Početna Najave "Mnemosyne :: Jasenovac na filmu" na zagrebačkom ADU-u

“Mnemosyne :: Jasenovac na filmu” na zagrebačkom ADU-u

-

U petak i subotu (25. i 26. 10.) na Akademiji dramske umjetnosti u Zagrebu (scena F22, Frankopanska 22) održat će se program “Mnemosyne :: Jasenovac na filmu”. Uvodna predavanja u petak održat će autorice programa Ana Kršinić-Lozica, kustosica i kritičarka; te Sonja Leboš, antropologinja i inicijatorica projekta Mnemosyne. Tako će Sonja Leboš ukratko predstaviti projekt Mnemosyne, dok će Ana Kršinić-Lozica dati kratak pregled povijesti filma o Jasenovcu u kontekstu različitih reprezentacija te teme u drugim medijima.

U subotu je na programu radionica analize filmskog diskursa koja će skicirati moguće odgovore na pitanja o načinima uokviravanja prošlosti jasenovačkog logora i Drugog svjetskog rata u filmskom vremenu, o značenjskim odnosima između prošlosti i sadašnjosti, odnosno različitim režimima povijesnosti u filmovima o jasenovačkom logoru, društvenom prostoru filmskog prezenta i performativnim aspektima filma. Možda najvažnije problemsko polje koje tematizira radionica je ono sinkronijske prirode: iz kojih pozicija se tumači prošlost i kako danas govorimo o Jasenovcu.

Obrađivat će se filmovi značajnih autora hrvatskog i jugoslavenskog filma poput Bogdana Žižića, Gojka Kastratovića, Vladimira Tadeja, Vatroslava Mimice i drugih. Program će se zaokružiti tribinom pod nazivom “Dokument, film, povijest” na kojoj će sudjelovati Nataša Mataušić (Hrvatski povijesni muzej), Bogdan Žižić (autor filmova “Jasenovac” i “Jasenovački memento”) i Dado Ćosić, glumac (“Eichmann u Jerusalemu”, Zagrebačko kazalište mladih).

Cijeli program je otvoren za javnost i besplatan, a organizatori mole zainteresirane da se prijave samo za radionički dio (također je besplatan), na e-mail [email protected] do 24.10. u ponoć, kako bi se na vrijeme pripremila dovoljna količina pomoćnog materijala.

Više informacija doznajte na sljedećoj poveznici.

Komentari

Komentirajte

Napišite komentar
Unesite ime

Najnovije

Poznat žiri 21. Mediteran Film Festivala

Poznat je i žiri 21. Mediteran Film Festivala, koji će se od 19. do 22. kolovoza održati u Širokom Brijegu.

Jelena Androić: “Mač opće neizvjesnosti još uvijek visi nad našim glavama”

Izvršna direktorica Liburnia Film Festivala za naš portal najavljuje osamnaesto izdanje festivala, koje nastaje u nikad težim općim uvjetima.

Otvorene prijave za radionice 7. Star Film Festa

Otvorene su prijave za radionice 7. Star Film Festa, koji će se od 3. do 5. rujna održati u Sisku.

Liburnia uplovljava u Gomirje

Najnovije projekcije programa "Liburnia uplovljava" održat će se u mjestu Gomirje pokraj Ogulina, 8. i 13. kolovoza.

“I’ll Be Gone in the Dark” – Izađi na svjetlo

Mini-serijal "I'll Be Gone in the Dark" (koredatelji Myles Kane, Josh Koury i Elizabeth Wolff; 2020.) jedno je od najboljih TV-iskustava 2020. godine.

Tomislav Radić – Zaboravljeni dokumentarist (X)

Posljednji tekst prve sezone serijala tekstova "Rastrimo zastrto", u kojem se prisjećamo zaboravljenih dokumentaraca Tomislava Radića.

Objavljen program 21. Mediteran Film Festivala

Ovogodišnji, 21. Mediteran Film Festival koji se od 19. do 22. kolovoza tradicionalno trebao održati u Širokom Brijegu, prebačen...

Nastavlja se program 15. SKORO DOKUarta

Predstojećeg vikenda (subota i nedjelja, 8. i 9. kolovoza od 21 sat) u Bjelovaru se nastavlja program 15. SKORO DOKUarta.

Hrvoslava Brkušić: “Nepredviđene situacije mjesta su kreativnih mogućnosti u montaži”

Montažerka Hrvoslava Brkušić zatvara premijernu sezonu "Pogleda iza objektiva", serije intervjua na portalu Dokumentarni.net.

66. TV BAFTA-e: “Leaving Neverland” najbolji doku-serijal, Arthur Cary naj-redatelj

U Londonu su sinoć dodijeljene 66. po redu TV BAFTA-e za najbolja britanska televizijska ostvarenja u 2019. godini.