PočetnaVijestiOdabran program 6. Star Film Festa

Odabran program 6. Star Film Festa

|

Šesto izdanje Star Film Festa održat će se u Sisku od 29. do 31. kolovoza. Ove godine organizatori su se pohvalili s više od tisuću prijava iz šezdeset zemalja diljem svijeta, dok je dobar dio filmskih ostvarenja igrao na prestižnim festivalima poput Visions du Réela i Oberhausena.

Kako se festival polako bliži svom početku, tako su i selektorice Martina Mladenović i Anja Kavić prionule poslu i donijele odluku o ukupno 48 filmova koji će se prikazati u službenim konkurencijama Star Film Festa: dokumentarnoj, eksperimentalnoj, igranoj, industrijskoj te animiranoj.

Među spomenutim filmovima našlo se ukupno i četrnaest dokumentaraca, od kojih je domaćoj publici možda najpoznatiji “3. rujna 2015.” (Škola dokumentarnog filma Restart, 2018.) hrvatske autorice Sare Jurinčić. Film na zanimljiv eksperimentalno-dokumentarni način kolažno prikazuje događaje iz naslovnog datuma.

Od ostalih filmova, bar što se tiče festivalskog pedigrea, treba izdvojiti “Histories of Wolves” / “Histórias de lobos” (2018) Kineskinje Agnes Meng o portugalskim pastirima i njihovnim vjekovnim neprijateljima vukovima, koji je, između ostalih, igrao na uglednim Hot Docsu i Full Frame Documentary Film Festivalu.

Opširniju najavu i ostale zanimljivosti sa Star Film Festa čitajte na našim stranicama, kao i na službenom festivalskom pageu.


Komentari

Komentirajte

Napišite komentar
Unesite ime

Najnovije

17. Subversive Film Festival: “Zemlja za nas” – Bez motike nema kruha

"Zemlja za nas", cjelovečernji prvenac Karle Crnčević, otpočinje razmjerno tajanstveno, sugerirajući ulazak u kakav svijet misterija...

“Crna kutija: Dnevnici” Shiori Ito najbolji dokumentarni film 17. Subversive Film Festivala

Svečanom dodjelom nagrada "Wild Dreamer Dragan Rubeša", u subotu je završeno sedamnaesto izdanje Subversive Film Festivala.

17. Subversive Film Festival: “Soundtrack za državni udar” – (De)džezifikacija Konga

"Soundtrack za državni udar" (2024) je impresivan film koji se može uvrstiti među najviša dostignuća svetske dokumentaristike tekuće dekade.

Zlatna palma za film “Čovjek koji nije mogao šutjeti” Nebojše Slijepčevića!

Igrani film "Čovjek koji nije mogao šutjeti" Nebojše Slijepčevića osvojio je Zlatnu palmu za najbolji kratkometražni film 77. Cannesa!

17. Subversive Film Festival: “Moj ukradeni planet” – Nakon revolucije

"Moj ukradeni planet" sjetan je film, natopljen s mnogo gorčine, jer je autorica u svojoj domovini Iranu provela više od četrdeset godina.

17. Subversive Film Festival: “Stanari” – Tri sprovoda i dva štrajka glađu

"Stanari" / "The Flats" (2024) Alessandre Celesije, usmjereni su na posljedice Nevolja (The Troubles / Na Trioblóidi), kako ih zovu u Irskoj.

Renata Poljak: “Imamo dokumentarna svjedočenja o ženama strašne snage”

Renata Poljak je na 20. ZagrebDoxu, u sklopu Regionalne konkurencije, predstavila svoj najnoviji film, "Šume šume" (2024).

Tri dana dokumentaraca na 18. Vox Feminae Festivalu

Tri dana filmskog programa 18. Vox Feminae Festivala donosi raznoliku selekciju filmova koji se bave temama rodne ravnopravnosti, seksualnosti i ženskog nasljeđa.

Niz hrvatskih dokumentaraca i projekata na 17. Beldocsu

Na ovogodišnjem, 17. Beldocsu (22. - 29. svibnja), bit će prikazan cijeli niz hrvatskih dokumentarnih filmova.

17. Subversive Film Festival: “Favoriten” – Gospođa Idiskut i njeno odeljenje

"Favoriten" (2024) austrijske autorke Ruth Beckermann, prati jedno odeljenje najveće osnovne škole u bečkoj četvrti Favoriten.