PočetnaNajavePopratni program 17. Human Rights Film Festivala

Popratni program 17. Human Rights Film Festivala

|

Početak prosinca u Zagrebu i Rijeci rezerviran je za festival autorskog angažiranog filma – 17. Human Rights Film Festival (1. – 8.12.; Zagreb, Rijeka). U glavnom filmskom programu prikazat će se novi radovi cijenjenih redatelja i redateljica poput Pedra Coste, Céline Sciamme, Sergeja Loznice, Madsa Brüggera, Patricija Guzmána i mnogih drugih. Popratni program je sastavljen od radionica, razgovora, tribina i pratećih filmskih projekcija o gorućim ljudskopravaškim temama među kojima se posebno ističu masterclass redatelja Ognjena Glavonića, Revija malih književnosti – Egipat i program egipatskog filma, tribina o političkoj komunikaciji i manipulaciji biračima, panel diskusija o nasilju na porodu te tribina o promjenama i izazovima u borbi protiv nasilja nad ženama i djevojčicama inspirirana akcijom “Pravda za djevojčice”. Glavni i popratni program odvijaju se u Kinu Tuškanac i Dokukinu KIC. Ulaz na sve projekcije i programe HRFF-a je slobodan.

Revija malih književnosti – Egipat i program egipatskog filma

U organizaciji udruge Kulturtreger književnog kluba Booksa, od 28. studenog do 5. prosinca u Zagrebu, Rijeci – Europskoj prijestolnici kulture 2020. i Dubrovniku održat će se festival Revija malih književnosti – Egipat i uz književni, publici ponuditi i filmski program. Petnaesta po redu Revija malih književnosti ugostit će egipatske književnike i književnice čija su djela priznata i hvaljena ne samo unutar njihove nacionalne književnosti, već i u ostatku arapskog svijeta u kojem se upravo Egipat smatra glavnim centrom izdavaštva. Filmski program sastoji se od pet kratkometražnih i tri dugometražna filma po izboru filmskog istraživača i kustosa Ahmeda Refaata iz Kaira. Filmovi će se prikazivati u Dokukinu KIC u utorak, srijedu i četvrtak (3., 4. i 5.12) u 21 sat.

Masterclass Ognjena Glavonića

Majstorsko predavanje srpskog redatelja Ognjena Glavonića pod naslovom “Od igranog ka dokumentarnom ka igranom” održat će se u ponedjeljak, 2. prosinca u 17 sati u Dokukinu KIC, nakon čega će se u 21 sat prikazati njegov film “Dubina dva” (2016) o masovnoj grobnici u predgrađu Beograda koja svjedoči dvadesetak godina starim zločinima. Glavonićevi filmovi prikazivani su i nagrađivani na domaćim i svjetskim filmskim festivalima. “Dubina dva” je na ZagrebDoxu 2017. nagrađena Velikim pečatom za najbolji film iz regionalne konkurencije, a “Teret” (2018) – igrani film nastao po motivima istinite priče kojom se redatelj bavi u “Dubini dva”, bio je dobitnik Zlatnih kolica za najbolji film na Zagreb Film Festivalu 2018. godine. Redatelj će govoriti o radu na oba filma, odnosno kako se istom temom bavio na različite načine s posebnim osvrtom na to kako su produkcijske okolnosti utjecale na njegov autorski izričaj. HRFF masterclass organizira u suradnji s Restartom.

Filmovi i tribine o političkom PR-u i manipulaciji te građanskom otporu

U srijedu, 4. prosinca od 17 do 21 sat u Dokukinu KIC održat će se tribina “Politički PR: Ljudi iz sjene ili aktivni sudionici?” i prikazati dokumentarni film “Na rubu” / “The Brink” (2018) američke redateljice Alison Klayman o Steveu Bannonu, nekadašnjem glavnom strategu Bijele kuće i notornoj figuri Trumpovog unutarnjeg kruga suradnika koji su doveli krajnje desnu ideologiju u najviše redove američke politike. Na panelu nakon filma pričat će se o političkoj komunikaciji i manipulaciji biračima u suvremenom političkom kontekstu te kakvi su trendovi u Hrvatskoj. Govorit će komunikacijski stručnjaci Aleksandra Kolarić i Krešimir Macan, a razgovor će moderirati politička novinarka Đurđica Klancir.

U subotu, 7. prosinca u 19 sati u Dokukinu KIC prikazat će se dokumentarni film Gordana Bosanca nastao u produkciji Kuće ljudskih prava, “Zagreb O lijepa, o draga, o slatka slobodo” o tome kako su radikalno desne udruge i političari početkom 2016. godine pokušali pretvoriti Republiku Hrvatsku u zemlju tzv. iliberalne, oboljele demokracije i o tome kako su građani, civilno društvo, mediji i nezavisne institucije tome uspjeli stati na kraj. Nakon projekcije, održat će se okrugli stol “Mogu li građani srušiti iliberalne režime – Iskustva Rumunjske i Hrvatske” uz sudjelovanje aktivista/kinja iz obje zemlje.

Projekcija filma “U boli ćeš rađati djecu” i okrugli stol o nasilju na porodu

U četvrtak, 5. prosinca u 19 sati HRFF u suradnji s udrugom Rode u Kinu Tuškanac prikazuje dokumentarni film “U boli ćeš rađati djecu” autorice Ovidije koji donosi razgovore sa svim akterima nasilja pri porodu: žrtvama, aktivisticama, stručnjakinjama, primaljama, ali i ginekologinjama koji smatraju da je nedostatak sredstava u zdravstvenom sustavu razlog za nasilje na porodu. Dokumentarna istraga seže daleko u povijest prava žena kako bi se lakše razumjeli začeci ovog sustavnog nasilja nad ženama i sjetili se kako drugačiji modeli, poput poroda izvan rodilišta i primaljska skrb, mogu biti dio rješenja. Nakon filma organizirat će se panel diskusija.

Platforma za reproduktivna prava u suradnji sa Zakladom Solidarna u utorak, 3. prosinca organizira tribinu “Svijet po mjeri djevojčica” inspiriranu kampanjom “Pravda za djevojčice”, a govorit će o promjenama i izazovima u borbi protiv nasilja nad ženama i djevojčicama u regionalnom i europskom kontekstu.

Prava migranata i psihičko zdravlje građana

Na HRFF-u će se održati tribina (utorak, 3.12., 14 – 16 sati) “Iza rešetaka: prava migranata u detenciji” koja će otvoriti pitanja o zatvaranju migranata u detenciju te propitati trenutne prakse koje se provode u Republici Hrvatskoj, a koje se odnose na primjenu proizvoljne (arbitrarne) detencije od strane sustava. Na tribini će biti predstavljene smjernice za unapređenje sustava zaštite prava žrtava kaznenih djela počinjenih u detenciji. Na tribini će govoriti autorica smjernica Petra Glušćić Puljek i istraživačka novinarka portala H-alter Ivana Perić, a moderirat će je Tea Vidović iz Centra za mirovne studije.

Zaklada Solidarna u suradnji s udrugama Ludruga i Životna linija će s građanima održati javnu interaktivnu radionicu “Mapa mentalnog zdravlja Grada Zagreba” (ponedjeljak, 3.12, 15 – 17 sati) na kojoj će mapirati ekonomske, socijalne i političke rizike po mentalno zdravlje; poteškoće i potrebe s kojima se suočavamo kao pojedinci, obitelj, prijatelji, suradnici i susjedi te izvore podrške i stručne pomoći o kojima se malo zna.

CROSOL – Croatian Platform for International Civil Solidarity na HRFF-u

Festivalski partner CROSOL – Croatian Platform for International Civil Solidarity koordinira aktivnosti civilnog društva Republike Hrvatske vezane uz predsjedanje RH Vijećem EU. Osim vladinih događaja, civilno društvo iz RH u suradnji s civilnim društvom iz čitave EU i Europe organizirat će niz događanja vezano uz predsjedanje kako bi osigurali da ljudska prava, vladavina prava, održivi razvoj, mirotvorstvo i solidarnost budu integralni dijelovi EU politika. Kako bi povećao znanje građana o predsjedanju RH Vijećem EU, CROSOL je u suradnji s HRFF-om podržao niz filmskih projekcija te će za vrijeme festivala dijeliti promotivne materijale putem kojih će građani moći saznati više o tome što je u stvari predsjedanje i koje će prioritete civilno društvo zagovarati za vrijeme predsjedanja. CROSOL će u suradnji sa Zakladom Solidarna organizirati tribinu o tome kako je civilno društvo Rumunjske koristilo predsjedanje Rumunjske Vijećem EU kako bi upozoravalo na povrede ljudskih prava i korupciju.


Komentari

Komentirajte

Napišite komentar
Unesite ime

Najnovije

5. Nagrada Dokumetar: “Valerija” Sare Jurinčić najbolji hrvatski dokumentarac 2023. godine

"Valerija" Sare Jurinčić osvojila je Dokumetar za najbolji hrvatski dokumentarni film 2023. godine.

“Buena Vista Social Club” – Druga prilika za vječnost

U četvrtom nastavku "Rockdocsa" pišemo o dokumentarcu "Buena Vista Social Club" (1999) Wima Wendersa.

“Sretni kamperi” – Posljednje ljeto

"Sretni kamperi" film je koji može dojmiti dijelom svojih vizuala, ali i umoriti činjenicom dominantno nepoticajnog variranja više-manje istog.

17. Gledalište Kinokluba Zagreb – Oblačići s trotočjem

17. Gledalište Kinokluba Zagreb, održano je u zagrebačkoj Kinoteci od 29. svibnja do 1. lipnja.

“Bez sunca” – Jedini primjer svoje vrste

"Bez sunca" i Sandor Krasna ne mogu se postavljati u hijerarhiju, niti podvrći ozbiljnoj kritici, jer ostaju jedini primjeri svoje vrste.

“To Kill a Tiger” – Poruka nade iz Indije

"To Kill a Tiger" (2022) Nishe Pahuje bavi se osjetljivom, mučnom temom silovanja trinaestogodišnje indijske djevojčice Kiran.

Drugi filmsko-diskurzivni program HDFK-a: Filmska kritika i kustoske prakse u Aziji 

Hrvatsko društvo filmskih kritičara nastavlja sa serijom filmsko-diskurzivnih programa pod nazivom "Kritika i društvo".

17. Gledalište: “Oda” – Crvena avet

Mia Maros Živković je u filmu "Oda" ispisala dimenzijama malu, skromnu, intimističku, no dojmom oveliku odu hrabrim, ustrajnim ženama.

17. Beldocs: “Porodica na određeno vrijeme” – Putovanje onkraj providnog

"Porodica na određeno vrijeme" vizualno je i sadržajno poticajno ostvarenje, koje gledatelja okupira modifikacijama prepoznatljivih tema i motiva.

Dva dokumentarca u glavnom programu 71. Pulskog filmskog festivala

U glavnom programu 71. Pulskog filmskog festivala našla su se i dva hrvatska dokumentarna filma.