PočetnaNajave"Bijeg" i "Ova kiša nikad neće stati" u Dokukinu KIC

“Bijeg” i “Ova kiša nikad neće stati” u Dokukinu KIC

-

Uskršnji vikend u zagrebačkom Dokukinu KIC posvećen je dvjema uzbudljivim i vizualno upečatljivim svjedočanstvima o turbulencijama života u bijegu od rata i pravom značenju doma, koja su prikazivana i nagrađivana na filmskim festivalima diljem svijeta: nezaboravni i za Oscara nominirani animirano-dokumentarni “Bijeg” / “Flee” / “Flugt” (2021) danskog redatelja Jonasa Pohera Rasmussena i “Ova kiša nikad neće stati” / “This Rain Will Never Stop” (2020) ukrajinske redateljice Aline Gorlove o jednom Sirijcu i njegovoj raseljenoj obitelji.

Od petka 15. do nedjelje 17. travnja na rasoredu je dokumentarac “Bijeg”, ganutljivo ostvarenje o uglednom sveučilišnom profesoru koji nakon dvadeset godina odlučuje ispričati svoju priču. Njegov bliski prijatelj i školski kolega Rasmussen daje mu prostora i vremena da pronađe prave riječi, da se otvori o svom djetinjstvu kao izbjeglica iz Afganistana, ne ispuštajući iz vida cjelokupnost njegove osobnosti, od ljubavnih i profesionalnih do izrazito privatnih detalja o njegovoj obitelji. Fragmentarna sjećanja pretočuju se u fascinantan i kompaktan narativ i animacijom se nadilaze ograničenja dokumentarne forme.

Film je nagrađen na Sundanceu prošle godine, a za prestižnu nagradu Američke akademije filmskih umjetnosti i znanosti bio je nominiran u kategorijama animiranog, dokumentarnog i stranog filma – što ga čini prvi takvim u povijesti nagrada. Izvanredno nijansiranu izbjegličku priču mnogi su svrstali među ponajbolja ostvarenja 2021. godine, a sada kreće u distribuciju.

Ukrajinski dokumentarac “Ova kiša nikad neće stati” vizualno osvaja na drugačiji način, u crno-bijeloj tehnici, vješto se okrećući problematici rata i razornih posljedica na ljudski život, našu sadašnjost i budućnost. Dobitnik nagrade za najbolji debitantski film na prestižnom festivalu dokumentarnog filma IDFA donosi priču o Andriju, mladom Sirijcu koji je s dijelom obitelji u Ukrajinu pobjegao od rata i koji radi tako da pomaže drugima, kao volonter Crvenog križa. No, kada se situacija u Ukrajini počne komplicirati, Andrij pokušava shvatiti ima li bijega od neugodne stvarnosti. Dokumentarac izražene atmosfere i emocionalnosti na programu je u petak 15. i subotu 16. travnja, nakon “Bijega”, u 21 sat.


Komentari

Komentirajte

Napišite komentar
Unesite ime

Najnovije

Tko će osvojiti ovogodišnjeg kratkometražnog doku-Oscara?

Pogledali smo svih pet ovogodišnjih kandidata za nagradu Oscar u kratkometražnoj konkurenciji dokumentarnog filma.

Poznate (dokumentarne) nominacije 95. Oscara

Poznate su nominacije za 95. nagrade Oscar, čija će se svečanost održati 12. ožujka u losanđeleškom Dolby Theatreu.

“Fire of Love” – U vulkanskom grotlu

"Fire of Love" (2022) američke redateljice Sare Dose prati putešesvije francuskih vulkanologa i bračnog para Krafft.

“Only the Devil Lives Without Hope” Magnusa Gerttena na programu Al Jazeere Balkans

Al Jazeera Balkans ovog tjedna prikazuje i dokumentarac "Only the Devil Lives Without Hope" (2020) švedskog autora Magnusa Gerttena.

Novi kulturni projekt o kulturnoj kartografiji grada Subversive Festivala i KIC-a

Siječanj se u zagrebačkom Dokukinu KIC nastavlja u znaku...

Svjetske premijere novih filmova Borisa Poljaka i Damira Čučića u Rotterdamu

Na 52. Međunarodnom filmskom festivalu u Rotterdamu svjetsku će premijeru doživjeti dva nova filma Borisa Poljaka i Damira Čučića.

“Factumov Mediteran” u Dokukinu KIC

U Dokukinu KIC sutra (20.1. u 19 sati) će se održati "Factumov Mediteran", projekcija od tri dokumentarna naslova koje potpisuju čak četiri redatelja.

Top 10: Najbolji hrvatski dokumentarni filmovi 2022. godine

Što nam je donijela dokumentarna 2022.? Godinu je otvorila...

“Čekaj me” Damira Markovine ponovno na programu Al Jazeere Balkans

Na programu Al Jazeere Balkans danas i tijekom cijelog tjedna ponovno će se prikazivati dokumentarac "Čekaj me" Damira Markovine.

“Futura” na programu Dokukina KIC

"Futura" će prije početka kinodistribucije po hrvatskim nezavisnim kinima, najprije biti premijerno prikazana u četvrtak, 19. siječnja, u zagrebačkom Dokukinu KIC.