PočetnaVijesti"Mačka je uvijek ženska" u programu 35. Međunarodnog filmskog festivala u Varšavi

“Mačka je uvijek ženska” u programu 35. Međunarodnog filmskog festivala u Varšavi

-

Od 11. do 20. listopada na rasporedu je 35. Međunarodni filmski festival u Varšavi. Radi se o najvećoj filmskoj manifestaciji u Poljskoj, koju je prošle godine posjetilo više od 100 tisuća ljubitelja Sedme umjetnosti. Varšavski festival između ostalog pakira pet natjecateljskih konkurencija, od čega jednu ekskluzivno rezerviranu za dugometražni dokumentarni film. Pobjednik iste kući će odnijeti pet tisuća zlota, odnosno u protuvrijednosti oko 1100 eura.

Hrvatsku doku-industriju u Poljskoj će predstavljati nagrađivani animirano-dokumentarni film “Mačka je uvijek ženska” (Kreativni sindikat, 2019.) redateljica Martine Meštrović i Tanje Vujasinović. Ovaj posve drugačiji biografski film o kiparici Mariji Ujević-Galetović bit će prikazan u popratnoj programskoj sekciji Short Special Screenings (posebne projekcije kratkometražnog filma), zajedno s još pet međunarodnih kratkiša.

Scenarij i režiju potpisuju Meštrović i Vujasinović, dok je film nastao u produkciji Kreativnog sindikata (producent Igor Grubić). Animaciju, kompoziting, dizajn i pozadine odradila je Martina Meštrović. Za montažu i kompoziting bila je odgovorna Iva Kraljević, kameru Jasenko Rasol, oblikovanje zvuka Hrvoje Pelicarić, a glazbu Alen i Nenad Sinkauz.

Dokumentarni.net, iz recenzije (26.6.2019.):

‘Mačka je uvijek ženska’ prije svega je začudno, autorefleksivno putovanje osobe naoružane britkim umom i neslomljivom ljudskim integritetom; osobe koja je pomicala umjetničke granice i razbijala rodne barijere, usput njegujući i usavršavajući prepoznatljiv umjetnički stil. Djelić te borbe sada je napokon pretočen u omamljujuć, posve unikatan audiovizualni doživljaj. ‘Mačka je uvijek ženska’ bez sumnje spada među najraskošnije pupoljke ovogodišnje hrvatske dokumentarističke berbe.”


Komentari

Komentirajte

Napišite komentar
Unesite ime

Najnovije