PočetnaVijestiU 38. godini preminuo Matija Vukšić

U 38. godini preminuo Matija Vukšić

-

U Zagrebu je u 38. godini nakon teške bolesti preminuo Matija Vukšić, novinar, scenarist i redatelj. Rođen 1982. u Čakovcu, Vukšić je 2005. godine diplomirao novinarstvo na Fakultetu političkih znanosti u Zagrebu, šest godina kasnije i dokumentarnu filmsku režiju na Akademiji dramske umjetnosti u Zagrebu.

Radio je kao novinar i urednik u Informativnom programu HRT-a, dok je šira javnost Vukšića upoznala kao suradnika i suputnika Gorana Milića na njegovim različitim projektima. U dokumentarističkom svijetu ostao je pak upamćen po izvrsnoj “Djeci tranzicije” (Factum / Zagreb film; 2014.), Vukšićevom jedinom dugometražnom filmskom ostvarenju koje promatra odrastanje nekolicine djece različitog društveno-ekonomskog podrijetla. Njegov kratki igrani film “Čistačica” (Kino klub Split / Mrav film / Kinoklub Zagreb; 2017.) prije dvije godine osvojio je nagradu za najbolji hrvatski film Zagreb Film Festivala.

Osim spomenutih filmskih naslova, preminuli redatelj u svojoj je karijeri od dokumentaraca snimio kratkometražne filmove “Benjamin” (ADU, 2009.), “Sretni Hrvat u Bukureštu” (UNATC / ADU; 2010.), “Irokez” (ADU, 2010.) i “Život” (HRT, 2013.). Većina Vukšićevih filmova prikazana je na najznačajnijim regionalnim festivalima, a neki od njih, poput “Benjamina”, priče o sedamnaestogodišnjem Romu u potrazi za identitetom, i višestruko nagrađena.

Ispraćaj Matije Vukšića održat će se u utorak, 12. studenog, na Zagrebačkom krematoriju.


Komentari

Komentirajte

Napišite komentar
Unesite ime

Najnovije