Na fotografiji: Dana Budisavljević / Foto: Pulski filmski festival

Od 13. do 21. srpnja u Puli se održavao 66. Pulski filmski festival, na kojem su u subotu (20.7.) dodijeljene nagrade i priznanja najboljim filmovima. Apsolutni pobjednik 66. PFF-a bez ikakve sumnje je igrano-dokumentarni film “Dnevnik Diane Budisavljević” (2019) hrvatske redateljice Dane Budisavljević. Film nastao u produkciji hrvatskog Hulahopa te uz koprodukcijsku pomoć slovenskog Decembra i srpskog This and That Productionsa, iz Pule se vraća s čak šest nagrada.

“Dnevnik Diane Budisavljević” priča je o Austrijanki iz naslova filma koja duboko potresena progonom majki i djece u NDH, iz svog zagrebačkog stana s nekolicinom suradnika pokreće riskantnu akciju kojom iz logora spašava više od 10 tisuća djece. Film je osvojio Veliku Zlatnu Arenu za najbolji film, Zlatna vrata Pule (Nagrada publike s prosječnom ocjenom 4,90) te Zlatne Arene za najbolju režiju (Dana Budisavljević), glazbu (Alen i Nenad Sinkauz) i montažu (Marko Ferković), kao i Nagradu za najbolji hrvatski dugometražni film Federacije filmskih kritičara Europe i Mediterana (FEDEORA).

Dana Budisavljević uz režiju “Dnevnika” potpisuje i scenarij, kojeg joj je pomogla pisati Jelena Paljan. Direktor fotografije bio je Jasenko Rasol, montažer Marko Ferković, dok su glazbu bili zaduženi Alen i Nenad Sinakauz. Producentske zadaće obavljale su Miljenka Čogelja i Olinka Vištica, one koproducentske Snežana Van Hauwelingen, Vlado Bulajić i Lija Pogačnik. Film je, spomenimo i to, u Puli imao svoju svjetsku premijeru.

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here