PočetnaVijestiGoran Dević u žiriju dugog metra 62. DOK Leipziga

Goran Dević u žiriju dugog metra 62. DOK Leipziga

-

Dok čekamo ukazanje programske križaljke njemačkog DOK Leipziga, međunarodnog festivala dokumentarnog i animiranog filma u Leipzigu, organizatori su ovih dana ipak počeli polako odvrtati informacijsku pipu. Tako za hrvatsku filmsku zajednicu breaking news predstavlja uvrštenje hrvatskog dokumentarista Gorana Devića u jedan od žirija 62. DOK Leipziga, koji će se održati od 28. listopada do 3. studenog ove godine.

Da stvar bude bolja, ne radi se o nekom perifernom programu uglednog njemačkog festivala, već će Dević zajedno s još dvoje kolega vijećati pobjednika najjače kategorije – natjecateljskog programa dugometražnog dokumentarnog i animiranog filma. Jednom od vodećih hrvatskog dokumentarista u žiriju će se priključiti dvije filmašice: albanska Iris Elezi te švicarska Jacqueline Zünd. Pobjedniku spomenute konkurencije pripast će statua Zlatne golubice i novčana nagrada u iznosu od 10 tisuća eura.

Dević je, podsjetimo, prošle godine osvojio Posebno priznanje žirija dugog metra za svoj dokumentarac “Na vodi” (Petnaesta umjetnost, 2018.). Još jedno priznanje hrvatskoj industriji dokumentarnog filma nedavno je pristiglo iz Leipziga, uvrštenjem naše zemlje u svoj program Country Focus (Zemlja u fokusu). Isti će tamošnjoj publici podastrijeti jedanaest hrvatskih dokumentaraca novijeg datuma, uključujući Devićevu “Buffet Željezaru” (Petnaesta umjetnost, 2017.)

DOK Leipzig predstavlja jednu od najznačajnijih svjetskih doku-festivalskih stanica, a u Njemačkoj je prošle godine 306 prikazanih filmova pogledalo ukupno 47 tisuća gledatelja. Dodijeljene su također i 22 nagrade, uz nagradni fond od 78 tisuća eura.


Komentari

Komentirajte

Napišite komentar
Unesite ime

Najnovije