PočetnaVijesti92. Oscari: Nominacijska povijest za "Medenu zemlju"

92. Oscari: Nominacijska povijest za “Medenu zemlju”

-

Glumac i producent John Cho te producentica i glumica Issa Rae jučer (ponedjeljak, 13.1.) su objavili svijetu službene nominacije 92. po redu nagrada Oscar. Ista je u svjetske domove stigla putem live streama, i to iz novootvorenog Muzeja filma (Museum of Motion Pictures; David Geffen Theater) američke Akademije filmskih umjetnosti i znanosti u Los Angelesu.

I bogme, bilo je svega za vidjeti. Prije svega se to odnosni na dokumentarni film “Medena zemlja” / “Honeyland” / “Medena zemja” (2019) makedonskih autora Tamare Kotevske i Ljubomira Stefanova, koji je ušao u filmsku povijest kao prvi dokumentarni film nominiran u kategorijama najboljeg dugometražnog dokumentarca te međunarodnog filma. O “Medenoj zemlji” i posljednjoj europskoj pčelarici Hatidže podosta pisali na našoj stranici, važno je tek reći da film još uvijek stignete pogledati na nekom od velikih platna hrvatskih kina.

Ostatak nominiranih čine “American Factory” (2019) Amerikanaca Stevena Bognara i Julije Reichert koji na primjeru američke tvornice novih kineskih vlasnika propituju kulturološke razlike između Kine i SAD-a, “The Edge of Democracy” (2019) brazilske redateljice Petre Coste o tamošnjem urušenom političkom sustavu te dva dokumentarca o sirijskim ratnim užasima, “For Sama” (2019) sirijsko-britanskog redateljskog para Waad al-Kateab Edward Watts, odnosno “The Cave” (2019) Sirijca Ferasa Fayyada kojem su američke vlasti nedavno uskratile ulazak u Sjedinjene Američke Države. Reklo bi se manje-više očekivano, premda nitko ne bi negodovao i zbog ulaska izvrsnog i univerzalno hvaljenog “Apolla 11” (2019) Amerikanca Todda Douglasa Millera među posljednjih pet. Ako bismo morali predviđati pobjednika – “For Sama” kao favorit broj jedan, “Medena zemlja” mrvicu iza.

Kratkometražni Zlatni kipić također će loviti pet filmova, vjerojatno podosta nepoznatijih široj javnosti. Ovdje se kao jedan od blagih favorita ističe “Learning to Skateboard in a Warzone (If You’re a Girl)” (2019) Amerikanke Carol Dysinger, koji je već osvajao nagrade na Tribeci, odnosno Međunarodnog udruženja dokumentarista (IDA). Među pet nominiranih kratkiša smjestili su se i južnokorejski “In the Absence” (Seung-Jun Yi, 2018.) o tragičnom potonuću trajekta Sewol, “Life Overtakes Me” (Kristine Samuelson, Švedska; John Haptas, SAD; 2019.) koji istražuje gotovo komatozno stanje izbjeglica suočenih s deportacijom (uppgivenhetssyndrom), “St Louis Superman” (Sami Khan i Smriti Mundhra, SAD; 2019.) čiji je glavni protagonist mladi i posve neobični političar Bruce Franks ml., te “Walk Run Cha-Cha” (2019) američke redateljice Laure Nix koja prati sredovječni vijetnamski par kroz njihovu ljubav prema plesu.

Najnovije, 92. po redu nagrade Oscar održat će se 9. veljače u Los Angelesu (Dolby Theatre i Highland Center), dok će televizijski signal iz holivudskog centra snova biti odaslan u više od 225 zemalja diljem svijeta.


Komentari

Komentirajte

Napišite komentar
Unesite ime

Najnovije

“El Shatt – nacrt za utopiju” Ivana Ramljaka u natjecateljskoj konkurenciji 66. DOK Leipziga

Hrvatski dokumentarac "EL Shatt - nacrt za utopiju" Ivana Ramljaka ušao je u natjecateljsku konkurenciju 66. DOK Leipziga.

Deset godina portala Dokumentarni.net

Vaš i naš Dokumentarni.net danas slavi deset godina postojanja!

6. AJB DOC: Sabiranje priča

Za AJB DOC Film Festival postaje jasno da se upisao na mapu festivala regionalnih festivala, donoseći prepoznatljiv sadržaj.

Dvanaest dokumentaraca u programu punoljetnog DOKUarta

Dvanaest dokumentaraca prikazat će se u programu ovogodišnjeg, punoljetnog DOKUarta (Bjelovar, 6. - 13.10.).

Objavljen program 24. Mediteran Film Festivala

Poznat je program 24. Mediteran Film Festivala, koji će se od 10. do 14. listopada održavati u Širokom Brijegu.

Otvorene prijave za radionicu u okviru programa “Mali DOKUart”

Otvorene su prijave za radionicu u okviru ovogodišnjeg programa "Mali DOKUart", bjelovarskog festivala DOKUart.

“Titicut Follies” – Čiste sobe i tužni varijetei

U trećem eseju treće sezone "Klasika svjetske dokumentaristike" pišemo o dokumentarcu "Titicut Follies" (1967) Fredericka Wisemana.

6. AJB DOC: “Dolazak proljeća u Buču” – Nakon okupacije

"Dolazak proljeća u Buču" / "When Spring Came to Bucha" (2022) Mile Tešajeve i Marcusa Lenza osvojio je glavnu nagradu na 6. AJB DOC-u.

6. AJB DOC: “Flotacija” – Flotiranje silnica svekolikosti

"Flotacija" (2023) Eluned Zoë Aiano i Alesandre Tatić osvojila je Posebno priznanje žirija na 6. AJB DOC-u.

Nagrada publike 6. AJB DOC-a dokumentarcu “Braća Musemić”

Ovogodiošnja Nagrada publike AJB DOC-a pripala je dokumentarnom filmu "Braća Musemić" autora Edina Isanovića i redatelja Nihada Ušanovića.