Početna Najave Dokukino KIC: Zatvaranje sezone uz "Braću" Wojciecha Starońa

Dokukino KIC: Zatvaranje sezone uz “Braću” Wojciecha Starońa

-

Kraj sezone u Dokukino KIC obilježit će projekcije dokumentarnog filma “Braća” / “Brothers” / “Bracia” (2015) poljskog dokumentarista Wojciecha Starońa. Film je nastajao sedam godina, a prikazuje vizualno evokativnu intimnu priču jednog jednostavnog, a opet duboko kompleksnog odnosa.

Braća Mieczysław i Alfons Kułakowski deportirani su kao djeca s čitavom obitelji u sibirski gulag. Krajem Drugog svjetskog rata uspjeli su se dokopati slobode, pa je Alfons postao cijenjeni slikar, a Mieczyslaw priznati kartograf. Nakon osamdeset godina egzila vraćaju se iz Kazahstana u Poljsku sa skoro devedeset proljeća na leđima. Kao i nebrojeno puta prije, sada moraju zajedno početi ispočetka.

“Braća” su hrvatsku premijeru doživjela na 13. Human Rights Film Festivalu, a dokumentarac je od većih nagrada zabilježio dvije nagrade na DOK Leipzigu (Zlatna golubica za najbolji dokumentarni film i Nagrada Ekumenskog žirija), odnosno Locarnu (Critics Week nagrada). U Dokukinu KIC film možete pogledati u petak, 12.7., od 19 sati; odnosno u subotu, 13.7., od 21 sat.


Komentari

Komentirajte

Napišite komentar
Unesite ime

Najnovije

13. Subversive Film Festival: “Priča o mojem imenu” – Sjećanja kroz staklo

Karin Cuyul u svom prvom filmu "Sjećanja kroz staklo", kao tridestogodišnjakinja prvi put pokušava istražiti dio povijesti svoje uže obitelji.

“Kumek” – Reproduciranje političkog ništavila

U Zagrebu je nedavno održana premijera dugo iščekivanog filma o Milanu Bandiću, "Kumek" (HRCIN, 2020.) Darija Juričana.

Popratni program 18. Human Rights Film Festivala

Unatoč pandemiji koronavirusa, 18. Human Rights Film Festival ponovno nudi bogat popratni program.

13. Subversive Film Festival: “Epicentar” – Pisanje u pokretu

Uokviren snimkama prskavog srazivanja velebnih valova s lukobranima Havane, "Epicentar" se uvelike nadaje pisanjem u pokretu.

Al Jazeera Balkans: “Bellingcat”, “Tell the World” i “Ideal 68”

Prvi tjedan mjeseca prosinca program Al Jazeere Balkans obilježit će nekoliko vrlo zanimljivih dokumentaraca, među kojima i "Bellingcat", "Tell the World: The Silent Plight of China’s Uighurs" te "Ideal 68".

“Online masterclass” snimatelja Igora Martinovića

Ovog petka (4.12. od 18 do 20 sati) u organizaciji Restarta održat će se "online masterclass" hrvatskog snimatelja Igora Martinovića,

Petar Milat: “Human Rights Film Festival i ove će godine biti mjesto predaha i drugog pogleda”

Direktor Human Rights Film Festivala Petar Milat za Dokumentarni.net najavljuje osamnaesto izdanje ovog festivala o ljudskim pravima.

Tamara Babun: “Projekte, priče i suradnike biram intuitivno”

Tamara Babun za Dokumentarni.net govori o svojem producentsko-poduzetničkom putu, koji će predstaviti na radionici "Distribuiraj to!".

33. IDFA: “Radiograph of a Family” najbolji dugometražni dokumentarac, Vitalij Manski naj-redatelj

Obznanjeni su pobjednici najveće svjetskog doku-festivala, 33. IDFA-e, a najboljim dugometražnim dokumentarcem proglašen je "Radiograph of a Family".

Dina Pokrajac: “Navikli smo Subversive organizirati u prekarnim uvjetima”

Direktorica i jedna od selektorica programa Dina Pokrajac, za naš portal najavljuje 13. Subversive Film Festival.