Foto: Kadar iz dokumentarnog filma
Foto: Kadar iz dokumentarnog filma "Građanka Jane - Borba za grad"

“Grad i film”, program Kulturno informativnog centra sastoji se od nekoliko tematskih ciklusa koji analiziraju urbane probleme kroz filmsku prizmu. U sklopu istog, u ponedjeljak, 9. prosinca u 19 sati, u Dokukinu KIC će se održati hrvatska premijera dokumentarnog filma “Građanka Jane – Borba za grad” / “Citizen Jane: Battle for the City” (2016) Amerikanca Matta Tyrnauera, koji prati legendarnu američko-kanadsku aktivisticu i teoretičarku urbanizma Jane Jacobs.

Jacobs (1916. – 2006.) je cijeli svoj život posvetila žestokoj borbi za poticanje poslijeratnih projektanata da posvete više pažnje ljudskom mjerilu i važnosti lokalne zajednice u promišljanjima grada. Godine 1960. njezina kultna knjiga “Smrt i život velikih američkih gradova” šokirala je moćne arhitektonske i urbanističke lobije. Jacobs je na inovativan način sagledavala gradove kao društvene cjeline i smatrala je kako sami građani trebaju upravljati razvojem gradova i kvartova u kojima žive. Isticala je važnost i ljepotu bogatih i životnih gradskih pejzaža, baleta pločnika kako ih je ona nazivala. Nasuprot jednoličnosti i praznine poslovnih četvrti, otuđenosti širokih prometnica i beživotnosti stambenih kvartova bez adekvatnih javnih prostora, ukazivala je na važnost pješačkih zona i općenito mjesta pogodnih za susrete s ljudima.

“Građanka Jane – Borba za grad” prati njezin epski sukob s liberalnim gradskim planerom Robertom Mosesom koji je buldožerom prekrajao nekoć vibrantne kvartove New Yorka, te svjedoči važnom utjecaju Jacobs pri formuliranju rješenja za goruće urbane probleme u suvremenom društvu. Film redatelja Matta Tyrnauera prikazan je na prestižnim svjetskim festivalima u Torontu, New Yorku, Amsterdamu (IDFA) i Hamburgu.

Nakon projekcije slijedi razgovor u kojem će sudjelovati članovi projekta “Mapiranje Trešnjevke” Centra za kulturu Trešnjevka koji je predstavnik Zagreba u globalnom projektu “Jane’s Walk” te lokalni organizator šetnji posvećenih djelovanju Jane Jacobs. “Jane’s Walk” su besplatne lokalno organizirane šetnje tijekom kojih se ljudi skupljaju radi zajedničkog istraživanja, razgovora i uživanja u svojim kvartovima. Ove su godine u ovom globalnom projektu sudjelovala 372 grada u 58 zemalja na šest kontinenata, a iz Hrvatske Zagreb, Split i Pula.

Ulaz na projekciju i razgovor je slobodan.

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here