka” / “Gods of Molenbeek” / “Aatos ja Amine” (2019) finske redateljice Reette Huhtanen, a prikazana je kroz vizuru dvojice dječaka koji dolaze iz posve drugačijih kulturoloških sredina. Ovo lirsko ostvarenje na svjež i maštovit način pristupa jednom od gorućih problema današnjice – (ne)mogućnosti suživota u različitosti.

Obiteljske tajne, potisnuta sjećanja i prešućene traume u središtu su obiteljske drame “Naslijeđene sjenke” / “It Takes a Family”/ “De skygger vi arver” (2019) u kojoj danska redateljica Susanne Kovács iznosi složenu, osobnu priču o vlastitoj obitelji, Holokaustu i užasima prošlosti koji i dalje, prenoseći se generacijama, ostavljaju svoj trag u sadašnjosti. Nagrađen Grand Prixom za najbolji dokumentarac na prošlogodišnjim Karlovim Varima, film “Besmrtni” / “Immortal” / “Surematu” (2019) ruske redateljice Ksenije Ohapkine na pronicljiv način razotkriva kako mehanizmi političke moći utječu na svakodnevicu, čak i u na prvi pogled benignim situacijama.

Regionalna konkurencija

U kategoriji Regionalne konkurencije za Veliki pečat natječe se i šest hrvatskih filmova, od čega će pet naslova svoje premijerno prikazivanje imati upravo na ZagrebDoxu. Uz film “Kuća Male Zvijezde” (Wolfgang&Dolly / Al Jazeera Balkans; 2019.) Slađane Lučić, prikazan ljetos na Sarajevo Film Festivalu, program uključuje i nova ostvarenja Nevena Hitreca (“Povuci-potegni”), Branka Ištvančića (“Anonimno jato”), Damira Čučića (“Kisik dušik”) i Đure Gavrana (“Jedna od nas”), kao i dokumentarni prvijenac Ivane Marinić Kragić, “Nun of Your Business” (Marinis Media / Set Sail Films; 2020.), koji slijedi jednu ljubavnu priču započetu na posve neočekivanom mjestu.

Zvučni krajolici Radio Beograda, jedne od najstarijih europskih radiopostaja, tema su sinestetičkog ostvarenja “Govori da bih te vidio” / “Govori da bih te video” (2019) Marije Stojnić, nastalog u srpsko-hrvatsko-katarskoj koprodukciji. Na ZagrebDox se vraća bosanskohercegovačka redateljica Jasmila Žbanić filmom “U zraku” (2019), kreativnim i intimnim ostvarenjem o sekundarnim žrtvama rata, pri čemu dramatična ispovijest redateljičina supruga Damira o njegovu strahu od letenja avionom često skreće u duhovite epizode. Temom sjećanja, ratne traume te preplitanja prošlosti i sadašnjosti na neobičan način bavi se i dirljivo mađarsko ostvarenje “Euforija postojanja” / “The Euphoria of Being” / “A létezés eufóriája” (2019) mađarske redateljice Réke Szabó, ovjenčano nagradama na nizu festivala, među kojima je i Grand Prix festivala u Locarnu te priznanje za najbolji dokumentarac o ljudskim pravima na Sarajevo Film Festivalu.

Ekonomske migracije, ali u obrnutom smjeru – iz samog europskog srca u jugoistočnu Europu, tema su filma “Bugarski san” (2019) Srđana Šarenca. U središtu priče je sudbina njemačke umirovljenice koja zbog nemogućnosti da ostvari komforan život u rodnoj državi odlazi u Bugarsku, a osim ekonomskih uvjeta života, film se dotiče i teme starenja te društvenog odbacivanja umirovljenika. Svakodnevica dviju starica na izoliranim obroncima istočne Bosne, ispunjena lokalnim kulturnim nasljeđem i ritualima u dubokom suglasju s okolinom, tema je srpskog poetičnog filma “A sad se spušta večer” / “A sad se spušta veče” (2019) Maje Novaković. Talijanski redateljski dvojac Damiano Giacomelli i Lorenzo Raponi u filmu “Siddhartha” / “Noci sonanti” (2019) slijedi pak priču o ocu i sinu koji su blagodati suvremene civilizacije zamijenili životom u zabačenom talijanskom selu, a s obitelji koja u napuštenom rezervatu, nadomak užurbane svakodnevice Bukurešta, živi u harmoniji s prirodom, upoznaje nas dokumentarac “Naš dom u divljini” / “Acasă” / “Acasă, My Home” (2019) redatelja Radua Ciorniciuca.

U zabačenom mjestu u podnožju austrijskih Alpa odvija se radnja filma “Kretnje obližnje planine” / “Movements of a Nearby Mountain” / “Bewegungen eines nahen Bergs” (2019) Austrijanca Sebastiana Brameshubera; ovaj laureat festivala Cinéma du Réel kroz priču o nigerijskom migrantu koji popravlja automobile dok se oko njega i dalje vrti žrvanj rudarske industrije promišlja mjesto pojedinca u globalnoj ekonomiji. Rumunjsko-njemački redatelj Alexander Nanau u filmu “Colectiv” (2019) daje beskompromisan uvid u dosege i važnost istraživačkog novinarstva na primjeru razotkrivanja korupcije u rumunjskom zdravstvenom sustavu.

Makedonske redateljice Vanja Dimitrova i Natasha Dimitrievska u ostvarenju “Zauzdane oluje” / “Locked Stormes” (2019) gledatelje odvode u svakodnevicu strogo čuvanu od očiju javnosti – onu zatvorenica popravnog zatvora i pacijenata psihijatrijske bolnice. Drugačiji pogled na talijansku mafiju, posve odmaknut od uobičajene fascinacije tim fenomenom, nudi dokumentarac “Kći Camorre” / “Daughter of Camorra” / “Hči Camorre” (2019) slovenskog redatelja Siniše Gačića, u čijem je fokusu bivša pripadnicom zloglasne organizacije Camorra koja se, nakon izlaska iz zatvora, obračunava s izazovima svakodnevnog života.

Ostali programi

Osim natjecateljskog programa, publiku ZagrebDoxa očekuje i pregršt naslova u službenim programima Biografski Dox, Glazbeni globus, Happy Dox, Kontroverzni Dox, Majstori Doxa, Stanje stvari, Teen Dox i ADU Dox, a u sklopu programa Factumentarci prikazat će se film “Djeca tranzicije” (Factum / Zagreb film; 2014.) prerano preminulog Matije Vukšića. Retrospektivna sekcija donosi tri programa: Retrospektiva Lucy Walker uključuje osam ostvarenja britanske redateljice koja iza sebe ima osvojene Emmyje i nominacije za Oscara, program Hrvatski dokumentarac sa ženskim potpisom u selekciji Diane Nenadić, daje pregled domaće dokumentarne produkcije tijekom pet desetljeća kroz filmove redateljica kao što su Milica Borojević, Snježana Tribuson, Katarina Zrinka Matijević, Tatjana Božić, Dana Budisavljević i dr., a Autorska večer ove je godine posvećena Goranu Deviću. Novost su posebni programi Eko Dox, posvećen posljedicama globalne ekološke krize, te Filmaši o filmašima, u kojem uspješni redatelji portretiraju velike svjetske filmske umjetnike.

“U pet dvorana kina CineStar Zagreb prikazat ćemo pregršt filmova u ukupno 17 programa, a s festivalskim gostima razgovarat ćemo nakon projekcija njihovih filmova. Osim toga, ZagrebDox Pro uključit će nekoliko događanja otvorenih za javnost, među kojima su i masterclassovi redateljica Dane Budisavljević i Lucy Walker, a posebna događanja u sklopu programa ZagrebDoXXL donose razgovore o pojedinim temama što ih otvaraju ostvarenja iz filmskih programa ZagrebDoxa – od migrantske krize, preko cijepljenja djece, pa do gentrifikacije i klimatskih promjena. I ove će godine u dnevnim terminima publika imati priliku besplatno gledati sve filmove iz međunarodne i regionalne konkurencije, a nakon zatvaranja festivala i dodjele nagrada, u nedjelju, 22. ožujka, svi nagrađeni naslovi bit će prikazani u sklopu programa The Best of Fest”, izjavila je Lucija Parać.

Prodaja ulaznica počinje početkom ožujka, a ulaznice će se moći kupiti na blagajnama kina CineStar Zagreb – Branimir mingle mall, na ticketomatima u predvorju kina, online na blitz-cinestar.hr te putem iCineStar mobilne aplikacije.

Cjelokupni program istražite na službenim stranicama ZagrebDoxa.


Komentari

Komentirajte

Napišite komentar
Unesite ime

Najnovije

U Art-kinu predstavljanje filmova polaznika 3. Nove škole dokumentarnog filma

U riječkom Art-kinu u utorak će biti organizirano predstavljanje filmova polaznika 3. Nove škole dokumentarnog filma.

Dokukino KIC: Novi ciklus “Hall of Famea” i “20 dana u Mariupolju”

U zagrebačko Dokukino KIC između ostalog dolazi novi ciklus programa "Hall of Fame - vodič kroz povijest dokumentarnog filma".

Fantomske niti

U zagrebačkom Dokukinu KIC nedavno je održan program "Čile: Filmom protiv zaborava".

Hrvatski dokumentarci u Sloveniji i Rumunjskoj

Predstojećih dana i tjedana šest hrvatskih dokumentarnih filmova bit će prikazano na festivalima u Sloveniji i Rumunjskoj.

“Na Adamantu: Nitko nije savršen” Nicolasa Philiberta od 21. ožujka u hrvatskim kinima

U hrvatska kina od 21. ožujka dolazi dokumentarac "Na Adamantu: Nitko nije savršen" (2023) Nicolasa Philiberta.

“The Barber of Little Rock” – Banking while black

"The Barber of Little Rock" američkog redateljskog dvojca John Hoffman - Christine Turner, osvojio je ovogodišnjeg kratkometražnog doku-Oscara.

96. Oscari: Očekivani Zlatni kipić za “20 dana u Mariupolju” Mstislava Černova

U losanđeleskom Dolby Theatreu sinoć je održana 96. po redu svečana dodjela nagrade Oscar.

Otvorene prijave za treći “AJD Industry Days @ AJB DOC”

Otvorene su prijave za treći "AJD Industry Days @ AJB DOC", koji se održava u sklopu Festivala dokumentarnog filma Al Jazeere Balkans.

Ususret Oscarima u Dokukinu KIC

Vikend u zagrebačkom Dokukinu KIC posvećen je programu "Ususret Oscarima".

[VIDEO] Tamara Babun: “Crowdfunding ne može biti redoviti način financiranja filmova”

Producentica Tamara Babun za naš portal govori o svojoj producentskoj kući Wolfgang&Dolly te između ostalog i novom projektu 'Sakupljač snova'.