PočetnaVijestiGoran Dević u žiriju dugog metra 62. DOK Leipziga

Goran Dević u žiriju dugog metra 62. DOK Leipziga

|

Dok čekamo ukazanje programske križaljke njemačkog DOK Leipziga, međunarodnog festivala dokumentarnog i animiranog filma u Leipzigu, organizatori su ovih dana ipak počeli polako odvrtati informacijsku pipu. Tako za hrvatsku filmsku zajednicu breaking news predstavlja uvrštenje hrvatskog dokumentarista Gorana Devića u jedan od žirija 62. DOK Leipziga, koji će se održati od 28. listopada do 3. studenog ove godine.

Da stvar bude bolja, ne radi se o nekom perifernom programu uglednog njemačkog festivala, već će Dević zajedno s još dvoje kolega vijećati pobjednika najjače kategorije – natjecateljskog programa dugometražnog dokumentarnog i animiranog filma. Jednom od vodećih hrvatskog dokumentarista u žiriju će se priključiti dvije filmašice: albanska Iris Elezi te švicarska Jacqueline Zünd. Pobjedniku spomenute konkurencije pripast će statua Zlatne golubice i novčana nagrada u iznosu od 10 tisuća eura.

Dević je, podsjetimo, prošle godine osvojio Posebno priznanje žirija dugog metra za svoj dokumentarac “Na vodi” (Petnaesta umjetnost, 2018.). Još jedno priznanje hrvatskoj industriji dokumentarnog filma nedavno je pristiglo iz Leipziga, uvrštenjem naše zemlje u svoj program Country Focus (Zemlja u fokusu). Isti će tamošnjoj publici podastrijeti jedanaest hrvatskih dokumentaraca novijeg datuma, uključujući Devićevu “Buffet Željezaru” (Petnaesta umjetnost, 2017.)

DOK Leipzig predstavlja jednu od najznačajnijih svjetskih doku-festivalskih stanica, a u Njemačkoj je prošle godine 306 prikazanih filmova pogledalo ukupno 47 tisuća gledatelja. Dodijeljene su također i 22 nagrade, uz nagradni fond od 78 tisuća eura.


Komentari

Komentirajte

Napišite komentar
Unesite ime

Najnovije

5. Nagrada Dokumetar: “Valerija” Sare Jurinčić najbolji hrvatski dokumentarac 2023. godine

"Valerija" Sare Jurinčić osvojila je Dokumetar za najbolji hrvatski dokumentarni film 2023. godine.

“Buena Vista Social Club” – Druga prilika za vječnost

U četvrtom nastavku "Rockdocsa" pišemo o dokumentarcu "Buena Vista Social Club" (1999) Wima Wendersa.

“Sretni kamperi” – Posljednje ljeto

"Sretni kamperi" film je koji može dojmiti dijelom svojih vizuala, ali i umoriti činjenicom dominantno nepoticajnog variranja više-manje istog.

17. Gledalište Kinokluba Zagreb – Oblačići s trotočjem

17. Gledalište Kinokluba Zagreb, održano je u zagrebačkoj Kinoteci od 29. svibnja do 1. lipnja.

“Bez sunca” – Jedini primjer svoje vrste

"Bez sunca" i Sandor Krasna ne mogu se postavljati u hijerarhiju, niti podvrći ozbiljnoj kritici, jer ostaju jedini primjeri svoje vrste.

“To Kill a Tiger” – Poruka nade iz Indije

"To Kill a Tiger" (2022) Nishe Pahuje bavi se osjetljivom, mučnom temom silovanja trinaestogodišnje indijske djevojčice Kiran.

Drugi filmsko-diskurzivni program HDFK-a: Filmska kritika i kustoske prakse u Aziji 

Hrvatsko društvo filmskih kritičara nastavlja sa serijom filmsko-diskurzivnih programa pod nazivom "Kritika i društvo".

17. Gledalište: “Oda” – Crvena avet

Mia Maros Živković je u filmu "Oda" ispisala dimenzijama malu, skromnu, intimističku, no dojmom oveliku odu hrabrim, ustrajnim ženama.

17. Beldocs: “Porodica na određeno vrijeme” – Putovanje onkraj providnog

"Porodica na određeno vrijeme" vizualno je i sadržajno poticajno ostvarenje, koje gledatelja okupira modifikacijama prepoznatljivih tema i motiva.

Dva dokumentarca u glavnom programu 71. Pulskog filmskog festivala

U glavnom programu 71. Pulskog filmskog festivala našla su se i dva hrvatska dokumentarna filma.