Početna Najave CIRCLE Women Doc Accelerator: Dokumentaristice iz cijele Europe u Novom Sadu

CIRCLE Women Doc Accelerator: Dokumentaristice iz cijele Europe u Novom Sadu

-

CIRCLE Women Doc Accelerator prvi je program ove vrste u Europi i jedan od prvih u svijetu, koji se javio iz potrebe osnaživanja žena u dokumentarnom filmu, odnosno podizanja njihovih profesionalnih kapaciteta, samosvijesti i samopouzdanje kroz rad na konkretnim projektima. Jedan od značajnih ciljeva programa je i formiranje grupa koje će funkcionirati i po završetku ovih modula, gdje će se sudionice međusobno konzultirati i pomagati u budućem radu, kako bi što spremnije stupile na profesionalnu pozornicu.

Rad na drugom modulu ovog programa za redateljice i producentice dokumentarnog filma, održat će se od 29. kolovoza do 2. rujna na Petrovaradinskoj tvrđavi u Novom Sadu. Isti će biti posvećen strateškom planiranju i marketingu. Program koji se odvija u tri modula namijenjen je ženama iz svijeta filma koje razvijaju projekt međunarodnog potencijala s fokusom na dokumentaristice iz zemalja Južne i Istočne Europe.

Stručnjaci će tijekom nekoliko dana raditi s redateljicama/producenticama jedanaest projekata iz Bosne i Hercegovine, Bjelorusije, Crne Gore, Italije, Izraela, Mađarske, Malte, Poljske, Srbije, Ukrajine i Španjolske. Program omogućuje sudionicama detaljnu analizu svojih projekata i stavlja poseban naglasak na nove pristupe pripovijedanju priče, financiranju i angažiranju publike u pogledu stalnog razvoja digitalnih medija.

Među stručnjacima na drugom modulu u Novom Sadu su Joana Solecka (Poljska), marketinški strateg i stručnjakinja za audience design te kreativna producentica za dokumentarni film koja radi za Alphapandu, jednu od vodećih marketinških agencija za film; Phil Jandaly (Švedska), montažer i konzultant u montaži dokumentarnih filmova zaposlen kao ekspert za EDN; Aleksandar Govedarica (BiH), sales agent zaposlen u Syndicadu, jednoj od vodećih kuća za distribuciju autorskih dokumentaraca; Jelena Mišeljić (Crna Gora), producentica, selektorica i profesorica na Sveučilištu dramskih umjetnosti u Cetinju; Ivana Mladenović (Srbija), redateljica nagrađivanih filmova “Priče iz Ferentarija” i “Ivana Grozna” koji je ove godine osvojio Posebno priznanje žirija u Locarnu, čiju će studiju slučaja sudionice programa raditi na ovom modulu; kao i Maša Marković (BiH), koordinatorica Cinelinka i selektorica “Dealing With the Past” programa Sarajevo Film Festivala.

Prvi modul koji je održan od 2. do 6. lipnja u Podgorici, bio je posvećen analizi i razvijanju kreativnog potencijala projekta. Sudionice CIRCLE programa imale su priliku raditi s priznatim stručnjacima, među kojima su Rada Šešić (Hrvatska), redateljica, selektorica natjecateljskog programa dokumentarnog filma Sarajevo Film Festivala, i članica organizacijskog tima festivala IDFA i IFFR Roterdam; Brigid O’Shea (Australija), direktorica Co-Pro Marketa DOK Leipziga; Simona Nobile (Italija), scenaristica, stručnjakinja MEDIA fonda i predstavnica međunarodne organizacije EWA; Tamara Kotevska (Sjeverna Makedonija), koredateljica dkoumentarca “Honeyland”, ovogodišnjeg višestrukog pobjednika Sundance Film Fesivala čiji je nastanak analiziran kroz studiju slučaja; te Oliver Sertić (Hrvatska), producent nagrađivanih filmova, distributer i direktor Liburnia Film Festivala.

Treći modul koji će se održati u Leipzigu posvećen je umrežavanju s međunarodnom profesionalnom zajednicom i prezentaciji projekata potencijalnim partnerima i financijerima. Cilj programa je osnaživanje žena koje rade u filmskoj industriji kroz rad na konkretnim projektima, kao i usavršavanje profesionalnih vještina, upoznavanje sa najsuvremenijim tendencijama, profesionalnim alatima i umrežavanje kroz sudjelvoanje na Co-Pro marketu festivala DOK Leipzig.

Među odabranim sudionicama ovogodišnjeg programa su redateljice Alina Gorlova (Ukrajina) te Anđelka Vujinović (Srbija), redateljica i producentica Andrea Gautier (Španjolska), Anna Savčenko (Bjelorusija), Asia Dér (Mađarska), Charlie Cauchi (Malta), Federica Martino (Italija), Joanna Janikowska (Poljska), Lee Nechushtan (Izrael), producentica Ena Omerović (BiH), kao i redateljica i producentica Tina Kuzman.

Program organiziraju producentska kuća Wake Up Films iz Novog Sada u suradnji s UnderhillFestom iz Podgorice, festivalom DOK Leipzig, Europskom ženskom audiovizualnom mrežom (EWA), MEDIA deskom Srbije i MEDIA Deskom Crne Gore, a uz podršku Filmskog centra Srbije, Filmskog centra Crne Gore, Tajništva za kulturu Grada Novog Sada i Zaklade Petrović Njegoš.


Komentari

Komentirajte

Napišite komentar
Unesite ime

Najnovije

“Once the Dust Settles” – Selfie na poprištu katastrofe

Johna Appela kroz film "Once the Dust Settles" vode empatija i dobrodušnost, uz razumijevanje nemoći da se promijeni ono što se dogodilo.

Otvorene prijave za 6. Scenaristički program “Krsto Papić”

Otvorene su prijave za 6. Scenaristički program “Krsto Papić”.

Al Jazeera Balkans: Drugi nastavci filmova “Generacija ’68” i “Nedjelja 13.” te dokumentarac o kineskom nadziranju svojih građana

Ovotjedni program AJB-a donosi druge nastavke filmova "Generacija '68" i "Nedjelja 13." te dokumentarac o kineskom nadziranju svojih građana.

Top 10: Najbolji dokumentarni filmovi 2020. godine

Marko Stojiljković donosi svoju listu najboljih dokumentarnih filmova 2020. godine.

Preminuo Michael Apted, redatelj serijala “Up”

Poznati britanski dokumentarist Michael Apted, najpoznatiji po kultnom serijalu "Up", preminuo je u četvrtak u svom losanđeleškom domu.

Otvorene prijave za 68. Martovski festival

Otvorene su prijave za 68. Beogradski festival dokumentarnog i kratkometražnog filma - Martovski festival.

“I Walk” – Odsebljeno putovanje u srce tame

Jørgen Leth u novom filmu "I Walk" / "Jeg går" (2019) dočarava neveselu stranu svoga psihofizičkoga stanja posljednjih desetak godina.

Al Jazeera Balkans: “Generacija ’68” i “Bugarski san”

Na programu AJB-a ovog će se tjedna između ostalih prikazati i dokumentarci "Generacija '68" Nenada Puhovskog "Bugarski san" Srđana Šarenca.

“Family Romance, LLC” – Samozavaravanje, plaćeno i neplaćeno

U dosadašnjim osvrtima "Family Romance, LLC" ocijenjen je u rasponu od "slabiji Herzogov film" do "jedan od najintrigantnijih u autorovu opusu".

Pomoć za Kino klub Sisak

Razorni potresi koji su ovih dana pogodili Sisak i Sisačko-moslavačku županiju uništili su i Kino klub Sisak, ali i domove kinoklubaša, njihovih prijatelja i obitelji.