PočetnaVijestiHrvatska koprodukcija u programu 73. Berlinalea

Hrvatska koprodukcija u programu 73. Berlinalea

-

U sklopu ovogodišnjeg Berlinalea (16. – 26.2.) hrvatska će dokumentaristika biti zastupljena s jednim filmom, “Između revolucija” / “Between Revolutions” / “Între revoluții” (Activ Docs / Restart; 2023.) rumunjskog autora Vlada Petrija.

Spomenuti hibridni dokumentarac upravo će na 73. Berlinaleu doživjeti svjetsku premijeru, a donosi priču o dvije bivše fakultetske kolegice, Rumunjke i Iranke, koje se u pismima osvrću na vlastite živote i događaje između dviju revolucija – Rumunjske i Islamske – koje su im, kao i njihovim društvima, zauvijek promijenile živote.

Dokumentarac je nastao u rumunjsko-hrvatsko-katarsko-iranskoj koprodukciji, a s hrvatske strane je koproducent Oliver Sertić, odnosno pridružena producentica Vanja Jambrović. Film će, pak, biti prikazan u sklopu nenatjecateljskog programa “Forum”, koji se zalaže za promišljanje filmskog medija, socio-umjetničkog diskursa i posebnog osjećaja za estetiku. U istom (“Forum” / “Forum Expanded”) je svoje mjesto našlo ukupno četrdeset filmskih naslova.

Cjelokupni program ovogodišnjeg festivala bit će objavljen 7. veljače, dok one već poznate sudionike možete provjeriti na sljedećoj poveznici.


Komentari

Komentirajte

Napišite komentar
Unesite ime

Najnovije

Koliko rata

Ukrajinska redateljica Alisa Kovalenko održala je svoj masterclass u okviru programa ZagrebDox Pro devetnaestog izdanja zagrebačkog festivala.

19. ZagrebDox: “Dezerteri” – Etika bijega

Damir Markovina se u filmu "Dezerteri" (ADU, 2022.) zaokuplja Mostarem, gradom kojeg u formativnim godinama napušta pod okriljem rata.

19. ZagrebDox: “Istočna fronta” – Na Istoku ništa novo

Dokumentarac "Istočna fronta" Vitalija Manskog možemo promatrati kao još jedan kritički žalac usmjeren protiv autokratskog ruskog režima.

19. ZagrebDox: “Sam sada” – Mama (ne) ide u raj?

Harkness u svom debiju "Sam sada" obilato i vješto koristi bogatu arhivu, sastavljenu od starih Super-8 klipova te raznih obiteljskih fotki.

19. ZagrebDox: “Apolonia, Apolonia” – Borba žene u svijetu umjetnosti

Glavni forte filma "Apolonia, Apolonia" sadržan je ponajviše u njegovoj slojevitosti, progovarajući i o današnjoj ekonomskoj stvarnosti milenijalaca boema.

19. ZagrebDox: “Lina” – Između roditelja

"Lina" (ADU, 2023.) Jasmine Beširević ne sudi, samo prikazuje. Ako i mrvicu hinjeno, ipak uvjerljivo i vejrodostojno.

19. ZagrebDox: “Istražitelj” – Prisjećanja djelatnika Haškog suda

U filmu "Istražitelj" Viktora Portela pratimo haškog istražitelja Vladimíra Dzuru, koji se bavio slučajevima Slavka Dokmanovića i Željka Ražnatovića Arkana.

19. ZagrebDox: “Dosje Labudović: Nesvrstani” i “Dosje Labudović: Filmske gerile” – Od ne-teme do teme

Diptihom "Dosje Labudović" Mila Turajlić je arhivske materijale iz Filmskih novosti učinila "temom". Barem nakratko i barem u određenim krugovima.

19. ZagrebDox: “Prizori s mojim ocem” – Prazni prizori

Statičnost kadrova dokumentarca "Prizori s mojim ocem" Biserke Šuran reflektira krutu kulisu, čije barijere probija niz općih mjesta.

19. ZagrebDox: “Horror Vacui” – Ka tetralogiji?

"Horror Vacui" (Hrvatski filmski savez, 2023.) je novi dokumentarni film snimatelja i redatelja Borisa Poljaka.