Početna Vijesti Četrdeset tisuća eura doku-pobjedniku Berlinalea

Četrdeset tisuća eura doku-pobjedniku Berlinalea

-

Vijest koju upravo čitate nije naročito mlada (studeni), ali svakako jest zanimljiva, bitna i indikativna za aktualni trenutak u kojem se nalazi dokumentaristička industrija. Naime, sredinom prošlog mjeseca u javnost je puštena informacija o novom sponzoru Međunarodnog filmskog festivala u Berlinu, točnije nagrade najboljem dokumentarnom filmu njemačkog fest-majora. I to ne bilo kakvom.

O čemu se točno radi? Nagrada naj-dokumentarcu Berlinalea bira se od filmova izabranih u jednu od sedam službenih kategorija (natjecateljski program, Encounters, Panorama, Forum, Generation, Berlinale Special i Perspektive Deutsches Kino). Ista je ustanovljena 2017. godine, a od sljedeće, 2020., najbolji dokumentarni film berlinskog festivala primit će čak 30 tisuća eura.

Izdašni sponzor odaziva se na ime Rundfunk Berlin-Brandenburg (rbb), a riječ je o berlinskoj javnoj televiziji koja je kao dionik potpisala ugovor s Berlinaleom na sljedećih pet godina. Prvi dobitnik nagrade bit će poznat već sljedeće godine (29.2.2020.) na svečanoj ceremoniji u Berlinale Palastu. Nadamo se i s nekim hrvatskim dokumentarcem na vrhu berlinske piramide.

Komentari

Komentirajte

Napišite komentar
Unesite ime

Najnovije

Poznat žiri 21. Mediteran Film Festivala

Poznat je i žiri 21. Mediteran Film Festivala, koji će se od 19. do 22. kolovoza održati u Širokom Brijegu.

Jelena Androić: “Mač opće neizvjesnosti još uvijek visi nad našim glavama”

Izvršna direktorica Liburnia Film Festivala za naš portal najavljuje osamnaesto izdanje festivala, koje nastaje u nikad težim općim uvjetima.

Otvorene prijave za radionice 7. Star Film Festa

Otvorene su prijave za radionice 7. Star Film Festa, koji će se od 3. do 5. rujna održati u Sisku.

Liburnia uplovljava u Gomirje

Najnovije projekcije programa "Liburnia uplovljava" održat će se u mjestu Gomirje pokraj Ogulina, 8. i 13. kolovoza.

“I’ll Be Gone in the Dark” – Izađi na svjetlo

Mini-serijal "I'll Be Gone in the Dark" (koredatelji Myles Kane, Josh Koury i Elizabeth Wolff; 2020.) jedno je od najboljih TV-iskustava 2020. godine.

Tomislav Radić – Zaboravljeni dokumentarist (X)

Posljednji tekst prve sezone serijala tekstova "Rastrimo zastrto", u kojem se prisjećamo zaboravljenih dokumentaraca Tomislava Radića.

Objavljen program 21. Mediteran Film Festivala

Ovogodišnji, 21. Mediteran Film Festival koji se od 19. do 22. kolovoza tradicionalno trebao održati u Širokom Brijegu, prebačen...

Nastavlja se program 15. SKORO DOKUarta

Predstojećeg vikenda (subota i nedjelja, 8. i 9. kolovoza od 21 sat) u Bjelovaru se nastavlja program 15. SKORO DOKUarta.

Hrvoslava Brkušić: “Nepredviđene situacije mjesta su kreativnih mogućnosti u montaži”

Montažerka Hrvoslava Brkušić zatvara premijernu sezonu "Pogleda iza objektiva", serije intervjua na portalu Dokumentarni.net.

66. TV BAFTA-e: “Leaving Neverland” najbolji doku-serijal, Arthur Cary naj-redatelj

U Londonu su sinoć dodijeljene 66. po redu TV BAFTA-e za najbolja britanska televizijska ostvarenja u 2019. godini.