PočetnaRecenzije"The Edge of Democracy" - Bez tračka nade

“The Edge of Democracy” – Bez tračka nade

-

Polako se bliži kraj godine, što znači da kreće i sezona filmskih nagrada. U dokumentarnom svijetu jedan od kritike hvaljenijih ovogodišnjih naslova i kandidata za najveće dosege jest Netflixov “The Edge of Democracy” (2019) brazilske redateljice Petre Coste, koja je na nedavnom DOC NYC-u, najvećem američkom festivalu dokumentarnog filma, odnijela Nagradu za najbolju režiju. “The Edge of Democracy” deprimirajuća je, ali napeta priča o političkim nedaćama, turbulencijama i akrobacijama u najvećoj južnoameričkoj zemlji, događajima koji su prljavom manipulacijom doveli do opoziva bivše ljevičarske predsjednice Dilme Rousseff, utamničenja njezinog karizmatičnog prethodnika, predsjednika Lule (punim imenom Luiz Inácio Lula da Silva), te konačno na vlast doveli protivnika demokracije, fašistima sklonog Jaira Bolsonara.

Brazilska autorica Petra Costa dosad je vjerojatno najpoznatija po dokumentarcu “Elena” (2012) u kojem lovi sjećanja na svoju pokojnu sestru. Njen najnoviji film, “The Edge of Democracy” bilježi dane prevrata i nemira koristeći izravan pristup nekima od glavnih aktera brazilske političke priče. Narativ o laganom odumiranju tamošnje demokracije, redateljica veže sa životnim pričama iz vlastite obitelji čiju povijest lijevog aktivizma ponosno ističe. Premda su Costini roditelji bili zatvarani zbog protivljenja diktaturi osamdesetih, autoricu istovremeno proganja i druga crta suprotnog političkog predznaka, koju pak utjelovljuje njezin djed, vlasnik građevinske tvrke povezane sa sumnjivim poslovima konzervativnih elita. Film stoga niti ne pokušava glumiti nepristran pristup, Costine simpatije neupitno su na strani PT-a, brazilske Radničke partije i njezinih predstavnika Lule i Dilme. U trenutku upoznavanja protivnika ove lijeve političke opcije, bit će nam jasno zašto se i sami moramo prikloniti redateljičinom pogledu na svijet.

Brazilski je politički sistem duboko ogrezao u kriminal i korupciju, njihov pravosudni sustav farsa je koja svoje korijene vuče još iz doba inkvizicije, pa zapadne pravnike, primjerice, zbunjuje i čudi tamošnja praksa sudskog postupka u kojem posao tužitelja i suca obavlja ista osoba. Takav odnos snaga omogućava politički motiviran tužilački sustav kakav je, pogonjen nezadovoljstvom naroda uslijed ekonomske krize, doveo do opoziva predsjednice Dilme Rousseff. Zanimljivo je gledati povijest ovog procesa u Brazilu kada se istovremeno pokreće mašinerija mogućeg opoziva američkog predsjednika Donalda Trumpa. Čini se kako su, premda suprotno motivirani, ovi procesi uvijek vrlo slični, s optuženima na gotovo istovjetnim linijama obrane.

“The Edge of Democracy” mogao bi služiti kao opomena mnogim drugim zemljama sličnih tendencija otklona prema totalitarizmu.

Od spomenutog procesa još je gore suđenje bivšem predsjedniku Luli, osuđenog bez pravih dokaza, samo kako bi ga se odstranilo iz lova na novi predsjednički mandat. Utrka je to u kojoj je prema anketama Lula vodio s dvostruko više glasova od protukandidata i današnjeg predsjednika Jaira Bolsonara. Kako u filmu ubrzo saznajemo, svi ovi procesi upravljani su iz sjene, od strane krupnog kapitala upletenog u sve ekonomsko-društvene segmente, od kontrole naftinih izvora, preko medija do Vrhovnoga suda.

Glavna zamjerka koja se može uputiti Costinom filmu jest ta da će manje upućenima u politička previranja dalekog Brazila, “The Edge of Democracy” u svojoj prvoj trećini možda djelovati zbunjujuće. Nije nam otpočetka jasno u kojem se trenutku povijesti odvija pojedini dio priče, tko je na vlasti i tko se protiv koga i zašto buni. Do zbunjujućih poruka dolazi uslijed činjenice da Costa, osim u vlastitom voiceoveru, ne objašnjava razvoj događaja korištenjem tzv. talking headsa ili drugih oblika prezentiranja događaja; osim kombinacije arhivske građe s vlastitim materijalom snimljenih u žiži prosvjeda s obje strane političkoga spektra. Jednom kad se pohvataju konci, slika odumiranja brazilske demokracije postaje jasnija u svoj svojoj bezizlaznosti i jezi.

“The Edge of Democracy” mogao bi služiti kao opomena mnogim drugim zemljama sličnih tendencija otklona prema totalitarizmu. Čini se da je za takva upozorenja na prelasku u novo desetljeće ipak puno prekasno: sve veći komadi svijeta marširaju u sumrak i postaje teže opirati se zapljuskujućim valovima mržnje, bijesa i netolerancije. Ako negdje postoji tračak nade, nije ga lako ni prepoznati, pogotovo ne u društvima koja egzistiraju na rubu demokracije.

"The Edge of Democracy"
Režija: Petra Costa
Scenarij: Petra Costa, Carol Pires, David Barker i Moara Passoni
Producenti: Shane Boris, Petra Costa, Joanna Natasegara i Tiago Pavan
Direktor fotografije: João Atala
Glazba: Vitor Araújo, Rodrigo Leão, Gilberto Monte i Lucas Santtana
Montaža: David Barker, Tina Baz, Jordana Berg, Joaquim Castro, Karen Harley i Felipe Lacerda
Zemlja podrijetla: Brazil
Godina proizvodnje: 2019.
Trajanje: 121 minutu

Komentari

Komentirajte

Napišite komentar
Unesite ime

Najnovije

“Mali Dieter želi letjeti” – Ekstatično do neba

"Mali Dieter želi letjeti" (1997) spada među najpoznatija dokumentaristička djela velikog njemačkog redatelja Wernera Herzoga.

19. Festival 25 FPS: Jedan od Grand Prixa i “Valeriji” Sare Jurinčić

Film "Valerija" (Nomad Studio / Restart; 2023.) Sare Jurinčić osvojio je jedan od Grand Prixa na sinoć završenom, 19. Festivalu 25 FPS.

Devet kratkih dokumentaraca “U fokusu” 24. Mediteran Film Festivala

Devet kratkih dokumentaraca smješteno je u "off" program "U fokusu" 24. Mediteran Film Festivala.

“Dum spiro spero” Pere Kvesića u Rijeci

U sklopu programa "Filo playlista dokumentarista" danas će se u Rijeci prikazati film "Dum spiro spero" (2016) Pere Kvesića.

Sinoć otvoren 19. Festival 25 FPS

Devetnaesto izdanje Međunarodnog festivala eksperimentalnog filma i videa 25 FPS sinoć je otvoreno u zagrebačkom kinu Kinoteka.

U Bjelovaru predstavljen program 18. DOKUarta

U Bjelovaru je jučer predstavljen program 18. DOKUarta, koji će se održavati od petka 6. listopada pa do petka 13. listopada.

Marina Kožul: “I dalje su rijetke prilike za susrete s nenarativnim filmom”

Selektorica Marina Kožul za naš portal najavljuje 19. Festival eksperimentalnog filma i videa 25 FPS (27. - 30.9.).

“El Shatt – nacrt za utopiju” Ivana Ramljaka u natjecateljskoj konkurenciji 66. DOK Leipziga

Hrvatski dokumentarac "EL Shatt - nacrt za utopiju" Ivana Ramljaka ušao je u natjecateljsku konkurenciju 66. DOK Leipziga.

Deset godina portala Dokumentarni.net

Vaš i naš Dokumentarni.net danas slavi deset godina postojanja!

6. AJB DOC: Sabiranje priča

Za AJB DOC Film Festival postaje jasno da se upisao na mapu festivala regionalnih festivala, donoseći prepoznatljiv sadržaj.
Režija: Petra Costa<br> Scenarij: Petra Costa, Carol Pires, David Barker i Moara Passoni<br> Producenti: Shane Boris, Petra Costa, Joanna Natasegara i Tiago Pavan <br> Direktor fotografije: João Atala <br> Glazba: Vitor Araújo, Rodrigo Leão, Gilberto Monte i Lucas Santtana <br> Montaža: David Barker, Tina Baz, Jordana Berg, Joaquim Castro, Karen Harley i Felipe Lacerda<br> Zemlja podrijetla: Brazil<br> Godina proizvodnje: 2019.<br> Trajanje: 121 minutu"The Edge of Democracy" - Bez tračka nade