Početna Vijesti "A Gis" Thiaga Carvalhaesa najbolji dokumentarni film 6. Star Film Festa

“A Gis” Thiaga Carvalhaesa najbolji dokumentarni film 6. Star Film Festa

-

U Sisku je ovoga vikenda okončano šesto izdanje Star Film Festa (29. – 31.8.), koje je u ovaj grad dovelo brojne filmaše i filmašice te kroz razne radionice i projekcije, barem nakratko uspio osnažiti tamošnju filmski kulturu. Svečano otvorenje već se tradicionalno održalo u Starom gradu, dok se program nastavio kroz iduća dva dana u Kazalištu 21.

Prva festivalska večer započela je filmskom glazbom, ove godine u izvedbi Alena Bakarića i Svena Tomanića, koji su svoje umijeće pokazali na klavijaturi, gitari te usnoj harmonici. Instalacija na samom ulazu u Stari grad, bila je umjetnička instalacija triju djevojaka koje su samim nazivom izložbe “Kraj” željele obilježiti Star Film Fest kao posljednje kulturno događanje u gradu Sisku. Riječ je o Leili Kasumović, Marini Jukić i Eni Jurov.

Nakon službenog otvorenja – kojeg su vodili Saša Tadić i Martina Werft, a publici se obratio i direktor festivala Matija Holjevac – uslijedile su projekcije natjecateljskih filmova. Dojam prekrasne večeri obogatio je nastup Stephany Stefan, riječke multidisciplinarne umjetnice, ujedno i službene fotografkinje Star Film Festa, koja je zajedno s članovima svog istoimenog benda kreirala i  mnogobrojne umjetničke vizualizacije u atriju Starog grada.

O svim glavnim i popratnim događajima ovogodišnjeg SFF-a već smo pisali na našim stranicama. Ono što nismo pokrili, to su same dodjele nagrada posljednjeg dana festivala, koje je ove godine birao stučni žiri u sastavu: Dinka Radonić, predsjednica; Federico Schmukler, prošlogodišnji pobjednik Star Film Festa; te Dino Pešut, Filip Mayer, Boško Grubić i Nina Kojc kao članovi. Svaka od natjecateljskih kategorija (animirani, dokumentarni, eksperimentalni, industrijski i igrani film) dobila je zasebnog lauerata. Dodjeljivale su se i strukovne nagrade (montaža i kamera), nagrada za najbolji regionalni filmski naslov, odnosno Nagrada publike.

Najboljim dokumentarnim filmom 6. Star Film Festa proglašen je “A Gis” (2016) brazilskog redatelja Thiaga Carvalhaesa, koji portretira Gisbertu Salceu, ubijenu transrodnu ženu zbog koje su mijenjani zakoni u Brazilu i Portugalu. Nagradu selektorica Martine Mladenović i Anje Kavić dobio je hrvatski dokumentarni film “3. rujna 2015.” (Škola dokumentarnog filma Restart, 2018.) redateljice Sare Jurinčić, koja na kolažni način sažima sve vijesti odabranog dana iz naslova.

Pobjednike ostalih kategorija i dodatne informacije o ovogodišnjem Star Film Festu potražite na službenoj festivalskoj stranici.


Komentari

Komentirajte

Napišite komentar
Unesite ime

Najnovije

“Once the Dust Settles” – Selfie na poprištu katastrofe

Johna Appela kroz film "Once the Dust Settles" vode empatija i dobrodušnost, uz razumijevanje nemoći da se promijeni ono što se dogodilo.

Otvorene prijave za 6. Scenaristički program “Krsto Papić”

Otvorene su prijave za 6. Scenaristički program “Krsto Papić”.

Al Jazeera Balkans: Drugi nastavci filmova “Generacija ’68” i “Nedjelja 13.” te dokumentarac o kineskom nadziranju svojih građana

Ovotjedni program AJB-a donosi druge nastavke filmova "Generacija '68" i "Nedjelja 13." te dokumentarac o kineskom nadziranju svojih građana.

Top 10: Najbolji dokumentarni filmovi 2020. godine

Marko Stojiljković donosi svoju listu najboljih dokumentarnih filmova 2020. godine.

Preminuo Michael Apted, redatelj serijala “Up”

Poznati britanski dokumentarist Michael Apted, najpoznatiji po kultnom serijalu "Up", preminuo je u četvrtak u svom losanđeleškom domu.

Otvorene prijave za 68. Martovski festival

Otvorene su prijave za 68. Beogradski festival dokumentarnog i kratkometražnog filma - Martovski festival.

“I Walk” – Odsebljeno putovanje u srce tame

Jørgen Leth u novom filmu "I Walk" / "Jeg går" (2019) dočarava neveselu stranu svoga psihofizičkoga stanja posljednjih desetak godina.

Al Jazeera Balkans: “Generacija ’68” i “Bugarski san”

Na programu AJB-a ovog će se tjedna između ostalih prikazati i dokumentarci "Generacija '68" Nenada Puhovskog "Bugarski san" Srđana Šarenca.

“Family Romance, LLC” – Samozavaravanje, plaćeno i neplaćeno

U dosadašnjim osvrtima "Family Romance, LLC" ocijenjen je u rasponu od "slabiji Herzogov film" do "jedan od najintrigantnijih u autorovu opusu".

Pomoć za Kino klub Sisak

Razorni potresi koji su ovih dana pogodili Sisak i Sisačko-moslavačku županiju uništili su i Kino klub Sisak, ali i domove kinoklubaša, njihovih prijatelja i obitelji.