Početna Najave CIRCLE Women Doc Accelerator: Dokumentaristice iz cijele Europe u Novom Sadu

CIRCLE Women Doc Accelerator: Dokumentaristice iz cijele Europe u Novom Sadu

-

CIRCLE Women Doc Accelerator prvi je program ove vrste u Europi i jedan od prvih u svijetu, koji se javio iz potrebe osnaživanja žena u dokumentarnom filmu, odnosno podizanja njihovih profesionalnih kapaciteta, samosvijesti i samopouzdanje kroz rad na konkretnim projektima. Jedan od značajnih ciljeva programa je i formiranje grupa koje će funkcionirati i po završetku ovih modula, gdje će se sudionice međusobno konzultirati i pomagati u budućem radu, kako bi što spremnije stupile na profesionalnu pozornicu.

Rad na drugom modulu ovog programa za redateljice i producentice dokumentarnog filma, održat će se od 29. kolovoza do 2. rujna na Petrovaradinskoj tvrđavi u Novom Sadu. Isti će biti posvećen strateškom planiranju i marketingu. Program koji se odvija u tri modula namijenjen je ženama iz svijeta filma koje razvijaju projekt međunarodnog potencijala s fokusom na dokumentaristice iz zemalja Južne i Istočne Europe.

Stručnjaci će tijekom nekoliko dana raditi s redateljicama/producenticama jedanaest projekata iz Bosne i Hercegovine, Bjelorusije, Crne Gore, Italije, Izraela, Mađarske, Malte, Poljske, Srbije, Ukrajine i Španjolske. Program omogućuje sudionicama detaljnu analizu svojih projekata i stavlja poseban naglasak na nove pristupe pripovijedanju priče, financiranju i angažiranju publike u pogledu stalnog razvoja digitalnih medija.

Među stručnjacima na drugom modulu u Novom Sadu su Joana Solecka (Poljska), marketinški strateg i stručnjakinja za audience design te kreativna producentica za dokumentarni film koja radi za Alphapandu, jednu od vodećih marketinških agencija za film; Phil Jandaly (Švedska), montažer i konzultant u montaži dokumentarnih filmova zaposlen kao ekspert za EDN; Aleksandar Govedarica (BiH), sales agent zaposlen u Syndicadu, jednoj od vodećih kuća za distribuciju autorskih dokumentaraca; Jelena Mišeljić (Crna Gora), producentica, selektorica i profesorica na Sveučilištu dramskih umjetnosti u Cetinju; Ivana Mladenović (Srbija), redateljica nagrađivanih filmova “Priče iz Ferentarija” i “Ivana Grozna” koji je ove godine osvojio Posebno priznanje žirija u Locarnu, čiju će studiju slučaja sudionice programa raditi na ovom modulu; kao i Maša Marković (BiH), koordinatorica Cinelinka i selektorica “Dealing With the Past” programa Sarajevo Film Festivala.

Prvi modul koji je održan od 2. do 6. lipnja u Podgorici, bio je posvećen analizi i razvijanju kreativnog potencijala projekta. Sudionice CIRCLE programa imale su priliku raditi s priznatim stručnjacima, među kojima su Rada Šešić (Hrvatska), redateljica, selektorica natjecateljskog programa dokumentarnog filma Sarajevo Film Festivala, i članica organizacijskog tima festivala IDFA i IFFR Roterdam; Brigid O’Shea (Australija), direktorica Co-Pro Marketa DOK Leipziga; Simona Nobile (Italija), scenaristica, stručnjakinja MEDIA fonda i predstavnica međunarodne organizacije EWA; Tamara Kotevska (Sjeverna Makedonija), koredateljica dkoumentarca “Honeyland”, ovogodišnjeg višestrukog pobjednika Sundance Film Fesivala čiji je nastanak analiziran kroz studiju slučaja; te Oliver Sertić (Hrvatska), producent nagrađivanih filmova, distributer i direktor Liburnia Film Festivala.

Treći modul koji će se održati u Leipzigu posvećen je umrežavanju s međunarodnom profesionalnom zajednicom i prezentaciji projekata potencijalnim partnerima i financijerima. Cilj programa je osnaživanje žena koje rade u filmskoj industriji kroz rad na konkretnim projektima, kao i usavršavanje profesionalnih vještina, upoznavanje sa najsuvremenijim tendencijama, profesionalnim alatima i umrežavanje kroz sudjelvoanje na Co-Pro marketu festivala DOK Leipzig.

Među odabranim sudionicama ovogodišnjeg programa su redateljice Alina Gorlova (Ukrajina) te Anđelka Vujinović (Srbija), redateljica i producentica Andrea Gautier (Španjolska), Anna Savčenko (Bjelorusija), Asia Dér (Mađarska), Charlie Cauchi (Malta), Federica Martino (Italija), Joanna Janikowska (Poljska), Lee Nechushtan (Izrael), producentica Ena Omerović (BiH), kao i redateljica i producentica Tina Kuzman.

Program organiziraju producentska kuća Wake Up Films iz Novog Sada u suradnji s UnderhillFestom iz Podgorice, festivalom DOK Leipzig, Europskom ženskom audiovizualnom mrežom (EWA), MEDIA deskom Srbije i MEDIA Deskom Crne Gore, a uz podršku Filmskog centra Srbije, Filmskog centra Crne Gore, Tajništva za kulturu Grada Novog Sada i Zaklade Petrović Njegoš.

Komentari

Komentirajte

Napišite komentar
Unesite ime

Najnovije

Otvorene prijave za radionice 7. Star Film Festa

Otvorene su prijave za radionice 7. Star Film Festa, koji će se od 3. do 5. rujna održati u Sisku.

Liburnia uplovljava u Gomirje

Najnovije projekcije programa "Liburnia uplovljava" održat će se u mjestu Gomirje pokraj Ogulina, 8. i 13. kolovoza.

“I’ll Be Gone in the Dark” – Izađi na svjetlo

Mini-serijal "I'll Be Gone in the Dark" (koredatelji Myles Kane, Josh Koury i Elizabeth Wolff; 2020.) jedno je od najboljih TV-iskustava 2020. godine.

Tomislav Radić – Zaboravljeni dokumentarist (X)

Posljednji tekst prve sezone serijala tekstova "Rastrimo zastrto", u kojem se prisjećamo zaboravljenih dokumentaraca Tomislava Radića.

Objavljen program 21. Mediteran Film Festivala

Ovogodišnji, 21. Mediteran Film Festival koji se od 19. do 22. kolovoza tradicionalno trebao održati u Širokom Brijegu, prebačen...

Nastavlja se program 15. SKORO DOKUarta

Predstojećeg vikenda (subota i nedjelja, 8. i 9. kolovoza od 21 sat) u Bjelovaru se nastavlja program 15. SKORO DOKUarta.

Hrvoslava Brkušić: “Nepredviđene situacije mjesta su kreativnih mogućnosti u montaži”

Montažerka Hrvoslava Brkušić zatvara premijernu sezonu "Pogleda iza objektiva", serije intervjua na portalu Dokumentarni.net.

66. TV BAFTA-e: “Leaving Neverland” najbolji doku-serijal, Arthur Cary naj-redatelj

U Londonu su sinoć dodijeljene 66. po redu TV BAFTA-e za najbolja britanska televizijska ostvarenja u 2019. godini.

Pula počinje potkraj kolovoza, Motovun na turneji

Pokreću se koronavirusom odgođena najnovija izdanja Pulskog filmskog festivala, odnosno Motovun Film Festivala.

“Što je film? (ep. 13): Faktografski ili dokumentarni film” – Vrijeme i istina

U posljednjim ovosezonskim "Prozorima" naglasak je stavljen na epizodu serijala "Što je film?" (1987) voditelja Ante Peterlića.