Početna Vijesti 17. CPH:DOX: Poznat program danskog festivala, među filmovima i jedan srpski dokumentarac

17. CPH:DOX: Poznat program danskog festivala, među filmovima i jedan srpski dokumentarac

-

Poznat je program doku-festivalskog majora, 17. Međunarodnog festivala dokumentarnog filma u Kopenhagenu – CPH:DOX-a koji će tradicionalno održati u glavnom gradu Danske od 18. do 29. ožujka. Sedmnaesto izdanje festivala u svojem će natjecateljskom dijelu programa prikazati ukupno 65 dokumentaraca raspoređenih u pet zasebnih kategorija, a organizatori se hvale i brojkom od čak 43 svjetske premijere, odnosno 52 posto filmova režiranih od strane žena.

U glavnoj konkurenciji vrvi od zanimljivih naslova, jedan od njih definitivno otpada na Poljaka Jerzyja Sladkowskog koji se na veliku nefikcijsku scenu vraća nakon punih pet godina i izvrsnog “Don Juana” (2015). Njegov najnoviji film “Bitter Love” (2020) prati zbivanja na ruskom brodu čiji su putnici u potrazi za ljubavlju.

Zanimljiva bi mogla biti još jedna svjetska premijera, dokumentarca “Caught in the Net” / “V síti” (2020) čeških autora Barbore Chalupove i Víta Klusáka (“Češki mir” i “Češki san”). Spomenuti film neka je vrsta društvenog eksperimenta u kojem tri mlade žene glume 12-godišnjakinje, odnosno dokumentiraju nelagodnu svakodnevicu internetske komunikacije u kontekstu seksualnog zlostavljanja djece.

Od ostalih filmova glavnog programa treba vjerojatno izdvojiti intimističko ostvarenje američke autorice Kirsten Johnson o svojem ocu, “Dick Johnson Is Dead” (2020); novi film poznatog austrijskog dokumentarista Huberta Saupera (“Epicentro”, 2020.) koji donosi svoje viđenje današnje Kube; odnosno dokumentarac američkog autora Bryana Fogela (“The Dissident”, 2020.) o pozadini ubojstva saudijskog novinara Jamala Khashoggija.

U programu 17. CPH:DOX-a, nažalost, nema hrvatskih ostvarenja, pa ni regionalnih osim dokumentarca “Ivana Grozna” (2019) srpske redateljice Ivane Mladenović. Film je prošle godine osvojio Posebno priznanje žirija na 72. Filmskom festivalu u Locarnu, a na Zagreb Film Festivalu došao je do Zlatnih kolica za najbolji dugometražni film. Dokumentarac će biti prikazan unutar programa Greatest Hits, a ovaj dokufikcijski hibrid prati mladu glumicu i autoricu filma u mnogim komičnim i autoironijskim situacijama.

Premalo je vremena za najavu svih filmova CPH:DOX-a, ali nikako se ne smiju smetnuti s uma svježa ostvarenja istaknutih dokumentarista iz ostalih programa: Viktora Kosakovskog (“Gunda”, 2020.), Wernera Herzoga (“Obitelj u najam”; 2019), Sergeja Loznice (“Državni pogreb”, 2019.), Alexa Gibneyja (“Crazy, Not Insane”, 2020.; “Građanin K”, 2019.), a kako preskočiti i jednog od naših prošlogodišnjih favorita, “Scheme Birds” (Ellen Fiske i Ellinor Hallin, 2019.).

Opširnije o programu danskog festivala doznajte na sljedećoj poveznici.


Komentari

Komentirajte

Napišite komentar
Unesite ime

Najnovije

33. IDFA: “Radiograph of a Family” najbolji dugometražni dokumentarac, Vitalij Manski naj-redatelj

Obznanjeni su pobjednici najveće svjetskog doku-festivala, 33. IDFA-e, a najboljim dugometražnim dokumentarcem proglašen je "Radiograph of a Family".

Dina Pokrajac: “Navikli smo Subversive organizirati u prekarnim uvjetima”

Direktorica i jedna od selektorica programa Dina Pokrajac, za naš portal najavljuje 13. Subversive Film Festival.

Morana Ikić Komljenović: “Većina hrvatskih dokumentarnih filmova ostaje nevidljiva široj publici”

Morana Ikić Komljenović za Dokumentarni.net najavljuje drugu po redu radionicu "Distribuiraj to!" koja će se održati od 14. do 18. prosinca.

U Sisku ovog vikenda započinje 15. Revija dokumentarnog filma Fibula

U Sisku ovog vikenda započinje 15. Revija dokumentarnog filma Fibula (27. - 28.11.).

Pobjednici Berlinalea i Sundancea na 13. Subversive Film Festivalu

U sklopu 13. Subversive Festivala održat će se i 13. Subversive Film Festival (28.11. - 7.12.) u zagrebačkim kinima Kinoteka i Dokukino KIC te "online".

“Hall of Fame”: “Priča o vjetru”

Filmsko-diskurzivni program "Hall of Fame" u četvrtak, 26. studenoga u 19 sati, donosi dokumentarni esej "Priča o vjetru" (1986).

11. DOC NYC: Viewfinders konkurencija dokumentarcu “Landfall”, režijska nagrada Garretu Bradleyju za “Time”

Od 11. do 19. studenoga održavalo se jedanaesto izdanje DOC NYC-a, najvećeg američkog festivala dokumentarnog filma

Al Jazeera Balkans: Dokumentarci o modernom ropstvu, Donaldu Trumpu i Đorđu Balaševiću

Na programu Al Jazeera Balkans ovog će se tjedna između ostalih prikazati dokumentarci o modernom ropstvu, Donaldu Trumpu i Đorđu Balaševiću.

Niz recentnih zapaženih dokumentaraca na 13. Subversive Film Festivalu

Trinaesto izdanje Subversive Festivala održat će se od 28. studenog do 15. prosinca na nekoliko zagrebačkih lokacija te "online".

Objavljen program 18. Human Rights Film Festivala

Osamnaesto izdanje Human Rights Film Festivala (HRFF) održat će se u potpunosti "online" od 6. do 13. prosinca ove godine.