PočetnaNajave"Kuća nade" Nebojše Slijepčevića na HRT-u

“Kuća nade” Nebojše Slijepčevića na HRT-u

|

Na Hrvatskoj radioteleviziji sutra (četvrtak, 6.2.) od 14 sati na Prvom programu počinje emitiranje nove sezone međunarodnog dokumentarnog serijala “Novi susjedi” / “New Neighbours”. Isti pokušava odgovoriti na pitanje jesmo li spremni upoznati svoje nove susjede – migrante, izbjeglice, osobe pod međunarodnom zaštitom i pripadnike manjina – ili se naš strah temelji na neznanju neprovjerenih informacija. S druge strane, bit će govora i o tome koliko su i sami novopridošli pojedinci spremni prihvatiti običaje i navike lokalnih zajednica.

Serijal filmova “Novi susjedi” dio je šire međunarodne produkcije, koja pak nastaje pod okriljem Europske radiofuzijske unije (EBU – European Broadcasting Union ), odnosno njene skupine za multikulturu. Izvršni producenti i tvorci serijala su Daniela Draštata (Hrvatska) i Frans Jennekens (Nizozemska), koji je nakon dvije godine dobio podršku Europske unije.

Sutra, dakle, počinje nova sezona koju otvara film ili bolje rečeno epizoda serijala naslovljena “Kuća nade” redatelja, snimatelja i koscenarista Nebojše Slijepčevića. U njoj ćemo doznati kako je lokalno zagrebačko stanovništvo reagiralo na pokušaj obnove i prenamjene zgrade bivše policijske postaje u integracijski centar za azilante. Uz Slijepčevića, Daniela Draštata je radila na filmu kao urednica i koscenaristica, Filip Karabalja kao montažer, dok je producentica Ana Šaronja.

Nebojša Slijepčević

“Serijal ‘Novi susjedi’ je koprodukcija devet europskih televizija, na način da svaka proizvede po jednu epizodu serije. Zajedničke su tema i format – tema je integracija stranaca, u prvom redu izbjeglica u europsko društvu, promatrano kroz pojedinačne priče. Naša je pokrila sukob između Baptističke crkve i stanovnika Gajnica oko centra za izbjeglice kojeg crkva namjerava otvoriti u tom kvartu.

“S obzirom na dosta strogo nametnuta pravila formata, moram napomenuti da ovdje nije riječ o mojem autorskom filmu. Morao sam raditi kompromise u svojoj redateljskoj viziji. Naime, o konačnoj verziji filma zajedno odlučuju urednici svih televizija uključenih u projekt. No, sama priča je vrlo zanimljiva i uspjeli smo snimiti sjajan materijal. Planiram stoga napraviti i svoju verziju filma”, rekao je za naš portal Nebojša Slijepčević kojem je 2017. godine već objavljen film iz istog serijala – “Dragi susjedi”, dok će nova sezona uz “Kuću nade” donijeti i “Kolač od višanja” koji se tek treba emitirati.


Komentari

Komentirajte

Napišite komentar
Unesite ime

Najnovije

Goran Dević: “Kad su vidjeli da politička elita dolazi preko reda, ljudi su zaključili da cijepljenje nije loše”

Jedan od najvećih hrvatskih živućih dokumentarista, Goran Dević govori o svom najnovijem dokumentarcu, "Paviljon 6" (2024).

Art-kino: “Tijelo” Petre Seliškar i retrospektiva Wernera Herzoga

Na repertoar riječkog Art-kina dolazi dokumentarni film "Tijelo" Petre Seliškar i velika retrospektiva Wernera Herzoga.

Ivanu Ramljaku ovogodišnja Nagrada “Vladimir Nazor” za najbolji film

Ovogodišnja Nagrada "Vladimir Nazor" za najbolji film, pripala je Ivanu Ramljaku za njegov dokumentarac "El Shatt - Nacrt za utopiju".

Petra Seliškar: “‘Tijelo’ je dokaz kako nastaviti živjeti i voljeti život”

Redateljica Petra Seliškar i glavna protagonistica Urška Ristić, za naš su portal pričali o dokumentarnom filmu "Tijelo" (2023).

Uskoro se održava 17. Gledalište Kinokluba Zagreb

Sedamnaesto po redu Gledalište Kinokluba Zagreb, održavat će se od 29. svibnja do 1. lipnja u kinu Kinoteka.

Opatijska projekcija dokumentarca “Funne: Djevojke koje sanjaju more”

U sklopu programa "Liburnia uplovljava", u Opatiji će se prikazati dokumentarac "Funne: Djevojke koje sanjaju more" (2016) Katije Bernardi.

Nagrada hrvatskom projektu na 39. DOK.fest Münchenu

Projekt hrvatskog dokumentarnog filma "Kuće na pijesku" redatelja Vida Begića osvojio je industrijsku nagradu na 39. DOK.fest Münchenu.

Pobjednik CPH:DOX-a predvodi dokumentarnu konkurenciju 17. Subversive Film Festivala

Od 20. do 26. svibnja u kinu Kinoteka i Dokukinu KIC održat će se 17. izdanje Subversive Film Festivala, uz lijep broj dokumentarnih filmova.

Projekcija “Tijela” Petre Seliškar uz razgovor s autoricom i glavnom protagonisticom

U zagrebačkom Dokukinu KIC sutra će se održati projekcija filma "Tijelo" Petre Seliškar uz razgovor s autoricom i glavnom protagonisticom.

Svjetska premijera “Paviljona 6” Gorana Devića na 31. Sheffield DocFestu

Hrvatski dokumentarist Goran Dević svoj će najnoviji dokumentarni film "Paviljon 6" (2024) najprije predstaviti na 31. Sheffield DocFestu.