Početna Najave Popratni program 17. Human Rights Film Festivala

Popratni program 17. Human Rights Film Festivala

-

Početak prosinca u Zagrebu i Rijeci rezerviran je za festival autorskog angažiranog filma – 17. Human Rights Film Festival (1. – 8.12.; Zagreb, Rijeka). U glavnom filmskom programu prikazat će se novi radovi cijenjenih redatelja i redateljica poput Pedra Coste, Céline Sciamme, Sergeja Loznice, Madsa Brüggera, Patricija Guzmána i mnogih drugih. Popratni program je sastavljen od radionica, razgovora, tribina i pratećih filmskih projekcija o gorućim ljudskopravaškim temama među kojima se posebno ističu masterclass redatelja Ognjena Glavonića, Revija malih književnosti – Egipat i program egipatskog filma, tribina o političkoj komunikaciji i manipulaciji biračima, panel diskusija o nasilju na porodu te tribina o promjenama i izazovima u borbi protiv nasilja nad ženama i djevojčicama inspirirana akcijom “Pravda za djevojčice”. Glavni i popratni program odvijaju se u Kinu Tuškanac i Dokukinu KIC. Ulaz na sve projekcije i programe HRFF-a je slobodan.

Revija malih književnosti – Egipat i program egipatskog filma

U organizaciji udruge Kulturtreger književnog kluba Booksa, od 28. studenog do 5. prosinca u Zagrebu, Rijeci – Europskoj prijestolnici kulture 2020. i Dubrovniku održat će se festival Revija malih književnosti – Egipat i uz književni, publici ponuditi i filmski program. Petnaesta po redu Revija malih književnosti ugostit će egipatske književnike i književnice čija su djela priznata i hvaljena ne samo unutar njihove nacionalne književnosti, već i u ostatku arapskog svijeta u kojem se upravo Egipat smatra glavnim centrom izdavaštva. Filmski program sastoji se od pet kratkometražnih i tri dugometražna filma po izboru filmskog istraživača i kustosa Ahmeda Refaata iz Kaira. Filmovi će se prikazivati u Dokukinu KIC u utorak, srijedu i četvrtak (3., 4. i 5.12) u 21 sat.

Masterclass Ognjena Glavonića

Majstorsko predavanje srpskog redatelja Ognjena Glavonića pod naslovom “Od igranog ka dokumentarnom ka igranom” održat će se u ponedjeljak, 2. prosinca u 17 sati u Dokukinu KIC, nakon čega će se u 21 sat prikazati njegov film “Dubina dva” (2016) o masovnoj grobnici u predgrađu Beograda koja svjedoči dvadesetak godina starim zločinima. Glavonićevi filmovi prikazivani su i nagrađivani na domaćim i svjetskim filmskim festivalima. “Dubina dva” je na ZagrebDoxu 2017. nagrađena Velikim pečatom za najbolji film iz regionalne konkurencije, a “Teret” (2018) – igrani film nastao po motivima istinite priče kojom se redatelj bavi u “Dubini dva”, bio je dobitnik Zlatnih kolica za najbolji film na Zagreb Film Festivalu 2018. godine. Redatelj će govoriti o radu na oba filma, odnosno kako se istom temom bavio na različite načine s posebnim osvrtom na to kako su produkcijske okolnosti utjecale na njegov autorski izričaj. HRFF masterclass organizira u suradnji s Restartom.

Filmovi i tribine o političkom PR-u i manipulaciji te građanskom otporu

U srijedu, 4. prosinca od 17 do 21 sat u Dokukinu KIC održat će se tribina “Politički PR: Ljudi iz sjene ili aktivni sudionici?” i prikazati dokumentarni film “Na rubu” / “The Brink” (2018) američke redateljice Alison Klayman o Steveu Bannonu, nekadašnjem glavnom strategu Bijele kuće i notornoj figuri Trumpovog unutarnjeg kruga suradnika koji su doveli krajnje desnu ideologiju u najviše redove američke politike. Na panelu nakon filma pričat će se o političkoj komunikaciji i manipulaciji biračima u suvremenom političkom kontekstu te kakvi su trendovi u Hrvatskoj. Govorit će komunikacijski stručnjaci Aleksandra Kolarić i Krešimir Macan, a razgovor će moderirati politička novinarka Đurđica Klancir.

U subotu, 7. prosinca u 19 sati u Dokukinu KIC prikazat će se dokumentarni film Gordana Bosanca nastao u produkciji Kuće ljudskih prava, “Zagreb O lijepa, o draga, o slatka slobodo” o tome kako su radikalno desne udruge i političari početkom 2016. godine pokušali pretvoriti Republiku Hrvatsku u zemlju tzv. iliberalne, oboljele demokracije i o tome kako su građani, civilno društvo, mediji i nezavisne institucije tome uspjeli stati na kraj. Nakon projekcije, održat će se okrugli stol “Mogu li građani srušiti iliberalne režime – Iskustva Rumunjske i Hrvatske” uz sudjelovanje aktivista/kinja iz obje zemlje.

Projekcija filma “U boli ćeš rađati djecu” i okrugli stol o nasilju na porodu

U četvrtak, 5. prosinca u 19 sati HRFF u suradnji s udrugom Rode u Kinu Tuškanac prikazuje dokumentarni film “U boli ćeš rađati djecu” autorice Ovidije koji donosi razgovore sa svim akterima nasilja pri porodu: žrtvama, aktivisticama, stručnjakinjama, primaljama, ali i ginekologinjama koji smatraju da je nedostatak sredstava u zdravstvenom sustavu razlog za nasilje na porodu. Dokumentarna istraga seže daleko u povijest prava žena kako bi se lakše razumjeli začeci ovog sustavnog nasilja nad ženama i sjetili se kako drugačiji modeli, poput poroda izvan rodilišta i primaljska skrb, mogu biti dio rješenja. Nakon filma organizirat će se panel diskusija.

Platforma za reproduktivna prava u suradnji sa Zakladom Solidarna u utorak, 3. prosinca organizira tribinu “Svijet po mjeri djevojčica” inspiriranu kampanjom “Pravda za djevojčice”, a govorit će o promjenama i izazovima u borbi protiv nasilja nad ženama i djevojčicama u regionalnom i europskom kontekstu.

Prava migranata i psihičko zdravlje građana

Na HRFF-u će se održati tribina (utorak, 3.12., 14 – 16 sati) “Iza rešetaka: prava migranata u detenciji” koja će otvoriti pitanja o zatvaranju migranata u detenciju te propitati trenutne prakse koje se provode u Republici Hrvatskoj, a koje se odnose na primjenu proizvoljne (arbitrarne) detencije od strane sustava. Na tribini će biti predstavljene smjernice za unapređenje sustava zaštite prava žrtava kaznenih djela počinjenih u detenciji. Na tribini će govoriti autorica smjernica Petra Glušćić Puljek i istraživačka novinarka portala H-alter Ivana Perić, a moderirat će je Tea Vidović iz Centra za mirovne studije.

Zaklada Solidarna u suradnji s udrugama Ludruga i Životna linija će s građanima održati javnu interaktivnu radionicu “Mapa mentalnog zdravlja Grada Zagreba” (ponedjeljak, 3.12, 15 – 17 sati) na kojoj će mapirati ekonomske, socijalne i političke rizike po mentalno zdravlje; poteškoće i potrebe s kojima se suočavamo kao pojedinci, obitelj, prijatelji, suradnici i susjedi te izvore podrške i stručne pomoći o kojima se malo zna.

CROSOL – Croatian Platform for International Civil Solidarity na HRFF-u

Festivalski partner CROSOL – Croatian Platform for International Civil Solidarity koordinira aktivnosti civilnog društva Republike Hrvatske vezane uz predsjedanje RH Vijećem EU. Osim vladinih događaja, civilno društvo iz RH u suradnji s civilnim društvom iz čitave EU i Europe organizirat će niz događanja vezano uz predsjedanje kako bi osigurali da ljudska prava, vladavina prava, održivi razvoj, mirotvorstvo i solidarnost budu integralni dijelovi EU politika. Kako bi povećao znanje građana o predsjedanju RH Vijećem EU, CROSOL je u suradnji s HRFF-om podržao niz filmskih projekcija te će za vrijeme festivala dijeliti promotivne materijale putem kojih će građani moći saznati više o tome što je u stvari predsjedanje i koje će prioritete civilno društvo zagovarati za vrijeme predsjedanja. CROSOL će u suradnji sa Zakladom Solidarna organizirati tribinu o tome kako je civilno društvo Rumunjske koristilo predsjedanje Rumunjske Vijećem EU kako bi upozoravalo na povrede ljudskih prava i korupciju.


Komentari

Komentirajte

Napišite komentar
Unesite ime

Najnovije

“Muzeju revolucije” financijska potpora Sundance Institutea

Dokumentarni film "Muzej revolucije" redatelja Srđana Keče dobio je financijsku potporu Sundance Institute Documentary Funda.

24. Međunarodni festival dokumentarnog filma u  Jihlavi: “Mikrokazeta – najmanja kazeta koju sam ikad vidio” – Đubrište kao poluuspješni metanarativni potencijal

Na 24. Jihlava IDFF-u prikazuje se i "Mikrokazeta - najmanja kazeta koju sam ikad vidio", hibridni film Igora Bezinovića i Ivane Pipal.

“Jedna od nas”: Edukativna kampanja za maturante

Redatelj dokumentarca "Jedna od nas", Đuro Gavran, pokrenuo je edukativnu kampanju kojoj je cilj progovoriti o problemu seksualnog zlostavljanja djece.

“Povuci-potegni” Nevena Hitreca u hrvatskim kinima

Nagrađeni dugometražni dokumentarni film "Povuci-potegni" (2020) redatelja Nevena Hitreca od četvrtka 5. studenog dolazi u hrvatska kina.

“Love Fraud” – Lov na serijskog kradljivca srca

Serijal "Love Fraud" (2020) odašilje jasno upozorenje o današnjim opasnostima bezuvjetnog povjerenja koje iskazujemo strancima na internetu.

Dokumentarci o Andreju Tarkovskom i Dušanu Makavejevu u Dokukinu KIC

Program Dokukina KIC ovaj vikend donosi premijere dokumentaraca o slavnim redateljima koji su ostavili neizbrisiv trag u povijesti filma.

Danas počinje 24. Međunarodni festival dokumentarnog filma u Jihlavi

U Češkoj danas počinje 24. Međunarodni festival dokumentarnog filma u Jihlavi, koji će potrajati od 27. listopada do 8. studenog.

Al Jazeera Balkans: “Ponoćni putnik” i “Ivanova igra”

Al Jazeera Balkans na svom će programu ovog tjedna prikazati "Ponoćnog putnika" Hassana Fazilija te "Ivanovu igru" Tomislava Žaje.

Danas počinje 63. DOK Leipzig, niz hrvatskih projekata u industrijskom programu

Danas (ponedjeljak, 26.10.) počinje 63. Međunarodni festival dokumentarnog i animiranog filma u Leipzigu - DOK Leipzig.

“Hall of Fame”: Chantal Akerman

Filmsko-diskurzivni program "Hall of Fame - vodič kroz povijest dokumentarnog filma", donosi dvije projekcije posvećene Chantal Akerman.