PočetnaNajaveProtestni vikend u Dokukinu KIC

Protestni vikend u Dokukinu KIC

-

Prije točno deset godina, u proljeće 2009., studenti su blokirali Filozofski fakultet u Zagrebu kako bi senzibilizirali javnost oko problema vezanih uz komercijalizaciju obrazovanja u Republici Hrvatskoj. Prosvjedu su se pridružili i studenti dvadesetak drugih fakulteta iz osam hrvatskih gradova. Zagrebačko Dokukino KIC od 17. do 19. svibnja donosi program filmova kroz koje ćemo se prisjetiti tog najbrojnijeg, najdužeg i politički najznačajnijeg studentskog prosvjeda u samostalnoj Hrvatskoj. Sve projekcije donose snažna dokumentarne priče o entuzijazmu, aktivizmu, demokraciji, očekivanjima i razočaranju.

“Okupirani bioskop” – čije je kino?

Promatrački dokumentarac “Okupirano kino” / “Okupirani bioskop” (2018) srpske autorice Senke Domanović prati mlade aktiviste i događaje tijekom gerilskog zauzimanja privatiziranog beogradskog kina Zvezda. Okupacija je proglašena važnim kulturnim događajem u ovom dijelu Europe, a ideja vodilja prosvjednika bila je da se zauzimanjem kina ono učini javnim prostorom debate i kulturne razmjene. Različite društvene grupe ujedinile su se tijekom okupacije s istom namjerom – kako bi mijenjali stvarnost u kojoj žive, međutim, ideje o tome kako bi ta stvarnost trebala izgledati nisu bile iste. Film je na rasporedu u petak, 17. svibnja u 21 sat.

“Blokada” uz diskusiju o studentskim prosvjedima

Nagrađivani dokumentarac “Blokada” (Restart / Factum; 2012.) Igora Bezinovića jedinstveni je pogled iznutra na studentsku blokadu Filozofskog fakulteta u proljeće 2009. Film je slika jednog euforičnog i turbulentnog perioda, ali i univerzalno djelo o aktivizmu i borbi za društvene promjene. Nakon projekcije u subotu, 18. svibnja u 19 sati, bit će održana diskusija o kontekstu i značaju blokade koja je na Filozofskom trajala 35 dana. Na njoj će sudjelovati autor filma “Blokada” Igor Bezinović, novinar Nikola Vukobratović, član Studentskog zbora FF-a Karlo Držaić i dr. sc. Đurđica Čilić, docentica na Katedri za poljski jezik i književnost FF-a. Prije filma “Blokada”, na rasporedu je kratki Bezinovićev dokumentarac “Članak 4 stavak 2” (2009).

“Susret” i “Plenumovi” u nedjelju

Protestni vikend zatvaraju projekcije dvaju naslova, četiriju riječkih autora. Projekciju 19. svibnja u 21 sat započinje kratki dokumentarac “Susret” (Restart, 2010.) o solidarnosti i neobičnom savezništvu u kojem Igor Bezinović bilježi podršku studenata na prosvjedu seljaka ispred zgrade Ministarstva poljoprivrede. Nakon “Susreta”, slijede “Plenumovi” (Filmaktiv, 2015.) u kojem autorice Marta Batinić, Sanja Kapidžić i Ana Jurčić donose dokumentarnu refleksiju na blokadu nastave Filozofskog fakulteta u Rijeci 2009. Ispreplićući arhivske snimke same blokade i razmišljanja protagonista s odmakom od pet godina, film prati sudionike koji se prisjećaju događaja i daju potpuniju sliku o tadašnjim zbivanjima, kreirajući svojevrsni dijalog kroz vrijeme. Kroz razmišljanja protagonista o besplatnom školovanju, solidarnosti, studentskom aktivizmu, ulozi pojedinca u društvu, “Plenumovi” postavljaju pitanja o mogućnostima i ograničenjima društveno-političkog angažmana studenata.

Ulaz na sve projekcije osim projekcije filma “Okupirano kino” je besplatan.


Komentari

Komentirajte

Napišite komentar
Unesite ime

Najnovije

19. Festival 25 FPS: “Zamišljene budućnosti: Turizam” – Utopijske slike

Darko Fritz u svojem filmu "Zamišljene budućnosti: Turizam" studiozno pristupa stvarnom prostoru i onome u što ga se moglo pretvoriti.

Rada Šešić: “Možemo bez skromnosti reći da je hrvatski dokumentarac vodeći u regiji”

Selektorica programa Filmskog festivala DOKUart za naš portal najavljuje osamnaesto izdanje ove bjelovarske filmske manifestacije.

Deset filmova u programu “Domaći autori” 24. Mediteran Film Festivala

Deset filmova bit će prikazano u ovogodišnjem programu "Domaći autori" 24. Mediteran Film Festivala.

“Djeca magle” ponovno na programu Al Jazeere Balkans

"Djeca magle" / "Children of the Mist" (2021) vijetnamske autorice Diễm Hà Lệ ponovno se prikazuje na programu Al Jazeere Balkans.

“Mali Dieter želi letjeti” – Ekstatično do neba

"Mali Dieter želi letjeti" (1997) spada među najpoznatija dokumentaristička djela velikog njemačkog redatelja Wernera Herzoga.

19. Festival 25 FPS: Jedan od Grand Prixa i “Valeriji” Sare Jurinčić

Film "Valerija" (Nomad Studio / Restart; 2023.) Sare Jurinčić osvojio je jedan od Grand Prixa na sinoć završenom, 19. Festivalu 25 FPS.

Devet kratkih dokumentaraca “U fokusu” 24. Mediteran Film Festivala

Devet kratkih dokumentaraca smješteno je u "off" program "U fokusu" 24. Mediteran Film Festivala.

“Dum spiro spero” Pere Kvesića u Rijeci

U sklopu programa "Filo playlista dokumentarista" danas će se u Rijeci prikazati film "Dum spiro spero" (2016) Pere Kvesića.

Sinoć otvoren 19. Festival 25 FPS

Devetnaesto izdanje Međunarodnog festivala eksperimentalnog filma i videa 25 FPS sinoć je otvoreno u zagrebačkom kinu Kinoteka.

U Bjelovaru predstavljen program 18. DOKUarta

U Bjelovaru je jučer predstavljen program 18. DOKUarta, koji će se održavati od petka 6. listopada pa do petka 13. listopada.