PočetnaNajave"Mnemosyne :: Jasenovac na filmu" na zagrebačkom ADU-u

“Mnemosyne :: Jasenovac na filmu” na zagrebačkom ADU-u

-

U petak i subotu (25. i 26. 10.) na Akademiji dramske umjetnosti u Zagrebu (scena F22, Frankopanska 22) održat će se program “Mnemosyne :: Jasenovac na filmu”. Uvodna predavanja u petak održat će autorice programa Ana Kršinić-Lozica, kustosica i kritičarka; te Sonja Leboš, antropologinja i inicijatorica projekta Mnemosyne. Tako će Sonja Leboš ukratko predstaviti projekt Mnemosyne, dok će Ana Kršinić-Lozica dati kratak pregled povijesti filma o Jasenovcu u kontekstu različitih reprezentacija te teme u drugim medijima.

U subotu je na programu radionica analize filmskog diskursa koja će skicirati moguće odgovore na pitanja o načinima uokviravanja prošlosti jasenovačkog logora i Drugog svjetskog rata u filmskom vremenu, o značenjskim odnosima između prošlosti i sadašnjosti, odnosno različitim režimima povijesnosti u filmovima o jasenovačkom logoru, društvenom prostoru filmskog prezenta i performativnim aspektima filma. Možda najvažnije problemsko polje koje tematizira radionica je ono sinkronijske prirode: iz kojih pozicija se tumači prošlost i kako danas govorimo o Jasenovcu.

Obrađivat će se filmovi značajnih autora hrvatskog i jugoslavenskog filma poput Bogdana Žižića, Gojka Kastratovića, Vladimira Tadeja, Vatroslava Mimice i drugih. Program će se zaokružiti tribinom pod nazivom “Dokument, film, povijest” na kojoj će sudjelovati Nataša Mataušić (Hrvatski povijesni muzej), Bogdan Žižić (autor filmova “Jasenovac” i “Jasenovački memento”) i Dado Ćosić, glumac (“Eichmann u Jerusalemu”, Zagrebačko kazalište mladih).

Cijeli program je otvoren za javnost i besplatan, a organizatori mole zainteresirane da se prijave samo za radionički dio (također je besplatan), na e-mail [email protected] do 24.10. u ponoć, kako bi se na vrijeme pripremila dovoljna količina pomoćnog materijala.

Više informacija doznajte na sljedećoj poveznici.


Komentari

Komentirajte

Napišite komentar
Unesite ime

Najnovije