PočetnaVijesti17. CPH:DOX: Poznat program danskog festivala, među filmovima i jedan srpski dokumentarac

17. CPH:DOX: Poznat program danskog festivala, među filmovima i jedan srpski dokumentarac

-

Poznat je program doku-festivalskog majora, 17. Međunarodnog festivala dokumentarnog filma u Kopenhagenu – CPH:DOX-a koji će tradicionalno održati u glavnom gradu Danske od 18. do 29. ožujka. Sedmnaesto izdanje festivala u svojem će natjecateljskom dijelu programa prikazati ukupno 65 dokumentaraca raspoređenih u pet zasebnih kategorija, a organizatori se hvale i brojkom od čak 43 svjetske premijere, odnosno 52 posto filmova režiranih od strane žena.

U glavnoj konkurenciji vrvi od zanimljivih naslova, jedan od njih definitivno otpada na Poljaka Jerzyja Sladkowskog koji se na veliku nefikcijsku scenu vraća nakon punih pet godina i izvrsnog “Don Juana” (2015). Njegov najnoviji film “Bitter Love” (2020) prati zbivanja na ruskom brodu čiji su putnici u potrazi za ljubavlju.

Zanimljiva bi mogla biti još jedna svjetska premijera, dokumentarca “Caught in the Net” / “V síti” (2020) čeških autora Barbore Chalupove i Víta Klusáka (“Češki mir” i “Češki san”). Spomenuti film neka je vrsta društvenog eksperimenta u kojem tri mlade žene glume 12-godišnjakinje, odnosno dokumentiraju nelagodnu svakodnevicu internetske komunikacije u kontekstu seksualnog zlostavljanja djece.

Od ostalih filmova glavnog programa treba vjerojatno izdvojiti intimističko ostvarenje američke autorice Kirsten Johnson o svojem ocu, “Dick Johnson Is Dead” (2020); novi film poznatog austrijskog dokumentarista Huberta Saupera (“Epicentro”, 2020.) koji donosi svoje viđenje današnje Kube; odnosno dokumentarac američkog autora Bryana Fogela (“The Dissident”, 2020.) o pozadini ubojstva saudijskog novinara Jamala Khashoggija.

U programu 17. CPH:DOX-a, nažalost, nema hrvatskih ostvarenja, pa ni regionalnih osim dokumentarca “Ivana Grozna” (2019) srpske redateljice Ivane Mladenović. Film je prošle godine osvojio Posebno priznanje žirija na 72. Filmskom festivalu u Locarnu, a na Zagreb Film Festivalu došao je do Zlatnih kolica za najbolji dugometražni film. Dokumentarac će biti prikazan unutar programa Greatest Hits, a ovaj dokufikcijski hibrid prati mladu glumicu i autoricu filma u mnogim komičnim i autoironijskim situacijama.

Premalo je vremena za najavu svih filmova CPH:DOX-a, ali nikako se ne smiju smetnuti s uma svježa ostvarenja istaknutih dokumentarista iz ostalih programa: Viktora Kosakovskog (“Gunda”, 2020.), Wernera Herzoga (“Obitelj u najam”; 2019), Sergeja Loznice (“Državni pogreb”, 2019.), Alexa Gibneyja (“Crazy, Not Insane”, 2020.; “Građanin K”, 2019.), a kako preskočiti i jednog od naših prošlogodišnjih favorita, “Scheme Birds” (Ellen Fiske i Ellinor Hallin, 2019.).

Opširnije o programu danskog festivala doznajte na sljedećoj poveznici.


Komentari

Komentirajte

Napišite komentar
Unesite ime

Najnovije

Tko će osvojiti ovogodišnjeg kratkometražnog doku-Oscara?

Pogledali smo svih pet ovogodišnjih kandidata za nagradu Oscar u kratkometražnoj konkurenciji dokumentarnog filma.

Poznate (dokumentarne) nominacije 95. Oscara

Poznate su nominacije za 95. nagrade Oscar, čija će se svečanost održati 12. ožujka u losanđeleškom Dolby Theatreu.

“Fire of Love” – U vulkanskom grotlu

"Fire of Love" (2022) američke redateljice Sare Dose prati putešesvije francuskih vulkanologa i bračnog para Krafft.

“Only the Devil Lives Without Hope” Magnusa Gerttena na programu Al Jazeere Balkans

Al Jazeera Balkans ovog tjedna prikazuje i dokumentarac "Only the Devil Lives Without Hope" (2020) švedskog autora Magnusa Gerttena.

Novi kulturni projekt o kulturnoj kartografiji grada Subversive Festivala i KIC-a

Siječanj se u zagrebačkom Dokukinu KIC nastavlja u znaku...

Svjetske premijere novih filmova Borisa Poljaka i Damira Čučića u Rotterdamu

Na 52. Međunarodnom filmskom festivalu u Rotterdamu svjetsku će premijeru doživjeti dva nova filma Borisa Poljaka i Damira Čučića.

“Factumov Mediteran” u Dokukinu KIC

U Dokukinu KIC sutra (20.1. u 19 sati) će se održati "Factumov Mediteran", projekcija od tri dokumentarna naslova koje potpisuju čak četiri redatelja.

Top 10: Najbolji hrvatski dokumentarni filmovi 2022. godine

Što nam je donijela dokumentarna 2022.? Godinu je otvorila...

“Čekaj me” Damira Markovine ponovno na programu Al Jazeere Balkans

Na programu Al Jazeere Balkans danas i tijekom cijelog tjedna ponovno će se prikazivati dokumentarac "Čekaj me" Damira Markovine.

“Futura” na programu Dokukina KIC

"Futura" će prije početka kinodistribucije po hrvatskim nezavisnim kinima, najprije biti premijerno prikazana u četvrtak, 19. siječnja, u zagrebačkom Dokukinu KIC.