Vijest koju upravo čitate nije naročito mlada (studeni), ali svakako jest zanimljiva, bitna i indikativna za aktualni trenutak u kojem se nalazi dokumentaristička industrija. Naime, sredinom prošlog mjeseca u javnost je puštena informacija o novom sponzoru Međunarodnog filmskog festivala u Berlinu, točnije nagrade najboljem dokumentarnom filmu njemačkog fest-majora. I to ne bilo kakvom.

O čemu se točno radi? Nagrada naj-dokumentarcu Berlinalea bira se od filmova izabranih u jednu od sedam službenih kategorija (natjecateljski program, Encounters, Panorama, Forum, Generation, Berlinale Special i Perspektive Deutsches Kino). Ista je ustanovljena 2017. godine, a od sljedeće, 2020., najbolji dokumentarni film berlinskog festivala primit će čak 30 tisuća eura.

Izdašni sponzor odaziva se na ime Rundfunk Berlin-Brandenburg (rbb), a riječ je o berlinskoj javnoj televiziji koja je kao dionik potpisala ugovor s Berlinaleom na sljedećih pet godina. Prvi dobitnik nagrade bit će poznat već sljedeće godine (29.2.2020.) na svečanoj ceremoniji u Berlinale Palastu. Nadamo se i s nekim hrvatskim dokumentarcem na vrhu berlinske piramide.

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here