PočetnaVijestiNagrade za hrvatski projekt "Vuk Europske unije" i dokumentarac "Muzej revolucije"

Nagrade za hrvatski projekt “Vuk Europske unije” i dokumentarac “Muzej revolucije”

|

Od 24. do 30. ožujka u Pragu je na programu bilo novo izdanje programa East Doc Platform, iznimno bitne industrijske platforme za filmaše iz Srednje i Istočne Europe. Ova se, pak, tradicionalno održavala za vrijeme festivala One World – Međunarodnog festivala dokumentarnih filmova o ljudskim pravima (22.3. – 2.4.). I sad nama najvažnija vijest – iz Češke se s dvije nagrade vraća budući hrvatski dokumentarni film “Vuk Europske unije” redatelja Jadrana Bobana.

Dokumentarac nastaje u produkciji Hulahopa, producentice Dane Budisavljević, te prikazuje područje Ravnih Kotara i Bukovice u dalmatinskom zaleđu, tamošnje devastirane i ruševne kuće i neprohodne puteve, te rijetke mještane kojima nemir unosi i pojava vukova, koji sve češće napadaju njihova stada ovaca. Stanovnici ovog kraja vjeruju da je vukove zavjerom i planski naselila Europska unija.

U Češkoj je, kako rekosmo, projekt osvojio dvije nagrade: “ExOriente Fine Cut Award” – konzultacije s renomiranim montažerima u iznosu od 1500 eura; te “DOK Leipzig Accelerator Award” za program “DOK Preview Training”, koji će “Vuku” omogućiti prezentaciju na ovogodišnjem DOK Leipzigu u listopadu. Hrvatski je projekt, zajedno s ostalih jedanaest, sudjelovao na tri različite sesije programa za usavršavanje Ex Oriente Film, namijenjenog redateljima i producentima. Na East Doc Forumu koji se održavao u sklopu East Doc Platforma, projekt je također pitchan i mogućim sufinancijerima.

Visions du Réel

Svoj program obznanio je ugledni Međunarodni filmski festival u Nyonu – Visions du Réel, koji će se održavati od 21. do 30. travnja. Na njegovom 54. izdanju, u nenatjecateljskom dijelu “Highlights”, sastavljenom od podcrtanih ostvarenja švicarskog programerskog tima, naći će se i manjinska hrvatska koprodukcija “Dosje Labudović: Filmske gerile” (Poppy Pictures / Survivance / Restart / Kino; 2022.) Mile Turajlić, koja pokazuje alžirsko-revolucioniarni dio snimateljske karijere osobnog Titovog snimatelja, Stevana Labudovića. S hrvatske strane film je koproducirao Restart (producenti Vanja Jambrović i Tibor Keser).

U Nyonu ćemo imati još jednog hrvatskog predstavnika, točnije predstavnicu – filmsku kritičarku Dinu Pokrajac, koja će zajedno s kolegama Ruggerom Calichem i Dominicom Schmidom, u sklopu FIPRESCI-jevog žirija birati najbolji film u jednoj od natjecateljskih konkurencija (Međunarodni dugometražni film ili “Burning Lights” program; za najbolji prvi ili drugi dugometražni film).

Kratku nagradno-europsku turneju prikačenu za hrvatsku dokumentaristiku, završavamo u susjedstvu – u Beogradu, gdje je prekjučer okončan jubilarni, 70. Martovski festival (Beogradski festival dokumentarnog i kratkometražnog filma, 28.3. – 2.4.). Tamo je Nagradu za najbolji dokumentarni film preko 50 minuta osvojio “Muzej revolucije” (Restart / Uzrok / Nutprodukce / HRT / Al Jazeera Documentary Channel / GEO Television; 2021.) srpskog autora Srđana Keče. Ovdje je, pak, u pitanju ravnopravna hrvatska produkcija, uz producentsko sudjelovanje Vanje Jambrović.


Komentari

Komentirajte

Napišite komentar
Unesite ime

Najnovije

Elvis Lenić: “Poslovanje Uljanika godinama je funkcioniralo po piramidalnoj shemi”

Na 20. ZagrebDoxu bit će prikazan i "Brod" (Kinematograf, 2023.), najnoviji dokumentarac redatelja Elvisa Lenića.

Hrvoje Pukšec: “Inzistirati na rastu i količini, neminovno vodi u probleme”

Još nekoliko dana preostalo je do otvaranja jubilarnog, 20....

Vladimira Spindler: “Umjetnost jako često nalazi inspiraciju iz muke umjetnika”

Vladimira Spindler donosi priču o ženama iz svoje obitelji u dokumentarcu "Geni moje djece" (Zagreb film, 2024.).

Katarina Lukec: “‘Đe je kruva nema gladi’ vidim kao poetiziranje ideje doma”

Katarina Lukec za Dokumentarni.net govori o svom novom filmu "Đe je kruva nema gladi" (Akademija dramske umjetnosti u Zagrebu, 2023.).

“Manifest” – Iz Rusije, uživo

"Manifest" / "Manifesto" (2022) Angie Vinchito je u svakom slučaju nesumnjiva kritika suvremene putinovske Rusije.

Predavanje o Chrisu Markeru u Kino klubu Split

U Kino klubu Split (Ulica Slobode 28), u okviru...

“Bol” Ivana Faktora u programu 70. Oberhausena

Dokumentarno-eksperimentalni film "Bol" (Sve gore i gore, 2024.) Ivana Faktora ušao je u natjecateljski program 70. Oberhausena.

Dokumentarni Oktavijani filmovima “Dezerteri” i “El Shatt – nacrt za utopiju”

HDFK u zagrebačkom kinu Kinoteka po trideset i drugi put dodjeljuje svoju godišnju nagradu za najbolje filmove, Oktavijan.

“Titicut Follies” Fredericka Wisemana otvara travanjski program Dokukina KIC

"Ludilo u Titicutu" / "Titicut Follies" (1967) Fredericka Wisemana otvara travanjski program Dokukina KIC.

Rekordan broj hrvatskih dokumentaraca na 20. ZagrebDoxu

U zagrebačkom WOW baru danas je predstavljen program jubilarnog, 20. ZagrebDoxa.