PočetnaNajaveNova sezona "City Folka" od četvrtka na HRT-u

Nova sezona “City Folka” od četvrtka na HRT-u

|

U četvrtak, 1. lipnja, na Prvom programu Hrvatske televizije s početkom u 21.20 sati, počinje nova sezona dokumentarne serije “City Folk”. Riječ je o eurovizijskoj koprodukciji koja nakon natjecanja za pjesmu Eurovizije i Novogodišnjeg koncerta u Beču slovi kao najdugovječniji međunarodni televizijski projekt Europske radiodifuzijske unije (European Broadcasting Union – EBU). Jubilarnu dvadesetu sezonu otvara HRT-ov dokumentarni film “City Folk Zagreb” redatelja Đure Gavrana i scenaristice Daniele Draštate. Troje iznimnih ljudi, onih za koje kažemo da su posve obični, ali s pomalo neobičnim pričama, junaci su zagrebačkog izdanja najnovije sezone “City Folka”.

Prvi među njima je Tony Hnojčik, koji je tijekom godina postao zaštitnim znakom zagrebačke fotografske scene. Zaljubljen u lijepo, u motive koji će razveseliti i njega i sve one koji vole fotografiju, možda će vas sasvim spontano zaustaviti dok šećete Zrinjevcem. U tom slučaju svakako pozirajte jer stojite pred objektivnom jednog od naših legendarnih ratnih fotografa, dobrog duha zapadne Slavonije, šarmantnog daruvarskog Čeha sa zagrebačkom adresom.

Rusmira Osmić u svojih je četrdesetak godina proživjela gotovo tri života. Mladost obilježena ratom u Bosni i Hercegovini i nešto zrelije godine u Zagrebu tu su samohranu majku troje djece učinile neslomljivom. Više od dvadeset godina nakon rata njezina djeca još imaju izbjeglički status, a pripadaju skupini najugroženijih izbjeglih i raseljenih osoba nakon ratova na prostoru bivše države. Zbog toga su postali korisnicima međunarodnog projekta stambenog zbrinjavanja. Iako se činilo da su ključevi doma nadomak ruke, za sreću im treba ipak malo više.

Treći je junak dokumentarnog filma “City Folk Zagreb” Sirijac Aurwa Al Youssef. Gitara je za njega početak i kraj, hobi i posao, a melankolične melodije način su njegova izražavanja. Činjenica da je adresu svojeg doma u Damasku zamijenio onom zagrebačkog prihvatilišta za tražitelje azila Porin, na to nije utjecala. I dok rat u Siriji traje, Aurwa u Republici Hrvatskoj vodi borbu za dobivanjem azila. Baš kao i 2235 osoba koje su tijekom 2016. zatražile zaštitu. Odobreno ih je 99, a hoće li i Aurwa Al Youssef biti jedan od njih, doznajte u četvrtak navečer.

Redatelj i snimatelj filma je Đuro Gavran, scenaristica i urednica Daniela Draštata, montažer Filip Karabelj, producentica Ana Šaronja, asistentica Mirela Bedić, kolorist Bogdan Tankosić, obradu zvuka potpisuje Krešimir Šušljek, dok je izvršni producent Erik Hogenboom.

Dokumentarni film “City Folk Zagreb” nastao je u okviru HRT-ova Produkcijskog odjela za obrazovanje i znanost. Rukovoditelj odjela je Zvonko Božinović, izvršni producent Miro Rezić, a voditeljica Odsjeka za nacionalne manjine, iseljeništvo i civilno društvo, Anita Hrstić.


Komentari

Komentirajte

Napišite komentar
Unesite ime

Najnovije

Kino na pruzi

Objavljujemo tekst nastao povodom programa "Kino na pruzi", koji je Dina Pokrajac selektirala za projekt "Kino Trešnja".

Dvije Zlatne Arene za “Našu djecu” Silvestra Kolbasa

"Naša djeca" (Factum, 2024.) Silvestra Kolbasa osvojila su dvije Zlatne Arene na netom završenom, 71. Pulskom filmskom festivalu.

“Hearts of Darkness: A Filmmaker’s Apocalypse” – “Kako ću odustati od sebe?”

U drugom eseju ovogodišnjih "Klasika" bavimo se dokumentarnim filmom "Hearts of Darkness: A Filmmaker's Apocalypse" (1992).

“U Rijeci se osjeća nedostatak vizije i strateškog promišljanja kulture”

Marin Lukanović i Borko Novitović za naš portal govore o svom dugogodišnjem djelovanju unutar riječke udruge Filmaktiv, koja je ove godine napunila 20 godina postojanja.

Preminuo filmski i kazališni kritičar Tomislav Kurelec

U Zagrebu je, u 83. godini, preminuo filmski i kazališni kritičar te redatelj Tomislav Kurelec.

13. Škola dokumentarnog filma: Bez šminke

U zagrebačkom Dokukinu KIC 18. su lipnja premijerno prikazani završni radovi 13. Škole dokumentarnog filma.

Mašinokoreografije Alaina Resnaisa

Zanimanje Alaina Resnaisa za mašine, mogu se donekle pripisati posleratnom industrijskom "boomu" 1950-ih u Francuskoj.

Petnaesta Nagrada “Vedran Šamanović” Ani Hušman za film “Radije bih bila kamen”

Ovogodišnja, petnaesta po redu Nagrada "Vedran Šamanović", pripala je Ani Hušman za film "Radije bih bila kamen" (2024).

“Burden of Dreams” – Film važniji od života

Četvrtu sezonu "Klasika svjetske dokumentaristike" otvaramo tekstom o dokumentarcu "Burden of Dreams" (1982) Lesa Blanka.

Otvorene prijave za 33. Dane hrvatskog filma

Dani hrvatskog filma pozivaju na prijavu filmova za 33. izdanje, koje će se održati od 17. do 20. listopada 2024. u karlovačkom Kinu Edison.