PočetnaVijesti29. Filmski festival u Cottbusu: Nagrada za najbolji debitantski film "Dnevniku Diane...

29. Filmski festival u Cottbusu: Nagrada za najbolji debitantski film “Dnevniku Diane Budisavljević”

-

Na 29. Filmskom festivalu u Cottbusu (5. – 10.11.) hrvatski igrano-dokumentarni film “Dnevnik Diane Budisavljević” (Hulahop / December / This and That Productions; 2019.) autorice Dane Budisavljević osvojio je Nagradu za najbolji debitantski film.

“Redateljica Dana Budisavljević uvjerljivo je i emotivno snažno ispričala priču o mračnom poglavlju iz povijesti svoje zemlje Hrvatske uspješno ujedinivši igrane scene i dokumentarni materijal. Autorica se sudržano se koristi filmskim sredstvima uzdajući se u istinitost iskaza svjedoka. Glumačka ekipa omogućuje nam osjetiti vrijeme u kojem se hrabrost i ljudskost nisu podrazumijevali”, obrazložio je svoju odluku žiri. “Dnevniku” je osim nagrade pripalo i tri tisuće eura za pobjedu u debitantskoj kategoriji.

Podsjetimo, film donosi priču o zaboravljenoj heroini Diani Budisavljević koja je za vrijeme Drugog svjetskog rata iz NDH logora spasila više od deset tisuća djece. Debitantsko dugometražno filmsko ostvarenje Dane Budisavljević ove je godine poharalo Pulski filmski festival. U Puli je film doživio svjetsku premijeru. Njemačka je pak održana upravo u Cottbusu, nedugo nakon međunarodne u Turskoj (56. Međunarodni filmski festival u Antaliji Golden Orange).

U sklopu festivala Slobodna zona danas će “Dnevnik” po prvi put moći vidjeti i srpska publika, dok sam film sutra (12.11.) kreće u redovnu kinodistribuciju istočnih susjeda. O kakvom filmskom hitu se radi, dovoljno svjedoči podatak od oko 30 tisuća prodanih karata u hrvatskim kinima gdje još uvijek igra.

“Dnevnik Diane Budisavljević” režirala je Dana Budisavljević, scenarij potpisuju sama autorica te Jelena Paljan. Direktor fotografije bio je Jasenko Rasol, montažer Marko Ferković, dok su za glazbu bili zaduženi Alen i Nenad Sinkauz. Glavnu ulogu tumačila je Alma Prica. Film je nastao u produkciji hrvatskog Hulahopa (producentice Miljenka Čogelja i Olinka Vištica) te u koprodukciji slovenskog Decembera i srpskog This and That Productionsa (Snežana Van Hauwelingen, Vlado Bulajić i Lija Pogačnik).

Filmski festival u Cottbusu važi za jednu od najvažnijih svjetskih filmskih manifestacija posvećenih istočnoeropskom filmu, a uz “Dnevnik” put Njemačke otišli su i “Dom boraca” (Akademija dramske umjetnosti u Zagrebu / Restart, 2018.) Ivana Ramljaka te dvije epizode dokumentarnog serijala “Betonski spavači” (Hulahop / HRT; 2016. – ) autora Saše Bana, Miljenke Čogelje, Maroja Mrduljaša i Nevenke Sablić.


Komentari

Komentirajte

Napišite komentar
Unesite ime

Najnovije