Foto: Kadar iz dokumentarnog filma "Čovjek delfin"

U hrvatska kina od 28. lipnja dolazi dokumentarni film “Čovjek delfin” / “Dolphin Man” (2017) grčkog redatelja Lefterisa Charitosa. Koristeći arhivsku građu, vizualno zapanjujuće podvodne snimke i razgovore s nizom sugovornika, autor gledatelje vodi u svijet Jacquesa Mayola (1927. – 2001.), legendarnog francuskog ronioca na dah, čiji je život poslužio kao inspiracija Lucu Bessonu za kultni igrani film “Veliko plavetnilo” / “The Big Blue” / “Le grand bleu” (1988).

Portret iznimnog sportaša, avanturista i nositelja brojnih svjetskih rekorda u ronjenju na dah, koji je testirao granice ljudskog uma i tijela kako bi otkrio što nas kao ljude povezuje s morem, otkriva Mayola kao discipliniranog ronioca koji je svoj život na površini potpuno podredio strasti za morskim dubinama. Ujedno to je priča o transformativnom iskustvu ronjenja na dah, koja otkriva kako je slavni francuski delfin pridonio formiranju svijesti o našem odnosu prema moru i nama samima te značajno popularizirao taj sport putujući svijetom i promičući svoju viziju bliskosti ljudi s morem i morskim bićima, a ponajviše delfinima s kojima je imao poseban odnos.

U filmu putujemo od Japana, gdje je kao dječak prvi put zaronio u društvu tradicionalnih ama, žena koje roneći na dah sakupljaju bisere s morskog dna, preko Indije i Bahama, gdje je kulminiralo njegovo ikoničko rivalstvo s Talijanom Enzom Maiorcom, sve do Mediterana i Elbe, gdje je postao prvi čovjek koji je roneći na dah dosegnuo dubinu od 100 metara. O njemu u filmu govore neka od najvažnijih imena svjetskog ronjenja na dah, poput Williama Trubridgea, Meghan Heaney-Grier, Umberta Pelizzarija i drugih, a narator je Jean-Marc Barr, glumac koji je utjelovio Mayola u “Velikom plavetnilu”.

Film pogledajte krajem lipnja u Dokukinu KIC (28., 29. i 30. lipnja), Pop-up kinu Samobor (29. i 30. lipnja), na Ljetnoj pozornici Tuškanac i CZK Čakovec (25. lipnja), a tijekom srpnja “Čovjek delfin” stiže i u ostale hrvatske gradove: Pulu, Rijeku, Rovinj, Split i otoke (Kino Mediteran), Šibenik, Dubrovnik, Bjelovar i Varaždin. 

Projekcije u Dokukinu KIC pratit će popratni program VR360 ostvaren u suradnji s Legame studiom. Tri videa u virtualnoj stvarnosti, inspirirana Mayolovim vizijama, povest će gledatelje na nezaboravno putovanje svjetskim oceanima u društvu istaknutih ronioca na dah: Williama Trubridgea, Fabricea Schnöllera i Sare Campbell.

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here