PočetnaNajave"Kuća nade" Nebojše Slijepčevića na HRT-u

“Kuća nade” Nebojše Slijepčevića na HRT-u

-

Na Hrvatskoj radioteleviziji sutra (četvrtak, 6.2.) od 14 sati na Prvom programu počinje emitiranje nove sezone međunarodnog dokumentarnog serijala “Novi susjedi” / “New Neighbours”. Isti pokušava odgovoriti na pitanje jesmo li spremni upoznati svoje nove susjede – migrante, izbjeglice, osobe pod međunarodnom zaštitom i pripadnike manjina – ili se naš strah temelji na neznanju neprovjerenih informacija. S druge strane, bit će govora i o tome koliko su i sami novopridošli pojedinci spremni prihvatiti običaje i navike lokalnih zajednica.

Serijal filmova “Novi susjedi” dio je šire međunarodne produkcije, koja pak nastaje pod okriljem Europske radiofuzijske unije (EBU – European Broadcasting Union ), odnosno njene skupine za multikulturu. Izvršni producenti i tvorci serijala su Daniela Draštata (Hrvatska) i Frans Jennekens (Nizozemska), koji je nakon dvije godine dobio podršku Europske unije.

Sutra, dakle, počinje nova sezona koju otvara film ili bolje rečeno epizoda serijala naslovljena “Kuća nade” redatelja, snimatelja i koscenarista Nebojše Slijepčevića. U njoj ćemo doznati kako je lokalno zagrebačko stanovništvo reagiralo na pokušaj obnove i prenamjene zgrade bivše policijske postaje u integracijski centar za azilante. Uz Slijepčevića, Daniela Draštata je radila na filmu kao urednica i koscenaristica, Filip Karabalja kao montažer, dok je producentica Ana Šaronja.

Nebojša Slijepčević

“Serijal ‘Novi susjedi’ je koprodukcija devet europskih televizija, na način da svaka proizvede po jednu epizodu serije. Zajedničke su tema i format – tema je integracija stranaca, u prvom redu izbjeglica u europsko društvu, promatrano kroz pojedinačne priče. Naša je pokrila sukob između Baptističke crkve i stanovnika Gajnica oko centra za izbjeglice kojeg crkva namjerava otvoriti u tom kvartu.

“S obzirom na dosta strogo nametnuta pravila formata, moram napomenuti da ovdje nije riječ o mojem autorskom filmu. Morao sam raditi kompromise u svojoj redateljskoj viziji. Naime, o konačnoj verziji filma zajedno odlučuju urednici svih televizija uključenih u projekt. No, sama priča je vrlo zanimljiva i uspjeli smo snimiti sjajan materijal. Planiram stoga napraviti i svoju verziju filma”, rekao je za naš portal Nebojša Slijepčević kojem je 2017. godine već objavljen film iz istog serijala – “Dragi susjedi”, dok će nova sezona uz “Kuću nade” donijeti i “Kolač od višanja” koji se tek treba emitirati.


Komentari

Komentirajte

Napišite komentar
Unesite ime

Najnovije