PočetnaVijesti73. BAFTA-e: "For Sama" najbolji britanski dokumentarni film

73. BAFTA-e: “For Sama” najbolji britanski dokumentarni film

-

Nagradna sezona je u punom jeku, pa smo tako prekučer (nedjelja, 2.2.) doznali dobitnike 73. po redu BAFTA-i, prestižnih godišnjih nagrada Britanske filmske akademije. Svečanost je u londonskom Royal Albert Hallu vodio irski glumac i komičar Graham Norton. I dok je većina javnosti s nestrpljenjem očekivala pobjednike u kategorijama napučenim igranim filmskim ostvarenjima, mi ćemo ipak zasjesti na suprotni kraj stola i pozabaviti se nagrađenim dokumentarcima. Njih, doduše, i nije bilo previše, ali i male stvari čovjeka vesele.

Nagradu za najbolji britanski dokumentarni film osvojila je “For Sama” (2019) Sirijke Waad al-Kateab i Britanca Edwarda Wattsa, koji punih pet godina prati koautoricu i njenu obitelj kako pokušavaju preživjeti u ratom razrušenom Alepu. Film smo vidjeli na sarajevskom AJB DOC-u, a hrvatska publika isto će moći napraviti na skorašnjem izdanju ZagrebDoxa.

U Zagreb će aterirati i “Learning to Skateboard in a Warzone (If You’re a Girl)” (2019) Amerikanke Carol Dysinger, čija je priča o afganistanskim djevojkama koje uče čitati, pisati i skejtati, osvojila Nagradu za najbolji kratkometražni britanski dokumentarni film.

Itekako važna crtica za kraj – “For Sama” i “Skateboard” nominirani su za Oscara u pripadajućim kategorijama dugometražnog, odnosno kratkometaržnog dokumentarnog filma. Hoće li netko od njih osvojiti Zlatni kipić, doznat ćemo već ove nedjelje.


Komentari

Komentirajte

Napišite komentar
Unesite ime

Najnovije