PočetnaVijesti"A Gis" Thiaga Carvalhaesa najbolji dokumentarni film 6. Star Film Festa

“A Gis” Thiaga Carvalhaesa najbolji dokumentarni film 6. Star Film Festa

-

U Sisku je ovoga vikenda okončano šesto izdanje Star Film Festa (29. – 31.8.), koje je u ovaj grad dovelo brojne filmaše i filmašice te kroz razne radionice i projekcije, barem nakratko uspio osnažiti tamošnju filmski kulturu. Svečano otvorenje već se tradicionalno održalo u Starom gradu, dok se program nastavio kroz iduća dva dana u Kazalištu 21.

Prva festivalska večer započela je filmskom glazbom, ove godine u izvedbi Alena Bakarića i Svena Tomanića, koji su svoje umijeće pokazali na klavijaturi, gitari te usnoj harmonici. Instalacija na samom ulazu u Stari grad, bila je umjetnička instalacija triju djevojaka koje su samim nazivom izložbe “Kraj” željele obilježiti Star Film Fest kao posljednje kulturno događanje u gradu Sisku. Riječ je o Leili Kasumović, Marini Jukić i Eni Jurov.

Nakon službenog otvorenja – kojeg su vodili Saša Tadić i Martina Werft, a publici se obratio i direktor festivala Matija Holjevac – uslijedile su projekcije natjecateljskih filmova. Dojam prekrasne večeri obogatio je nastup Stephany Stefan, riječke multidisciplinarne umjetnice, ujedno i službene fotografkinje Star Film Festa, koja je zajedno s članovima svog istoimenog benda kreirala i  mnogobrojne umjetničke vizualizacije u atriju Starog grada.

O svim glavnim i popratnim događajima ovogodišnjeg SFF-a već smo pisali na našim stranicama. Ono što nismo pokrili, to su same dodjele nagrada posljednjeg dana festivala, koje je ove godine birao stučni žiri u sastavu: Dinka Radonić, predsjednica; Federico Schmukler, prošlogodišnji pobjednik Star Film Festa; te Dino Pešut, Filip Mayer, Boško Grubić i Nina Kojc kao članovi. Svaka od natjecateljskih kategorija (animirani, dokumentarni, eksperimentalni, industrijski i igrani film) dobila je zasebnog lauerata. Dodjeljivale su se i strukovne nagrade (montaža i kamera), nagrada za najbolji regionalni filmski naslov, odnosno Nagrada publike.

Najboljim dokumentarnim filmom 6. Star Film Festa proglašen je “A Gis” (2016) brazilskog redatelja Thiaga Carvalhaesa, koji portretira Gisbertu Salceu, ubijenu transrodnu ženu zbog koje su mijenjani zakoni u Brazilu i Portugalu. Nagradu selektorica Martine Mladenović i Anje Kavić dobio je hrvatski dokumentarni film “3. rujna 2015.” (Škola dokumentarnog filma Restart, 2018.) redateljice Sare Jurinčić, koja na kolažni način sažima sve vijesti odabranog dana iz naslova.

Pobjednike ostalih kategorija i dodatne informacije o ovogodišnjem Star Film Festu potražite na službenoj festivalskoj stranici.


Komentari

Komentirajte

Napišite komentar
Unesite ime

Najnovije