Početna Recenzije 15. LFF: "Dragi susjedi" - "Tu nema problema"

15. LFF: “Dragi susjedi” – “Tu nema problema”

-

Nastanak kratkometražnog dokumentarnog filma “Dragi susjedi” (2017) Nebojše Slijepčevića u produkciji HRT-a i međunarodnoj koprodukciji Europske radiodifuzijske unije (European Broadcasting Union – EBU), pružio je vrijednu filmsku priliku za predstavljanje teme suživota Hrvata – u ovom slučaju Zagrepčana – i izbjeglica, pojedinaca silom prilika zateknutih unutar granica Lijepe naše. Tema koju Slijepčević obrađuje u svom dokumentarcu važna je za snalaženje u svijetu svakodnevnih tenzija, kao i za kritičko razumijevanje medija, zagađenih senzacionalističkim naslovima o napadima stranih državljana na žene u centru Zagreba – sve pod zajedničkim nazivnikom “Strah se širi Zagrebom”. U situaciji u kojoj se strah od stranaca prokazuje kao opravdan, a incidenti zasjenjuju svaki pokušaj integracije, raste i potreba za pronalaženjem zajedničkog jezika između sugrađana. Uostalom, dobrosusjedski odnosi su tabu tema od pamtivijeka.

Pred Slijepčevićevom kamerom u “Dragim susjedima” – naši susjedi otvoreno iznose vlastite stavove i iskustva s novim sugrađanima (“oni”, “crnci”, “vjerojatno Sirijci”). S lakoćom dijeleći svoje strahove i nepovjerenje, njihovi iskazi ponekad nalikuju pornografiji duše, izljevima uobičajene ulične, nesvjesne ksenofobije. Kod gledatelja to izaziva prijenos nelagode (fremdschämen), a taj intenzivan doživljaj banalnosti stereotipa i glasina o pridošlicama isprepliće se s prizorima hladnog i neprivlačnog doma – zagrebačkog kvarta u zimskom izdanju.

“Dragi susjedi” ne bježe od duboko ukorijenjenih ograda između nepovjerljivih domaćina i novih susjeda, koji u ovom konkretnom slučaju žive pod krovom zajedničke zgrade. Razdvajajući prizore intervjuiranih hrvatskih domaćina i skromnih iskustava izbjeglica, Slijepčević prikazuje dvije dimenzije, dva svijeta koja bez doticaja egzistiraju na istom terenu. Prvi je obavijen subjektivnim, predvidljivim stereotipnim nemirom domaćina pred pridošlicama: “Ne znaš tko su, šta su, zašto su…“; “Neće se ponuditi ni da pometu snijeg”. Svoje stavove o njima – naši zatim lakonski umanjuju kao tek mušice u glavi, no na predrasudnom pladnju nalaze se i realni strahovi za svoju djecu ženskog spola. Drugu dimenziju čini iskustvo izbjeglica, u prvom planu državljanina Mauricijusa koji u Zagrebu živi već tri godine. Ubrzo uviđamo da komunikacija između susjeda zapravo i ne postoji, a s obzirom na oskudna iskustva suživota, hrvatskim domaćinima i njihovim međunarodnim susjedima zajednička je tek ljubav prema novoj i po svemu neobičnoj balkanskoj zemlji. U ovoj egzistencijalnoj stupici narodna mudrost postaje lakrdija, pa tako jedan od protagonista uspoređuje izbjeglice s našim gastarbajterima koji su se, navodi, itekako uklopili u tuđu kulturu, dok “ovi neće tako lako”. Autor i u tim trenucima ostaje dosljedan poetici promatračke dokumentarističke metode, ne intervenirajući u stavove protagonista i prepuštajući gledatelju vlastite zaključke o diskutabilnosti sličnih tvrdnja.

“Dragi susjedi” u filmografiji Nebojše Slijepčevića zauzima mjesto ozbiljnijeg pokušaja provokacije kolektivnih stavova i emocija.

“Dragi susjedi” u početku inzistiraju na izgradnji osjećaja o nemogućnosti integracije izbjeglica, prije svega zbog nepremostivih iracionalno-banalnih kočnica u komunikaciji između domaćina i pridošlica. Razrješenje tog problema čini se nemogućim, čak i ondje gdje postoji svijest o vlastitim predrasudama. Završetak filma, međutim, ipak donosi olakšanje jer i jednu i drugu stranu konačno dovodi za početni stol zajedničke verbalne komunikacije. Ona, uz dozu srama i humora, postaje mogućom zahvaljujući djevojci jednog od azilanata, uslijed čišćenja stubišta zajedničke zgrade.

Jasno, optimizam i pomirbeni ton na kraju filma odraz je (i) finih Slijepčevićevih režijskih manira, koji kao filmski autor mnogo ulaže u izgradnju vlastite poetike. U njegovom najpoznatijem dokumentarnom ostvarenju “Gangster te voli” (Restart, 2013.), riječ je također o promatračkom pristupu bez redateljske intervencije, dosta krutom odnosu kamere prema protagonistima koji mu srdačno otkrivaju svoju subjektivnu stranu, simpatičan košmar osjećaja i stavova. Oba spomenuta filma pojednostavljuju ljudske odnose do banalnosti – suštom suprotnosti doživljaja stvarnog svijeta od strane gledatelja, kao poprištem nerazrješivih nesporazuma. Jedan od glavnih problema sličnih autorskih pristupa, stvaralačkog koncepta kojeg Slijepčević opisuje kao “dolazak dokumentarista”, susret je s ljudima koji jedva čekaju kontakt s kamerom, bilo da se radi o imotskoj bračnoj satiri, ili skučenoj duši velebnog Zagreba. Sve u svemu, “Dragi susjedi” u filmografiji Nebojše Slijepčevića zauzima mjesto ozbiljnijeg pokušaja provokacije kolektivnih stavova i emocija.

"Dragi susjedi"

O FILMU:

Režija: Nebojša Slijepčević
Scenarij: Nebojša Slijepčević, Daniela Draštata
Producentica: Daniela Draštata
Direktor fotografije: Nebojša Slijepčević
Montaža: Filip Karabelj
Produkcija: HRT / European Broadcasting Union
Zemlja podrijetla: Hrvatska
Godina proizvodnje: 2017.
Trajanje: 26 minuta

Komentari

Komentirajte

Napišite komentar
Unesite ime

Najnovije

Morana Ikić Komljenović: “Većina hrvatskih dokumentarnih filmova ostaje nevidljiva široj publici”

Morana Ikić Komljenović za Dokumentarni.net najavljuje drugu po redu radionicu "Distribuiraj to!" koja će se održati od 14. do 18. prosinca.

U Sisku ovog vikenda započinje 15. Revija dokumentarnog filma Fibula

U Sisku ovog vikenda započinje 15. Revija dokumentarnog filma Fibula (27. - 28.11.).

Pobjednici Berlinalea i Sundancea na 13. Subversive Film Festivalu

U sklopu 13. Subversive Festivala održat će se i 13. Subversive Film Festival (28.11. - 7.12.) u zagrebačkim kinima Kinoteka i Dokukino KIC te "online".

“Hall of Fame”: “Priča o vjetru”

Filmsko-diskurzivni program "Hall of Fame" u četvrtak, 26. studenoga u 19 sati, donosi dokumentarni esej "Priča o vjetru" (1986).

11. DOC NYC: Viewfinders konkurencija dokumentarcu “Landfall”, režijska nagrada Garretu Bradleyju za “Time”

Od 11. do 19. studenoga održavalo se jedanaesto izdanje DOC NYC-a, najvećeg američkog festivala dokumentarnog filma

Al Jazeera Balkans: Dokumentarci o modernom ropstvu, Donaldu Trumpu i Đorđu Balaševiću

Na programu Al Jazeera Balkans ovog će se tjedna između ostalih prikazati dokumentarci o modernom ropstvu, Donaldu Trumpu i Đorđu Balaševiću.

Niz recentnih zapaženih dokumentaraca na 13. Subversive Film Festivalu

Trinaesto izdanje Subversive Festivala održat će se od 28. studenog do 15. prosinca na nekoliko zagrebačkih lokacija te "online".

Objavljen program 18. Human Rights Film Festivala

Osamnaesto izdanje Human Rights Film Festivala (HRFF) održat će se u potpunosti "online" od 6. do 13. prosinca ove godine.

52. Revija hrvatskog filmskog stvaralaštva: Prva nagrada dokumentarcu “Bez lica” Davida Lušičića

Proglašenjem pobjednika jučer (nedjelja, 22.11.) je službeno završila 52. Revija hrvatskog filmskog stvaralaštva.

“I Am Greta” – Mladi glas u zadnji čas

"I Am Greta" (2020) redatelja Nathana Grossmana prati aktivistički put mlade Šveđanke Grete Thunberg.