PočetnaNajave"Bijeg" i "Ova kiša nikad neće stati" u Dokukinu KIC

“Bijeg” i “Ova kiša nikad neće stati” u Dokukinu KIC

-

Uskršnji vikend u zagrebačkom Dokukinu KIC posvećen je dvjema uzbudljivim i vizualno upečatljivim svjedočanstvima o turbulencijama života u bijegu od rata i pravom značenju doma, koja su prikazivana i nagrađivana na filmskim festivalima diljem svijeta: nezaboravni i za Oscara nominirani animirano-dokumentarni “Bijeg” / “Flee” / “Flugt” (2021) danskog redatelja Jonasa Pohera Rasmussena i “Ova kiša nikad neće stati” / “This Rain Will Never Stop” (2020) ukrajinske redateljice Aline Gorlove o jednom Sirijcu i njegovoj raseljenoj obitelji.

Od petka 15. do nedjelje 17. travnja na rasoredu je dokumentarac “Bijeg”, ganutljivo ostvarenje o uglednom sveučilišnom profesoru koji nakon dvadeset godina odlučuje ispričati svoju priču. Njegov bliski prijatelj i školski kolega Rasmussen daje mu prostora i vremena da pronađe prave riječi, da se otvori o svom djetinjstvu kao izbjeglica iz Afganistana, ne ispuštajući iz vida cjelokupnost njegove osobnosti, od ljubavnih i profesionalnih do izrazito privatnih detalja o njegovoj obitelji. Fragmentarna sjećanja pretočuju se u fascinantan i kompaktan narativ i animacijom se nadilaze ograničenja dokumentarne forme.

Film je nagrađen na Sundanceu prošle godine, a za prestižnu nagradu Američke akademije filmskih umjetnosti i znanosti bio je nominiran u kategorijama animiranog, dokumentarnog i stranog filma – što ga čini prvi takvim u povijesti nagrada. Izvanredno nijansiranu izbjegličku priču mnogi su svrstali među ponajbolja ostvarenja 2021. godine, a sada kreće u distribuciju.

Ukrajinski dokumentarac “Ova kiša nikad neće stati” vizualno osvaja na drugačiji način, u crno-bijeloj tehnici, vješto se okrećući problematici rata i razornih posljedica na ljudski život, našu sadašnjost i budućnost. Dobitnik nagrade za najbolji debitantski film na prestižnom festivalu dokumentarnog filma IDFA donosi priču o Andriju, mladom Sirijcu koji je s dijelom obitelji u Ukrajinu pobjegao od rata i koji radi tako da pomaže drugima, kao volonter Crvenog križa. No, kada se situacija u Ukrajini počne komplicirati, Andrij pokušava shvatiti ima li bijega od neugodne stvarnosti. Dokumentarac izražene atmosfere i emocionalnosti na programu je u petak 15. i subotu 16. travnja, nakon “Bijega”, u 21 sat.


Komentari

Komentirajte

Napišite komentar
Unesite ime

Najnovije