Početna Recenzije 12. ZagrebDox: "Don Juan" - Kako se boriti protiv nejebice i autizma

12. ZagrebDox: “Don Juan” – Kako se boriti protiv nejebice i autizma

-

If-then-goto – može li se osoba koja nema artikulirani emocionalni response programirati kao softver?

Zanimljiv koncept, a iako nije sigurno koliko je moralno takve stvari isprobavati na živim pojedincima, imajmo na umu dvije stvari: a) ovo je Rusija i b) majka koja je odlučila tako nešto primijeniti na svom sinu, s razlogom je također u oštrom fokusu ovog uratka.

A odluku je, kako drugačije, donijela iz ljubavi prema djetetu, koliko i iz ljubavi prema sebi, očajna što njezin pomladak nije kompletan muškarac, nego ljenčina koja pati od nejebice i po cijele dane samo bleji u TV.

Može li autistični 22-godišnji Oleg, nalik na lika iz talijanskih giallo klasika sedamdesetih, naučiti kako se ponašati u društvu žena i hoće li mu pri tome pomoći serija tretmana koji se protežu od glumačke škole prepune krhkih, plavih ruskih vila ili psihijatrica koja ga šamara i tjera da je jaše poput konja?

Hoće li Oleg prestati biti besposličar i procvjetati kao odrasli čovjek u svim aspektima, upravo putem odnosa sa suprotnim spolom, kao žicom za transgresivnu transmisiju novog početka? I koliko je to izvodivo s biološkim deficitima i obitelji koja je šampion natjecanja u nedavanju riječi sugovorniku te sipanju uvredljivih sranja u lice ljudi kojima bi trebali pomagati?

Koliko pitanja… Toliko i odgovora.

“Don Juan” (2015) je jedinstvena tragikomedija Jerzyja Sladkowskog, poljskog redateljskog veterana s adresom u Švedskoj; fascinantna karakterna studija prepuna životnog apsurda, na trenutke kao bizaran istočnoeuropski sitkom, na trenutke latentno creepy incestuozan. Kamera se ne skida s niti jedne važne situacije, koje se samo nižu na ogrlici bisera, dokumentirajući sve: svađe, strah, emocionalna krešenda, padove, uspone, urnebes, depresiju…

Stilski je sjajan, na trenutke izgleda kao da je direktor fotografije osobno birao odjeću i tapete stana naših glavnih protagonista. A uz sve to, “Don Juan” je izgurao i jednu lijepu ljubavnu priču. Majstorski, nema što.

"Don Juan"

O FILMU:

Režija: Jerzy Sladkowski
Godina proizvodnje: 2015.
Zemlje podrijetla: Švedska / Finska
Trajanje: 92 minute

Komentari

Komentirajte

Napišite komentar
Unesite ime

Najnovije

Morana Ikić Komljenović: “Većina hrvatskih dokumentarnih filmova ostaje nevidljiva široj publici”

Morana Ikić Komljenović za Dokumentarni.net najavljuje drugu po redu radionicu "Distribuiraj to!" koja će se održati od 14. do 18. prosinca.

U Sisku ovog vikenda započinje 15. Revija dokumentarnog filma Fibula

U Sisku ovog vikenda započinje 15. Revija dokumentarnog filma Fibula (27. - 28.11.).

Pobjednici Berlinalea i Sundancea na 13. Subversive Film Festivalu

U sklopu 13. Subversive Festivala održat će se i 13. Subversive Film Festival (28.11. - 7.12.) u zagrebačkim kinima Kinoteka i Dokukino KIC te "online".

“Hall of Fame”: “Priča o vjetru”

Filmsko-diskurzivni program "Hall of Fame" u četvrtak, 26. studenoga u 19 sati, donosi dokumentarni esej "Priča o vjetru" (1986).

11. DOC NYC: Viewfinders konkurencija dokumentarcu “Landfall”, režijska nagrada Garretu Bradleyju za “Time”

Od 11. do 19. studenoga održavalo se jedanaesto izdanje DOC NYC-a, najvećeg američkog festivala dokumentarnog filma

Al Jazeera Balkans: Dokumentarci o modernom ropstvu, Donaldu Trumpu i Đorđu Balaševiću

Na programu Al Jazeera Balkans ovog će se tjedna između ostalih prikazati dokumentarci o modernom ropstvu, Donaldu Trumpu i Đorđu Balaševiću.

Niz recentnih zapaženih dokumentaraca na 13. Subversive Film Festivalu

Trinaesto izdanje Subversive Festivala održat će se od 28. studenog do 15. prosinca na nekoliko zagrebačkih lokacija te "online".

Objavljen program 18. Human Rights Film Festivala

Osamnaesto izdanje Human Rights Film Festivala (HRFF) održat će se u potpunosti "online" od 6. do 13. prosinca ove godine.

52. Revija hrvatskog filmskog stvaralaštva: Prva nagrada dokumentarcu “Bez lica” Davida Lušičića

Proglašenjem pobjednika jučer (nedjelja, 22.11.) je službeno završila 52. Revija hrvatskog filmskog stvaralaštva.

“I Am Greta” – Mladi glas u zadnji čas

"I Am Greta" (2020) redatelja Nathana Grossmana prati aktivistički put mlade Šveđanke Grete Thunberg.