PočetnaNajave"Selfie" Agostina Ferrentea u hrvatskim kinima

“Selfie” Agostina Ferrentea u hrvatskim kinima

-

Dokumentarni film “Selfie” (2019), zabavan i istovremeno potresan autoportret dvojice tinejdžera iz srca talijanske Camorre u režiji talijanskog redatelja Agostina Ferrentea, stiže u neovisna kina diljem Hrvatske u distribuciji Restart Labela. “Selfie” je imao svjetsku premijeru u programu Panorama Berlinskog filmskog festivala, prikazan je na više od dvadeset svjetskih festivala uključujući DocumentuMadrid i Cinéma du Réel, a trenutno je jedan od pet naslova u utrci za Europsku filmsku nagradu u kategoriji dokumentarnog filma, koja završava današnjim (subota, 7. prosinca) proglašenjem pobjednika u Berlinu.

Šesnaestogodišnji Davide Bifolco ubijen je tijekom policijske potjere u zloglasnoj napuljskoj četvrti Traiano. Karabinjeri su ga ubili slučajno, zamijenivši ga za opasnog zločinca, a taj događaj do srži je potresao lokalnu zajednicu. Kako bi bolje razumio okolnosti tog događaja, redatelj Ferrente odlučuje se upoznati s nekoliko Davidovih prijatelja i njihovom svakodnevicom. Dvojici najboljih prijatelja, 16-godišnjacima Pietru i Alessandru, daje mobilni telefon i mikrofon s uputom da snimaju vlastiti život kao selfie film. Obojica su, kao i mnogi drugi iz kvarta u kojemu nema knjižnice, kina ili kazališta, napustila školu – Alessandro je konobar u lokalnom kafiću Cocco Bar, a njegov najbolji prijatelj, nezaposleni Pietro sanjari o karijeri frizera.

Pratimo ih tako na druženju s prijateljima, u vožnji skuterima, na plaži, u solariju ili čak u WC-u, te ih zatičemo u razmišljanjima o filmu koji snimaju – trebaju li progovarati o beznađu i kriminalnom miljeu u kojem žive ili pak udariti svojim selfie zapisima veseliji ton, kao i o razlozima (ne)uspjeha kod žena. “Nije bitno da si vitak”, tješi Alessandro svog bucmastog prijatelja koji se zbog depresije i gubitka voljenih osoba okrenuo hrani, “ženama je karakter ionako najvažniji”.

Prijatelji su neumorni u dokumentiranju života, a rezultat toga je ovaj impresivan i zabavan kolaž kao snažan zapis o adolescenciji, o čvrstom dječačkom prijateljstvu i životu u kojem budućnost često određuje obiteljska pozadina.

“Želio sam dati glas klincima koji ga inače nemaju, stoga sam ih pozvao da se snimaju tehnološkim pomagalom s kojim se osjećaju najugodnije – pametnim telefonom. Ideja je bila snimateljski posao prepustiti njima, potaknuti ih na razmišljanje o telefonu kao ogledalu koje ne daje samo njihov odraz, kao što je slučaj s milijunima selfieja koje nalazimo na društvenim mrežama, već da nam omoguće vidjeti stvarnost u pozadini – njihov socijalni i ljudski kontekst, svijet, njihov život”, izjavio je redatelj Agostino Ferrente.

Agostino Ferrente je redatelj, producent i umjetnički direktor. Nakon završenog studija filma režira brojne kratkometražne filmove i glazbene spotove, koje ujedno i producira u okviru svoje tvrtke Pirata Manifatture Cinematografiche. Član je multietničkog benda L’Orchestra di Piazza Vittorio, koji je ujedno i tema njegova istoimenog, višestruko nagrađivanog filma iz 2007. godine (“L’orchestra di Piazza Vittorio: I Diari del Ritorno”). Zajedno s još deset suradnika godine 2001. u Rimu je osnovao grupu Apollo 11, koja je spriječila da legendarno kino Apollo postane dvorana za bingo i sačuvala namjenu kina, koje danas slovi kao jedno od najživljih kulturnih središta u Rimu.

“Selfie” tijekom prosinca pogledajte u Zagrebu (Dokukino KIC, od 13. 12. i kino Kinoteka), Pop-up kinu Samobor (14. i 15. 12.), Dubrovniku (kino Visia, 9. 12.), Varaždinu (kino Gaj 10. i 17.12.), Puli (9., 10. i 11. 12.) i Splitu (kinoteka Zlatna vrata 11., 12. i 17. 12.), a u siječnju 2020. godine u Rijeci (Art-kino Croatia), Rovinju, Krapini i ostalim kinima iz neovisne kino mreže.


Komentari

Komentirajte

Napišite komentar
Unesite ime

Najnovije

Otvorene prijave za 6. CIRCLE Women Doc Accelerator

Otvorene su prijave za 6. CIRCLE Women Doc Accelerator.

Hrvatska koprodukcija u programu 73. Berlinalea

U sklopu ovogodišnjeg Berlinalea, hrvatska će dokumentaristika biti zastupljena s jednim filmom, "Između revolucija" (2023) Vlada Petrija.

“38 at the Garden” – Osjetilo se i u Zagrebu

"38 at the Garden" (2022) debitantskog redatelja Franka Chija bavi se poznatim fenomenom košarkaškog "Linsanityja".

“All That Breathes” – Do neba i nazad

Za Oscara nominirani "All That Breathes" (2022) indijskog filmaša Shaunaka Sena, jedan je od najboljih dokumentaraca 2022. godine.

39. Sundance Film Festival: Velike nagrade doku-žirija filmovima “Going to Mars” i “The Eternal Memory”

Na 39. Sundance Film Festivalu Velike nagrade doku-žirija pripale su filmovima "Going to Mars" i "The Eternal Memory".

Nagrade za hrvatske projekte na industrijskom ogranku 34. Filmskog festivala u Trstu

Na trinaestom izdanju industrijskog programa "When East Meets West" 34. Filmskog festivala u Trstu nagrađena su i dva hrvatska projekta.

Tko će osvojiti ovogodišnjeg kratkometražnog doku-Oscara?

Pogledali smo svih pet ovogodišnjih kandidata za nagradu Oscar u kratkometražnoj konkurenciji dokumentarnog filma.

Poznate (dokumentarne) nominacije 95. Oscara

Poznate su nominacije za 95. nagrade Oscar, čija će se svečanost održati 12. ožujka u losanđeleškom Dolby Theatreu.

“Fire of Love” – U vulkanskom grotlu

"Fire of Love" (2022) američke redateljice Sare Dose prati putešesvije francuskih vulkanologa i bračnog para Krafft.

“Only the Devil Lives Without Hope” Magnusa Gerttena na programu Al Jazeere Balkans

Al Jazeera Balkans ovog tjedna prikazuje i dokumentarac "Only the Devil Lives Without Hope" (2020) švedskog autora Magnusa Gerttena.