PočetnaNajave"Bijeg" i "Ova kiša nikad neće stati" u Dokukinu KIC

“Bijeg” i “Ova kiša nikad neće stati” u Dokukinu KIC

|

Uskršnji vikend u zagrebačkom Dokukinu KIC posvećen je dvjema uzbudljivim i vizualno upečatljivim svjedočanstvima o turbulencijama života u bijegu od rata i pravom značenju doma, koja su prikazivana i nagrađivana na filmskim festivalima diljem svijeta: nezaboravni i za Oscara nominirani animirano-dokumentarni “Bijeg” / “Flee” / “Flugt” (2021) danskog redatelja Jonasa Pohera Rasmussena i “Ova kiša nikad neće stati” / “This Rain Will Never Stop” (2020) ukrajinske redateljice Aline Gorlove o jednom Sirijcu i njegovoj raseljenoj obitelji.

Od petka 15. do nedjelje 17. travnja na rasoredu je dokumentarac “Bijeg”, ganutljivo ostvarenje o uglednom sveučilišnom profesoru koji nakon dvadeset godina odlučuje ispričati svoju priču. Njegov bliski prijatelj i školski kolega Rasmussen daje mu prostora i vremena da pronađe prave riječi, da se otvori o svom djetinjstvu kao izbjeglica iz Afganistana, ne ispuštajući iz vida cjelokupnost njegove osobnosti, od ljubavnih i profesionalnih do izrazito privatnih detalja o njegovoj obitelji. Fragmentarna sjećanja pretočuju se u fascinantan i kompaktan narativ i animacijom se nadilaze ograničenja dokumentarne forme.

Film je nagrađen na Sundanceu prošle godine, a za prestižnu nagradu Američke akademije filmskih umjetnosti i znanosti bio je nominiran u kategorijama animiranog, dokumentarnog i stranog filma – što ga čini prvi takvim u povijesti nagrada. Izvanredno nijansiranu izbjegličku priču mnogi su svrstali među ponajbolja ostvarenja 2021. godine, a sada kreće u distribuciju.

Ukrajinski dokumentarac “Ova kiša nikad neće stati” vizualno osvaja na drugačiji način, u crno-bijeloj tehnici, vješto se okrećući problematici rata i razornih posljedica na ljudski život, našu sadašnjost i budućnost. Dobitnik nagrade za najbolji debitantski film na prestižnom festivalu dokumentarnog filma IDFA donosi priču o Andriju, mladom Sirijcu koji je s dijelom obitelji u Ukrajinu pobjegao od rata i koji radi tako da pomaže drugima, kao volonter Crvenog križa. No, kada se situacija u Ukrajini počne komplicirati, Andrij pokušava shvatiti ima li bijega od neugodne stvarnosti. Dokumentarac izražene atmosfere i emocionalnosti na programu je u petak 15. i subotu 16. travnja, nakon “Bijega”, u 21 sat.


Komentari

Komentirajte

Napišite komentar
Unesite ime

Najnovije

17. Subversive Film Festival: “Zemlja za nas” – Bez motike nema kruha

"Zemlja za nas", cjelovečernji prvenac Karle Crnčević, otpočinje razmjerno tajanstveno, sugerirajući ulazak u kakav svijet misterija...

“Crna kutija: Dnevnici” Shiori Ito najbolji dokumentarni film 17. Subversive Film Festivala

Svečanom dodjelom nagrada "Wild Dreamer Dragan Rubeša", u subotu je završeno sedamnaesto izdanje Subversive Film Festivala.

17. Subversive Film Festival: “Soundtrack za državni udar” – (De)džezifikacija Konga

"Soundtrack za državni udar" (2024) je impresivan film koji se može uvrstiti među najviša dostignuća svetske dokumentaristike tekuće dekade.

Zlatna palma za film “Čovjek koji nije mogao šutjeti” Nebojše Slijepčevića!

Igrani film "Čovjek koji nije mogao šutjeti" Nebojše Slijepčevića osvojio je Zlatnu palmu za najbolji kratkometražni film 77. Cannesa!

17. Subversive Film Festival: “Moj ukradeni planet” – Nakon revolucije

"Moj ukradeni planet" sjetan je film, natopljen s mnogo gorčine, jer je autorica u svojoj domovini Iranu provela više od četrdeset godina.

17. Subversive Film Festival: “Stanari” – Tri sprovoda i dva štrajka glađu

"Stanari" / "The Flats" (2024) Alessandre Celesije, usmjereni su na posljedice Nevolja (The Troubles / Na Trioblóidi), kako ih zovu u Irskoj.

Renata Poljak: “Imamo dokumentarna svjedočenja o ženama strašne snage”

Renata Poljak je na 20. ZagrebDoxu, u sklopu Regionalne konkurencije, predstavila svoj najnoviji film, "Šume šume" (2024).

Tri dana dokumentaraca na 18. Vox Feminae Festivalu

Tri dana filmskog programa 18. Vox Feminae Festivala donosi raznoliku selekciju filmova koji se bave temama rodne ravnopravnosti, seksualnosti i ženskog nasljeđa.

Niz hrvatskih dokumentaraca i projekata na 17. Beldocsu

Na ovogodišnjem, 17. Beldocsu (22. - 29. svibnja), bit će prikazan cijeli niz hrvatskih dokumentarnih filmova.

17. Subversive Film Festival: “Favoriten” – Gospođa Idiskut i njeno odeljenje

"Favoriten" (2024) austrijske autorke Ruth Beckermann, prati jedno odeljenje najveće osnovne škole u bečkoj četvrti Favoriten.