PočetnaVijestiPotprogram MEDIA: Pedeset tisuća eura hrvatskim doku-projektima

Potprogram MEDIA: Pedeset tisuća eura hrvatskim doku-projektima

-

Na drugi krug Poziva za razvoj pojedinačnih projekata unutar Potprograma MEDIA Kreativne Europe, ove je godine pristiglo 303 prijave, od čega su odobrena sredstva za njih sedamdeset, od čega dva iz Hrvatske.  Kako javlja DKE-Ured MEDIA Hrvatske, hrvatskim je projektima pripalo ukupno 50 tisuća eura.

Prva polovica – 25 tisuća eura, otišla je dokumentarnom projektu “Muzej revolucije” (Uzrok / Restart), srpsko-hrvatskoj koprodukciji koju će režirati Srđan Keča iz Srbije. Producentske zadaće obavlja hrvatska producentica Vanja Jambrović.

“Priča je vrlo originalna te je dobro izgrađen zaplet nalik fikciji. Redateljska vizija projekta vrlo je jasna, dok je priča ispričana kroz osobne prizme i svakodnevne situacije te time dodatno pridonosi uvjerljivosti i vizualnoj jačini dokumentarca. Predložena izvedba i predstavljene strategije i metodologije suradnje na dobrom su putu stjecanja publike širom svijeta.

“Poznajući ciljanu publiku, producentica ima ambiciozne planove za nadilaženje njezina osnovna sloja te za dopiranje do šire skupine dobro obrazovanih, kulturnih i društveno svjesnih ljudi. Iza redatelja filma već je impresivan festivalski put: činjenica je to koja će skrenuti pozornost na ovaj dokumentarni film te omogućiti njegovo premijerno prikazivanje na jednom od važnih festivala. Financijski je plan zahtjevan jer uključuje puno partnera, ali je realan”, stoji u obrazloženju odluke Izvršne agencije za obrazovanje, audiovizualnu politiku i kulturu (EACEA).

Drugi projekt također je dokumentarni, a radi se o filmu radnog naziva “Novi imperij”. I ovdje je riječ o istovjetnoj novčanoj potpori – 25 tisuća eura, dok na njemu rade hrvatska produkcijska kuća Nukleus film koproducenta Siniše Juričića, u suradnji s ruskim producentom Vladislavom Ketkovičem i redateljicom Annom Šišovom-Bogulubovom.

“Tema je projekta suvremena i važna za pokretanje pitanja građanskih prava te pitanja posljedica represivne države. Ideja je vrlo uvjerljiva. Likovi, kao i mjesto i vrijeme radnje, obećavaju zanimljiv razvoj priče. Priložena je filmska najava obećavajuća te upućuje na visok kreativni potencijal. Privlačnost je teme očita, a prijašnji partneri već su iskazali zanimanje za projekt. Prethodno međunarodno iskustvo tima jamstvo je potencijala za međunarodnu suradnju. Razvojni je plan čvrst i prilično detaljan, a financijska strategija dobro strukturirana i realna. Ispravno su predviđeni partneri i teritorij snimanja”, piše u službenoj odluci EACEA-e.


Komentari

Komentirajte

Napišite komentar
Unesite ime

Najnovije