Početna Recenzije 12. ZagrebDox: "Don Juan" - Kako se boriti protiv nejebice i autizma

12. ZagrebDox: “Don Juan” – Kako se boriti protiv nejebice i autizma

-

If-then-goto – može li se osoba koja nema artikulirani emocionalni response programirati kao softver?

Zanimljiv koncept, a iako nije sigurno koliko je moralno takve stvari isprobavati na živim pojedincima, imajmo na umu dvije stvari: a) ovo je Rusija i b) majka koja je odlučila tako nešto primijeniti na svom sinu, s razlogom je također u oštrom fokusu ovog uratka.

A odluku je, kako drugačije, donijela iz ljubavi prema djetetu, koliko i iz ljubavi prema sebi, očajna što njezin pomladak nije kompletan muškarac, nego ljenčina koja pati od nejebice i po cijele dane samo bleji u TV.

Može li autistični 22-godišnji Oleg, nalik na lika iz talijanskih giallo klasika sedamdesetih, naučiti kako se ponašati u društvu žena i hoće li mu pri tome pomoći serija tretmana koji se protežu od glumačke škole prepune krhkih, plavih ruskih vila ili psihijatrica koja ga šamara i tjera da je jaše poput konja?

Hoće li Oleg prestati biti besposličar i procvjetati kao odrasli čovjek u svim aspektima, upravo putem odnosa sa suprotnim spolom, kao žicom za transgresivnu transmisiju novog početka? I koliko je to izvodivo s biološkim deficitima i obitelji koja je šampion natjecanja u nedavanju riječi sugovorniku te sipanju uvredljivih sranja u lice ljudi kojima bi trebali pomagati?

Koliko pitanja… Toliko i odgovora.

“Don Juan” (2015) je jedinstvena tragikomedija Jerzyja Sladkowskog, poljskog redateljskog veterana s adresom u Švedskoj; fascinantna karakterna studija prepuna životnog apsurda, na trenutke kao bizaran istočnoeuropski sitkom, na trenutke latentno creepy incestuozan. Kamera se ne skida s niti jedne važne situacije, koje se samo nižu na ogrlici bisera, dokumentirajući sve: svađe, strah, emocionalna krešenda, padove, uspone, urnebes, depresiju…

Stilski je sjajan, na trenutke izgleda kao da je direktor fotografije osobno birao odjeću i tapete stana naših glavnih protagonista. A uz sve to, “Don Juan” je izgurao i jednu lijepu ljubavnu priču. Majstorski, nema što.

"Don Juan"

O FILMU:

Režija: Jerzy Sladkowski
Godina proizvodnje: 2015.
Zemlje podrijetla: Švedska / Finska
Trajanje: 92 minute

Komentari

Komentirajte

Napišite komentar
Unesite ime

Najnovije

Otvorene prijave za radionice 7. Star Film Festa

Otvorene su prijave za radionice 7. Star Film Festa, koji će se od 3. do 5. rujna održati u Sisku.

Liburnia uplovljava u Gomirje

Najnovije projekcije programa "Liburnia uplovljava" održat će se u mjestu Gomirje pokraj Ogulina, 8. i 13. kolovoza.

“I’ll Be Gone in the Dark” – Izađi na svjetlo

Mini-serijal "I'll Be Gone in the Dark" (koredatelji Myles Kane, Josh Koury i Elizabeth Wolff; 2020.) jedno je od najboljih TV-iskustava 2020. godine.

Tomislav Radić – Zaboravljeni dokumentarist (X)

Posljednji tekst prve sezone serijala tekstova "Rastrimo zastrto", u kojem se prisjećamo zaboravljenih dokumentaraca Tomislava Radića.

Objavljen program 21. Mediteran Film Festivala

Ovogodišnji, 21. Mediteran Film Festival koji se od 19. do 22. kolovoza tradicionalno trebao održati u Širokom Brijegu, prebačen...

Nastavlja se program 15. SKORO DOKUarta

Predstojećeg vikenda (subota i nedjelja, 8. i 9. kolovoza od 21 sat) u Bjelovaru se nastavlja program 15. SKORO DOKUarta.

Hrvoslava Brkušić: “Nepredviđene situacije mjesta su kreativnih mogućnosti u montaži”

Montažerka Hrvoslava Brkušić zatvara premijernu sezonu "Pogleda iza objektiva", serije intervjua na portalu Dokumentarni.net.

66. TV BAFTA-e: “Leaving Neverland” najbolji doku-serijal, Arthur Cary naj-redatelj

U Londonu su sinoć dodijeljene 66. po redu TV BAFTA-e za najbolja britanska televizijska ostvarenja u 2019. godini.

Pula počinje potkraj kolovoza, Motovun na turneji

Pokreću se koronavirusom odgođena najnovija izdanja Pulskog filmskog festivala, odnosno Motovun Film Festivala.

“Što je film? (ep. 13): Faktografski ili dokumentarni film” – Vrijeme i istina

U posljednjim ovosezonskim "Prozorima" naglasak je stavljen na epizodu serijala "Što je film?" (1987) voditelja Ante Peterlića.