PočetnaVijestiPosebno priznanje Europskog udruženja regionalnih televizija za "Jedi, spavaj, jedi, spavaj"

Posebno priznanje Europskog udruženja regionalnih televizija za “Jedi, spavaj, jedi, spavaj”

|

Na godišnjoj konferenciji Europskog udruženja regionalnih televizija CIRCOM (European Association of Regional Television – CIRCOM) u portugalskoj Ponda Delgadi, urednica i scenaristica Hrvatske radiotelevizije, Daniela Draštata, primit će u četvrtak, 25. svibnja, posebno priznanje za dokumentarni film “Jedi, spavaj, jedi, spavaj” (HRT, 2016.).

Film je nagrađen u kategoriji Manjine u društvu (Minorities in society), dok je sam dokumentarac Đure Gavrana i Daniele Draštate nastao u okviru eurovizijske koprodukcije Inside Offside, uzbudljive i dirljive dokumentarne serije o ljudima kojima je nogomet puno više od igre, a koji im je pomogao zaboraviti na teške priče i frustracije svakodnevice. Hrvatska radiotelevizija sedam je filmova iz serije Inside Offside emitirala prošle godine tijekom Europskog nogometnog prvenstva, dok su HRT-ov dokumentarni film u isto vrijeme vidjeli gledatelji u Portugalu, Švedskoj, Norveškoj i drugim državama.

“Jedi, spavaj, jedi, spavaj” ušao je i u ovogodišnju regionalnu konkurenciju ZagrebDoxa, a prati priču Princea Ebuka Okekea, koji je morao pobjeći iz rodne Nigerije jer je prema restriktivnom zakonodavstvu svoje domovine proglašen kriminalcem zbog svoje seksualne orijentacije. Prince Ebuka Okeke zatražio je azil u Hrvatskoj i tako se pridružio skupini od nekoliko tisuća ljudi koji su u posljednjih dvanaest godina podnijeli zahtjev za azilom u Hrvatskoj. Nažalost, pozitivno ih je bilo riješeno veoma malo, pa ni Prince nije bio bolje sreće. No Nigerijac je čvrsto odlučio ostati u Hrvatskoj, a motivacija mu je bila i dobivanje posla napadača u Nogometnom klubu Zagreb 041. Prince je uz pomoć odvjetnice koja pruža besplatnu pravnu pomoć pokrenuo sudski proces, no čekanje rješenja ga frustira. Malo nade i ohrabrenja daje mu njegov trener Celestine Olise.

Ovu intimnu, potresnu i šokantnu priču režirao je nagrađivani redatelj Đuro Gavran, a scenaristički ga potpisuje s Danielom Draštatom, ujedno i izvršnom producenticom cijele serije. Nagrađenu ekipu još čine montažer Staša Čelan, producentica Ana Šaronja, asistentica Mirela Bedić, kolorist Bogdan Tankosić, obrađivač zvuka Krešimir Šušljek, prevoditeljica Sandra Mlađenović te dizajner i skladatelj Dario Iričanin.

Dokumentarni film “Jedi, spavaj, jedi, spavaj” nastao je u okviru HRT-ova Produkcijskog odjela za obrazovanje i znanost, a u svakom se trenutku online može pogledati pomoću multimedijske usluge HRTi.


Komentari

Komentirajte

Napišite komentar
Unesite ime

Najnovije

[FOTOGALERIJA] Dodjela 5. Nagrade Dokumetar

Fotogalerija s dodjele 5. Nagrade Dokumetar, održane 18. lipnja 2024. godine u zagrebačkom Dokukinu KIC.

“The Last Dragon” – Pseudodokumentarnost za široke mase

U novom tekstu "Dokumentiranja fikcije" provjerit ćemo kako pseudodokumentarni film funkcionira kada mu se da komercijalna svrha.

Preminuo filmski kritičar Tomislav Čegir

Filmski kritičar Tomislav Čegir preminuo je 18. lipnja, u 55. godini života.

5. Nagrada Dokumetar: “Valerija” Sare Jurinčić najbolji hrvatski dokumentarac 2023. godine

"Valerija" Sare Jurinčić osvojila je Dokumetar za najbolji hrvatski dokumentarni film 2023. godine.

“Buena Vista Social Club” – Druga prilika za vječnost

U četvrtom nastavku "Rockdocsa" pišemo o dokumentarcu "Buena Vista Social Club" (1999) Wima Wendersa.

“Sretni kamperi” – Posljednje ljeto

"Sretni kamperi" film je koji može dojmiti dijelom svojih vizuala, ali i umoriti činjenicom dominantno nepoticajnog variranja više-manje istog.

17. Gledalište Kinokluba Zagreb – Oblačići s trotočjem

17. Gledalište Kinokluba Zagreb, održano je u zagrebačkoj Kinoteci od 29. svibnja do 1. lipnja.

“Bez sunca” – Jedini primjer svoje vrste

"Bez sunca" i Sandor Krasna ne mogu se postavljati u hijerarhiju, niti podvrći ozbiljnoj kritici, jer ostaju jedini primjeri svoje vrste.

“To Kill a Tiger” – Poruka nade iz Indije

"To Kill a Tiger" (2022) Nishe Pahuje bavi se osjetljivom, mučnom temom silovanja trinaestogodišnje indijske djevojčice Kiran.

Drugi filmsko-diskurzivni program HDFK-a: Filmska kritika i kustoske prakse u Aziji 

Hrvatsko društvo filmskih kritičara nastavlja sa serijom filmsko-diskurzivnih programa pod nazivom "Kritika i društvo".