Početna Najave Protestni vikend u Dokukinu KIC

Protestni vikend u Dokukinu KIC

-

Prije točno deset godina, u proljeće 2009., studenti su blokirali Filozofski fakultet u Zagrebu kako bi senzibilizirali javnost oko problema vezanih uz komercijalizaciju obrazovanja u Republici Hrvatskoj. Prosvjedu su se pridružili i studenti dvadesetak drugih fakulteta iz osam hrvatskih gradova. Zagrebačko Dokukino KIC od 17. do 19. svibnja donosi program filmova kroz koje ćemo se prisjetiti tog najbrojnijeg, najdužeg i politički najznačajnijeg studentskog prosvjeda u samostalnoj Hrvatskoj. Sve projekcije donose snažna dokumentarne priče o entuzijazmu, aktivizmu, demokraciji, očekivanjima i razočaranju.

“Okupirani bioskop” – čije je kino?

Promatrački dokumentarac “Okupirano kino” / “Okupirani bioskop” (2018) srpske autorice Senke Domanović prati mlade aktiviste i događaje tijekom gerilskog zauzimanja privatiziranog beogradskog kina Zvezda. Okupacija je proglašena važnim kulturnim događajem u ovom dijelu Europe, a ideja vodilja prosvjednika bila je da se zauzimanjem kina ono učini javnim prostorom debate i kulturne razmjene. Različite društvene grupe ujedinile su se tijekom okupacije s istom namjerom – kako bi mijenjali stvarnost u kojoj žive, međutim, ideje o tome kako bi ta stvarnost trebala izgledati nisu bile iste. Film je na rasporedu u petak, 17. svibnja u 21 sat.

“Blokada” uz diskusiju o studentskim prosvjedima

Nagrađivani dokumentarac “Blokada” (Restart / Factum; 2012.) Igora Bezinovića jedinstveni je pogled iznutra na studentsku blokadu Filozofskog fakulteta u proljeće 2009. Film je slika jednog euforičnog i turbulentnog perioda, ali i univerzalno djelo o aktivizmu i borbi za društvene promjene. Nakon projekcije u subotu, 18. svibnja u 19 sati, bit će održana diskusija o kontekstu i značaju blokade koja je na Filozofskom trajala 35 dana. Na njoj će sudjelovati autor filma “Blokada” Igor Bezinović, novinar Nikola Vukobratović, član Studentskog zbora FF-a Karlo Držaić i dr. sc. Đurđica Čilić, docentica na Katedri za poljski jezik i književnost FF-a. Prije filma “Blokada”, na rasporedu je kratki Bezinovićev dokumentarac “Članak 4 stavak 2” (2009).

“Susret” i “Plenumovi” u nedjelju

Protestni vikend zatvaraju projekcije dvaju naslova, četiriju riječkih autora. Projekciju 19. svibnja u 21 sat započinje kratki dokumentarac “Susret” (Restart, 2010.) o solidarnosti i neobičnom savezništvu u kojem Igor Bezinović bilježi podršku studenata na prosvjedu seljaka ispred zgrade Ministarstva poljoprivrede. Nakon “Susreta”, slijede “Plenumovi” (Filmaktiv, 2015.) u kojem autorice Marta Batinić, Sanja Kapidžić i Ana Jurčić donose dokumentarnu refleksiju na blokadu nastave Filozofskog fakulteta u Rijeci 2009. Ispreplićući arhivske snimke same blokade i razmišljanja protagonista s odmakom od pet godina, film prati sudionike koji se prisjećaju događaja i daju potpuniju sliku o tadašnjim zbivanjima, kreirajući svojevrsni dijalog kroz vrijeme. Kroz razmišljanja protagonista o besplatnom školovanju, solidarnosti, studentskom aktivizmu, ulozi pojedinca u društvu, “Plenumovi” postavljaju pitanja o mogućnostima i ograničenjima društveno-političkog angažmana studenata.

Ulaz na sve projekcije osim projekcije filma “Okupirano kino” je besplatan.

Komentari

Komentirajte

Napišite komentar
Unesite ime

Najnovije

Poznat žiri 21. Mediteran Film Festivala

Poznat je i žiri 21. Mediteran Film Festivala, koji će se od 19. do 22. kolovoza održati u Širokom Brijegu.

Jelena Androić: “Mač opće neizvjesnosti još uvijek visi nad našim glavama”

Izvršna direktorica Liburnia Film Festivala za naš portal najavljuje osamnaesto izdanje festivala, koje nastaje u nikad težim općim uvjetima.

Otvorene prijave za radionice 7. Star Film Festa

Otvorene su prijave za radionice 7. Star Film Festa, koji će se od 3. do 5. rujna održati u Sisku.

Liburnia uplovljava u Gomirje

Najnovije projekcije programa "Liburnia uplovljava" održat će se u mjestu Gomirje pokraj Ogulina, 8. i 13. kolovoza.

“I’ll Be Gone in the Dark” – Izađi na svjetlo

Mini-serijal "I'll Be Gone in the Dark" (koredatelji Myles Kane, Josh Koury i Elizabeth Wolff; 2020.) jedno je od najboljih TV-iskustava 2020. godine.

Tomislav Radić – Zaboravljeni dokumentarist (X)

Posljednji tekst prve sezone serijala tekstova "Rastrimo zastrto", u kojem se prisjećamo zaboravljenih dokumentaraca Tomislava Radića.

Objavljen program 21. Mediteran Film Festivala

Ovogodišnji, 21. Mediteran Film Festival koji se od 19. do 22. kolovoza tradicionalno trebao održati u Širokom Brijegu, prebačen...

Nastavlja se program 15. SKORO DOKUarta

Predstojećeg vikenda (subota i nedjelja, 8. i 9. kolovoza od 21 sat) u Bjelovaru se nastavlja program 15. SKORO DOKUarta.

Hrvoslava Brkušić: “Nepredviđene situacije mjesta su kreativnih mogućnosti u montaži”

Montažerka Hrvoslava Brkušić zatvara premijernu sezonu "Pogleda iza objektiva", serije intervjua na portalu Dokumentarni.net.

66. TV BAFTA-e: “Leaving Neverland” najbolji doku-serijal, Arthur Cary naj-redatelj

U Londonu su sinoć dodijeljene 66. po redu TV BAFTA-e za najbolja britanska televizijska ostvarenja u 2019. godini.