Početna Vijesti Posebno priznanje Europskog udruženja regionalnih televizija za "Jedi, spavaj, jedi, spavaj"

Posebno priznanje Europskog udruženja regionalnih televizija za “Jedi, spavaj, jedi, spavaj”

-

Na godišnjoj konferenciji Europskog udruženja regionalnih televizija CIRCOM (European Association of Regional Television – CIRCOM) u portugalskoj Ponda Delgadi, urednica i scenaristica Hrvatske radiotelevizije, Daniela Draštata, primit će u četvrtak, 25. svibnja, posebno priznanje za dokumentarni film “Jedi, spavaj, jedi, spavaj” (HRT, 2016.).

Film je nagrađen u kategoriji Manjine u društvu (Minorities in society), dok je sam dokumentarac Đure Gavrana i Daniele Draštate nastao u okviru eurovizijske koprodukcije Inside Offside, uzbudljive i dirljive dokumentarne serije o ljudima kojima je nogomet puno više od igre, a koji im je pomogao zaboraviti na teške priče i frustracije svakodnevice. Hrvatska radiotelevizija sedam je filmova iz serije Inside Offside emitirala prošle godine tijekom Europskog nogometnog prvenstva, dok su HRT-ov dokumentarni film u isto vrijeme vidjeli gledatelji u Portugalu, Švedskoj, Norveškoj i drugim državama.

“Jedi, spavaj, jedi, spavaj” ušao je i u ovogodišnju regionalnu konkurenciju ZagrebDoxa, a prati priču Princea Ebuka Okekea, koji je morao pobjeći iz rodne Nigerije jer je prema restriktivnom zakonodavstvu svoje domovine proglašen kriminalcem zbog svoje seksualne orijentacije. Prince Ebuka Okeke zatražio je azil u Hrvatskoj i tako se pridružio skupini od nekoliko tisuća ljudi koji su u posljednjih dvanaest godina podnijeli zahtjev za azilom u Hrvatskoj. Nažalost, pozitivno ih je bilo riješeno veoma malo, pa ni Prince nije bio bolje sreće. No Nigerijac je čvrsto odlučio ostati u Hrvatskoj, a motivacija mu je bila i dobivanje posla napadača u Nogometnom klubu Zagreb 041. Prince je uz pomoć odvjetnice koja pruža besplatnu pravnu pomoć pokrenuo sudski proces, no čekanje rješenja ga frustira. Malo nade i ohrabrenja daje mu njegov trener Celestine Olise.

Ovu intimnu, potresnu i šokantnu priču režirao je nagrađivani redatelj Đuro Gavran, a scenaristički ga potpisuje s Danielom Draštatom, ujedno i izvršnom producenticom cijele serije. Nagrađenu ekipu još čine montažer Staša Čelan, producentica Ana Šaronja, asistentica Mirela Bedić, kolorist Bogdan Tankosić, obrađivač zvuka Krešimir Šušljek, prevoditeljica Sandra Mlađenović te dizajner i skladatelj Dario Iričanin.

Dokumentarni film “Jedi, spavaj, jedi, spavaj” nastao je u okviru HRT-ova Produkcijskog odjela za obrazovanje i znanost, a u svakom se trenutku online može pogledati pomoću multimedijske usluge HRTi.


Komentari

Komentirajte

Napišite komentar
Unesite ime

Najnovije

5. Dok’n’Ritam: “Indexi” – Konfuzija sarajevske rock religije

Na 5. Dok'n'Ritmu svjetsku premijeru doživio je dokumentarni film "Indexi" (2020) bh. redatelja Bojana Hadžiabdića i Zorana Kubure.

31. Nordisk Panorama: “Umjetnica i lopov” najbolji nordijski dokumentarac 2020. godine

Završena je 31. Nordisk Panorama, godišnja smotra najboljih nordijskih kratkometražnih i dokumentarnih filmova.

Dina Pokrajac: “Namjera Arterije je približiti život i stvaranje umjetnika koji su obilježili svoje vrijeme”

Selektorica programa Dina Pokrajac za naš portal najavljuje ovogodišnje, četvrto izdanje festivala Arteria - tjedan filma o umjetnicima.

Hrvatski dokumentarci na posebnom izdanju ZagrebDoxa

U sklopu ovogodišnjeg posebnog izdanja ZagrebDoxa (4. - 11.10.) bit će prikazano dvanaest hrvatskih filmova.

Otvorene prijave za 52. Reviju hrvatskog filmskog stvaralaštva

Otvorene su prijave za 52. Reviju hrvatskog filmskog stvaralaštva, koja će se održati u Buzetu.

Dodijeljeni 72. Kreativni Emmyji i 41. Emmyji za najbolje vijesti i dokumentarne filmove

Doznali smo pobjednike 72. Kreativnih Emmyja i 41. Emmyja za najbolje vijesti i dokumentarne filmove.

U utorak počinje 4. Arteria – tjedan filma o umjetnicima

Ovog utorka u Zagrebu počinje četvrta Arteria - tjedan filma o umjetnicima u organizaciji Kulturno informativnog centra (KIC).

“Inconvenient Indian” do glavne doku-nagrade 45. Međunarodnog filmskog festivala u Torontu

Prije nekoliko dana dodjelom nagrada i priznanja završio je 45. Međunarodni filmski festival u Torontu (10. - 19.9.).

U petak se ponovno otvaraju vrata Dokukina KIC

U petak, 25. rujna ponovno se otvaraju vrata Dokukina KIC, jedinstvenog kina specijaliziranog za dokumentarce u centru Zagreba.

Poziv hrvatskim autorima za prijavu na DOK Film Market

U suradnji s HAVC-om, DOK Leipzig je otvorio poziv hrvatskim autorima za prijavu na ovogodišnje izdanje DOK Film Marketa.