Početna Vijesti 73. BAFTA-e: "For Sama" najbolji britanski dokumentarni film

73. BAFTA-e: “For Sama” najbolji britanski dokumentarni film

-

Nagradna sezona je u punom jeku, pa smo tako prekučer (nedjelja, 2.2.) doznali dobitnike 73. po redu BAFTA-i, prestižnih godišnjih nagrada Britanske filmske akademije. Svečanost je u londonskom Royal Albert Hallu vodio irski glumac i komičar Graham Norton. I dok je većina javnosti s nestrpljenjem očekivala pobjednike u kategorijama napučenim igranim filmskim ostvarenjima, mi ćemo ipak zasjesti na suprotni kraj stola i pozabaviti se nagrađenim dokumentarcima. Njih, doduše, i nije bilo previše, ali i male stvari čovjeka vesele.

Nagradu za najbolji britanski dokumentarni film osvojila je “For Sama” (2019) Sirijke Waad al-Kateab i Britanca Edwarda Wattsa, koji punih pet godina prati koautoricu i njenu obitelj kako pokušavaju preživjeti u ratom razrušenom Alepu. Film smo vidjeli na sarajevskom AJB DOC-u, a hrvatska publika isto će moći napraviti na skorašnjem izdanju ZagrebDoxa.

U Zagreb će aterirati i “Learning to Skateboard in a Warzone (If You’re a Girl)” (2019) Amerikanke Carol Dysinger, čija je priča o afganistanskim djevojkama koje uče čitati, pisati i skejtati, osvojila Nagradu za najbolji kratkometražni britanski dokumentarni film.

Itekako važna crtica za kraj – “For Sama” i “Skateboard” nominirani su za Oscara u pripadajućim kategorijama dugometražnog, odnosno kratkometaržnog dokumentarnog filma. Hoće li netko od njih osvojiti Zlatni kipić, doznat ćemo već ove nedjelje.


Komentari

Komentirajte

Napišite komentar
Unesite ime

Najnovije

“Once the Dust Settles” – Selfie na poprištu katastrofe

Johna Appela kroz film "Once the Dust Settles" vode empatija i dobrodušnost, uz razumijevanje nemoći da se promijeni ono što se dogodilo.

Otvorene prijave za 6. Scenaristički program “Krsto Papić”

Otvorene su prijave za 6. Scenaristički program “Krsto Papić”.

Al Jazeera Balkans: Drugi nastavci filmova “Generacija ’68” i “Nedjelja 13.” te dokumentarac o kineskom nadziranju svojih građana

Ovotjedni program AJB-a donosi druge nastavke filmova "Generacija '68" i "Nedjelja 13." te dokumentarac o kineskom nadziranju svojih građana.

Top 10: Najbolji dokumentarni filmovi 2020. godine

Marko Stojiljković donosi svoju listu najboljih dokumentarnih filmova 2020. godine.

Preminuo Michael Apted, redatelj serijala “Up”

Poznati britanski dokumentarist Michael Apted, najpoznatiji po kultnom serijalu "Up", preminuo je u četvrtak u svom losanđeleškom domu.

Otvorene prijave za 68. Martovski festival

Otvorene su prijave za 68. Beogradski festival dokumentarnog i kratkometražnog filma - Martovski festival.

“I Walk” – Odsebljeno putovanje u srce tame

Jørgen Leth u novom filmu "I Walk" / "Jeg går" (2019) dočarava neveselu stranu svoga psihofizičkoga stanja posljednjih desetak godina.

Al Jazeera Balkans: “Generacija ’68” i “Bugarski san”

Na programu AJB-a ovog će se tjedna između ostalih prikazati i dokumentarci "Generacija '68" Nenada Puhovskog "Bugarski san" Srđana Šarenca.

“Family Romance, LLC” – Samozavaravanje, plaćeno i neplaćeno

U dosadašnjim osvrtima "Family Romance, LLC" ocijenjen je u rasponu od "slabiji Herzogov film" do "jedan od najintrigantnijih u autorovu opusu".

Pomoć za Kino klub Sisak

Razorni potresi koji su ovih dana pogodili Sisak i Sisačko-moslavačku županiju uništili su i Kino klub Sisak, ali i domove kinoklubaša, njihovih prijatelja i obitelji.