PočetnaVijesti73. BAFTA-e: "For Sama" najbolji britanski dokumentarni film

73. BAFTA-e: “For Sama” najbolji britanski dokumentarni film

|

Nagradna sezona je u punom jeku, pa smo tako prekučer (nedjelja, 2.2.) doznali dobitnike 73. po redu BAFTA-i, prestižnih godišnjih nagrada Britanske filmske akademije. Svečanost je u londonskom Royal Albert Hallu vodio irski glumac i komičar Graham Norton. I dok je većina javnosti s nestrpljenjem očekivala pobjednike u kategorijama napučenim igranim filmskim ostvarenjima, mi ćemo ipak zasjesti na suprotni kraj stola i pozabaviti se nagrađenim dokumentarcima. Njih, doduše, i nije bilo previše, ali i male stvari čovjeka vesele.

Nagradu za najbolji britanski dokumentarni film osvojila je “For Sama” (2019) Sirijke Waad al-Kateab i Britanca Edwarda Wattsa, koji punih pet godina prati koautoricu i njenu obitelj kako pokušavaju preživjeti u ratom razrušenom Alepu. Film smo vidjeli na sarajevskom AJB DOC-u, a hrvatska publika isto će moći napraviti na skorašnjem izdanju ZagrebDoxa.

U Zagreb će aterirati i “Learning to Skateboard in a Warzone (If You’re a Girl)” (2019) Amerikanke Carol Dysinger, čija je priča o afganistanskim djevojkama koje uče čitati, pisati i skejtati, osvojila Nagradu za najbolji kratkometražni britanski dokumentarni film.

Itekako važna crtica za kraj – “For Sama” i “Skateboard” nominirani su za Oscara u pripadajućim kategorijama dugometražnog, odnosno kratkometaržnog dokumentarnog filma. Hoće li netko od njih osvojiti Zlatni kipić, doznat ćemo već ove nedjelje.


Komentari

Komentirajte

Napišite komentar
Unesite ime

Najnovije

Kino na pruzi

Objavljujemo tekst nastao povodom programa "Kino na pruzi", koji je Dina Pokrajac selektirala za projekt "Kino Trešnja".

Dvije Zlatne Arene za “Našu djecu” Silvestra Kolbasa

"Naša djeca" (Factum, 2024.) Silvestra Kolbasa osvojila su dvije Zlatne Arene na netom završenom, 71. Pulskom filmskom festivalu.

“Hearts of Darkness: A Filmmaker’s Apocalypse” – “Kako ću odustati od sebe?”

U drugom eseju ovogodišnjih "Klasika" bavimo se dokumentarnim filmom "Hearts of Darkness: A Filmmaker's Apocalypse" (1992).

“U Rijeci se osjeća nedostatak vizije i strateškog promišljanja kulture”

Marin Lukanović i Borko Novitović za naš portal govore o svom dugogodišnjem djelovanju unutar riječke udruge Filmaktiv, koja je ove godine napunila 20 godina postojanja.

Preminuo filmski i kazališni kritičar Tomislav Kurelec

U Zagrebu je, u 83. godini, preminuo filmski i kazališni kritičar te redatelj Tomislav Kurelec.

13. Škola dokumentarnog filma: Bez šminke

U zagrebačkom Dokukinu KIC 18. su lipnja premijerno prikazani završni radovi 13. Škole dokumentarnog filma.

Mašinokoreografije Alaina Resnaisa

Zanimanje Alaina Resnaisa za mašine, mogu se donekle pripisati posleratnom industrijskom "boomu" 1950-ih u Francuskoj.

Petnaesta Nagrada “Vedran Šamanović” Ani Hušman za film “Radije bih bila kamen”

Ovogodišnja, petnaesta po redu Nagrada "Vedran Šamanović", pripala je Ani Hušman za film "Radije bih bila kamen" (2024).

“Burden of Dreams” – Film važniji od života

Četvrtu sezonu "Klasika svjetske dokumentaristike" otvaramo tekstom o dokumentarcu "Burden of Dreams" (1982) Lesa Blanka.

Otvorene prijave za 33. Dane hrvatskog filma

Dani hrvatskog filma pozivaju na prijavu filmova za 33. izdanje, koje će se održati od 17. do 20. listopada 2024. u karlovačkom Kinu Edison.