PočetnaVijesti"Doplovit će Rex" Josipa Lukića na 17. Doclisboi

“Doplovit će Rex” Josipa Lukića na 17. Doclisboi

|

Ni sedamnaesto izdanje lisabonske Doclisboe (17. – 27.10.), najvećeg festivala dokumentarnog filma u Portugalu, neće proći bez hrvatskih dokumentaraca. Naši će, doduše, izostati iz glavnog međunarodnog natjecateljskog programa gdje se najprestižnijom nagradom prošle godine osladila manjinska hrvatska koprodukcija (Plan 9 Produkcija) “Greetings From Free Forests” (2018) Amerikanca Iana Soroke. Neće ipak iz natjecateljskog programa Green Years, namijenjenog studentskom filmu, odnosno autorima koji tek počinju koračati filmskim svijetom.

Ovdje će domaća dokumentaristika, dakle, biti zastupljena s filmom “Doplovit će Rex” (Akademija dramske umjetnosti u Zagrebu, 2019.) Josipa Lukića koji kamerom bilježi posljednje dane slobode svoje sestre Marine prije njenog odlaska na šestomjesečnu kruzersku šihtu. Program Green Years od ove je godine otvoren i europskim produkcijama, dok će se za jednu od tri nagrade (Nagrada za najbolji film, Posebna nagrada žirija i Nagrada za najbolju režiju) boriti ukupno 21 dokumentarni film. “Rexu” će ovo biti međunarodna premijera nakon svjetske na ZagrebDoxu početkom godine.

Film scenaristički i režijski potpisuje Josip Lukić, fotografski Marinko Marinkić, a montažerski Marko Bičanić. Za oblikovanje zvuka bila je zadužena Lana Horvatić. Lukićev dokumentarac nastao je u produkciji zagrebačkog ADU-a, producenta Marina Lea Jankovića.

U industrijskom dijelu programa, na panelu “Go to school: How can docs reach the educational market?” bit će govora na koji način dokumentarci mogu doprijeti do obrazovnog tržišta. Film odabran za case study hrvatska je “Srbenka” (Restart, 2018.) Nebojše Slijepčevića, a jedan od govornika bit će i Oliver Sertić, producent zagrebačke produkcijske kuće Restart i programski voditelj distribucije Restart Label.

Opširnije informacije o 17. Doclisboi doznajte na službenoj festivalskoj stranici.


Komentari

Komentirajte

Napišite komentar
Unesite ime

Najnovije

Dokunet podcast #2: Damir Markovina i Ivan Ramljak

U našem drugom podcastu ugostili smo redatelje Damira Markovinu i Ivana Ramljaka.

Silvestar Kolbas: “Živimo u kulturi uspjeha i ljudi u pravilu ne vole pokazivati svoje slabosti”

Silvestar Kolbas je na ovogodišnjem ZagrebDoxu predstavio svoj najnoviji dokumentarni film, "Naša djeca" (Factum, 2024.).

“Dont Look Back” – Začetak autorske rock dokumentaristike

U prvom tekstu serije eseje "Rockdocs" pišemo o filmu "Dont Look Back" (1967) američkog autora D.A. Pennebakera.

Preminuo Morgan Spurlock

U četvrtak je od posljedica raka u 53. godini preminuo američki redatelj, scenarist i producent Morgan Spurlock.

17. Subversive Film Festival: “Zemlja za nas” – Bez motike nema kruha

"Zemlja za nas", cjelovečernji prvenac Karle Crnčević, otpočinje razmjerno tajanstveno, sugerirajući ulazak u kakav svijet misterija...

“Crna kutija: Dnevnici” Shiori Ito najbolji dokumentarni film 17. Subversive Film Festivala

Svečanom dodjelom nagrada "Wild Dreamer Dragan Rubeša", u subotu je završeno sedamnaesto izdanje Subversive Film Festivala.

17. Subversive Film Festival: “Soundtrack za državni udar” – (De)džezifikacija Konga

"Soundtrack za državni udar" (2024) je impresivan film koji se može uvrstiti među najviša dostignuća svetske dokumentaristike tekuće dekade.

Zlatna palma za film “Čovjek koji nije mogao šutjeti” Nebojše Slijepčevića!

Igrani film "Čovjek koji nije mogao šutjeti" Nebojše Slijepčevića osvojio je Zlatnu palmu za najbolji kratkometražni film 77. Cannesa!

17. Subversive Film Festival: “Moj ukradeni planet” – Nakon revolucije

"Moj ukradeni planet" sjetan je film, natopljen s mnogo gorčine, jer je autorica u svojoj domovini Iranu provela više od četrdeset godina.

17. Subversive Film Festival: “Stanari” – Tri sprovoda i dva štrajka glađu

"Stanari" / "The Flats" (2024) Alessandre Celesije, usmjereni su na posljedice Nevolja (The Troubles / Na Trioblóidi), kako ih zovu u Irskoj.