PočetnaNajaveCIRCLE Women Doc Accelerator: Dokumentaristice iz cijele Europe u Novom Sadu

CIRCLE Women Doc Accelerator: Dokumentaristice iz cijele Europe u Novom Sadu

-

CIRCLE Women Doc Accelerator prvi je program ove vrste u Europi i jedan od prvih u svijetu, koji se javio iz potrebe osnaživanja žena u dokumentarnom filmu, odnosno podizanja njihovih profesionalnih kapaciteta, samosvijesti i samopouzdanje kroz rad na konkretnim projektima. Jedan od značajnih ciljeva programa je i formiranje grupa koje će funkcionirati i po završetku ovih modula, gdje će se sudionice međusobno konzultirati i pomagati u budućem radu, kako bi što spremnije stupile na profesionalnu pozornicu.

Rad na drugom modulu ovog programa za redateljice i producentice dokumentarnog filma, održat će se od 29. kolovoza do 2. rujna na Petrovaradinskoj tvrđavi u Novom Sadu. Isti će biti posvećen strateškom planiranju i marketingu. Program koji se odvija u tri modula namijenjen je ženama iz svijeta filma koje razvijaju projekt međunarodnog potencijala s fokusom na dokumentaristice iz zemalja Južne i Istočne Europe.

Stručnjaci će tijekom nekoliko dana raditi s redateljicama/producenticama jedanaest projekata iz Bosne i Hercegovine, Bjelorusije, Crne Gore, Italije, Izraela, Mađarske, Malte, Poljske, Srbije, Ukrajine i Španjolske. Program omogućuje sudionicama detaljnu analizu svojih projekata i stavlja poseban naglasak na nove pristupe pripovijedanju priče, financiranju i angažiranju publike u pogledu stalnog razvoja digitalnih medija.

Među stručnjacima na drugom modulu u Novom Sadu su Joana Solecka (Poljska), marketinški strateg i stručnjakinja za audience design te kreativna producentica za dokumentarni film koja radi za Alphapandu, jednu od vodećih marketinških agencija za film; Phil Jandaly (Švedska), montažer i konzultant u montaži dokumentarnih filmova zaposlen kao ekspert za EDN; Aleksandar Govedarica (BiH), sales agent zaposlen u Syndicadu, jednoj od vodećih kuća za distribuciju autorskih dokumentaraca; Jelena Mišeljić (Crna Gora), producentica, selektorica i profesorica na Sveučilištu dramskih umjetnosti u Cetinju; Ivana Mladenović (Srbija), redateljica nagrađivanih filmova “Priče iz Ferentarija” i “Ivana Grozna” koji je ove godine osvojio Posebno priznanje žirija u Locarnu, čiju će studiju slučaja sudionice programa raditi na ovom modulu; kao i Maša Marković (BiH), koordinatorica Cinelinka i selektorica “Dealing With the Past” programa Sarajevo Film Festivala.

Prvi modul koji je održan od 2. do 6. lipnja u Podgorici, bio je posvećen analizi i razvijanju kreativnog potencijala projekta. Sudionice CIRCLE programa imale su priliku raditi s priznatim stručnjacima, među kojima su Rada Šešić (Hrvatska), redateljica, selektorica natjecateljskog programa dokumentarnog filma Sarajevo Film Festivala, i članica organizacijskog tima festivala IDFA i IFFR Roterdam; Brigid O’Shea (Australija), direktorica Co-Pro Marketa DOK Leipziga; Simona Nobile (Italija), scenaristica, stručnjakinja MEDIA fonda i predstavnica međunarodne organizacije EWA; Tamara Kotevska (Sjeverna Makedonija), koredateljica dkoumentarca “Honeyland”, ovogodišnjeg višestrukog pobjednika Sundance Film Fesivala čiji je nastanak analiziran kroz studiju slučaja; te Oliver Sertić (Hrvatska), producent nagrađivanih filmova, distributer i direktor Liburnia Film Festivala.

Treći modul koji će se održati u Leipzigu posvećen je umrežavanju s međunarodnom profesionalnom zajednicom i prezentaciji projekata potencijalnim partnerima i financijerima. Cilj programa je osnaživanje žena koje rade u filmskoj industriji kroz rad na konkretnim projektima, kao i usavršavanje profesionalnih vještina, upoznavanje sa najsuvremenijim tendencijama, profesionalnim alatima i umrežavanje kroz sudjelvoanje na Co-Pro marketu festivala DOK Leipzig.

Među odabranim sudionicama ovogodišnjeg programa su redateljice Alina Gorlova (Ukrajina) te Anđelka Vujinović (Srbija), redateljica i producentica Andrea Gautier (Španjolska), Anna Savčenko (Bjelorusija), Asia Dér (Mađarska), Charlie Cauchi (Malta), Federica Martino (Italija), Joanna Janikowska (Poljska), Lee Nechushtan (Izrael), producentica Ena Omerović (BiH), kao i redateljica i producentica Tina Kuzman.

Program organiziraju producentska kuća Wake Up Films iz Novog Sada u suradnji s UnderhillFestom iz Podgorice, festivalom DOK Leipzig, Europskom ženskom audiovizualnom mrežom (EWA), MEDIA deskom Srbije i MEDIA Deskom Crne Gore, a uz podršku Filmskog centra Srbije, Filmskog centra Crne Gore, Tajništva za kulturu Grada Novog Sada i Zaklade Petrović Njegoš.


Komentari

Komentirajte

Napišite komentar
Unesite ime

Najnovije