PočetnaNajave"Mnemosyne :: Jasenovac na filmu" na zagrebačkom ADU-u

“Mnemosyne :: Jasenovac na filmu” na zagrebačkom ADU-u

|

U petak i subotu (25. i 26. 10.) na Akademiji dramske umjetnosti u Zagrebu (scena F22, Frankopanska 22) održat će se program “Mnemosyne :: Jasenovac na filmu”. Uvodna predavanja u petak održat će autorice programa Ana Kršinić-Lozica, kustosica i kritičarka; te Sonja Leboš, antropologinja i inicijatorica projekta Mnemosyne. Tako će Sonja Leboš ukratko predstaviti projekt Mnemosyne, dok će Ana Kršinić-Lozica dati kratak pregled povijesti filma o Jasenovcu u kontekstu različitih reprezentacija te teme u drugim medijima.

U subotu je na programu radionica analize filmskog diskursa koja će skicirati moguće odgovore na pitanja o načinima uokviravanja prošlosti jasenovačkog logora i Drugog svjetskog rata u filmskom vremenu, o značenjskim odnosima između prošlosti i sadašnjosti, odnosno različitim režimima povijesnosti u filmovima o jasenovačkom logoru, društvenom prostoru filmskog prezenta i performativnim aspektima filma. Možda najvažnije problemsko polje koje tematizira radionica je ono sinkronijske prirode: iz kojih pozicija se tumači prošlost i kako danas govorimo o Jasenovcu.

Obrađivat će se filmovi značajnih autora hrvatskog i jugoslavenskog filma poput Bogdana Žižića, Gojka Kastratovića, Vladimira Tadeja, Vatroslava Mimice i drugih. Program će se zaokružiti tribinom pod nazivom “Dokument, film, povijest” na kojoj će sudjelovati Nataša Mataušić (Hrvatski povijesni muzej), Bogdan Žižić (autor filmova “Jasenovac” i “Jasenovački memento”) i Dado Ćosić, glumac (“Eichmann u Jerusalemu”, Zagrebačko kazalište mladih).

Cijeli program je otvoren za javnost i besplatan, a organizatori mole zainteresirane da se prijave samo za radionički dio (također je besplatan), na e-mail [email protected] do 24.10. u ponoć, kako bi se na vrijeme pripremila dovoljna količina pomoćnog materijala.

Više informacija doznajte na sljedećoj poveznici.


Komentari

Komentirajte

Napišite komentar
Unesite ime

Najnovije

[FOTOGALERIJA] Dodjela 5. Nagrade Dokumetar

Fotogalerija s dodjele 5. Nagrade Dokumetar, održane 18. lipnja 2024. godine u zagrebačkom Dokukinu KIC.

“The Last Dragon” – Pseudodokumentarnost za široke mase

U novom tekstu "Dokumentiranja fikcije" provjerit ćemo kako pseudodokumentarni film funkcionira kada mu se da komercijalna svrha.

Preminuo filmski kritičar Tomislav Čegir

Filmski kritičar Tomislav Čegir preminuo je 18. lipnja, u 55. godini života.

5. Nagrada Dokumetar: “Valerija” Sare Jurinčić najbolji hrvatski dokumentarac 2023. godine

"Valerija" Sare Jurinčić osvojila je Dokumetar za najbolji hrvatski dokumentarni film 2023. godine.

“Buena Vista Social Club” – Druga prilika za vječnost

U četvrtom nastavku "Rockdocsa" pišemo o dokumentarcu "Buena Vista Social Club" (1999) Wima Wendersa.

“Sretni kamperi” – Posljednje ljeto

"Sretni kamperi" film je koji može dojmiti dijelom svojih vizuala, ali i umoriti činjenicom dominantno nepoticajnog variranja više-manje istog.

17. Gledalište Kinokluba Zagreb – Oblačići s trotočjem

17. Gledalište Kinokluba Zagreb, održano je u zagrebačkoj Kinoteci od 29. svibnja do 1. lipnja.

“Bez sunca” – Jedini primjer svoje vrste

"Bez sunca" i Sandor Krasna ne mogu se postavljati u hijerarhiju, niti podvrći ozbiljnoj kritici, jer ostaju jedini primjeri svoje vrste.

“To Kill a Tiger” – Poruka nade iz Indije

"To Kill a Tiger" (2022) Nishe Pahuje bavi se osjetljivom, mučnom temom silovanja trinaestogodišnje indijske djevojčice Kiran.

Drugi filmsko-diskurzivni program HDFK-a: Filmska kritika i kustoske prakse u Aziji 

Hrvatsko društvo filmskih kritičara nastavlja sa serijom filmsko-diskurzivnih programa pod nazivom "Kritika i društvo".