PočetnaVijesti17. CPH:DOX: Poznat program danskog festivala, među filmovima i jedan srpski dokumentarac

17. CPH:DOX: Poznat program danskog festivala, među filmovima i jedan srpski dokumentarac

-

Poznat je program doku-festivalskog majora, 17. Međunarodnog festivala dokumentarnog filma u Kopenhagenu – CPH:DOX-a koji će tradicionalno održati u glavnom gradu Danske od 18. do 29. ožujka. Sedmnaesto izdanje festivala u svojem će natjecateljskom dijelu programa prikazati ukupno 65 dokumentaraca raspoređenih u pet zasebnih kategorija, a organizatori se hvale i brojkom od čak 43 svjetske premijere, odnosno 52 posto filmova režiranih od strane žena.

U glavnoj konkurenciji vrvi od zanimljivih naslova, jedan od njih definitivno otpada na Poljaka Jerzyja Sladkowskog koji se na veliku nefikcijsku scenu vraća nakon punih pet godina i izvrsnog “Don Juana” (2015). Njegov najnoviji film “Bitter Love” (2020) prati zbivanja na ruskom brodu čiji su putnici u potrazi za ljubavlju.

Zanimljiva bi mogla biti još jedna svjetska premijera, dokumentarca “Caught in the Net” / “V síti” (2020) čeških autora Barbore Chalupove i Víta Klusáka (“Češki mir” i “Češki san”). Spomenuti film neka je vrsta društvenog eksperimenta u kojem tri mlade žene glume 12-godišnjakinje, odnosno dokumentiraju nelagodnu svakodnevicu internetske komunikacije u kontekstu seksualnog zlostavljanja djece.

Od ostalih filmova glavnog programa treba vjerojatno izdvojiti intimističko ostvarenje američke autorice Kirsten Johnson o svojem ocu, “Dick Johnson Is Dead” (2020); novi film poznatog austrijskog dokumentarista Huberta Saupera (“Epicentro”, 2020.) koji donosi svoje viđenje današnje Kube; odnosno dokumentarac američkog autora Bryana Fogela (“The Dissident”, 2020.) o pozadini ubojstva saudijskog novinara Jamala Khashoggija.

U programu 17. CPH:DOX-a, nažalost, nema hrvatskih ostvarenja, pa ni regionalnih osim dokumentarca “Ivana Grozna” (2019) srpske redateljice Ivane Mladenović. Film je prošle godine osvojio Posebno priznanje žirija na 72. Filmskom festivalu u Locarnu, a na Zagreb Film Festivalu došao je do Zlatnih kolica za najbolji dugometražni film. Dokumentarac će biti prikazan unutar programa Greatest Hits, a ovaj dokufikcijski hibrid prati mladu glumicu i autoricu filma u mnogim komičnim i autoironijskim situacijama.

Premalo je vremena za najavu svih filmova CPH:DOX-a, ali nikako se ne smiju smetnuti s uma svježa ostvarenja istaknutih dokumentarista iz ostalih programa: Viktora Kosakovskog (“Gunda”, 2020.), Wernera Herzoga (“Obitelj u najam”; 2019), Sergeja Loznice (“Državni pogreb”, 2019.), Alexa Gibneyja (“Crazy, Not Insane”, 2020.; “Građanin K”, 2019.), a kako preskočiti i jednog od naših prošlogodišnjih favorita, “Scheme Birds” (Ellen Fiske i Ellinor Hallin, 2019.).

Opširnije o programu danskog festivala doznajte na sljedećoj poveznici.


Komentari

Komentirajte

Napišite komentar
Unesite ime

Najnovije